N560 + zewnętrzny GPS via BT

• 6 Odpowiedzi
  • 1160 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jwzp

• 14
N560 + zewnętrzny GPS via BT
« dnia: Maj 07, 2007, 15:37:48 »
Witajcie

Mam następujący problem.  Staram się połączyć N560 z zewnętrznym GPS-em za pomocą BT i mi nie wychodzi.  Może mi ktoś, coś doradzi bo ja już nie mam pomysłów. 

BT w N560 jest na porcie 5 a wewnętrzny GPS na 8.  O ile wew.  GPS chodzi OK, to już próby konfiguracji zew.  GPS mi się nie udaje.  A oto jak to robię:
1.  Wchodzę do opcji BT i wyszukuję dostępne urządzenia BT.  Pocket wyświetla mi pozycję "Triceiver" więc ją klikam, wpisuję
    4-cyfrowy klucz i mam już urządzenie BT zdefiniowane.
2.  Na następnej zakładce ustawień BT definiuję nowe połączenie wychodzące, wybieram wcześniej zdefiniowane urz.  BT i   
    port (6).

Niestety gdy wchodzę do programu GPS to nie potrafi złapać danych z tego zew.  GPSa.  Dane z wew.  na porcie 8 łapie bezproblemowo natomiast nic z zew.  nie znajduje.  Co robię nie tak?

Dzięki z góry za odpowiedzi

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
Odp: N560 + zewnętrzny GPS via BT
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 08, 2007, 01:26:47 »
W sumie, to mam podobny problem, a może i większy, bo już kiedyś to robiłem i teraz za cholerę nie mogę się jarnąć jak to ruszyć-starość chyba  :) . Nie wiem np jakie hasło mam wpisać. GPS jest firmy Fortuna- wiesz może? Wszystkie warianty już wypróbowałem.
Więc wszystko wiedzący forumowicze pomóżcie mniej kumatym.

Tak na marginesie, to bardzo by pomogło temu serwisowi bardziej rozbudowany dział dla początkujących z zakresu "jak chłop krowie na rowie" myślę zresztą, że gdzieś w treściach forumowiczów było wszystko już omawiane ale po godzinie poszukiwań poddałem się. Co nie znaczy, że stronka jest do bani, wręcz przeciwnie, sporo się tu uczę- dzięki

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 08, 2007, 09:16:14 »
W sumie, to mam podobny problem, a może i większy, bo już kiedyś to robiłem i teraz za cholerę nie mogę się jarnąć jak to ruszyć-starość chyba  :) . Nie wiem np jakie hasło mam wpisać. GPS jest firmy Fortuna- wiesz może? Wszystkie warianty już wypróbowałem.
Więc wszystko wiedzący forumowicze pomóżcie mniej kumatym.

Tak na marginesie, to bardzo by pomogło temu serwisowi bardziej rozbudowany dział dla początkujących z zakresu "jak chłop krowie na rowie" myślę zresztą, że gdzieś w treściach forumowiczów było wszystko już omawiane ale po godzinie poszukiwań poddałem się. Co nie znaczy, że stronka jest do bani, wręcz przeciwnie, sporo się tu uczę- dzięki

kod do sparowania urzadzen to zwykle "0000" czy tez "1234". polecam sciagnac instrukcje gps'a z netu i poczytac
Napisane: Maj 08, 2007, 09:14:45
Witajcie

Mam następujący problem.  Staram się połączyć N560 z zewnętrznym GPS-em za pomocą BT i mi nie wychodzi.  Może mi ktoś, coś doradzi bo ja już nie mam pomysłów. 

BT w N560 jest na porcie 5 a wewnętrzny GPS na 8.  O ile wew.  GPS chodzi OK, to już próby konfiguracji zew.  GPS mi się nie udaje.  A oto jak to robię:
1.  Wchodzę do opcji BT i wyszukuję dostępne urządzenia BT.  Pocket wyświetla mi pozycję "Triceiver" więc ją klikam, wpisuję
    4-cyfrowy klucz i mam już urządzenie BT zdefiniowane.
2.  Na następnej zakładce ustawień BT definiuję nowe połączenie wychodzące, wybieram wcześniej zdefiniowane urz.  BT i   
    port (6).

Niestety gdy wchodzę do programu GPS to nie potrafi złapać danych z tego zew.  GPSa.  Dane z wew.  na porcie 8 łapie bezproblemowo natomiast nic z zew.  nie znajduje.  Co robię nie tak?

Dzięki z góry za odpowiedzi

prawdopodobnie w ustawieniach musisz przestawic aby com port od gps byl wlasnie na com 6  nie com 6 - to sa tylko moje przypuszczenia

*

Offline tapster

• *
  • 56
  • Sprzęt: Samsung i600 // i780
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 08, 2007, 15:59:55 »
...musisz przestawic aby com port od gps byl wlasnie na com 6  nie com 6...
com 6  nie com 6 - Syntax error...zawiesilem sie troche... chyba "com 6  nie com 8"
by tapster 1997-2007

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 03, 2007, 17:12:14 »
Ja mam klopot ze swoim N560. Zainstalowany w ROMie GPS locator działa ładnie i pokazuje współrzędne, natomiast Automapa i Tomtom nie potrafią w ogóle odnaleźć sygnału satelit.Mieszałem comami ale ogólnei jest tak: sprzęt czyli GPS wbudowany komunikuje się z looxem na comie 9, do komunikacji z programami ustawiłem com 8, więc taka Automapa widzi GPS na comie 8 ale nie umie znaleść sygnału satelit.W tom-tomie to samo.
Może ktoś wie o co tu chodzi?

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 04, 2007, 05:37:33 »
Tlumacze ostatni raz bo widze ze z wami to jak krowie na rowie , w N560 w Ustawienia-GPS Port programu GPS ma byc na brak ...
Sprzet na com8 przy szybkosci 9600 ...
Zakladka Dostep ma byc zaznaczone zeby automatycznie tym zarzadzal.
I tylko takie ustawienia gwarantuja poprawne dzialanie gps'a !!!

A i jeszcze teraz mi sie przypomnialo ze jesli macie zaznaczone odbieranie transmisji nadchodzacych dla irdy (Ustawienia-Polaczenia-Transmisja(Beam) to tez to trzeba wylaczyc bo irda i gps w looxie siedzi na jednym porcie !!!!!!!!

I nie dziekowac mi za ten poradnik bo to przedszkole pocketowe przeciez jest , zbyt proste jesli umie sie czytac instrukcje uzytkownika ze zrozumieniem ...

*

Offline amnezja

• 45
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 05, 2007, 07:01:58 »
Dzieki maskakra , jestes wielki szkoda ze ci bana dali w sumie nawet nie wiem za co bo prawde pisales.