Klopot z synchronizacja ActiveSync loox n560 na USB

• 7 Odpowiedzi
  • 1775 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 06, 2006, 01:22:50 »
Witam serdecznie.
Jestem tutaj swierzo opierzonym uzytkownikiem, choc podczytywalem Was od jakiegos czasu i dzieki Wam zdecydowalem sie na zakup tego cudnego urzadzonka jakim jest PDA Loox n560, to jednak nie udzielalem sie w dyskusjach.

Niestety natrafilem na pewien problem, magiczny przycisk ''szukaj'' ktory zazwyczaj rozwiazuje wiekszosc moich problemow nie pomogl tym razem.
Chodzi mi mianowicie o problemy z komunikacja miedzy komputerem a palmtopem. Zainstalowalem ActiveSync w wersji 4.1, restartowalem komputer by mogly wczytac sie wszystkie sterowniki i... wyszukuje... znalazl. Swietnie. Tylko problem ze synchronizacja nie chce sie zakonczyc. Wisi baaardzo dlugo. Co dziwne, gdy zostawie ActiveSync w spokoju i wyszukam PDA przez Moj Komputer / Mobile Device moge zgrywac dane do PDA. W odwrotna strone juz nie, zawiesza sie (caly czas trwa ''Retrieving Settings'', dlatego).

Moje pytanie brzmi, jak zakonczyc ta synchronizacje. Czy nie doinstalowalem jakis plikow (nie sadze, zainstalowal sie activesync wraz z niepotrzebnym mi Outlookiem (jak ja niecierpie tej....aplikacji..). Czy to moze dlatego, ze w sumie Palmtop jest dziewiczy i jeszcze nie ma zadnych kontaktow/notatek cokolwiek on tam chce synchronizowac.

Z gory dziekuje za odpowiedzi i przepraszam za tak podstawowe pytania...

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 06, 2006, 08:44:57 »
Witam
Prawdopodobnie masz włączonego firewalla. Musisz go całkowicie wyłączyć i powinno działać.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2006, 10:28:12 »
*Lapie sie za glowe*
Boze, to bylo tak oczywiste... az mi wstyd. Dziekuje serdecznie. Zawsze udaje mi sie skonfigurowac odpowiednio firewalla, teraz przepuscilem wszelkie polaczenia i dalej nie dzialalo, musialem go wylaczyc. Nie podoba mi sie to zabardzo...

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2006, 10:53:58 »
Uprawnień server w strefie Internet potrzebują tylko:

(ActiveSync Application)
Program Files\Microsoft ActiveSync\WCESMgr.exe

(ActiveSync RAPI Manager)
Program Files\Microsoft ActiveSync\rapimgr.exe

A tak w ogóle przestawiamy oczywiście firewallka w tryb pytaj i męcz :lol:, żeby stwierdzic co w danej chwili chce się dobic do netu :P
(myślałem, że to podstawowa praktyka  :cry: )

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 06, 2006, 12:44:44 »
Tak, to podstawowa praktyka... dlatego zdziwiony bylem, ze nie dziala...
Wogole jesli program mi sie zawiesza (wyszukuje) i probuje mu przedstawic ''Trzech kroli'' to wyskakuje : Menadzer zadan zostal zablokowany przez administratora. Nie mialem pojecia ze ma az takie uprawnienia... what the hell ?

EDIT: Dzisiaj walcze z padem dalej... jednak juz wiem, ze sie w nim zakochalem ;) . Jedne z najlepiej wydanych 2k zl jakie kiedykolwiek popelnilem. Jutro wezme sie za probe robienia wlasnego THEME (grafik z zawodu)

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 07, 2006, 19:25:29 »
Mialem ten sam problem. Ja uzywam outposta, dopero wylaczenie we wtyczce wykrywanie ataków "Zaawansowane filtrowanie ARP" pomogło. To chyba przez to, ze on po podłączeniu tworzy dopiero wirtualny interfejs sieciowy i zmienia sie tablica ARP ... tak mi sie wydaje ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 08, 2006, 00:45:31 »
Sprobowalem zrobic advanced rule... nie pomoglo :(

EDIT: GAPA jestem :) Oczywiscie ze pomoglo, zapomnialem odchaczyc Allow zamiast Deny heheh.

Nie mniej, nie wiecej dziekuje serdecznie za pomoc Panowie. Pozdrawiam cieplo.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 09, 2006, 19:34:43 »
hey

wg mnie cos jest nie do konca dopracowane z ajnowszm active synciem, 2 rzeczy, raz ze zawsze przy instalacji pisze ver 4.0 dopiero pozniej raportuje jako 4.1,  dwa synchronizacja jest spieprzona, dostalem n560 jakies 2 tygodnie temu, na 5 komputerow udalo sie zsynchronizowac tylko na 2, jeden to stacjonarny, drugi laptop, co dziwne na drugim laptopie i 2 stacjonarnych nic, wykrywa urzadzenie usb identyfikuje looxa i koniec, nic wecej sie nie dzieje, nie mozna przesylac danych, activesync nie widzi sprzetu, probowalem na kablu, irda i bluetooth, zawsze to samo, sprzet wszedzie xp home lub prof, wszystkie pl, wszystkie z sp2, na lapku z outpostem bez antywira poszlo, tak samo jak na stacjonarnm z nod32 i outpostem, nie poszedl na stacjonarnm z kasperskim, ani na stacjonarnym z nodem32, probowalem wylaczac firewalla bez rezultatu, active sync zawsze sciagany ze strony microsftu polska, po 2 dniach prob chcialem juz wysylac sprzet na gwarancje, uratowalo mnie to ze naprawde potrzebowalem ten sprzet na dlugi weekend (sprawdzalem w pt i sobote) na szczescie na lapku brata zadzialal

troche to przydlugie ale chcialem po prostu napisac zeby ludzie byli cierpliwi i nie rezygnowali za wczesnie

pzdr