Kabelek zwijany USB do looxa C550 z Allegro

• 5 Odpowiedzi
  • 682 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gkrz

• 41
  • Sprzęt: FS C550
Kabelek zwijany USB do looxa C550 z Allegro
« dnia: Luty 11, 2008, 17:19:37 »
Witam. Kupiłem taki kabelek na allegro : http://allegro.pl/item306369763_kabel_usb_2w1_zwijany_loox_n560_n520_n500_720_wawa.html
Taki jak na zdjeciu, nie koniecznie na tej aukcji. Mam z nim problem. Mianowicie po podłączeniu do PC ładuje baterie ale nie synchronizuje. Mam zainstalowany ActiveSync 4.5. Kabelek został wymieniony, ale nadal nie synchronizuje mi sie z PC. Oryginalna stacja synchronizuje sie automatycznie bez problemu. ALE!! zauważyłem że od pewnego czasu na zielonej ikonce ActiveSync w PC jest czerwony wykrzyknik. Kiedyś tego nie miałem. Ale mimo to się synchronizuje przez oryg. stacje. I teraz pytanie: czy ten kabelek z Allegro trzeba jakoś inaczej zsynchronizować, nie automatycznie, tak jak oryginalną stacje, czy po prostu to jest kicha. Na tym kabelku jest nalepka LOOX N500, ale w aukcji wyraźnie pisze że jest również do mojego C550.Może we wtyczce jakieś kabelki trzeba przelutować.Jeśli tak to jakie? Wiem że w złączy USB zewnętrzne styki to zasilanie, Natomiast dwa środkowe to pewnie szyna I2C. Wiem, od biedy moge sięgnąć po oscyloskop i se sprawe wybadać, ale może ktoś to już zrobił. A może te kabelki "synchronizuja" się tylko z napięciem do ładowania??. Ciekawe czy ktoś miał taki problem. Jeśli ktoś może podpowiedzieć jaki kabelek na pewno się synchronizuje z PC to będe wdzięczny. Pozdrawiam. GKrz.

*

Offline iXXL

• 13
Odp: Kabelek zwijany USB do looxa C550 z Allegro
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 11, 2008, 23:57:05 »
Kolego zapomnij. Mialem tez taki kabelek, z ACERem chodzil idealnie, z looxem niestety. Nawet nie doladuje go podczas pracy, o czym bolesnie przekonalem sie w trasie. Wina lezy po stronie wykonania. Za cienkie zyly , brak jakiegokolwiek ekranu. Mysle ze spadki napiec sa zbyt duze, a loox jest na tym punkcie baaardzo czuly. Troche szkoda, bo kabelek jest bardzo poreczny, wszedzie sie miesci i przydawal sie jak korzystalem z pocketa jako mobilnego czytnika kart SD.

*

Offline gkrz

• 41
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2008, 11:58:15 »
Nie wiem jak w terenie, być może masz racje z tym doładowaniem, ale muszę się pochwalic że problem rozwiazałem. Nie dawało mi to spokoju. Przecież to tylko 4 kabelki w tym dwa to zasilanie. Rozebrałem oryginalną wtyczke LOOX-a i tom z allegro. Pomierzyłem, przelutowałem według oryginalnej i jest OK. Przynajmniej na PC. Jest ładowanie i synchronizacja, programy sie wgrywają.  W załącznikach moje wypociny i rysunki.

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 16, 2008, 14:05:15 »
ja mam dokladnie ten sam problem, z tym ze w domu na stacjonarnym i laptopie wszystko gra bo i synchronizuje i laduje, natomiast w samochodzie ni cholery ladowac nie chce, juz nawet samochodowa ladowarke zmienilem, bo sadzilem ze stara padla, a teraz wiem ze dziala bo gpsa mi laduje a palma nie chce,
testuje ten kabelek z looxem 420 i c550 i na obu mam ten prob.
czy ktos moze powiedziec cos na temat tego kabla?
http://allegro.pl/item309662046_kabel_usb_pocket_loox_n5xx_c550_4xx_6xx_7xx.html

przeciez nie bede nowego palma kupowac z powodu jednego glupiego chinskiego kabla:)

*

Offline gkrz

• 41
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 16, 2008, 18:28:46 »
Nie testowalem w samochodzie. Ale zobacze jak sie troche odciepli. Powiem tylko tyle ze na tym kabelku z allegro mialem ladowanie, mimo ze kabelki byly w innym miejscu niz teraz. Nie wiem czy ta przerobka pomogla temu kabelkowi rowniez z ladowaniem w samochodzie. Jak sprawdze to powiadomie.

*

Offline iXXL

• 13
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 25, 2008, 21:37:40 »
W samochodzie chodzi pieknie na kablu z tego zestawu

http://www.allegro.pl/item316336024_zestaw_2w1_kabel_usb_loox_n560_n520_c550_asus_a636.html

mozliwe ze jest do kupienia sam kabelek gdzies na allegro, popatrz sobie.
Jak za krotki to mozesz go przedluzyc zwyklym przedluzaczem USB za pare groszy. Sprawdza sie u mnie juz ok. roku