Kilkusekundowy FIX N560

• 25 Odpowiedzi
  • 4224 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline megabit

• **
  • 120
  • Sprzęt: L00X C55o + Brando + 2GB SD + Schecter Revenger :P
Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 03, 2006, 11:03:51 »
Hmm bardzo ciekawe moglby ktos tu pokrotce napisac o co w tym chodzi? Moze ktoś juz testowal? Prosze o opinie
...::: COMA :::...

*

Offline Aree

• *
  • 93
  • Loox n560 + kingstone 2GB + PQI 4GB (fuj fuj)
Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 03, 2006, 12:10:23 »
Pisząc krótko: (mam n560)
- pobieramy instalki z: (linki pod cyframi 1 i 2)

http://66.249.93.104/translate_c?hl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8&langpair=it%7Cen&u=http://www.webalice.it/rob.mar/Fix%2520Page.htm&prev=/language_tools

- soft reset
- instalujemy (pojawi sie nowa ikonka koło BT i WiFi, notabane mozna ja pozniej wylaczyc)
- klikając na ikonke pobierany aktualne dane (z intenretu wiec trzeba byc podlaczonym) o pozycjach satków itp (dane maja okresy wazneosci np 2 dni i 3 h, potem trzeba sciagnac nowe)
- wyjsc chocby na (przeklety dla GPS) balkon i wlaczyc odbiornik gps (przypadek czy nie ale teraz na balkonie widze 7 satków po ok 15-30 sek i mam pełnego fixa, wczesniej miałem MOZE 2 sati, o fixie moznabyło zapomniec. Na zewnatrz jeszcze nie testowałem, moze dzis popoludniu)

*

Offline megabit

• **
  • 120
  • Sprzęt: L00X C55o + Brando + 2GB SD + Schecter Revenger :P
Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 03, 2006, 13:55:57 »
:shock: super dzieki :)
...::: COMA :::...

*

Offline oops2k

• **
  • 124
Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 03, 2006, 17:40:14 »
Tylko mala uwaga - po zgraniu plik ma miec wielkosc 1 823 903 bajty. Mnie chyba za 15 razem udalo sie zgrac bo nie wiedziec czemu zrywa polaczenia.
Co do dzialanania to faktycznie - chyba jest lepiej. Zobaczymy po 3 dniach testow.
----
1. Panowie - to jest genialne! Fix'a lapie mi na balkonie w ciagu ... max 5-10 sec!!! :) Pewnie nie uwierzycie wiec przekonajcie sie sami. Nic sie nie wiesza, nie psuje systemu wiec mozna smialo testowac.
Ja przestawilem wszedzie GPS'a na 19200 - dziala odlotowo :D

*

Offline miru2

• 19
Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 03, 2006, 19:15:07 »
Witam. Dlaczego używając VisualGPSce ma na ekranie 4 widoczne satki z siłą sygnału ponad 25, czasami dochodzi piąty też w granicach 10-20 a fix-a brak. Tak może to trwać godzinami i póki nie zabiorę sprzętu poza dom fixa nie łapie. Zawsze uważałem, że już przy trzeciej satelicie GPS określa położenie w poziomie, a przy 4 również w pionie. Czemu brak fix-a pomimo dobrego sygnału z czterech satelit.

*

Offline oops2k

• **
  • 124
Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 03, 2006, 20:27:20 »
Cytat: "miru2"
Tak może to trwać godzinami i póki nie zabiorę sprzętu poza dom fixa nie łapie.

No bo ten program nie powoduje, ze sygnal z GPS'a nagle zacznie przez sciany przechodzic :D
Dlatego nie dziala w domu tylko trzeba N560 wyniesc na zewn. Ten program ma tylko na celu przyspieszenie odnajdywania satelitow (na podstawie wyliczen ich pozycji na orbicie co powoduje iz czipset gps'a nie musi juz czekac az satelity zgraja do niego pelne dane o swoich danych)
a tym samym przyspieszyc lapanie fix'a.

*

Offline miru2

• 19
Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 03, 2006, 20:51:37 »
Ten program tak zresztą jak i wbudowany Lokalizator GPS jest niczym innym jak graficznym przedstawieniem danych jakie odbira antena GPS, a ona albo zbiera odpowiednią ampitudę sygnału albo nie. I w tym momencie nie ma znaczenia czy jest w domu czy na zewnątrz, liczy się tylko siła sygnału. U mnie w domu sygnał jest wystarczająco silny, a jednak fix-a brak. Zresztą sytuacja taka może również wystąpić na zewnątrz np. przy mocno zachmurzonym niebie. Powtatrzam pytanie, od czego zależy złapanie fix-a, cztery programowo widoczne satelitki - widać to nie wszystko.

Jak to zainstalować w PDA ??
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 04, 2006, 22:28:35 »
Cytat: Aree

http://66.249.93.104/translate_c?hl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8&langpair=it%7Cen&u=http://www.webalice.it/rob.mar/Fix%2520Page.htm&prev=/language_tools

- soft reset
- instalujemy (pojawi sie nowa ikonka koło BT i WiFi, notabane mozna ja pozniej wylaczyc)
- klikając na ikonke pobierany aktualne dane (z intenretu wiec trzeba byc podlaczonym) o pozycjach satków itp (dane maja okresy wazneosci np 2 dni i 3 h, potem trzeba sciagnac nowe)
 :roll:

Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 05, 2006, 12:28:13 »
Cytat: "Aree"

W zasadzie chyba wystarczy ściągnąć ten pierwszy pliczek i nie ma potrzeby ściągać nawigatora... zwłaszcza że on nic nowego nie wnosi.... Czy mi się coś zdaje tylko? Czy też zmiana u niego ustawień zostaje zapisana i jest wykorzystywana również w innych programach np TT AM itp?

Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 05, 2006, 15:32:16 »
No i po moich krótkich testach wychodzi że jeżeli nie macie możliwości od razu ściągnąć poprawnej bazy do GPS locatora to wbudowany GPS ma problemy ze złapaniem FIXa - mi przez 10 minut nie złapał (będąc na dworzu of korz). Natomiast po deinstalacji softu dalej są problemy z FIXem + dodatkowo programik zostawia jakieś śmieci w rejestrze i od czasu do czasu wyskakuje błąd - unable to locate (i tu leci nazwa pliku)

I tak właśnie się mi nasunęło - wyjeżdzamy gdzieś poza "możliwość" zupdatowania bazy GPS Locatora zostajemy z bazą przeterminowaną i co wtedy? łapie fixa, nie łapie - co wtedy? Może już ktoś przetestował?

Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 06, 2006, 19:44:00 »
Program rzeczywiście znacznie przyspiesza łapanie fixa (oczywiście z aktualnie ściągniętą bazą) w przypadku Automapy czas spadł nawet do dosłownie kilku sekund, a TT niewiele dłużej. Zauważyłem przy okazji, że TT wymaga znacznie lepszego sygnału niż Automapa. Program poprawia wyrażnie łapanie fixa w miejscach gdzie przedtem było to nieosiągalne (za zamkniętym oknem i  mur grubości ok 1m - stare Niemieckie mury). Jedynie przy uruchamianiu Looxa pojawia się czasami jakiś komunikat o błędzie. W sumie bardzo ciekawe rozwiązanie.

Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 27, 2006, 21:16:32 »
siemka, jestem w tym zielony wiec sorka jak coś za pytanie:

a jak Winfast Navigator'a mam wrzucić aby był widoczny :>

Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 28, 2006, 16:41:20 »
Cytat: "Aree"

Witam.

Chyba ślepnę na stare lata... ale nie widzę linków pod cyframi 1 i 2. Nawet myślałem, że to moja Netszkapa ale w MISIach też nie widzę.

Zainstalowałem programy spod linków 7 i 8 (Winfast Navigator i VisualGPSce) ale dodatkowa ikona do pobrania nie pojawiła się.

Wybaczcie i pomóżcie.

Dziękuję,
Michał

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 28, 2006, 16:54:44 »
Ja widzę taki sktót do pobrania- od literkami (sw)http://www.webalice.it/rob.mar/Navigator.ARM.CAB :proud:
potrzebna zgoda

Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 28, 2006, 20:43:22 »
Cytat: "misopi"

Zainstalowałem programy spod linków 7 i 8 (Winfast Navigator i VisualGPSce) ale dodatkowa ikona do pobrania nie pojawiła się.

Potrzebujesz tego pliku: http://www.gpspassion.com/download/6515_v203x_GPSPASSION.zip - hasło zipa: copycat

Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 29, 2006, 18:46:18 »
a może jednak powiecie jak zainstalować ten plik (chociażby ten ostatni co podal łukasz). mam go przerzucić rozpakowany na pamięć....hm...co mam zrobić :>

Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 01, 2006, 00:30:15 »
Cytat: "chmielem"
mam go przerzucić rozpakowany na pamięć....hm...co mam zrobić :>

Tak, najpierw rozpakowujesz i kopiujesz do pda, potem kolejno: soft reset, odpalasz plik -> instalacja, pojawia się ikona obok BT i WiFi -> klikasz na nią, ściągają sie 4 pliki i... tyle ;)

Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 01, 2006, 00:51:31 »
thx, dobra wiem co źle robiłem :) niepotrzebnie rozpakowywałem ten plik osatateczny ;]

a co do softu to syskoczylo mi że moze być niekopatybilny z wersją mojego systemu bo był robiony pod starszą [mam FS N560), a gdy odpalam system to wyskakuje mi że nie może zlokalizować pliku w systemie ;]

Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 16, 2006, 00:29:14 »
No wiec co trzeba zrobic?? Zainstalowac i skonfigurowac WinFast Navigator?? I bedzie poprawa?

Czy ten drugi plik ktory aktualizuje sie z netu? Bo jak wykorzystalem ta druga mozliwosc to mam problem jak kolega powyzej... Czy poprostu nie bedzie lapiej kupic dodatkowej anteny dla wzmocnienia sygnalu?

Poradzcie cos prosze.

Pozdrawiam

Iwo

*

Offline b98

• 541
Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 16, 2006, 12:55:47 »
Iwoturek myśl trochę - to tak jak w szkole

1. sprawdź gdzie jest źródło informacji
2. sprawdź co mówi źródło w temacie
3. wyciągnij wnioski
4. daj se luz bo fabrycznej charakterystki anteny nie poprawisz

hmmm - lata mi o to, że nawet w tym wątku jest napisane, że jest to rozwiązanie nie do przyjęcia :(((

Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 17, 2006, 16:32:59 »
Cytat: "b98"
Iwoturek myśl trochę - to tak jak w szkole

1. sprawdź gdzie jest źródło informacji
2. sprawdź co mówi źródło w temacie
3. wyciągnij wnioski
4. daj se luz bo fabrycznej charakterystki anteny nie poprawisz

a po ludzku jak nie trafia - idź na firstloox.org, poczytaj forum i dojdź do jasnego wniosku, że cała zabawa jest o kant dupy bo musiałbyś ciągle zasysać z netu aktualne dane

ty, za przeproszeniem Ciulu. Kim ty jestes zeby mnie tak oceniac??!! Szkole to ja skonczylem i teraz to ty mi mozesz buty czyscic! Jak zadaje pytanie to oczekuje konkretnej odpowiedzi a nie belkotu jakiegos pajaca(czyt. ciebie). Nie musze sie znac na wszystkim ty osle. Dlatego jest cos takiego jak FORUM, zeby zapytac, nie mam tez czasu zeby wrtowac wszstkie pytania i odpowiedzi na calym internecie!! Mam nadzieje ze wyrazilem sie "po ludzku" tak zeby do ciebie trafilo!!

*

Offline b98

• 541
Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 17, 2006, 16:49:42 »
kiedy pierwsze czyszczenie obuwia  Szanownego Pana :party:  :ok:  :banan:  :)))))))))

*

Offline RoNi

• 815
  • Sprzęt: TX, Tungsten E, Treo 680, Huawei P20
Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 17, 2006, 17:27:08 »
Wyciąg z regulaminu:

Zalecana jest:
- kultura wypowiedzi
[...]
Zabrania się:
- obrażania innych uczestników forum.
[...]

*

Offline Yankee

• 256
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II N7100
Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 05, 2007, 00:27:30 »
Witam,

Czy jest ktoś w stanie odświeżyć ten temat ? Powyższe linki są jakby troszke nie aktualne, brakuje im paru zdjęć i jest to niezbyt czytelne z uwagi na wielojęzyczność tłumaczenia.

Pozdrawiam, Yankee

ps. szczerze mówiąc miałem przypadki takie jak już inny kolega wcześniej wspomniał. Sciągnąłem dane, navigator złapał fixa a GPSLokator nie chce. Nie pokazuje się nawet na dole skala i nie odbiera w ogóle sygnału. Automapa też nie. sam nie wiem już co robie źle. Zmuszony byłem zrobić HR i pozostać przy standardowym ustawieniu bo jakby nie było fixa łapię może do góra 30 sekund więc to nie jakiś tam problem który by mógł utrudniać życie.

*

Offline grac

• 353
  • GTi6 rządzi :D
    • http://www.306team.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=8
  • Sprzęt: SGSII [GT-i9100] | SGS TAB 10.1 [GT-P7500]
Kilkusekundowy FIX N560
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 05, 2007, 10:14:09 »
A czy może mi ktoś powiedzieć co dokładnie jest potrzebne ??

Chodzi mi dokładnie o plik który jest potrzebny do poprawy fixa i sciągania bazy o satelitach ....

Czy faktycznie trzeba wklepać te parametry co są pokazane w punkcie pierwszym ??

Rozumiem że pozycje z aplikacjami do obrazowania GPSa, nie są potrzebne i że wystraczy GPS Locator i program do nawigacji ??
SAMSUNG GALAXY S2 [GT-I9100] - ROM : ANDROID v.2.3.5 XXKI4 GINGERBREAD
KERNEL : SPEEDMOD SGS2 v.2.6.35.7 hardcore@speedmod S2-K2-21
SAMSUNG GALAXY TAB @1.4GHz [GT-P7500] - ROM : ANDROID v.3.2 XWLA1 HONEYCOMB - KERNEL : v.2.6.36.4 – OC-VFPv3-d16_FP 1.4GHz