jak Loox 720 radzi sobie z automapą i jaki gps wybrać ?

• 14 Odpowiedzi
  • 2577 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 30, 2005, 22:02:43 »
Witam jestem nowiutkim i jeszcze niedoszłym uzytkownikiem, sprzęt kupuje na początku kwietnia (czekam na wypłate:) ) Pewien jestem natomist że bądzie to 720tka, jest mega wypasiona. Sprzęt chcę używać przedewszystkim do nawigacji. Stąd moje pytanie, jak żyją ze sobą looxik i program automapa ?  No i jaki GPS kupić, tak żeby był dobry i adekwatny ceną do jakości ?

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 30, 2005, 23:10:24 »
Dobrze sobie radzi. Ja nie widze problemów. Testowałem z GPSem na CF i na BT.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 30, 2005, 23:23:32 »
Wlasnie, co lepiej wybrać ?

*

Offline Maku

• **
  • 187
    • http://maku.avx.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 30, 2005, 23:29:30 »
Poczytaj recenzje sprzętu :D ogólnie polecam coś na BT

*

Offline makgajwer718

• **
  • 106
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 31, 2005, 09:49:38 »
Ja uzywam Socket BT i jest super, a mam 718 ktora nie ma aparata ale to wg mnie niepotrzebny dodatek Zreszta mam cyfrowke, ktora zawsze moge podlaczyc do swojego looxa

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 01, 2005, 15:28:21 »
POlecam BT GPS Clio-On Fortuna - działa bez ŻADNEJ wpadki. Pza tym mega wyposażenie jako dodatki: 2 pokrowce w tym jeden z klipem na pasek, uchwyt magnetyczny, zasilacz do 230 i zapalniczki z 2 końcówkami (drugi np do LOOXa) wymienna bateria (niektóre GPSy nie mają takiej opcji)  gdniazdo na zwe antenę,  XTRAC. Spadł mi już 3 razy na beton i dalej działa :)
PZDR

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 04, 2005, 12:50:05 »
Mam 720 z Rikeline 6031. Bardzo ladnie to chodzi w AutoMapie. Zauwazylem problem po niezamierzonym wylaczeniu PDA w czasie pracy AutoMapy. Po ponownym wlaczeniu PDA nie mogl nawiazac polaczenia z GPSem (pomogl reset PDA). Czytalem cos, ze to nagminny problem AutoMapy, moze ktos podrzuci linka do jego opisu...
Rikeline niestety nie jest tak wypasiony jak Fortuna, ale widze, ze dzialanie wynagradza to z nawiazka :)

*

Offline makgajwer718

• **
  • 106
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 12, 2005, 22:18:28 »
Cytat: JaMi
Mam 720 z Rikeline 6031. Bardzo ladnie to chodzi w AutoMapie. Zauwazylem problem po niezamierzonym wylaczeniu PDA w czasie pracy AutoMapy. Po ponownym wlaczeniu PDA nie mogl nawiazac polaczenia z GPSem (pomogl reset PDA). Czytalem cos, ze to nagminny problem AutoMapy, moze ktos podrzuci linka do jego opisu...
Rikeline niestety nie jest tak wypasiony jak Fortuna, ale widze, ze dzialanie wynagradza to z nawiazka :)

Przed wylaczeniem looxa wyjdz najpierw z AM (menu a pozniej wyjscie) to zapobiega powyzszym problemom.
Ja mam Socket BT 16 kanalowy, kosztowal troche kasy ale sprawuje sie bez zarzutow. Odbiera sygnal nawet w srodku auta

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 14, 2005, 23:22:16 »

Wczoraj zainstalowałem najnowszą Automapę. Mam identyczny zestaw i wspomniane przez JaMI problemy też mnie mocno wkurzały. Teraz jest wszystko Ok, po prostu bajka.
Co do GPSa Rikeline, trzymam go po prostu w bagażniku na stałe podpiętego do zasilania, uzywam go tylko w samochodzie i jakies dodatkowe wyposażenie jest mi nie potrzebne.

Swojego BT wybrałem po uwaznym przejrzeniu róznych recenzji, testów i wypowiedzi klubowiczów. Zalezy jak chcesz go używać, ile masz kasy. Ciągle pojawiają się nowe GPSy na BT i jest w czym wybierać. Mogę się wypowiedzieć tylko modelu 6131 - działa rewelacyjnie.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 15, 2005, 09:29:10 »
Cytat:
"Wczoraj zainstalowałem najnowszą Automapę. Mam identyczny zestaw i wspomniane przez JaMI problemy też mnie mocno wkurzały. Teraz jest wszystko Ok, po prostu bajka.
Co do GPSa Rikeline, trzymam go po prostu w bagażniku na stałe podpiętego do zasilania, uzywam go tylko w samochodzie i jakies dodatkowe wyposażenie jest mi nie potrzebne.
Swojego BT wybrałem po uwaznym przejrzeniu róznych recenzji, testów i wypowiedzi klubowiczów. Zalezy jak chcesz go używać, ile masz kasy. Ciągle pojawiają się nowe GPSy na BT i jest w czym wybierać. Mogę się wypowiedzieć tylko modelu 6131 - działa rewelacyjnie"

Ode mnie:
Zainstalowalem AutoMape 3.8.1.1. Rano na chwile wlaczylem nawigacje w aucie i LOOX nie mogl (a raczej AM) nawiazac polaczenia z GPSem. Jeszcze nie patrzylem w ustwienia GPSa, ale zapytam - co macie tam zaznaczone ?
- "rozpoznaj GPS" jest zaznaczone ? (czy odznaczone i wybrany port ?)
- jaka jest ustawiona "liczba bitow na sekunde ?"
- co z "otwieraj port tylko gdy uzywany" ?
- no i ostatnie "czytaj bezposrednio z portu" ?

*

Offline Go.To

• 40
    • http://tmag.pl/
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 15, 2005, 10:26:51 »
ale zapytam - co macie tam zaznaczone ?

Mam co prawda inny odbiornik GPS, ale działa doskonale z takimi ustawieniami:
- nie zazn. rozpoznaj, tylko podłącz do portu (u mnie COM6), ale z rozpoznawaniem taz działa,
- 4800 lub 9600
- zaznaczone oba: otwieraj port tylko gdy używany i czytaj bezpośrednio z portu.
AM w wersji 3.8.1.1

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 15, 2005, 11:41:41 »
Cytat: go.to
ale zapytam - co macie tam zaznaczone ?

Mam co prawda inny odbiornik GPS, ale działa doskonale z takimi ustawieniami:
- nie zazn. rozpoznaj, tylko podłącz do portu (u mnie COM6), ale z rozpoznawaniem taz działa,
- 4800 lub 9600
- zaznaczone oba: otwieraj port tylko gdy używany i czytaj bezpośrednio z portu.
AM w wersji 3.8.1.1

podzialalem troche w aucie, wyglada na to, ze wszystko wreszcie dziala tak jak powinno :)
wylaczam palmtopa podczas nawigacji, wylacza sie po chwili GPS
wlaczam palmtopa, AM chodzi, szuka GPSa, po chwili wlacza sie odbiornik, AM pokazuje poziom sygnalu
I tak to powinno dzialac od poczatku :)

Pozdrawiam

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 15, 2005, 13:02:24 »
Podobnie jak przedmówcy zdecydowanie polecam Socket BT GPS i Fortuna Clip-On. Na kilkaset sprzedanych tylko jeden trafił do serwisu podczas kiedy z tych tańszych które sprzedawaliśmy (Holux, Blue-I, Altina) co trzeci-czwarty. Oba mają wymienny akumulator i komplet okablowania na różne okazje. Socket ma 3 lata gwarancji co też jest nie bez znaczenia. SysOnChip też jest w porządku.

Ciekaw jestem jak z awaryjnością Rikaline, Leadtek, I-Tec i Globalsat bo tych jeszcze nie sprzedajemy ale wkrótce zaczniemy.

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 17, 2005, 11:24:33 »
JaMi, zauważyłem tylko jedną sytuację, kiedy AM sie "rozjechała". Gdy odszedłem od auta, tak że w sposób naturalny nastąpiło przerwanie połaczenia z BT i wyłączyłem Loox'a, to przy ponownym włączeniu już będąc w aucie kicha - tylko softreset...
pozdrawiam
Z.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 17, 2005, 21:22:48 »
Cytat: zbyb
JaMi, zauważyłem tylko jedną sytuację, kiedy AM sie "rozjechała". Gdy odszedłem od auta, tak że w sposób naturalny nastąpiło przerwanie połaczenia z BT i wyłączyłem Loox'a, to przy ponownym włączeniu już będąc w aucie kicha - tylko softreset...
pozdrawiam
Z.

ciekawa sprawa, sprawdze u siebie. Chociaz jak wysiadam z auta, wylaczam PDA...
W sumie juz teraz nie jest zle, ale moze i ta "Twoja" przypadlosc rozpracuja tworcy AM :)