Jak to zrobić

• 15 Odpowiedzi
  • 3031 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline VG

• **
  • 184
Jak to zrobić
« dnia: Październik 15, 2006, 16:29:44 »
Mam maly problem ,
zakupielm looxa nowiusienkiego, w tym gwarancje nie rozpakowaną. Gość wygral to w jakimś konkursie i mowil ze nic nie otwieral bo chcial sprzedac dokladnie w takim stanie. Wszystko sprawdziłem co w srodku i jest  ok. problem polega na tym ze gwarancja jest czysta :) (bo byla zapakowana). Co mozna z tym zrobic ?
Na stronie FS pod moim numerem seryjnym pisze :

Warranty performance:      2 Jahre Send-in/Return-to-Base Service

Jakies pomysly ?

*

Offline redik

• **
  • 214
Jak to zrobić
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 15, 2006, 17:02:50 »
hmm, jezeli nie masz faktury/rachunku na zakup to ja sie obawiam ze slabo z gwarancja... Bez niej to wyglada na to ze zaiwaniles im pocketa z TIRa a teraz rzadasz zeby ci go jeszcze chcieli naprawic za darmo

*

Offline VG

• **
  • 184
Jak to zrobić
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 15, 2006, 17:06:55 »
Ale ten człowiek od ktorego to kupilem to WYGRAŁ i tez nie miał faktury ani dowodu zakupy, a z dyplomem chyba gwarancji tez nie uwzględnią  :).
Co do kradziezy to przeciez sa numery seryjne, wiec jak sie pojawi taki kradziony to wiadomo o co chodzi.

W toshibie wystarczy numer seryjny urzadzenia aby realizować gwarancje.

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
Jak to zrobić
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 15, 2006, 17:19:02 »
zadzwoń na infolinię FS i sie dowiedz co masz robić, powiedz że wygrałeś w konkursie i co musisz przedstawić aby móc korzystać z gwarancji.

*

Offline VG

• **
  • 184
Jak to zrobić
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 15, 2006, 17:31:45 »
dzwonilem, powiedzieli ze faktura, a na moje pytanie o taka sytuacje powiedzeli ze trzeba sie udac do organizatora i wydębić fakturę, normalnie odlot :)
Przeciez jesli PDA jest kradziny to maja numery seryjne wiec wiadomo ze dany sprzet pochodzi z nielegalnego żródła. A jesli kupie za granica to tamtejsza faktura wystarcza ?

A chodzi o ten sprzęt :

http://www.allegro.pl/item133925138_fujitsu_siemens_pocket_loox_n560_wys_gratis_.html

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
Jak to zrobić
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 15, 2006, 17:39:56 »
to chyba zostaje prosić sprzedającego aby udał się do organizatora i wyrwał od niego kopie faktury.

*

Offline sowa4

• 30
    • http://www.medula.pl
Re: Jak to zrobić
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 15, 2006, 19:59:59 »
Cytat: "VG"
Mam maly problem ,
zakupielm looxa nowiusienkiego, w tym gwarancje nie rozpakowaną. Gość wygral to w jakimś konkursie i mowil ze nic nie otwieral bo chcial sprzedac dokladnie w takim stanie. Wszystko sprawdziłem co w srodku i jest  ok. problem polega na tym ze gwarancja jest czysta :) (bo byla zapakowana). Co mozna z tym zrobic ?
Na stronie FS pod moim numerem seryjnym pisze :

Warranty performance:      2 Jahre Send-in/Return-to-Base Service

Jakies pomysly ?

witam
wyslalem Ci PW - daj znac, bo cos jest  :wkurzony: lub  :terrified:

*

Offline VG

• **
  • 184
Jak to zrobić
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 17, 2006, 11:51:49 »
Cytat: "cytryna2"
to chyba zostaje prosić sprzedającego aby udał się do organizatora i wyrwał od niego kopie faktury.

Niestety orgazniator "nie udziela takich informacji", chyba zebym wtargnął do nich z policja skarbową :wkurzony:

Czy ktos moze mi pomóc (odpłatnie) w zarejestrowaniu tej gwarancji ?

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Jak to zrobić
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 17, 2006, 12:32:10 »
Ja myślę, że w takim wypadku nie jest konieczny rachunek/faktura lub paragon - powinna wystarczyć kopia "Protokołu przekazania/wygrania", którą zapewne otrzymał zwycięzca konkursu (od którego kupiłeś tego PDA).
Taka jest z reguły praktyka - organizator konkursu nie wydaje faktury, ale musi mieć dokument wydania sprzętu, aby móc go na tej podstawie spisać ze stanu i rozliczyć księgowo.

Wg mnie nie masz co męczyć organizatora konkursu, lecz sprzedawcę palmtopa. A jak nie będzie chciał Ci pomóc, to jego postrasz Urzędem Skarbowym - przy sprzedaży tego typu pojawia się konieczeność zapłaty podatku dochodowego (zarówno dla osoby fizycznej, jak i podmiotu prowadzącego działalność gospodarczą).
Pozdrawiam,
biblo

Re: Jak to zrobić
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 19, 2006, 12:25:16 »
Mam maly problem ,
zakupielm looxa nowiusienkiego, w tym gwarancje nie rozpakowaną...

Hmm To dosyc ciekawy temat.. Co prawda czasu juz upłynęło..
Co masz na mysli pisząc " w tym gwarancje"?
No to jest ta gwarancja czy nie?
Gwarancja niepodbita jest DRUKIEM gwarancji a nie GWARANCJA.
Jezeli sprzedajacy ogłaszał że jest gwarancja to niech ja przedstawi albo masz praw zwrotu tytulem niezgodnosci zakupionego towaru z opisem.
Moze jeszcze inni koledzy wypowiedzą się.

*

Offline czester

• **
  • 152
    • Bielizna Damska i Męska
  • Sprzęt: FS Loox n560
    HTC G1
    RA1.7
    Chromatic3.9
Jak to zrobić
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 19, 2006, 13:24:08 »
Z mojego doswiadczenia wygladalo to tak ze kolo 12 lat temu i do teraz do zrealizowania gwarancji (w sklepach komputerowych) trzeba bylo:

gwarancje na pismie + naklejka na urzadzeniu sticker's
sam sticker's
sticker's + gwarancja
sticker's + gwarancja + dowod zakupu
sticker's + dowod zakupu
dowod zakupu

tak to mniej wiecej ewaluowalo i faktycznie na dzien dzisiejszy w zasadzie nie potrzeba podbijac gwarancji bo dowod zakupu sluzy nam do tego zeby 'problemem' zajela sie ta firma co sprzedala nam jakis towar a czy on ma gwarancje czy tez nie to oni sobie sprawdza po numerze na urzadzeniu :)

Reasumujac pewnie gwarancje chlopak ma tyle ze u producenta jak wysle im sprzed na swoj koszt.

Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr

Jak to zrobić
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 19, 2006, 13:46:35 »
Cytat: "czester"
.... trzeba bylo:

gwarancje na pismie + naklejka na urzadzeniu sticker's
sam sticker's
sticker's + gwarancja
sticker's + gwarancja + dowod zakupu
sticker's + dowod zakupu
dowod zakupu

....
Piotr

No tak tylko z powyzszych wypowiedzi rozumiem ze nie ma zadnego dowodu zakupu typu faktura czy nawet cos podobnego... a to juz problem.

*

Offline VG

• **
  • 184
Jak to zrobić
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 19, 2006, 22:09:35 »
Mam dwa notebooki Toshiby , NIGDY nie potrzebowałem dowodu zakupu, oni znają swój sprzęt, wiedza czy był sprzedany z gwarancją ,wiedzą czy im nie zginął, wiec wszelkie dowody zakupu to nieporozumienie, przeciez ten sprzet ma miedzynarodowa gwarancje.
Jak pojedziecie np. do UK to bierzecie wszelkie gwarancje i dowody zakupu ze sobą ??

Jak to zrobić
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 20, 2006, 00:22:36 »
Mam dwa notebooki Toshiby , NIGDY nie potrzebowałem dowodu zakupu, oni znają swój sprzęt,...

No cóz o ile Toshiba tak robi to nie jest dowod na to ze pozostali producenci laptopow , PDA, lodówek, TV ... tak robia.
W rzeczy samej jest bałagan. Np serwis Sony Ericsson poinformowal mnie ze wymagaja i dokumentu zakupu i gwarancji!
Jednakze problem VG jest taki ze nie ma ani jednego ani drugiego...

*

Offline [POOH]Team_Player

• 1564
Jak to zrobić
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 20, 2006, 04:06:30 »
gdy moja mama wygrala cyfrowke, dostala 'potwierdzenie odbioru' wraz z informacja, ze wlasnie ta karteczka jest podstawa do tego by w przyszlosci mogla skorzystac z gwarancji

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Jak to zrobić
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 20, 2006, 13:04:17 »
Cytat: "[POOH
Team_Player"]gdy moja mama wygrala cyfrowke, dostala 'potwierdzenie odbioru' wraz z informacja, ze wlasnie ta karteczka jest podstawa do tego by w przyszlosci mogla skorzystac z gwarancji

No właśnie! Wcześniej też pisałem że taka jest praktyka przy wszelkiego rodzaju konkursach...

Cytat: "biblo"
Ja myślę, że w takim wypadku nie jest konieczny rachunek/faktura lub paragon - powinna wystarczyć kopia "Protokołu przekazania/wygrania", którą zapewne otrzymał zwycięzca konkursu (od którego kupiłeś tego PDA).
Taka jest z reguły praktyka - organizator konkursu nie wydaje faktury, ale musi mieć dokument wydania sprzętu, aby móc go na tej podstawie spisać ze stanu i rozliczyć księgowo.

Wg mnie nie masz co męczyć organizatora konkursu, lecz sprzedawcę palmtopa. A jak nie będzie chciał Ci pomóc, to jego postrasz Urzędem Skarbowym - przy sprzedaży tego typu pojawia się konieczeność zapłaty podatku dochodowego (zarówno dla osoby fizycznej, jak i podmiotu prowadzącego działalność gospodarczą).
Pozdrawiam,
biblo