Ładowanie N520 w samochodzie

• 36 Odpowiedzi
  • 6717 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline WoMa

• 10
« dnia: Kwiecień 01, 2006, 08:38:03 »
Witam

Czy N520 można w samochodzie ładować stosując kabel synchronizacyjny USB i przejściówkę zapalniczka samochodowa - USB?

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2006, 09:50:45 »
Jeśli nawet można (czyli jeśli rozkład styków złącza na to pozwala), to przepustowość prądowa takiego rozwiązania jest wyjątkowo kiepska. Mam taki przewód do LOOX-720 i zauważyłem, że ładowanie przez USB ma miejsce przy wyłączonym palmtopie. Jak się włączy PDA, to jednak wicej on zużywa energii niż jest dostarczane... czyli bateria się jednak wyczerpuje (trochę wolniej, ale jednak). Tak jest po podłączeniu do portu USB w komputerze, a może w przypadku takiego "portu" w samochodzie będzie jednak inaczej...?
Tak dla porównania: zasilacze/ładowarki dedykowane mają wydajność na poziomie ~2A, a złącze USB to max. 0,5A. Najlepiej sprawdź jaki jest max. prąd tej ładowarki z USB...

Jeśli myślisz o nawigacji samochodowej, gdzie cały czas ekran jest włączony, podświetlenie też, odbiornik GPS też i jeszcze z głośnika (czyli wzmacniacza) płyną instrukcje głosowe, to kup dedykowaną ładowarkę samochodową... Jej dodatkowa zaleta, to przewód - krótki ale rozciągliwy (w typie sprężyny).
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2006, 09:57:08 »
Ja dodam, że kupując ładowarkę dedykowaną również należy pamiętać o jej jakości, lepiej żeby nie był to zakup w ciemno, najpierw sprawdź jej parametry (wydajność prądowa wyrażona w A lub mA).

*

Offline WoMa

• 10
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 01, 2006, 09:58:09 »
tylko czy kupować oryginał czy zamienniki np. z www.rawo.pl też są ok? troche szkoda kasy orignał....

*

Offline FNW

• **
  • 196
  • Sprzęt: NavRoad NR750F + SD 8GB
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 01, 2006, 10:38:56 »
Co do RAWO swego czasu kupiłem u nich kilka sztuk tych tanszych - po około 30 zł i chodza bez najmniejszego problemu, z tego co patrzylem jakis czas temu maja teraz tylko drozsze po oko 50 zł co nie zmienia faktu ze tez beda dobre.

(cena ładowarki nie jest adekwatna do jakości - dla informacji zakup większej parti ładowarek w Chinach to koszt poniżej 0.10 gr za sztuke !!!)

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 01, 2006, 10:42:21 »
Oczywiście zawsze najlepszy jest sprzęt producenta palmtopa lub innego urządzenia (np. odbiornika GPS). Wiadomo, że parametry i jakość takiej ładowarki muszą być na odpowiednio wysokim poziomie, aby zapewnić prawidłową pracę urządzenia, które zasila.
Kolejne ładowarki, którym moim zdaniem można zaufać, to produkty znanych i sprawdzonych firm, które pracowały na zdobycie uzania i dobrej opinii i nie będą jej narażać na szwank.

Natomiast odrzuciłbym wszelkie najtańsze ładowarki, bo nie dość że mogą okazać się bublem (i stracisz wówczas kilkadziesiąt zł), to co gorsza mogą np. spowodować usterkę palmtopa za 1500 zł - czy warto ryzykować?

Jeszcze jedna uwaga (a może wskazówka): nie wiem dokładnie jak jest w LOOX-e N520, ale wcześniejsze palmtopy Fujitsu-Siemens (LOOX 6xx, 7xx) mają to samo złącze ładowarki, które występuje w iPAQ-ach i niektórych GPS-ach (np. bardzo popularnym BT-338, a wcześniej w Socket lub Emtac). Obecnie mam LOOX-a720 i BT-338 i w samochodzie zasilam je ładowarkę od GPS-a Socket/Emtac, który miał w komplecie również rozgałęziacz pozwalający na ładowanie dwóch urządzeń. Wydajność proądowa jest wystarczająca.
Może to złącze (okrągła końcówka o średnicy ok. 3-4 mm) staje się jakimś standardem? Sprawdź na stronie Fujitsu-Siemens, czy zasilacz sieciowy (który też ma taką okrągłą wtyczkę) od LOOX-ów 7xx pasuje do serii N5xx. Jeśli okaże się że tak, to wówczas możesz szukać ładowarek do ajpaków, których na rynku jest jednak sporo więcej... Ja w zeszłym roku sprzedałem na Allegro oryginalny zestaw HP/Compaq (ładowarka + przejściówka + jakaś tulejka) bodajże za ok. 80 zł... a wcześniej używałem go właśnie z LOOX-em 600...
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2006, 10:48:05 »
Oj oj widac naprawde trzeba byc ostroznym przy kolekcjonowaniu dodatkowych gadzetów.

Z tego co widzialem to N520 ma ladowanie TYLKO przez gniazdo synchronizacyjne. Czy to nie jest to samo gniazdo na dole PDA:  USB-synch?
w opisie znalazlem:
  " USB 1.1 (slave) via sync cable
  USB 1.1 (host) via sync cable
  Serial (RS232) via sync cable"

Zatem wydaje mi sie ze jezeli ładowarka ma tylko odpowiednia moc powinna zasilac PDA również podczas pracy.
BIBLO czy wspominasz o ladowaniu w samochodzie czy z bezposrednio z komputera (z usb)?

Sprawdzilem ladowarki pod powyzszym adresem i:

Adapter samochodowy USB
Napięcie wyjście - 5.4V (max 850mA)
 Napięcie wejście 12-24V

Natomiast "Ładowarka samochodowa do palmtopów Fujitsu Siemens LOOX 420"
wydaje sie miec identyczne parametry!
 Napięcie wejście - 12-24V
 Napięcie wyjście - 5,4V 850mA

Chyba ze do N520 sa inne ladowarki(?)

A moje pytanie : JAKI kabel wykorzystuje sie do tego adapteru samoch.? Czy jest on gruby sztywny? Czy jest OK do samoch?

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 01, 2006, 10:53:44 »
Cytat: "FNW"
...(cena ładowarki nie jest adekwatna do jakości - dla informacji zakup większej parti ładowarek w Chinach to koszt poniżej 0.10 gr za sztuke !!!)

Wydaje mi się, że albo się pomyliłeś, albo przesadzasz... Poza tym należy rozróżnić koszt produkcji od kosztu zakupu (w miejscu produkcji) i łacznego kosztu zakupu (w docelowym miejscu, tam gdzie ma być sprzedawany dany produkt). Dodatkowo co to znaczy "większa partia" - 100 sztuk, czy 100.000 sztuk?

Nie ma co wdawać się w takie fantazjowanie, bo jest to trochę w stylu: paczka Marlboro kosztuje w fabryce 30 centów...  8)
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 01, 2006, 11:24:25 »
Hej BIBLO!
Obawiam sie ze sie zgadzam z FWN - pomijajac watek o Chinach - wiadomo ze jest taniej ale klient detalista nie kupi 100 000 ladowarek zeby uzyskac cene OK.
Wydaje mi sie ze FWN mial na mysli tansze ładowarki na dostepnym dla nas rynku! Tak naprawde to podzespoły elektroniczne niewiele sie róznią w markowym i tanszym produkcie.  Jezeli tylko prad/napiecie jest jakie ma byc i nie faluje to wszystko powinno byc OK.

*

Offline WoMa

• 10
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 01, 2006, 11:43:14 »
Czyli czy mogę używać adaptera USB-zapalniczka (dokładnie takiego jak z załączonego powyżej zdjęcia) do ładowania LOOX'a w aucie (bez obaw zniszczenia sprzętu) czy też nie - jestem kompletnym elektronicznym laikiem?

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 01, 2006, 11:46:51 »
Cytat: "Zeebe06"
Oj oj widac naprawde trzeba byc ostroznym przy kolekcjonowaniu dodatkowych gadzetów.

Z tego co widzialem to N520 ma ladowanie TYLKO przez gniazdo synchronizacyjne. Czy to nie jest to samo gniazdo na dole PDA:  USB-synch?
...
Zatem wydaje mi sie ze jezeli ładowarka ma tylko odpowiednia moc powinna zasilac PDA również podczas pracy.
BIBLO czy wspominasz o ladowaniu w samochodzie czy z bezposrednio z komputera (z usb)?

Sprawdzilem ladowarki pod powyzszym adresem i:

Adapter samochodowy USB
Napięcie wyjście - 5.4V (max 850mA)
 Napięcie wejście 12-24V

Natomiast "Ładowarka samochodowa do palmtopów Fujitsu Siemens LOOX 420"
wydaje sie miec identyczne parametry!

Chyba ze do N520 sa inne ladowarki(?)

A moje pytanie : JAKI kabel wykorzystuje sie do tego adapteru samoch.? Czy jest on gruby sztywny? Czy jest OK do samoch?

Oj, oj, trzeba przede wszystkim poszukać informacji u źródeł, a potem się zastanowić  :roll:

W LOOX-ach jest tylko jedno złącze, przez które odbywa się synchronizacja i ładowania (ale zapewne odpowiadają za to osobne piny) i ja z tego powodu nie nazywałbym go tak kategorycznie "gniazdo synchronizacyjne", bo dla kogoś kto nie korzysta z synchronizacji lub wykonuje ją przez BT/WiFi, to będzie gniazdo zasilające...

Aby dokonać synchronizacji wystarczy wpiąć kabel synchronizacyjny i już, ale ładowania w tym momencie nie będzie... Do tego potrzebny jest jeszcze zasilacz (zakończony okrągłą wtyczką), który wpina się z boku wtyczki kabla synchronizacyjnego. W komplecie z PDA jest też płaska wtyczka/przejściówka (bez kabla synchronizacyjnego, tylko z gniazdkiem pod zailacz). Typowy sposób wykorzystania LOOX-a jest następujący:
- w domu/pracy, tam gdzie synchronizujesz palmtopa z komputerem stosuje się kabel synchronizacyjny z podłączonym z boku zasilaczem sieciowym,
- w warunkach np. samochodowych stosuje się ładowarkę samochodową + wspomnianą wyżej płaską przejściówkę.
Powyższy opis zakłada korzystanie z elementów dostarczonych i zaprojektowanych przez Fujitsu-Siemens. I dotyczy - ze względu na moje doświadczenia - LOOX-a 720, ale......

zajrzałem na stronę FSC i porównując informację na stronie 2 katalogu akcesoriów do serii 7xx
http://vilpublic.fujitsu-siemens.com/vil/pc/vil/datenblaetter/handheld/ds_pocket_loox_acc_700.pdf
 z informacjami na stronie 2 katalogu akcesoriów do serii N5xx
 http://vilpublic.fujitsu-siemens.com/vil/pc/vil/datenblaetter/handheld/ds_pocket_loox_acc_n_series.pdf
 mogę stwierdzić, że zasilacze sieciowe i samochodowe w obu seriach są te same! Czyli opisana wczesniej "filozofia" stosowania kabli/zasilaczy/przejściówek/ładowarek w obu seriach jest też taka sama!

Co więcej, w tych katalogach są podane parametry wyjściowe zasilaczy i ładowarek - napięcie 5V, prąd wyjściowy 2A. Czyli właśnie takie parametry umożliwiają normalną pracę palmtopa z jednoczesnym doładowywaniem baterii - a zatem wszelkie mniej wydajne zasilacze/ładowarki nie spełniają tego warunku lub spełniają go w ograniczonym zakresie...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 01, 2006, 14:57:48 »
...Tak naprawde to podzespoły elektroniczne niewiele sie róznią w markowym i tanszym produkcie.  Jezeli tylko prad/napiecie jest jakie ma byc i nie faluje to wszystko powinno byc OK.

Jesteś w wielkim błędzie!
Kiedyś, kiedy jeszcze lubiłem dłubać w sprzęcie elektronicznym miałem okazję dokładnie oglądać produkty uznanych firm i te ściągane z Chin Panasonixy, Pjoneery, itp. badziewie. Różnica między nimi była taka, jak między butami dla ludzi, a butami dla ... nieboszczyków... ;-)
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 01, 2006, 19:24:50 »
Biblo
Ale jaki sprzet sprawdzales?
Radia, TV, magnetowid?
Sprzet bardziej skomplikowany to cos innego niz ładowarka której filozofia jest prosta! - skoro w tym grzebałes. Może rzeczywiscie teraz jest znacznie więcej producentów podzespołów jednak nie zgodze sie że wszystkie sa tragczne.

Ale co do zasilacza to przeciez raczej WoMa nie bedzie go sprawdzal oscyloskopem - no co najwyzej miernikiem  :lol:

A jakie masz zdanie na to gdyby rzeczywiscie dopasowac inny FIRMOWY zasilacz o wymaganych parametrach (i oczywiscie odpowiedniej koncówce)?

PS
A te Panasonixy, Pjoneery to rzeczywiscie badziewie!!  :D
Widzialem w sklepie WIEEEELKA wieże a we wnetrzu miala malutka plyte (drukowana) taka jaka ta firma pewno stosowala do jamnikow a moze wiekszych walkmanow!  :D

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 02, 2006, 21:59:34 »
...A jakie masz zdanie na to gdyby rzeczywiscie dopasowac inny FIRMOWY zasilacz o wymaganych parametrach (i oczywiscie odpowiedniej koncówce)?...

Jak najbardziej TAK. Zresztą pisałem o tym wcześniej

Cytat: "biblo"
...Kolejne ładowarki, którym moim zdaniem można zaufać, to produkty znanych i sprawdzonych firm, które pracowały na zdobycie uzania i dobrej opinii i nie będą jej narażać na szwank.

...

Może to złącze (okrągła końcówka o średnicy ok. 3-4 mm) staje się jakimś standardem? Sprawdź na stronie Fujitsu-Siemens, czy zasilacz sieciowy (który też ma taką okrągłą wtyczkę) od LOOX-ów 7xx pasuje do serii N5xx. Jeśli okaże się że tak, to wówczas możesz szukać ładowarek do ajpaków, których na rynku jest jednak sporo więcej...
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 06, 2006, 22:15:42 »
ładowarka od acera n35 pasuje do FS , tylko zmieniasz samą końcówke i gra
sprawdzone
Pozdrawiam

Re: Ładowanie N520 w samochodzie
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 07, 2006, 11:15:59 »
Cytat: "fregata100"
zmieniasz samą końcówke i gra
sprawdzone

Hmm co rozumiesz przez to? Wymaga to cięcia i lutowania czy załozenie adaptera....

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 09, 2006, 10:58:57 »
nic się nie tnie ani nie lutuje.......w standardowym pudełku miałem dwie koncówki do looxa , jedna poszła do ładownia przy komputerze a druga była wolna a  ze miałem wczesniej n35 i została mi ładowarka to tylko końcówki podmieniłem i wszystko

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 09, 2006, 11:36:56 »
Jeśli chodzi o ładowarki USB, działające z Looxem, to ta śmiga na pewno.
Generalnie myślę, że wszystkie,które mają podane że są  stanie dostarczyć 2A poinny uciągnąć Looxa.

http://www.allegro.pl/item95768460_adapter_samochodowy_usb_12_24v_2000ma_2_x_usb_.html

co do ładowania n520
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 09, 2006, 17:20:51 »
sam mam n520 i stale jest ładowany przez kabel USB. Ładowanie od 60% baterii zajmuje około 2-3 h, przy stale działającym podswietleniu AM z GPS, moja ładowarka (przejściówka) ma prąd dopuszczalny do 1A i wystarcza. pozdroofka

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 09, 2006, 20:36:34 »
dawk  a dlaczego sadzisz że ładowarka do looxa musi posiadac aż 2A?

Poniżej informacja o oryginalnej ładowarce samochodowej:

"Ładowarka samochodowa do palmtopów Fujitsu Siemens LOOX 420"

Ile mA ma ładowarka do Looxa 520 ? Moze ten 420 rózni sie od 560 ale az tyle?

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 09, 2006, 21:31:50 »

Dlaczego, bo tak mówi producent. Osobiście przerobiłem temat, ładowarka 850 mA będzie powoli ładowała wyłączonego Looxa 420, po włączeniu nie da rady. Dopiero ponad 1,5A daje komfort pracy i ładowanie ( max prąd to 2A ). Był już wątek na temat ładowarek do looxów warto poczytać.
I jeszcze jedno, próbowałeś naładować ( w pełni rozładowanego ) looxa z gniazda usb? Życzę powodzenia.

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 09, 2006, 23:38:51 »
Cytat: "cytryna2"

Dlaczego, bo tak mówi producent. Osobiście przerobiłem temat, ładowarka 850 mA będzie powoli ładowała wyłączonego Looxa 420, po włączeniu nie da rady. Dopiero ponad 1,5A daje komfort pracy i ładowanie ( max prąd to 2A ). Był już wątek na temat ładowarek do looxów warto poczytać.
I jeszcze jedno, próbowałeś naładować ( w pełni rozładowanego ) looxa z gniazda usb? Życzę powodzenia.

Ta ładowarka USB 2A ładuje nawet full rozładowanego. Z gniazdka USB z komputera nie ma szans naładować mocno rozładowanego (nie koniecznie do 0) Looxa 720. Nie wiem, przyznaję jak to wygląda w przypadku serii N5xx, ale dla 720 1A to jeszcze trochę za mało. Niby ładuje, ale w momencie zwiększonego poboru ładowanie się włącza i wyłącza co kilka sekund, a to jest bardzo szkodliwe dla Li-Ionów. Przerabiałem gruntownie temat ładowania 720, swoimi spotrzeżeniami dzieliłem się również na tym forum...

Dodam jeszcze tylko, że niektóre ładowarki na allegro, teoretycznie przeznaczone do Looxów (przynajmniej tak twierdzą sprzedawcy) mają nawet mniejszą wydajność, niż 850mA. Takie ładowarki nie tylko mogą nie naładować Looxa, ale również uszkodzić baterię.

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 10, 2006, 08:11:30 »

Przestań w końcu pisać bzdury i cytować sprzedawców NIEORYGINALNYCH akcesoriów! W ten sposób tylko wprowadzasz ludzi w błąd i zaśmiecasz forum!

Jedynym źródłem wiarygodnych informacji są materiały i strony internetowe producenta. Takie adresy podałem wcześniej (dla katalogów akcesoriów serii 7xx oraz N5xx), a to

http://vilpublic.fujitsu-siemens.com/vil/pc/vil/datenblaetter/handheld/ds_pocket_loox_acc_400.pdf

jest link dla serii 4xx.

I stoi tam JAK WÓŁ, że parametry ORYGINALNEJ  ładowarki samochodowej to 5 V i 2,4 A.
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 10, 2006, 08:52:48 »
biblo Przestaj sie jakac i waż slowa!!

Oryginalna / nieoryginalna - tez pisze jak wół "LOOX 420"!!

Cytat: dawk
Cytat: "cytryna2"

przeciez ładowanie z USB komputera to zupełnie inny temat!

Cytat: "dawk"

Niby ładuje, ale w momencie zwiększonego poboru ładowanie się włącza i wyłącza co kilka sekund, a to jest bardzo szkodliwe dla Li-Ionów.

To akurat jest naturalna cecha systemów podtrzymujacych baterie w stanie naladowania poczawszy od laptopów przez palmptopy nawet golarki. I pomimo tego ze rzeczywiscie jest to szkodliwe to nie ma bezposredniego zwiazku z mocą ładowarki. Po prostu dłuzej ładuje. Proponuje poobserwowac PDA albo komorke podlaczona do zailacza - co jakis czas nastepuje doladowanie (oczywiscie czesciej przy obciazeniu baterii) - to jest szkodliwe dla akumulatorów. pomimo, że sa mogą to być akumulatory  NIBY "bez efektu pamieci" -

Natomiast to na co biblo raczy sie pieklic -  prad ładowania - to znowu gratuluje  :lol: i mozecie sobie kupic nawet 5 A - jeszcze szybciej bedzie ladowala akumulator - tylko komu to na zdrowie wyjdzie? Sprzedawcom akumulatorów?

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 10, 2006, 09:13:32 »

Niby ładuje, ale w momencie zwiększonego poboru ładowanie się włącza i wyłącza co kilka sekund, a to jest bardzo szkodliwe dla Li-Ionów.

To akurat jest naturalna cecha systemów podtrzymujacych baterie w stanie naladowania poczawszy od laptopów przez palmptopy nawet golarki. I pomimo tego ze rzeczywiscie jest to szkodliwe to nie ma bezposredniego zwiazku z mocą ładowarki. Po prostu dłuzej ładuje. Proponuje poobserwowac PDA albo komorke podlaczona do zailacza - co jakis czas nastepuje doladowanie (oczywiscie czesciej przy obciazeniu baterii)

Radzę najpierw zbadać temat, a później się wypowiadać...
Doładowanie dla Li-Ion nigdy nie następuje w przedziałach rzędu pojedynczych sekund.

Mnie zresztą nie chodzi tu o żadne ładowanie podtrzymujące. Jeśli za mały prąd dostarczysz Looxowi przy ładowaniu, to będzie ono co chwilę odłączane i przyłączane - pobór co mniej wiecej 2 sek waha się od 0 do max A, jeżeli ładowarka nie wyrabia prądowo. Jeśli przy takiej ładowarce masz załączone np. WiFi, albo GPS na CF, to w ogóle nie naładujesz baterii.

Co mnie o zresztą obchodzi czym sobie ładujecie swoje PDA...

A Ty jesteś sprzedawcą tych ładowarek, że ich tak bronisz? Nie wciskaj ludzią badziewia. Albo przynajmniej zaznacz, że nie testowałeś tego, nie masz o tym pojęcia i polecasz to na ich własne ryzyko.

Cytat: "biblo"

jest link dla serii 4xx.

I stoi tam JAK WÓŁ, że parametry ORYGINALNEJ ładowarki samochodowej to 5 V i 2,4 A.

Dla 7xx, analogiczny dokument podaje 2A. Co jest w sumie ciekawe, bo myślałem, że 7xx jest bardziej pazerna....

co do ładowania przez USB
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 10, 2006, 10:04:17 »
Całośc tematu bierze się z tego, że im bardziej rozładowana bateria, tym mniejszy ma opór wewnętrzny, a co za tym idzie pobiera większy prąd z ładowarki, dlatego mówiłem, że 1 A wystarcza do ładowania od około 60% stanu baterii, niżej nie sparwdzałem. Im bardziej bateria jest naładowana, tym mniejzy prąd pobiera urządzenie z ładowarki. Dlatego wystarczy trzymać  stan powyżej 60-70% i wtedy wystarcza. Dodatkowo kiedy urządzenie jest naładowane, nie zauwazyłem, aby choćby raz włączyło sie ładowanie. CZerwona kontrolka w prawym rogu pali sie stałym światłem, a to oznacza brak doładowaywania.
Oki zgadzam sie, że zbyt mały prąd ładowania nie jest zbyt zdrowy dla Li-Ion, ale za duży też nie jest dobry, bo się grzeje nadmiernie.
Tak jak wspomniałem wcześniej mam ładowarkę (przejściówkę) do 1A i 5V +/-0,25V i cały system działa bez zarzutu

*

Offline dawk

• 323
Re: co do ładowania przez USB
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 10, 2006, 10:08:44 »
Cytat: "kib001"
Całośc tematu bierze się z tego, że im bardziej rozładowana bateria, tym mniejszy ma opór wewnętrzny, a co za tym idzie pobiera większy prąd z ładowarki, dlatego mówiłem, że 1 A wystarcza do ładowania od około 60% stanu baterii, niżej nie sparwdzałem. Im bardziej bateria jest naładowana, tym mniejzy prąd pobiera urządzenie z ładowarki. Dlatego wystarczy trzymać  stan powyżej 60-70% i wtedy wystarcza. Dodatkowo kiedy urządzenie jest naładowane, nie zauwazyłem, aby choćby raz włączyło sie ładowanie. CZerwona kontrolka w prawym rogu pali sie stałym światłem, a to oznacza brak doładowaywania.
Oki zgadzam sie, że zbyt mały prąd ładowania nie jest zbyt zdrowy dla Li-Ion, ale za duży też nie jest dobry, bo się grzeje nadmiernie.
Tak jak wspomniałem wcześniej mam ładowarkę (przejściówkę) do 1A i 5V +/-0,25V i cały system działa bez zarzutu

Zbyt duży prąd? Nie... Grzeje się wtedy kiedy napięcie jest niestabilne/zbyt wysokie. Prądu zbyt dużego nie szarpnie. Możesz mieć ładowarkę 5A i będzie ok. 1A wystarcza od tych 60%, jeżeli nie szarpiesz w czasie ładowania zbyt dużo energii na działanie PDA.

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 10, 2006, 12:31:08 »
biblo Przestaj sie jakac i waż slowa!!
Oryginalna / nieoryginalna - tez pisze jak wół "LOOX 420"!!

Czy Ty udajesz, czy naprawdę nie rozumiesz co się do Ciebie mówi i co jest napisane we wskazanych materiałach...???

Wszystkie katalogi FSC dotyczą poszczególnych SERII palmtopów, bo akcesoria (również zasilacze i ładowarki) w ramach takich serii są jednakowe. I tak, w chwili obecnej, mamy do czynienia z następującymi seriami palmtopów firmy Fujitsu-Siemens Computer:

- Pocket LOOX 400 series - obejmuje modele: LOOX 400 i LOOX 420,
- Pocket LOOX 700 series - obejmuje modele: LOOX 710, LOOX 718 i LOOX 720,
no i najnowsza seria
- Pocket LOOX N series - obejmuje modele LOOX N500, LOOX N520 i LOOX N560 (ten model dopiero wejdzie na rynek).

W niedalekiej przyszłości można się zapewne spodziewać akcesoriów (i stosownego katalogu) do Pocket LOOX T series...

I tego typu katalogowanie modeli i akcesoriów nie jest czymś nowym, a tym bardziej wymysłem FSC. Od kilku lat istniały "rodziny" ajpaków: np. iPAQ 3100 series, 3700 series, 3900 series...
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 10, 2006, 18:07:58 »

Co mnie o zresztą obchodzi czym sobie ładujecie swoje PDA...

A Ty jesteś sprzedawcą tych ładowarek, że ich tak bronisz? Nie wciskaj ludzią badziewia. Albo przynajmniej zaznacz, że nie testowałeś tego, nie masz o tym pojęcia i polecasz to na ich własne ryzyko.

:lol:  W zadnym wypadku nie jestem sprzedawca ani tym bardziej nikomu tych ładowarek nie podsuwam!! - sam takich działań nie toleruje. W opisie ładowarki pisało "Ładowarka samochodowa do palmtopów Fujitsu Siemens LOOX 420"
 A jezeli są złe jak mówicie to SIO z nimi!!! :lol:

Jedyne co moge podsuwac to tematy do przemyslenia!

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 10, 2006, 20:34:53 »
...Natomiast to na co biblo raczy sie pieklic -  prad ładowania - to znowu gratuluje  :lol: i mozecie sobie kupic nawet 5 A - jeszcze szybciej bedzie ladowala akumulator - tylko komu to na zdrowie wyjdzie? Sprzedawcom akumulatorów?

Dopiero teraz zauważyłem ten akapit i ... tu też nie masz racji  8)

Ładowanie akumulatorów nie polega na "pompowaniu" prądem. Prąd pobierany przez odbiornik zależy - jak wczesniej wspomniał kib001 - od jego wewnętrznej rezystancji. To jest tak jak z żarówką: jeśli w samochodzi, gdzie instalacja jest 12-to woltowa podłączysz żarówkę o mocy 12 W, to pobierany prąd będzie miał wartość 1 ampera - i nie ważne, że z akumulatora można pobrać np. 50 lub 100 amperów - w tym momencie będzie pobierany tylko ten 1 amper! A jak zrobisz zwarcie, czyli rezystancja odbiornika będzie równa 0 omów (lub prawie zero), to popłynie prąd maksymalny, który można pobrać z akumulatora. I w takim wypadku, jak nie zadziała jakiś bezpiecznik, to masz murowany pożar, bo przewody zwierające akumulator (o średnicy np. 2 mm)  podziałają jak grzałka - policz sobie: 12V razy np. 100A daje 1200W  :idea:

I po to producent sprzętu podaje max. wydajność prądową np. ładowarki, aby w przypadku całkowitego rozładowania ogniwa, kiedy ma ono najmniejszą oporność wewnętrzną ta ładowarka wydoliła... i pozwoliła ogniwu na pobranie odpowiedniej ilości energii...
Pozdrawiam,
biblo