Jaka ładowarka do N560 ?

• 23 Odpowiedzi
  • 2585 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jaka ładowarka do N560 ?
« dnia: Lipiec 29, 2007, 10:07:27 »
Witam
Prosze Was o radę , gdzie zakupić ładowarkę samochodową do mojego palma ?
Są jakieś na allegro za 35 zł , ale prąd ładowania 1000 mA coś mnie nie przekonuję. :O
Możecie mi doradzić gdzie kupić online ?
Pozdrawiam

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
Odp: Jaka ładowarka do N560 ?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 29, 2007, 10:41:12 »
http://www.palmtopy.pl/?p0=5&p1=34&o=482

Sam się przymierzam.
No chyba,ze chcesz full oryginalny:
http://www.palmtopy.pl/?p0=5&p1=34&o=678
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2007, 10:43:42 wysłana przez Yoggi »
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 29, 2007, 18:57:55 »
Witam
Używam od dwóch lat ładowarki Hama (wydajność ok 500 mA), spokojnie starcza :wink:. Looxa ładuje głównie przez usb, z moich doświadczeń większa wydajność prądowa jest potrzebna tylko przy ładowania od "0". Bateria nie straciła na wydajności przez ten czas, przynajmniej ja tego nie zauważyłem, nie robiłem pomiarów. Nie polecam kupowanie ładowarek no name. Na pewno najlepszy jest oryginał fs, ale cena. Ja swoja kupiłem za ok 20,00 zł. przetwornica w hamie jest ok rozebrałem i obejrzałem. Moim zdaniem więcej amper nie jest do niczego potrzebne, ładowarka sie nie grzeje loox z podświetlaniem na max i włączonym gps'em spokojnie jeszcze się ładuje. Radził bym zwrócić większą uwagę na jakość niż wydajnośc ładowarki.

*

Offline DAAMOOK

• *
  • 98
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 30, 2007, 00:48:25 »
Moj n560 lezal w serwisie 2 tygodnie po ladowarkach z allegro.

1 ladowarka:
Kupilem przez allegro, przyszla poczta. Podlaczylem do zasilania w samochodzie ...(3 minuty) ...  poszedl dym z ladowarki. Pozniej dawala 13V !!!! Cale szczescie ze nie zdazylem podlaczyc looxa.
Poszla na gwarancji do sprzedawcy.

2 ladowarka (nowa wzamian za poprzednia):
Przyszla poczta. Podlaczylem do zasilania .... dziala (5V na wyjsciu) .... podlaczylem looxa ...(2 minuty)... ekran zamigotal i loox sie wylaczyl.  :-? Wyciagnalem baterie i odpalil. ale jakos sie tak mocno grzeje. Złącze sie tak nagrzewa ze nie da sie dotknac palcem. I okazuje sie ze wcale nie ladyje baterii, mimo mrugajacej diody i informacji w windowsie ze niby laduje. :terrified:
Tym razem gwarancja looxa  :cry:
Okazalo sie ze na wyjsciu z ladowarki tez bylo 13V!!!!
Ladowarke zwrocilem i zazadalem pieniedzy - wiecej nie chce sie bawic z ich ladowarkami.

Loox wrocil z gwarancji z nowa plyta glowna. Pieniadze sprzedawca zwrocil (50zł).
Poszedlem do miejscowego sklepu elektroniczego i kupilem uniwersalna ladowarke samochodowa 5V 1A z wyjsciem USB - kosztowala mnie cale 15zł.
Dzis wrocilem z 3 dniowej wycieczki, przejechane dobre 500km. Ladowarka dziala swietnie.
Tych z allegro NIE POLECAM.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 30, 2007, 12:37:41 »
kupilem ladowarke brando w promocji z uchwytem HR, dziala bez zastrzezen

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 30, 2007, 22:03:17 »
Ja właśnie zamówiłem Brandowską. Ale nie full oryginal za 200. Taka jak w moim linku. Problemów nie przewiduję. Brando to dość solidna firma. Przynajmniej ja nie słyszałem skarg. Mój przedmówca jak widać  też nie narzeka.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 31, 2007, 08:46:57 »
Dzieki panowie za odpowiedzi , kupie sobie ładowarkę z pierwszego linku.
Pozdrawiam

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 31, 2007, 12:14:31 »
nie narzekam szczegolnie ze kupujac z uchwytem dostalem ja za jakies naprawde male pieniadze i dziala ok, uchwyt HR tez moge smialo polecic

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 03, 2007, 23:37:38 »
Potwierdzam-ładowarka super-a uchwyt??
No cóż-tragedia.Pięć godzin sie męczyłem z instalacją.
Kupiłem taki:
http://www.palmtopy.pl/?p0=5&p1=33&o=851
Dżizas,co ja z nim miałem-wszystko przez te szwabskie patenty. Okazuje się ,że obrotowe części w nim są na takich zębatych kółeczkach. Można wprawdzie manipulować nim we wszystkich płaszczyznach,ale nie tak jak się chce,tylko o określony kąt (tak jak przeskakują ząbki). W pionie jeszcze od biedy,ale ponieważ zasłaniał widok za szybą-postanowiłem skorzystać z możliwości wyświetlania poziomego. I tu się zaczął cyrk. Nie szło go ustawić poziomo,tylko zawsze krzywo. Albo był za bardzo wychylony w górę,albo w dół. A w idealnym poziomie ząbki stykały sie czubkami i przy próbie dokręcania następował przeskok i znowu albo w górę,albo w dół,ale zawsze źle. W końcu musiałem zapoznać uchwyt ze szlifierką i spiłować ząbki z jednej z części. Wtedy poszło. Tylko,czy nie można tak było od razu?
I tak dopiero zaczęło to jakoś wyglądać (zdjęcia poniżej-na wypadek gdyby ktoś uznał,że to dobry sposób zamocowania)

« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2007, 00:36:32 wysłana przez Yoggi »

*

Offline Kangu

• 25
  • Sprzęt: Loox N560
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 07, 2007, 18:49:05 »
Ja kupiłem na allegro no i niestety strasznie się grzeje. Akurat dostałem ją przed wakacyjnym wyjazdem i musiałem jakoś dawać sobie sprawę, Włączałem na pół godziny i potem na baterii i tak non stop oby nie przegrzać. 
Zamówiłem właśnie Brando i zobaczymy jak będzie.

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 07, 2007, 21:46:33 »
Powinna być dobra. Moja spisuje sie świetnie-ładuje jak dzika. Czasem tylko dostaję komunikat,że z powodu zbyt wysokiej temperatury baterii ładowanie zostaje przerwane (to minus ustawiania urządzenia na podszybiu z dala od nawiewów),ale po spadku temperatury ładowanie wznawia sie automatycznie.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 08, 2007, 09:31:49 »
yoggi myslisz ze ta temperatura to od ladowania bo u mnie to zaczelo wystepowac w momencie kiedy sie na dworze cieplo zrobilo, jak jezdzilem zima na narty pare godzin pod ladowarka bez problemu a teraz czasem musze mu tam podac troszke z klimy

*

Offline Kangu

• 25
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 08, 2007, 20:16:54 »
Jestem ciekaw czy przy oryginalnej ładowarce też się grzeje, pomimo pełnego słońca za szybą?

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 09, 2007, 01:48:07 »
yoggi myslisz ze ta temperatura to od ladowania bo u mnie to zaczelo wystepowac w momencie kiedy sie na dworze cieplo zrobilo, jak jezdzilem zima na narty pare godzin pod ladowarka bez problemu a teraz czasem musze mu tam podac troszke z klimy
Szczerze? Nie sądzę. A w każdym razie nie w 100%. Podejrzewam,że winę ponosi umiejscowienie i co za tym idzie nagrzewanie się urządzenia. Oczywiście - wiadomo,że każdy akumulator podczas ładowania go również nagrzewa się. Na razie-stoję na stanowisku,że następuje kumulacja dwóch zjawisk i dlatego dzieje się tak,a nie inaczej. Daleki jestem od posądzania ładowarki. Podejrzewam,że gdy tylko się ochłodzi-zjawisko przestanie występować. Niestety dopiero w zimie okaże się,czy to prawda.
Czasem tylko dostaję komunikat,że z powodu zbyt wysokiej temperatury baterii ładowanie zostaje przerwane
Taki zdaje się był sens tego komunikatu. Ale wysoka temperatura baterii nie oznacza,że to z powodu ładowania. Loox znany jest z tego,że grzeje jak Farelka,wszystko ciasno upchane-szybki procek. Bateria może się nagrzewać również od obudowy,a ta od słońca.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2007, 02:05:25 wysłana przez Yoggi »

*

Offline Kangu

• 25
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 09, 2007, 19:19:08 »
Mam podobne zdanie co Yoggi. loox za oknem grzeje się- wszystko się grzeje więc i on musi, a że przy okazji następuję ładowanie to loox wykrywa jako za wysoką temperaturę przy ładowaniu. Spróbuję postawić Looxa w domu za okno w pełnym słońcu a ładować oryginalną ładowarką z sieci. Ciekaw jestem czy ten komunikat się pojawi? Przy normalnym ładowaniu nawet nie jest ciepły.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 10, 2007, 09:18:19 »
fakt ze looxik cieplo "lubi" wystarczy divxa puscic i raczki grzeje ani imate ani hp tak nie robily przy tych samych zadaniach

*

Offline DAAMOOK

• *
  • 98
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 10, 2007, 14:10:42 »
Pusccie sciaganie czegos przez wifi + ogladanie divx'a(jakiegos duzego o wielkiej klatce) i podlaczcie ladowarke sieciowa. Mi po jakims czasie tez przestaje ladowac.

Zreszta jaka macie w samochodzie temperature podczas ladowania looxa??? Dotknijcie do deski przy szybie wystawionej na slonce i zobaczycie dlaczego sie loox przegrzewa.

Zreszta wole zeby mi zasygnalizowal problem i przestal ladowac niz mialby sie spalic badz uszkodzic baterie.

*

Offline Kangu

• 25
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 10, 2007, 15:30:01 »
No właśnie. Dzisiaj sprawdziłem ładowanie Looxa ładowarką sieciową w pełnym słońcu i... po kilku minutach wyrzucił że za wysoka temperatura.

Takie zabezpieczenie przed ciepłem nie zawsze związane z ładowaniem.

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 10, 2007, 21:38:22 »
Zreszta wole zeby mi zasygnalizowal problem i przestal ladowac niz mialby sie spalic badz uszkodzic baterie.
No właśnie. Dzisiaj było chłodno i co chwilkę lało u nas i miałem spokój-żadnych komunikatów w trakcie jazdy i ładowania. Niech już sobie pisze-wkurza mnie tylko,że trzeba mu potwierdzać-klikanie na ekran w trakcie jazdy prosi się o wypadek,a jak nie kliknę to nie widzę,co mi AM pokazuje.

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 27, 2007, 19:31:15 »
Jestem ciekaw czy przy oryginalnej ładowarce też się grzeje, pomimo pełnego słońca za szybą?

Zacznę od tego, że najpierw chciałem oszczędzić, i dostałem na testy ładowarkę 800mA (przy okazji wyszło, że pasuje od Asusa 730W)
Przy włączonej nawigacji można powiedzieć, że nie ladowała paltopa "na przyszłość". Znacznie za to ograniczała rozladowanie baterii. W konsekwencji po prawie 3 godzinnej jeździe, stan naładawania niższy o jakieś 10-20%.
Udało mi się kupić w hurtowni z jaką współpracuję (komputerowa) oryginalną ładowarkę FS. 2000mA. Ładowanie samego sprzętu idzie bardzo ładnie.  W czasie jazdy z nawigacją dziala wszystko a mimo to bateria się ładuje. Co do grzania to jezeli jest porządne slońce (jak byly spore upały) to system przerywał po jakims czasie ładowanie sygnalizując że bateria jest gorąca i dopiero jak trochę ostygła to kontynuował. Bardziej to jednak wynikało z umiejscowienia sprzetu za szybą.

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 27, 2007, 20:41:24 »

Zacznę od tego, że najpierw chciałem oszczędzić, i dostałem na testy ładowarkę 800mA (przy okazji wyszło, że pasuje od Asusa 730W)
Przy włączonej nawigacji można powiedzieć, że nie ladowała paltopa "na przyszłość". Znacznie za to ograniczała rozladowanie baterii. W konsekwencji po prawie 3 godzinnej jeździe, stan naładawania niższy o jakieś 10-20%.
Udało mi się kupić w hurtowni z jaką współpracuję (komputerowa) oryginalną ładowarkę FS. 2000mA. Ładowanie samego sprzętu idzie bardzo ładnie.  W czasie jazdy z nawigacją dziala wszystko a mimo to bateria się ładuje. Co do grzania to jezeli jest porządne slońce (jak byly spore upały) to system przerywał po jakims czasie ładowanie sygnalizując że bateria jest gorąca i dopiero jak trochę ostygła to kontynuował. Bardziej to jednak wynikało z umiejscowienia sprzetu za szybą.

to może kolega jeszcze jedną ładowarkę z tej hurtowni wyrwie, chętnie kupię.

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 28, 2007, 06:19:06 »
http://www.palmtopy.pl/?p0=5&p1=34&o=482

Sam się przymierzam.
No chyba,ze chcesz full oryginalny:
http://www.palmtopy.pl/?p0=5&p1=34&o=678

Witam
Chciałbym zapytać Was jeszcze ,czy macie jakieś doświadczenia z tym sklepem.Robiliście tam już zakupy ?
Zakupiłem tą nieorginalną  ładowarkę na stronie i tyle . NIkt z tego sklepu jeszcze sie do mnie nie odezwał !. PIsałem już kilka maili do nich z prosba aby podali namiary gdzie wysłać przelew i cisza.Już mnie krew zalewa , 3 tygodnie już czekam na jakiekolwiek potwierdzenie zakupu towaru  :mad:

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 28, 2007, 22:16:57 »
Z palmtopy.pl? Ja mam. Kupowałem tam bodajże dwie rzeczy: uchwyt i ładowarkę. A i folie Brando jeszcze.
Nie mam żadnych zastrzeżeń co do realizacji przez nich mojego zamówienia. Ale oczywiście mówię za siebie,a jedna jaskółka wiosny nie czyni.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 28, 2007, 22:22:13 »
tez tam kupowalem i nie mialem problemow wrecz przeciwnie prosilem o szybko wysylke bo wyjazd i dostalem tak jak prosilem