Jaki zasięg WiFi (Loox 718)

• 27 Odpowiedzi
  • 2947 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Tytan

• 565
  • HTC Touch Diamond2 + 8GB + Krusell Orbit
    • Topaz ROM
« dnia: Maj 08, 2005, 15:09:47 »
Poproszę o info na jaki zasięg łączności przez WiFi można liczyć
w Loox 718? Czy jest podobny do np. zasiegu z laptopa czy może dużo mniejszy?
to pa z to je s to

*

Offline qoobeq

• **
  • 105
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 08, 2005, 16:30:32 »
Nie wiem jak to wyglada od strony teoretyczno-technicznej, ale w praktyce Moj Looxik 720 lapie Wi-fi tak samo jak kolegi laptopik (Jakas nowa Toshiba) i jego HP Ipaq (Jakis brzydki). Testowane w domku, pracy i kilku pubach z hot-spotami. Mysle ze to bardziej kwestia routera.

*

Offline Tytan

• 565
    • Topaz ROM
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 08, 2005, 17:01:05 »
Myślę o palmtopie jak o małym urządzeniu (mała antena) i jego konstrukcji
oszczędnościowej pod względem energetycznym.
Z tego powodu mam obawy.
to pa z to je s to

*

Offline irwin

• 434
    • http://www.irwin.republika.pl/
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 08, 2005, 17:06:14 »
Moje doświadczenie z Wifi na Pocketach (h4150, x50v) oraz notebookach z nim (paręnaście sztuk) pokazuje iż wifi w Pocketach jest wyjątkowo słabe, od razu widać różnice.

*

Offline qoobeq

• **
  • 105
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 08, 2005, 17:22:31 »
Cytat: Tytan
... (mała antena) i jego konstrukcji
oszczędnościowej pod względem energetycznym.
A laptopy?

Az sie temu przyjze dzisiaj na 'nocce' w pracy. Ale mimo wszystko nie wydaje mi sie, ze gdyby nawet istniala jakas roznica pomiedzy laptopami i etc. a pocketami, to na pewno nie taka, ktora wykluczlaby te drugie z kategorii 'to dziala i do tego calkiem niezle' (patrz aparaty w pocketach).
Btw. Wifi uzywam codziennie, w domu, pracy... Nigdy nie narzekalem na jakis slaby zasieg, czy cokolwiek takiego.

*

Offline Tytan

• 565
    • Topaz ROM
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 08, 2005, 18:31:10 »
Cytat: irwin
Moje doświadczenie z Wifi na Pocketach (h4150, x50v) oraz notebookach z nim (paręnaście sztuk) pokazuje iż wifi w Pocketach jest wyjątkowo słabe, od razu widać różnice.
Wobec tego jeśli Loox ma zasięg ok. może jest różnica zasięgu WiFi pomiędzy palmtopami w zależnośi ich producenta.
Ciekawe czy stosowane moduły WiFi w palmtopach pochodzą od różnych producentów...
może jest ich ze dwóch na świecie.
to pa z to je s to

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 08, 2005, 19:43:29 »
LOOX ma bardzo silne WiFi. Ktos pisal na forum ze byl zdziwiony bardzo dobra czuloscia odbiornika w tym PDA.

*

Offline Maku

• **
  • 187
    • http://maku.avx.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 08, 2005, 20:05:57 »
Nie mam narzędzi i nie potrafię tego zmierzyć, ale ma mocniejsze WiFi niż A716. 718 ma zasięg na „dwie kreski” tam gdzie Asus już tracił połączenie. AP stoi w tym samym miejscu mieszkania, więc to na pewno zasługa Loox`a.

*

Offline Tytan

• 565
    • Topaz ROM
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 08, 2005, 21:08:05 »
Dzięki za te informacje. Fajnie, że Wasze wskazania są na Loox (mam na dzieję że nie jest to wpływ subiektywności tego działu).
Może pojawią się tu jakieś konkretne pomiary odległości działania WiFi.
Jak tylko będę miał 718 napewno potestuję i dam znać jakie są osiągi.
W tej chwili najważniejsza dla mnie odpowiedź to czy Loox 718 nie będzie miał znacząco mniejszego zasięgu od laptopa.
Połączenie WiFi jest dla mnie w tym wypadku bardzo ważne.
to pa z to je s to

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 08, 2005, 21:36:11 »
Cytat: qoobeq
Ale mimo wszystko nie wydaje mi sie, ze gdyby nawet istniala jakas roznica pomiedzy laptopami i etc. a pocketami
oczywiscie, ze istnieje roznica w zasiegu i sile odbieranego sygnalu - wynika to chociazby z wielkosci anteny, ktora w laptopach zlokalizowana jest z obudowie ekranu

Wifi uzywam codziennie, w domu, pracy... Nigdy nie narzekalem na jakis slaby zasieg, czy cokolwiek takiego.
w domu czy w pracy przy odleglosciach od AC rzedu kilkunastu metrow nie zauwazysz roznicy - natomiast im dalej od AC tym roznice ta widac coraz bardziej

co nie zmienia oczywiscie faktu, ze roznice pomiedzy poszczegolnymi pocketami rowniez sa i np. loox moze miec bardzo dobry zasieg i lapac sygnal w miejscu gdzie inny PDA juz jest "slepy"

Tytan - zawsze mozesz zastosowac specjalne anteny wzmacniajace sygnal, wkrecane w miejsce standardowych w AP

*

Offline qoobeq

• **
  • 105
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 09, 2005, 05:06:20 »
Cytat: lipciopda

Wifi uzywam codziennie, w domu, pracy... Nigdy nie narzekalem na jakis slaby zasieg, czy cokolwiek takiego.
w domu czy w pracy przy odleglosciach od AC rzedu kilkunastu metrow nie zauwazysz roznicy - natomiast im dalej od AC tym roznice ta widac coraz bardziej

W pracy ciagne od sasiada z naprzeciwka :) Jakies 30m i pewnie pare scian, dokladnie wam nie powiem, bo nie sprawdzalem ktory to dom :)
PS. Wlasnie siedze przy oknie :) Przyszly (oby) szwagier ma HP 3715 i raczej identyczny zasieg co moj Looxik.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 09, 2005, 05:38:54 »
Jakies 30m i pewnie pare scian, dokladnie wam nie powiem
no to biorac sredni nominalny zasieg sieci WiFi (ok. 100 metrow) musisz przyznac, ze chyba nie musisz sie obawiac o sile sygnalu

co innego jesli ktos jest w odleglosci 60-70 metrow od anteny - tutaj moze miec duze znaczenie model palmtopa albo posiadanie notebooka...

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 09, 2005, 08:48:12 »
a może ktoś wie gdzie jest ta antenka w looxach 7xx?;)

*

Offline Maku

• **
  • 187
    • http://maku.avx.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 09, 2005, 08:54:47 »

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 09, 2005, 09:50:46 »
jeszcze w kwestii wyjasnienia co do zasiegu WiFi w laptopach

praktycznie wszyscy producenci dzisiaj montuja po 2 anteny - obie w obudowie LCD - zasieg takiego komputera zalezy rowniez od materialu z jakiego wykonana jest obudowa - najczesciej elementy dookola anteny sa plastikowe

a tak wyglada rozmieszczenie anten w zaleznosci od producenta:

[pic=http://www.toya.net.pl/~lipcio/antena.jpg]

*

Offline qoobeq

• **
  • 105
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 09, 2005, 10:38:22 »
Cytat: lipciopda
no to biorac sredni nominalny zasieg sieci WiFi (ok. 100 metrow) ...
te 100m to rzeczywiscie nominalnie... czyli w szczerym polu. Jakby nie bylo watpi zeby w jakimkolwiek biurowcu bylo to wiecej niz 40m-50m.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 09, 2005, 12:15:12 »
Na forum kilka osob pisalo ze z PDA osiagaja zasieg nawet do 300 metrow i wiecej, jesli po drugiej stronie jest silny nadajnik, czyli mocna antena. Wiem ze to dziwnie brzmi bo komunikacja musi byc przeciez w dwie strony, ale faktycznie to dziala.

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 09, 2005, 12:29:46 »
Cytat: Maku
http://www.firstloox.org/index.php?categoryid=9&p2_articleid=175 tutaj gdzies widać antenkę :D
moze trchoe dokładniej?:))

oglądałem kawałek czasu temu, ale jakoś nie mogłem sie dopatrzyć antenki...

*

Offline Tytan

• 565
    • Topaz ROM
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 09, 2005, 17:20:36 »
110km Ciekawe czy z PDA takie rekordy również padają.
http://www.interline.pl/portal/modules/articles/article.php?id=10
Coś czuję, że Loox ma większy zasięg :E
to pa z to je s to

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 09, 2005, 17:45:12 »
Cytat: Tytan
110km Ciekawe czy z PDA takie rekordy również padają.
http://www.interline.pl/portal/modules/articles/article.php?id=10
Coś czuję, że Loox ma większy zasięg :E
jak sie podłaczy anteny ok. 30dBi i wzmacniacze to czemu nie:>

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 07, 2006, 23:03:33 »
Hehe musze sie pochwailic ze dziś łapałem sieć moim looxem z odlegosci 15km :) [antena byla na maszcie chyba]. Oczywiscie sygnal byl slaby i dosc poszarpany :)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 07, 2006, 23:05:31 »
i miales transmisje dwukierunkowa? :)

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 08, 2006, 00:03:55 »
pewnie miał takie mikroskopijne "szpilki" na wifi graph :P:P:P
Are you shpongled?

« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 08, 2006, 10:02:20 »
nie no bez przesady ale zlapalem ze 6 sygnalow na poziomie -70 [jechalem samochodem :P](i tak mowie ze te wifi w looxie ma nie odpowiednią skale dBm-RSSI :P) doczytalem se ze te wifi w looxach (ACX100 TI) ma czułość -83 na 11MBps i moc wyjsciawa 15dBm (30mW)

Aha, jeszcze jedno:
Wg. NetStumblera na karcie Atheros CM-9 był sygnał od -98 do -87 ;] (z Biquadem :>)

I jeszcze jedno: co do połaczenia dwukierunkowego to połaczyłęm się z siecią ktora była 4km dalej, loxem z pokrywką od garka (w roli czaszy :P). Sygnał był ok. -68 :) Ale loox tylko sie polaczyl, bo nie mialem dostepu do tej sieci..

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 08, 2006, 12:37:05 »
Ja najdalej jak wyłapałem siec to z 5km bez dodatkowych pokrywek itp. To było miasto po drugiej stronie jeziora (pewnie od wody się wzmocniły) i miałem stały nieposzarpany sygnał na poziomie -60. No tyle ze nie połączyłem się z tym AP... za słabe nadawanie. Oprócz tej jednej było jeszcze z 8 innych (też z tego miasta) ale poszarpane były sygnały.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 09, 2006, 01:04:54 »
Co mogę dodać do tematu, to tylko potwierdzenie że loox (n520) ma całkiem niezły WIFI, jadąc autem po wrocławiu ciągle coś łapie :) pare razy się zatrzymałem przy niezabespieczonych i skorzystałem a wifi ktoś miał w bloku ....
musze się przejechać tak z laptopem i zobaczyć ile laptop może wyciągnąć

*

Offline sebikolo

• **
  • 123
  • Sprzęt: FS N560
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 09, 2007, 13:24:27 »
ja mam n560. WiFi działa dziwnie. Łape wiele sieci, ale na bardzo niskim poziomie -70, -90. W domu 10 cm od rutera WiFiFoFum pokazuje zaledwie -50. Wyglada na to, że jest jakas inna skala w LOOXach. Macie jakiś "miernik" który działałby poprawnie na LOOXach?

*

Offline luktom

• *
  • 98
    • luktom.biz
  • Sprzęt: MDA Vario II
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 09, 2007, 17:51:35 »
Witam!

Ja kiedyś w moim Looxie 720 złapałem sygnał z nadajnika umieszczonego jakieś 15 km od niego.
Oczywiście nie było możliwe podpięcie się do tej sieci, jednakże przykład ten dowodzi, że jeśli chodzi o odbiór to Loox ma bardzo czułą antenę.

Pozdrawiam

luktom
Łukasz Tomaszkiewicz :: luktom
www.luktom.net / www.luktom.biz