GPS w N560 - podsumowanie ?

• 7 Odpowiedzi
  • 1016 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GPS w N560 - podsumowanie ?
« dnia: Kwiecień 09, 2008, 14:38:24 »
Witam. Było juz wiele watków na temat GPS w N560. Moze warto by sei pokusic po jakies podsumowanie?

Co mozna zrobic:

1. na stronach producenta jest fix do softu obslugi GPS + quick GPS ktory przyspiesza znajdowanie satelitów jeslki raz na jakies 3 dni pobierzemy aktualne dane satelit . Ponoc poprawia działanie.

2. w niektórych watkach były informacje o tym ze F560 oddany do serwisu ze słabo działającym GPSem miał wymienianą płyte główną po czym nastepowała znaczna poprawa jego działania i szybkosci łapania fixa

I moze jakby kazdy majacy N560 by sie wypowiedzial :
a. po jakim czasie łapie fixa w samochodzie (po SR, HR, lub po powtornym odpaleniu programu). Czy robiliscie jakies zmiany w firmwarze ?
b. czy widzi dobrze satelity jak umiescimy N560 np. pod siedzeniem a nie bezposrednio pod szybą (w danych odbiornika SirfIII wynika chyba ze powinien bez problemu chwytac fixa nawet wtedy).
c. w mieszkaniu z dala od okna widzi poprawnie ?
d. czy ktos podłączał zewnętrzny GPS na BT ktory by miał mniej więcej te same warunki pracy : jak działa takie porównanie ?

U mnei wyglada to tak:
zrobiłem upgrade firmware + quick GPS, predkosc 57600bps
- w autku pod szybą 80-100sek sek na fixa po uruchomieniu AM . Nie jest to czas który by bardzo był upierdliwy, ale czytałem opisy ze czasem jest to tylko pare sekund... :(
- powtorne uruchomienie AM to tylko niewiele szybcie.I własnie to m najbardziej przeszkadza. SR i HR w zasadzie nie robie
- pod siedzeniem nie widzi pozycji, polozony przy lewarku biegów widzi na granicy
- w mieszkaniu nie widzi satelit

I wydaje mi sie ze to troche długo biorac pod uwage ze działa ten QuickGPS.

pozdrówka

*

Offline F1600

• 8
Odp: GPS w N560 - podsumowanie ?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 09, 2008, 15:55:40 »
Mam n560  2 lata. Mam wgranego E2C i go używam do WIFI w domu i w terenie, NET przez GPRS i bluetooth z telefonem Nokia 6310.
Do nawigacji używam NAVIGO 2 (licencja) ale próbowałem automapę i mijo wszystko działa bardzo dobrze.
W samochodzie  FOCUS (podgrzewana przednia szyba) łapie fikxa ostatnio w ciągu 60s (zimny start) przy ciepłym ok 30-45s.
Bywają jednak dni kiedy złapanie fixa to nawet 2-3 minut.
Trzyma fixa przy lewarku jak i na półeczce pod deską rozdzielczą.
HR robiłem tylko raz aby usunąć śmieci po wykasowanych programach.
Po ponownej instalacji oprogramowania wszystko jest OK.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 09, 2008, 16:27:04 »
Własnie wrocilem dla porównania z przejażdzki z tanim dataloggerem na chipsecie MT. Dane sa porażające w stosunku do N560 na Sirf III
MT łapie fixa w mieszkaniu i to błyskawicznie (pare sekund) a N560 w mieszkaniu to tylko przy samej szybie okna i to tez ledwo ledwo.
Pracuje w głebokim schowku auta bez zadnych problemów. Szybkosc łapania fixa tez błyskawiczna, bez porównania do palma (N560 przy uruchomionej w garażu podziemnym AM łapał pozycje dopiero po 1-2min)

I teraz sie zastanawiam czy oddawac  F560 do serwisu - czy beda chcieli w ogole co zrobic czy tylko powiedza "no przeciez działa, a ze marnie to taki jego urok". ma ktos z tym jakies doswiadczenia ?

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 09, 2008, 23:22:27 »
ja mam jak F1600

fix zalezy - od 10 sekund do 3 minut (jak sie jedzie, zla pogoda). Czasami gubi fix ale blyskawicznie odzyskuje.

W domu nawet potrafi zlapac, z dala od okna (ale dom nie jest z zelbetonu) a przyniesiony z dworu to juz w ogole w domu nie zgubi sygnalu.

Dziala zadawalajaco jak dla mnie, na siedzeniu czy pod - trzyma (w aucie). Fix duzo pomogl.

*

Offline Omega90

• 736
  • Sprzęt: loox n560,HTC Blue Angel,Dell Axim x50v,HP ipa3870
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 09, 2008, 23:32:39 »
Ja nie narzekam na gps. Dziś zrobiłem test i zimny start 50 sec - bardzo przyzwoicie, gorący 5 sec - extra. Sygnału nie gubi, trzyma nawet w schowku, korzystał z 7 satelit :D. Udało mu się nawet złapać sygnał w domu na parterze, a jeszcze 1 piętro + blaszany dach :P
fsc pocket loox n560, HTC Blue Angel

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 09, 2008, 23:59:06 »
Malo uzywam GPS-a bo mam fabryczna, bardzo dobra navi, ale wielokrotnie robilem testy i probowalem AM, TT. Mam zainstalowanego OuickGPS i  w zasadzie nie mam problemow. Fixa w aucie, umieszczony tuz pod lusterkiem lapie w czasie zadowalajacym, zwykle ponizej minuty, lezac kolo lewarka biegow nieco dluzej, ale jak zlapie to nie gubi. Co zauwazylem /bylo o tym tez na Forum/, ze jak np. zlapie fixa w Warszawie, a pozniej wylacze AM i ponownie wlacze np. w Krakowie to nim sie ponownie zlokalizuje trwa to wyraznie dluzej +- 3 min, ale tez to nie jest regula, bo zdarzalo sie, ze lapal prawie natychmiast. Pamietajmy, ze N560 to "urzadzenie wielofunkcyjne", a nie klasyczna NAVI..a jak cos jest do wszystkiego to zwykle jest do ..... no tu moze tak zle az nie jest, ale jak ktos uzywal fabryczna navi w aucie i teraz probuje tym zastapic to widzi znaczna roznice. Natomiast znaczna przewaga N560 w porownaniu z fabrycznymi navi jest w dostepnosci map, ich cenie, a przede wszystkim pokryciu Polski - malo ktora fabryczna jest tak dokladna jak np. AM choc i tu widze, ze producenci aut zrobili znaczny postep i moja fabryczna navi podobno pokrywa 99% Polski !!!, natomiast gorzej jest z POI-iami ktorych nie da sie dograc /np.fotoradary/ ktorych uzupelnienie  - aktualizacja w AM jest dosc prosta.
Pozdrawiam

*

Offline Radiorama

• *
  • 91
  • Sprzęt: Nokia N900
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 11, 2008, 12:14:31 »
Witam,
a czy potrafi odebrać sygnał Difference czyli różnicowy z satelit geostacjonarnych???
Ktoś próbował??
Z opisów uzytkowników wnioskuję że odbiornik jest delikatnie mówiąc tempy i mółowaty.

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 11, 2008, 23:39:50 »
a jak sie to sprawdza hym?