Ładowanie N520 w samochodzie

• 36 Odpowiedzi
  • 6735 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
Odp: Ładowanie N520 w samochodzie
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 28, 2008, 11:15:00 »
Cytat: biblo
Tak dla porównania: zasilacze/ładowarki dedykowane mają wydajność na poziomie ~2A, a złącze USB to max. 0,5A. Najlepiej sprawdź jaki jest max. prąd tej ładowarki z USB...

Jeśli myślisz o nawigacji samochodowej, gdzie cały czas ekran jest włączony, podświetlenie też, odbiornik GPS też i jeszcze z głośnika (czyli wzmacniacza) płyną instrukcje głosowe, to kup dedykowaną ładowarkę samochodową... Jej dodatkowa zaleta, to przewód - krótki ale rozciągliwy (w typie sprężyny).

Proszę o poradę - kupiłem taką ładowarkę:

Ma niby 2A, ale ma złącze USB i podłączam do niej kabel Charge/Sync również dostępny na Allegro.
No i jest problem. Mój Loox n560 pomimo podłączenia tego zestawu, i tak jedzie na baterii, albo
bateria raz jest ładowania, a raz nie. Jak się rozładuje do zera, to nie jestem w stanie nawet uruchomić
PDA na tym ładowaniu. Piszesz, że złącze USB to max 0,5A, czyli nie jest możliwe by ładować PDA
prądem 2A przez taki kabel?  :O

Czy kupując ładowarkę również 2A, ale bez pośrednictwa wtyku USB, wreszcie mój Loox
zacznie się w aucie ładować? Np. taką:

[url=http://http://allegro.pl/item344868739_podwojny_adapter_samochodowy_usb_2000_ma_.html

Obecnie nie jestem w stanie korzystać z nawigacji na żadnej dłuższej trasie, bo komputerek po prostu
się wyłącza  :( :( :(
--
twinsen

*

Offline twinsen

• 528
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 28, 2008, 15:06:27 »
Ok, udało mi się zmusić te "tanie" ładowarki do działania. Po prostu zmniejszyłem jaskrawość
LCD do połowy (miałem 100%), oraz przestawiłem procesor w tryb "power-save". Wtedy dopiero
urządzenie się ładuje. Wynika z tego, że Looxy a przynajmniej n560 jest okropnie prądożerne  :S :S
--
twinsen

*

Offline mALy_boy

• **
  • 125
    • www.f1ultra.pl
  • Sprzęt: HTC Diamond 2 Kingston 8GB SDHC
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 28, 2008, 22:32:59 »
a loox przypadkiem sam sie nie przelacza w tryb power-saving podczas ładowania baterii?

*

Offline twinsen

• 528
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 28, 2008, 22:35:18 »
a loox przypadkiem sam sie nie przelacza w tryb power-saving podczas ładowania baterii?

Owszem, jak ustawisz tryb na "Auto". Jak dasz "Turbo", to zeżre baterię i niestety nie będzie
potrafił się ładować nawet z ładowarki 2A...  :mad:
--
twinsen

*

Offline Omega90

• 736
  • Sprzęt: loox n560,HTC Blue Angel,Dell Axim x50v,HP ipa3870
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 28, 2008, 23:56:07 »
Nieprawda to wszystko co piszecie :-|
Jezeli ladujecie po USB to ile by nie miala ladowarka to wejdzie tylko 500ma I tego nie zalatwi nic. Natomiast jezeli ladujemy nirmalnie( przez ta przejsciowke do ladowania to niema problemu, nawet z ladowarka 1000ma, procesorem turbo i max podswietlemiem, loox sie nie wylaczy a jeszcze sie naladuje  :E
fsc pocket loox n560, HTC Blue Angel

*

Offline Zoltek

• 16
  • Sprzęt: Fujitsu-Siemens Loox N560
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 13, 2008, 21:47:36 »
Witam. Mam takie pytanie. Posiadam ladowarke do FS N560. Na samym poczatku nie bylo problemow palm chodzil caly czas i w razie potrzeby ladowal sie jak trzeba. Obecnie problem polega na tym ze moge do ladowarki samochodowej podpiac urzadzenie ktore ma w 95% naladowana baterie i mimo iz jest podpiete to potrafi sie rozladowac po pewnym czasie. Do tego zauwazylem ze kiedy palm pokazuje ze jest naladowany (czerwona dioda swieci sie) palm potrafi sie rozladowac do zera. Moje pytanie brzmi czy cos jest nie tak z ladowarka czy tez moze palm zostal w jakis sposob uszkodzony i nie dziala poprawnie. Dodam ze na ladowarce stacjonarnej laduje sie bez najmniejszego problemu a na naladowanej baterii dziala okolo 48 godzin jesli nie jest wogole wlaczany.

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 17, 2008, 19:45:28 »
Nieprawda to wszystko co piszecie :-|
Jezeli ladujecie po USB to ile by nie miala ladowarka to wejdzie tylko 500ma I tego nie zalatwi nic. Natomiast jezeli ladujemy nirmalnie( przez ta przejsciowke do ladowania to niema problemu, nawet z ladowarka 1000ma, procesorem turbo i max podswietlemiem, loox sie nie wylaczy a jeszcze sie naladuje  :E

Kolega ma racje.
Przerabiam ten temat od jakiegoś czasu i to prawda że złącze Loox'ów na kilka pinów odpowiadających za zasilanie - oddzielnie dla USB i dla dedykowanej ładowarki z wtykiem 4mm (wraz z przejściówką).
Ładowanie obciążonego urządzenia przez USB daje często taki efekt, że niby się ładuje i mamy 100% baterii...a palmtop pada (tak jak mi kiedyś HTC Wizard za granicą pozbawiając mnie jakiejkolwiek mapy...).
Tak więc gdy chcemy mieć pewność że urządzenie jest odpowiednio ładowane powinniśmy używać ładowania poprzez przejściówkę i ładowarkę minimum 1A a lepiej 2A zakończoną złączem 4mm. Oczywiście mówię o ładowaniu w samochodzie czy na rowerze a nie w domu, gdzie możemy użyć oryginalnej "kołyski" lub ładowarki sieciowej. Mając zwykły, nieoryginalny kabel USB-złącze Loox'a i używając mocnej ładowarki USB 2A całkowicie rozładowany palmtop włączał się na około 10 sekund i ponownie wyłączał. Używając tej samej ładowarki oraz wykonanego przez siebie kabelka USB-wtyk 4mm (wraz z przejściówką) palmtop ponownie się włączył ale tym razem na stałe i zaczął odpowiednio ładować. Zastanawiałem się nad przelutowaniem pinów w zwykłym kabelku USB-złącze Loox'a ale po rozkręceniu oryginalnej przejściówki ukazał mi się dość dziwny widok:

Jak sami widzicie jest tam aż 5 czarnych kabelków i 2 czerwone. Stwierdziłem, że nie ma sensu się w to bawić i kupię drugą taką przejściówkę ponieważ potrzebne mi są właśnie dwie - na rower i do samochodu.
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D