Mierzenie odległości w FS LOOX N560

• 2 Odpowiedzi
  • 757 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 14, 2006, 13:23:10 »
Witam,
czy istnieje możliwość dokładnego mierzenia odległości w tym palmtopie?
Chodzi o to, abym mógł go wziąć do ręki, wcisnąć guzik, przejść kilkadziesiąt (set) metrów i uzyskać informację o tym ile metrów przeszedłem (w linii prostej).
Jeśli jest to możliwe to czy potrzebne jest do tego specjalne oprogramowanie i z jaką dokładnością palmtop jest w stanie podać wynik?
Być może jest to niezbyt mądre pytanie, ale jestem kompletnie zielony w kwestii gps, a w archiwum nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie...
Pozdrawiam
Sebek

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 14, 2006, 14:39:18 »
Polecam dział GPS.

Ogólne. GPS wbudowany w N560 ma dokładność do około 2-5 metrów. Z tego co pamiętam w GPSLocatorze jesteś w stanie stworzyć punkt POI (3 zakładka). A więc ustawiasz się w jednym miejscu. Po złapaniu fix'a wyznaczasz punkt POI i idziesz w drugie miejsce. Wydaje mi się że wówczas możesz sprawdzić odległość od punktu POI. Jeżeli chcesz bardziej zaawansowany program to w dziale GPS jest ich sporo opisanych. Do bardzo dobrych zalicza się OziExplorerCE.

Osoby z większym budżetem mogą kupić program do nawigacji satelitarnej które także posiadają taką funkcjonalność np. AutoMapa czy AutoPilot. Zasada działania taka sama.

Oczywiście ze względu na dokładność pomiaru im większa odległość pomiędzy punktami tym mniejszy błąd pomiaru ;-)

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 14, 2006, 23:33:01 »
Zdecydowanie polecam MASPware GPSmeter