Oj oj widac naprawde trzeba byc ostroznym przy kolekcjonowaniu dodatkowych gadzetów.
Z tego co widzialem to N520 ma ladowanie TYLKO przez gniazdo synchronizacyjne. Czy to nie jest to samo gniazdo na dole PDA: USB-synch?
...
Zatem wydaje mi sie ze jezeli ładowarka ma tylko odpowiednia moc powinna zasilac PDA również podczas pracy.
BIBLO czy wspominasz o ladowaniu w samochodzie czy z bezposrednio z komputera (z usb)?
Sprawdzilem ladowarki pod powyzszym adresem i:
Adapter samochodowy USB
Napięcie wyjście - 5.4V (max 850mA)
Napięcie wejście 12-24V

Natomiast "Ładowarka samochodowa do palmtopów Fujitsu Siemens LOOX 420"
wydaje sie miec identyczne parametry!
Napięcie wejście - 12-24V
Napięcie wyjście - 5,4V 850mA

Chyba ze do N520 sa inne ladowarki(?)
A moje pytanie : JAKI kabel wykorzystuje sie do tego adapteru samoch.? Czy jest on gruby sztywny? Czy jest OK do samoch?
Oj, oj, trzeba przede wszystkim poszukać informacji u źródeł, a potem się zastanowić :roll:
W LOOX-ach jest tylko jedno złącze, przez które odbywa się synchronizacja i ładowania (ale zapewne odpowiadają za to osobne piny) i ja z tego powodu nie nazywałbym go tak kategorycznie "gniazdo synchronizacyjne", bo dla kogoś kto nie korzysta z synchronizacji lub wykonuje ją przez BT/WiFi, to będzie gniazdo zasilające...
Aby dokonać synchronizacji wystarczy wpiąć kabel synchronizacyjny i już, ale ładowania w tym momencie nie będzie... Do tego potrzebny jest jeszcze zasilacz (zakończony okrągłą wtyczką), który wpina się z boku wtyczki kabla synchronizacyjnego. W komplecie z PDA jest też płaska wtyczka/przejściówka (bez kabla synchronizacyjnego, tylko z gniazdkiem pod zailacz). Typowy sposób wykorzystania LOOX-a jest następujący:
- w domu/pracy, tam gdzie synchronizujesz palmtopa z komputerem stosuje się kabel synchronizacyjny z podłączonym z boku zasilaczem sieciowym,
- w warunkach np. samochodowych stosuje się ładowarkę samochodową + wspomnianą wyżej płaską przejściówkę.
Powyższy opis zakłada korzystanie z elementów dostarczonych i zaprojektowanych przez Fujitsu-Siemens. I dotyczy - ze względu na moje doświadczenia - LOOX-a 720, ale......
zajrzałem na stronę FSC i porównując informację na stronie 2 katalogu akcesoriów do serii 7xx
http://vilpublic.fujitsu-siemens.com/vil/pc/vil/datenblaetter/handheld/ds_pocket_loox_acc_700.pdf z informacjami na stronie 2 katalogu akcesoriów do serii N5xx
http://vilpublic.fujitsu-siemens.com/vil/pc/vil/datenblaetter/handheld/ds_pocket_loox_acc_n_series.pdf mogę stwierdzić, że zasilacze sieciowe i samochodowe w obu seriach są te same! Czyli opisana wczesniej "filozofia" stosowania kabli/zasilaczy/przejściówek/ładowarek w obu seriach jest też taka sama!
Co więcej, w tych katalogach są podane parametry wyjściowe zasilaczy i ładowarek - napięcie 5V, prąd wyjściowy 2A. Czyli właśnie takie parametry umożliwiają normalną pracę palmtopa z jednoczesnym doładowywaniem baterii - a zatem wszelkie mniej wydajne zasilacze/ładowarki nie spełniają tego warunku lub spełniają go w ograniczonym zakresie...