kabelek rs

• 10 Odpowiedzi
  • 1987 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JJay

• 13
kabelek rs
« dnia: Kwiecień 04, 2004, 16:26:43 »
Witam pierwszy raz na forum
Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie w Polsce można nabyc kabelek ze złaczem RS232 dla LOOX 610 ?
Czy 610 ma takie samo złącze jak 600 ?
Pozdrawiam

*

Offline Lass

• 276
  • Sprzęt: HTC HD2
kabelek rs
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2004, 17:23:31 »

*

Offline JJay

• 13
kabelek rs
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 05, 2004, 13:32:49 »
Dzwoniłem do palmtops no i...
Kabelek jest do kupienia ale tylko teoretycznie :( mają zamówione już dość dawno temu i... no i maja zamówione a kabli nie widać :(
Może ktos ma namiary na ludzi którzy byliby w stanie wykonać taki kabelek ? Jeśli nie to zostaje tylko zakup za granica a to nie jest fajne bo przesyłka wyjdzie drozej niz sam kabelek :(
Straszna lipa

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
kabelek rs
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 05, 2004, 19:49:27 »
Proponuję zakup w sklepie Brando http://shop.brando.com.hk/loox.php
Kabelek z przesyłką będzie kosztował w zależności od rodzaju 18-20 USD (ok. 70 zł). Paczuszka powinna dotrzeć w ciągu 7-10 dni, czyli i tak szybciej niż zakup w Polsce.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline JJay

• 13
kabelek rs
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 05, 2004, 23:17:43 »
Hmm fajnie, ale albo niedowidze albo nie maja tam kabla na RS-232 :|

*

Offline Lass

• 276
  • Sprzęt: HTC HD2
kabelek rs
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 05, 2004, 23:59:46 »
Heh super :| a więc pozostaje czekać aż się pojawi na allegro ;)

*

Offline JJay

• 13
kabelek rs
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 18, 2004, 21:41:34 »
Namierzyłem w końcu kabelek na http://pc-mobile.net/loox.htm zamówiłem, teraz tylko trzeba czekać aż dotrze. Mam nadzieje, ze w miare sprawnie i bez problemów :)

kabelek rs
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 20, 2004, 00:21:14 »
Czy ktoś ma może rozpiskę tego złącza na dole ?

I czy te złącza są jakimś standardem, bo mam dwa PDA: FS Looxa 600 i Asusa MyPal 610BT - oba maja mechanicznie dokładnie takie same gniazdka, ale czy elektrycznie także ?

Ciekawi mnie także co tam jest dostępne. Z kabelkologii wiadomo ze rs232, usb klient i ładowanie. Czy coś jeszcze, np usb host ?

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
kabelek rs
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 20, 2004, 10:06:14 »
Opisu złącza poszukaj tutaj http://www.firstloox.org/ (ewentualnie na tamtejszym forum).

Czy czegoś nie pokręciłeś z symbolem Asusa? Nie ma Asusa 610BT, jest za to LOOX 610BT, a tak samo wygląda Asus A716. Te dwa palmtopy są to zapewne bliźniacze modele, produkowane w tej samej fabryce i dlatego mają takie samo złącze, co nie znaczy, że podłączenia elektryczne są identyczne - uniwersalnego standardu złącza nie ma. Niektórzy producenci zachowują jednak w swoich produktach zgodność złącza, aby zapewnić kompatybilność akcesoriów. Ale zdarza się też, że potrafią specjalnie coś "popsuć", aby tę kompatybilność przerwać - tak zrobił HP z h1910/1915 odwracając gniazdo o 180 stopni...
Pozdrawiam,
biblo

kabelek rs
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 20, 2004, 12:05:41 »
Tia, pokręciłem i to na dobre. Chodzilo mi o Asusa MyPal A620. Skutki pisania po nocy :)

Dzieki za linka, poszukam wieczorkiem.

A co do akcesoriow, to wlasnie mnie to zastanawialo, czy jesli jest np klawiatura zewnetrzna z gniazdem w ktore sie wpina pocketa to czy do kazdego modelu jest to osobny model klawiatury ? Stad proba wyciagniecia wniosku, ze jesli gniazdka sa mechanicznie identyczne to moze elektrycznie tez. choc oczywiscie moze to byc dalekie od prawdy.

A przy okazji akcesorow, ciekawi mnie jak sie klawiatura komunikuje z pda. Jesli jest to usb to pda musi miec usb-host. No chyba ze jest to rs-232. Nigdy nie mialem takigo patentu w reku i troche mnie to ciekawi, zwlaszcza ze mam pewien pomysl na wykorzystanie palma. Niestety wiaze sie to z koniecznoscia wpiecia w to dolne gniazdo i najlepiej zeby byl to wlasnie usb-host.

*

Offline JJay

• 13
kabelek rs
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 24, 2004, 13:26:14 »
Witka
Pisalem wczesniej o kablu z PC-Moblie.net, otóz dzis do mnie dotarł :)
No i jest to dokladnie to czego mi bylo trzeba, czyli z jednej strony wtyczka do LOOXa a z drugiej koncówka DB-9 meska. Dzieki temu do laczenia sie z GPS nie potrzebuje przejsciowki ze scrossowanymi kabelkami :)
Do synchronizacji z PC moze sie nie przydac nie tylko ze wzgledu na meska koncowke DB-9 ale tez na długość bo ma on tylko około 20 cm.
Niemniej jednak jesli ktos potrzebuje kabelek do takich celow jak ja lub podobnych to ten z PC-Mobile moge spokojnie polecic bo jest naprawde solidnie wykonany