mój fs nie widzi karty pamięci

• 10 Odpowiedzi
  • 1681 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mój fs nie widzi karty pamięci
« dnia: Kwiecień 04, 2007, 00:11:41 »
witam.    to mój pierwszy raz na forumi pierwszy dzien z fs560.   Mojproblem jest następujacy.   dokupiłem do fs kartę Kingston elite pro 2G.   Po pierwszym hard resecie fs jej nie widzi(jest napisane karty pamięci brak)dotyczy to równiez karty  fabrycznie dołączonej.   Z programów mam wgraną tylko marchewke , ale bez niej tez nie widzi karty.    Chciałem zrobic format ale jak mam to zrobić skoro karty nie widać.   bardzo proszę o poradę .   CZy moze być walnięte gniazdo SD? czy to problem z oprogramowaniem.   z góry dzeki
ps.   Dodam ze początkowo widział je.   dopiero jak w trakcie wgrywania AM(oczywiście orginalnej)sie zamotałem i zrobiłem hard reset  to oślepł. 
Jeśli chodzi o czytnik do pc ile to może kosztować( w domu mam 3 aparaty i do zadnego karty nie pasują do telefonu również)kicha.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2007, 08:10:50 wysłana przez facet61 »

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
Odp: mój fs nie widzi karty pamięci
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2007, 00:14:48 »
wygląda na to, że gniazdo może szwankować (jeśli 2 kart nie widzi), ale dla świętego spokoju sprawdz obie karty najlepiej w czytniku w PC albo chociaż w jakimś aparacie czy czymkolwiek innym obsługującym karty SD.
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2007, 08:57:14 »
Biorąc pod uwagę, że mi kiedyś podobnie na chwilę zgłupiał (sytuacja jednorazowa), przyczyną może być coś innego.

Mam wrażenie że HR nie został prawidłowo przeprowadzony i po dokładniejszym poczytaniu instrukcji oraz sformatowaniu karty w innym sprzęcie sytuacja się unormuje.

Swoją drogą w moim wypadku formatowanie karty 2GB KingStone z poziomu PPC nigdy nie zakończyło się sukcesem, a karta zawsze wracała do życia dopiero po wizycie w czytniku.

No i tu czas na moje pytanie (przy okazji).
Jaki opcje formatowania karty SD ustawiacie przy jego wykonywaniu z poziomu komputera stacjonarnego?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2007, 08:59:47 wysłana przez Powhatan »

*

Offline Aree

• *
  • 93
  • Loox n560 + kingstone 2GB + PQI 4GB (fuj fuj)
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2007, 11:29:39 »
No i tu czas na moje pytanie (przy okazji).
Jaki opcje formatowania karty SD ustawiacie przy jego wykonywaniu z poziomu komputera stacjonarnego?

Ja swojej 2G Kingstona nigdy nie formatowałem w PPC, a na PC kożystałem ze standardowej opcji formatowania Windowsa (szybkiej i pełnej) na FAT32. Karta po formatowaniu zawsze działała.

facet61
Czytnik Kingstona ok 20-30 zł. 99% uzytkoników PDA zaleca jego zakup :) w tym ja.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2007, 11:41:46 »
Dzieki za odpowiedź idę kupić ten czytnik i mam nadzieję że problem się rozwiąże.  Chyba wszyscy rozumieją jaki to ból kupujesz fs ,jesteś napalony  a tu klapa  coś nie działa. pozdrawiam

*

Offline Aree

• *
  • 93
  • Loox n560 + kingstone 2GB + PQI 4GB (fuj fuj)
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 04, 2007, 11:45:11 »
Dzieki za odpowiedź idę kupić ten czytnik i mam nadzieję że problem się rozwiąże.  Chyba wszyscy rozumieją jaki to ból kupujesz fs ,jesteś napalony  a tu klapa  coś nie działa. pozdrawiam

Nie tyle rozumieja co dokładnie wiedzą co rpzechodziłeś  ;D Do spokojnej i bezproblemowej zabawy PDA jeszcz troszke drogi przed Tobą. Powodzenia  8)

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 05, 2007, 08:15:34 »
No i niestety obie karty raczej walnięte. Kupiłem czytnik i też nie widzi tych kart ,na szczęscie kupiłem  jeszcze jedną 1G na która wgrałem AM. wszystko ok,chodzi. Mam jeszcze sporo problemów z opanowaniem tematu ,ale mysle ze przy pomocy tego Forum dam radę ;D.  2G kingstona oczywiście wysyłam do reklamacji mam nadzieje ze obędzie sie bez problemów. Dzięki za pomoc  :)

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2007, 08:20:38 »
To miałeś pecha... Na początku zakładałbym, że już slot w FS jest popsuty, bo chyba trudno trafić na 2 uszkodzone karty naraz :) Wprawdzie też kupiłem niedawno niedziałającego kingstona 2gb, ale czytnik już miałem i obyło się bez nerwowego sprawdzania co jest popsute. Do formatowania sd używam tych samych ustawień co Aree, nie formatuję z poziomu PDA bo czasem efekt jest taki, że karta jest pusta i nic nie mogę na nią nagrać (trzeba wtedy i tak sformatować ją w PC).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2007, 08:22:58 wysłana przez ja456 »
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline Evald

• 12
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 17, 2008, 09:40:43 »
Ja chyba mam sformatowana na FAT16;)? Czy to moze w jakis niekorzystny sposob wplywac na szybkosc, czy wrecz przeciwnie ;)?

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 17, 2008, 10:11:56 »
Jest jeszcze opcja że PPC psuje karty po HR. Ja też miałem problemy z kartą, żadne urządzenie ich nie widziało (czytniki kart na usb, w laptopach), nawet jak wsadziłem do aparatu miałem ERROR, ale mój aparat ma opcję resetu wywoływaną odpowiednią kombinacją klawiszy i dopiero to pomogło.

Od tamtego czasu nie miałem HR więc nie mogę potwierdzić że HR psuje lub uszkadza karty, ale mogę potwierdzić że N560 ma z kartami jakieś problemy.

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 17, 2008, 20:53:52 »
Proponuje takie rozwiazanie - jeszcze raz tak na spokojnie HR, nie instaluj Marchevki i pobaw sie Looxem przez kilka dni, tak zeby troche opanowac WM, a jak dojdziesz do porozumienia to wtedy zainstaluj potrzebne programy.
Jezeli po HR dalej nie widzi karty to format w czytniku najlepszym rozwiazaniem i moim zdaniem obojetnie, ktora opcje wybierzesz, ale proponuje pelna, bo to i tak tylko kilka minut.
Dobry czytnik w dobrej cenie tak w zasadzie obojetnie, ale ten ktory podaja koledzy jest o'k /ja uzywam HAMA/
Mysle jednak, ze jak postepowales zgodnie z instrukcja HR to jest mozliwe uszkodzenie gniazda karty.
I na zakonczenie zastanow sie nad koniecznoscia Marchevki, a jezeli podejmiesz decyzje na TAK, to pamietaj, zeby wgrac ja na czysty system //poczytaj Forum..sporo bylo o Marchevce//
Glowa do gory - bedziesz zadowolony
Pozdrawiam