HELP!!! Loox N560 wiesza się po aktualizacji ROMu i nie mogę odpalić systemu !!!

• 14 Odpowiedzi
  • 2152 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Koledzy! Pomóżcie lub coś poradźcie!
Miałem dziś trochę czasu i postanowiłem zaktualizować sobie ROM mojego Looxa N560 do najnowszej wersji Windowsa Mobile 6. Wszystko poszło bezproblemowo, urządzenie na nowym systemie działało jak należy. I wtedy naszła mnie chęć zainstalowania zaktualizowanej wersji Marchevki, spolszczającej system, przeznaczonej co prawda dla 5 wersji Okienek. Udało mi się zainstalować lokalizację i większość systemu miałem spolszczoną. Następnie odinstalowałem Marchevkę i po restarcie urządzenia nie mogę już odpalić Looxa, wiesza mi się na zielonej tapecie z napisem Windows Mobile. Hard reset też nic nie pomaga (jakby nie działał), nowego romu nie mogę wgrać, gdyż ActiveSync nie widzi urządzenia. Błędne koło! Może ktoś ma jakąś sugestię jak z tego wybrnąć? Będę zobowiązany, Jacek z Warszawy.
jac3nty@interia.pl

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
  • Sprzęt: LOOX N560, AM5
Odp: HELP!!! Loox N560 wiesza się po aktualizacji ROMu i nie mogę odpalić system
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 03, 2007, 21:17:26 »
naszła mnie chęć zainstalowania zaktualizowanej wersji Marchevki, spolszczającej system, przeznaczonej co prawda dla 5 wersji Okienek.
Teraz już wiesz dlaczego producent Marchevki napisał, że przeznaczona jest ona dla wersji 5, a nie 6? ;)
Obawiam się, że jedynym ratunkiem jest wizyta w serwisie.

*

Offline eskaj2

• 34
  • PIM/Telefon@Palm Centro & Reszta@HTC Raphael
Odp: HELP!!! Loox N560 wiesza się po aktualizacji ROMu i nie mogę odpalić system
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 04, 2007, 02:31:43 »
ponoć istnieje sposób na wgranie systemu bez AS, gdzieś nie wiem czy na tym forum czy innym znalazłem i zanotowałem sobie coś takiego:

There is another way to flash your device without using Activesync:
----------beginnig of original message
"Flashing without ActiveSync, i try[tried] this on my N560

1) put rom file os_213u.nbf on c:\
2) hold on device voice_record + power + reset -> device resets to bootloader. (screen with dolphins)
3) connect device to PC via USB
4) end process wcescomm.exe in task manager
5) rum[run] mtty.exe, select "Port:" - USB, press OK button
6) if can't write - close mtty, and try one more time.
7) enter command:
l c:\os_213u.nbf
u have to see progressbar on your device and many strings in mtty.
9) after all u see comthing[something] like this:
Image Download Finish
OEMFlashWrite(A0000000h,8C200000h,0230002Ah)
Download Fails !!!
OEMFlashWrite error(12)
Error : DownloadImage return error (code = 0xFFFFFFFF)
10) close mtty, disconnect device from USB.
11) run Flasher, push Next button, and wait, while not see - Recovery Mode.
12) connect your device via usb with power supply.
13) push Next
the end of original message---------------------
This method works when your device is not loading WM at all.For instance when you "kill" PDA by loading wrong ROM and you don't see anything except alpinists.
http://4pda.ru/forum/attach/819927/mtty.1.42.rar
freepk
--------------------
I hope it will help you somehow but you must remember- all actions are entirely at your own risk!

Some addition: you will not succeed in installing the new ROM if you are using Windows VISTA. It's for Windows XP ONLY!
-----------------
Plądrujmy dalej ruiny rzeczywistości.

*

Offline 4ever

• 378
    • http://dione.cc/~forever
  • Sprzęt: SF N560
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 04, 2007, 07:50:57 »
Jacenty ale daj znać czy ci się udało... to dość ważna informacja na przyszłość.

*

Offline as127

• **
  • 207
Jeśłi problemem jest tylko marchewka, to HR powinien pomóc, czyż nie?
Czyli przyczyną nie jest chyba marchewka
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2007, 07:57:29 wysłana przez as127 »

*

Offline 4ever

• 378
    • http://dione.cc/~forever
  • Sprzęt: SF N560
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 04, 2007, 07:58:20 »
Nie ważne - niech spróbuje. I niech napisze.

Koledzy! Udało się! To jednak była wina Marchevki. Po prostu okazałem się straszną lamą i niewłaściwie przeprowadzałem procedurę hard resetu. Kiedy dokładnie wczytałem się w instrukcję i postąpiłem zgodnie ze wskazówkami (trzeba przytrzymać przyciski przez kilka sekund) wszystko poszło jak należy i znowu mogę się cieszyć moim Loox'em i Windowsem w nowej wersji Mobile 6.
Dziękuję wszystkim za okazane zainteresowanie i przepraszam za kłopot. 

*

Offline as127

• **
  • 207
wszystko poszło jak należy i znowu mogę się cieszyć moim Loox'em i Windowsem w nowej wersji Mobile 6.

Napisz co jest lepiej w wm6 i czy warto się przeinstalować

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
wszystko poszło jak należy i znowu mogę się cieszyć moim Loox'em i Windowsem w nowej wersji Mobile 6.

Napisz co jest lepiej w wm6 i czy warto się przeinstalować
Mysle, ze dostepny WM 6 dla N560  chyba dzielo naszych sasiadow to jeszcze nie to... a ztego co czytam na Forum korzysci niewiele, a problemow sporo. Chetnie bym swojego zaktualizowal ale boje sie wpasc z deszczu pod rynne. Sadze, ze niedlugo bedzie dostepna wersja oryginalna.
Pozdrawiam.

*

Offline gotrek

• *
  • 74
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 05, 2007, 02:25:43 »
a z tego co czytam na Forum korzysci niewiele

Urzadzenie dziala zauwazalnie szybciej.

a problemow sporo.

Chyba jedyny problem to brak polaczenia przez GPRS. Jest to oczywiscie powazna wada, ale pod warunkiem,
ze ktos tego uzywa. Ja akurat nie, wiec mi to nie przeszkadza.

Sadze, ze niedlugo bedzie dostepna wersja oryginalna.

Patrzac na polityke firmy FS to raczej nie.
Mio A201 >> FS Loox N560 >> HTC Diamond

*

Offline as127

• **
  • 207
Próbowałem ściągnąć rom z rapidshare (adres podany w wątku "WM6 dla Fujitsu Siemens N560 !!!" ), ale po odczekaniu 41 minut dalej nie pozwolił mi ściągnąć. Czy jest dostęny na innym serwerze?
Poza tym przy takich eksperymentach dobrze byłoby miec możliwość powrotu do oryginalnego romu FS.
Czy można w jakiś sposób zrobić kopię oryginalnego romu?

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 05, 2007, 13:54:45 »
a problemow sporo.

Chyba jedyny problem to brak polaczenia przez GPRS. Jest to oczywiscie powazna wada, ale pod warunkiem,
ze ktos tego uzywa. Ja akurat nie, wiec mi to nie przeszkadza.
[/quote]

Czytajac to Forum i kilka postow na temat tego WM6 zauwazam wiecej problemow niz tylko ten podany przez Ciebie z GPRS-em.
Natomiast w pelni zgadzam sie, ze polityka FS, szczegolnie w Polsce jest troche dziwna i pewnie nie beda spieszyc z wprowadzeniem nowego systemu, ale mysle, ze konkurencja wymusi na nich juz niedlugo zmiane polityki...
Pozdrawiam

*

Offline gotrek

• *
  • 74
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 07, 2007, 10:48:37 »
Czytajac to Forum i kilka postow na temat tego WM6 zauwazam wiecej problemow niz tylko ten podany przez Ciebie z GPRS-em.

Problem z GPRS-em jest juz nieaktualny, poniewaz w nowej wersji dziala. Jakie jeszcze problemy widzisz z WM6 ?
Mio A201 >> FS Loox N560 >> HTC Diamond

*

Offline redik

• **
  • 214
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 21, 2007, 17:52:33 »
Natomiast w pelni zgadzam sie, ze polityka FS, szczegolnie w Polsce jest troche dziwna i pewnie nie beda spieszyc z wprowadzeniem nowego systemu, ale mysle, ze konkurencja wymusi na nich juz niedlugo zmiane polityki...
Pozdrawiam

Przykro mi to mowic ale jedyny problem z WM6 to lamerstwo/lenistwo uzytkownikow ktorzy zabieraja sie do roboty nie wiedzac co i jak zrobic, bo nie chce im sie nawet przeczytac calego watku temu poswieconego z dokladnymi instrukcjami.
WM6 od FS raczej nie bedzie.

Ze swej strony powiem tylko tyle ze koledzy ze wschodu co jak co ale na informatyce sie znaja tak jak malo kto. Ostatnia wersja romu na n560 z wm6 jest rewelacyjna. I tyle w temacie

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 22, 2007, 10:10:18 »
dokładnie, ja po zmianie na wm6 czuję się jakbym dostał zupełnie nowego palmtopa :) i nie chodzi wcale o ładniejszy wygląd, tylko o zauważalne na pierwszy rzut oka szybsze działanie systemu