Gorąca bateria LOOX 720 i przerwanie ladowania... Czy to nor

• 15 Odpowiedzi
  • 3187 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mam ten PDA od 2 tygodni , probowalem szukac opisu mojego na forum ale nic nie znalazlem
Na poczatku myslalem ze to wina "holdera" samochodowego ze moze on daje za wysokie napiecie i sie biedak przegrzewa ale pozniej w domu jak sobie lezal i byl podlaczony do st. ladowarki to po jakims czasie okolo 40 min tez mi pojawil sie taki komunikat "Przerywamy ladowanie poniewaz temperatura baterii jest za wysoka"
Pyt1 Czy to jest normalne? Wq... mnie jak te okienka dialogowe pojawiaja sie podczas jazdy i zaslaniaja mi mape
Pyt 2 czy mozna temu zaradzic lub czy mozna wylaczyc tylko ten komunikat

Dodatkowa uwaga: sytuacja ma miejsce kiedy plecki PDA stykaja sie z jakas powierzchnia i jest wlaczony przez dluzszy czas Jak go trzymam w rece tak ze ma wietrzenie to nie zaobserwowalem tego objawu
ApplicationLauncher Ostatnia wersja i opis instalacji: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=102477.msg713142#msg713142  (Pazdziernik 3, 2008)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 26, 2005, 16:07:49 »
sytuacja przerywania ladowania na skutek wysokiej temperatury (zwykle baterii bo tam jest czujnik) jest zupelnie normalna

pytanie tylko czy normalna jest sytuacja, ze dzieje sie to w pokoju w domu? - moze jest czujnik uszkodzony bo zwykle takie objawy pojawiaja sie np. w samochodzie na sloncu w upalny dzien
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=18744

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 26, 2005, 16:21:16 »
Dzieki za podpowiedz PDA jest zamontowany w samochodzie do szyby tak ze jest tuz nad kratka doprowadzajaca powietrze Niestety ona go nie chlodzi. W samochodzie mam klime ustawiona na 21C Mysle ze moze miec wplyw brak wentylacji obudowy bo plecki holdera sa pelne a boczne lapki duze, w domu to sytuacja miala miejsce jak lezal sobie wlaczony na lozku ale mialem wtedy w pokoju okolo 28C

Pyt : czy mozna wylaczyc np w rejestrze albo gdzies indziej te komunikaty (pozostawiajac monitoring)
i CZY nadal moze byc i pracowac w uchwycie samochodowym bo nie usmiecha mi sie wyjmowanie go podczas jazdy czy wylaczanie (Problem ze wiesza mi sie TT5 jak wylacze PDA) innymi slowy czy jak temperatura opadnie to czy ladowanie sie wlaczy samodzielnie? i czy jesli temperatura nie opadnie a bateria "opadnie" to czy przy niskim stanie baterii ladowanie sie wlaczy automatycznie

Moze ktos testowal lub mial takie sytuacje? bo ja jakos za swiezy jestem zeby takie testy robic (od 2 tyg PPC wczesniej PalmOS)
ApplicationLauncher Ostatnia wersja i opis instalacji: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=102477.msg713142#msg713142  (Pazdziernik 3, 2008)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2005, 16:28:15 »
elektronika baterii jest tak zaprojektowana by chronic baterie przed uczkodzeniem a tak moze sie stac jesli ladowanie bedzie sie odbywac w zbyt wysokiem temperaturze - w momencie kiedy temp. spadnie ladowanie powinno sie samo uruchomic (zreszta chyba taka informacja sie nawet pojawia)

postaraj sie wlaczyc wiekszy nawiew na uchwyt jesli jest taka mozliwosc - przy wlaczonej klimatyzacji nie powinno byc z tym problemow - ja u siebie nawet w upalne dni mam calosc doslownie chlodna przy zamocowaniu PDA na kratce wentylacyjnej

*

Offline Tytan

• 565
  • HTC Touch Diamond2 + 8GB + Krusell Orbit
    • Topaz ROM
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 02, 2005, 21:57:52 »
Ten efekt również odczułem.W samochodzie ładowarka podłaczona
na słońcu ale nie tylko. W domu też miałem takie sytuacje- łaściiwe nie wiem z jakiego powodu (leciał chyba film i ładowanie na raz).
Powyzsze przypadki są i tak wytłumaczalne ale dlaczego komunikat taki i faktycznie gorąca bateria była bez podłaczonej ładowarki? Działał wtedy jakiś chyba wymagający programik a tu akumulator piekielnie gorący, wyłączyłem pocketa i wyjąłem na chwilę akumulator.
Inne spostrzeżenia z ładowarką:
przy ładowaniu oryginalną ładowarka sieciową zjawiska tego nie zauważyłem natomiast przy ładowaniu łądowarką od IPAQ również 5V (zmierzone) pocket potrafił sie przegrzać.
Mam nieśmiały wniosek, że oryginalny zasilacz nie ma pełnej wydajności i napięcie mu siada dlatego ładuje mniejszym prądem a gdy podłaczam zasilacz IPAQ o wyższej wydajności albo ładowarkę samochodową dokładnie 5V o wydajności powyżej 2A pocket potrafi się grzać (szczególnie gdy jest bardzo rozładowany).
Mój wniosek jest taki, że ten model Looxa ma niedopracowany układ ładowania - no chyba że ładowarka powinna mieć np. 4,8V (na marginesie na 4,7V ładowanie wcale nie ruszyło!).
to pa z to je s to

*

Offline sonepar

• **
  • 131
  • juz Android na SIII - na razie niesmak
  • Sprzęt: teraz S3,wczesniej hd2, hd, n80, iphone i inne
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 09, 2005, 00:43:31 »
zgadzam sie z Tytanem o niedopracowaniu ukladu ladowania. Wtracajac swoje 3 grosze dodam takie oto spostrzezenia : przetestowalem kilka ladowarek samochodowych bo chyba tak jak kazdy mam problem z poborem pradu przy GPS-ie z BT i przy napieciu 4,5-4,6 V i pradzie 1600mA niestety mozna sie pozegnac w prawie normalnym czasie z looxem, natomiast prze pradzie 2100mA (3tys obrotow silnika) ladowanie az smigalo. Niestety przy bezchmurnym niebie - co jest marzeniem GPS-u jest przeklenstwem akumulatora w PDA. Jest dokladnie tak ze po ok.40-50 ciu minutach jest komunikat. Moim rozwiazaniem bylo zastosowanie wylacznika mechanicznego dla ladowarki i po prostu czekam az aku ostygnie - czyli prawie do utraty baterii prawie.

*

Offline Tytan

• 565
    • Topaz ROM
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 09, 2005, 14:43:43 »
Cytat: sonepar
przetestowalem kilka ladowarek samochodowych bo chyba tak jak kazdy mam problem z poborem pradu przy GPS-ie z BT i przy napieciu 4,5-4,6 V i pradzie 1600mA niestety mozna sie pozegnac w prawie normalnym czasie z looxem

Nie rozumiem tego stwierdzenia -proszę o rozjaśnienie.
Czy przy tym napięciu 4,5-4,6V Loox ładował ci się i migała diodka ładowania? (pomiar z obciązeniem L;ooxem czy bez)
Potrzebne mi jest to do potwierdzenia teorii, że aby wystartowało ładowanie napięcie z
ładowarki napoczątku powinno być 5V a potem po podłaczeniu Looxa ma prawo
spaść (tak efekt chyba występuje przy oryginalnej ładowarce sieciowej i dlatego nie przegrzewa pocketa).

to pa z to je s to

*

Offline sonepar

• **
  • 131
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 09, 2005, 15:28:04 »
nie jestem az takim specem od elektroniki, ale postaram sie odpowiedziec.
Dioda zawsze migala tylko efekt byl rozny w zaleznosci od pradu ladowania przy 1600mA tak jakby nie bylo ladowania, natomiast przy jak napisalem 2100 juz zauwazalem wzrost mocy aku

jutro Ci odpisze jak sprawdze w aucie jak zachowuje sie napiecie na ladowarce w zaleznosci od momentu ladowania i tez obrotow silnika - chociaz wydaje sie ze zasilacz mam stabilizowany (taki kupilem)

*

Offline kris

• 29
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 09, 2005, 21:46:07 »
Mnie wychodzi na to, że i tak pomiędzy LOOX-em a uchwytem dobrze jest mieć trochę dystansu. Tak, żeby powietrze z tyłu palma mogło swobodniej przepływać. Dobrze jest sobie wkleić taką małą gumeczkę.

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 09, 2005, 22:33:31 »
ja jak jechałem nad morze [i spowrotem:P] trzymalem looxa w reku przez cala podroz [wardriving ;>] a jak za bardzo cieply byl akumulatorek to otwierałem klapke i chlodzylem go wentylatorem z ladowarki[jest tam nie potrzebny];)

komunikat o przerwaniu ładowaniu nigdy nie wystąpił:P

*

Offline TOMAN

• 252
    • http://www.diagnoserwis.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 09, 2005, 23:26:23 »
Cytat: sonepar
nie jestem az takim specem od elektroniki, ale postaram sie odpowiedziec.
Dioda zawsze migala tylko efekt byl rozny w zaleznosci od pradu ladowania przy 1600mA tak jakby nie bylo ladowania, natomiast przy jak napisalem 2100 juz zauwazalem wzrost mocy aku

jutro Ci odpisze jak sprawdze w aucie jak zachowuje sie napiecie na ladowarce w zaleznosci od momentu ladowania i tez obrotow silnika - chociaz wydaje sie ze zasilacz mam stabilizowany (taki kupilem)

Czegoś tu nie rozumiem, co to znaczy przy 1600 mA lub przy 2100 mA  masz dwie różne ładowarki o różnych wydajnościach prądowych czy jedną o zmieniającym się prądzie ładowania i masz amperomierz i mierzysz ten prąd ?

Co mają wspólnego obroty silnika w samochodzie do parametrów ładowania PDA ?

w moim autku jak i w większości sprawnych aut napięcie na akumulatorze samochodowym jest stałe niezależnie od obrotów silnika bo dba o to regulator napięcia w alternatorze, chyba że poruszasz się starym maluchem z prądnicą ale też nie powinno się obserwować różnicy parametrów ładowania PDA od obrotów silnika.

*

Offline sonepar

• **
  • 131
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 10, 2005, 00:00:35 »
tu akurat pisze o dwoch roznych ladowarkach o podanych pradach ladowania na ktorych jest wyraznie napisana wartosc. Jesli chodzi o obroty silnika to moze sie zagalopowalem z ta opinia, ale mam nowego peugeota z mocnym silnikiem i na pewno rozne uklady elektroniczne maja wplyw na male wachniecia pradu w aucie - pisze to na podstawie przygasajacych swiatel mijania przy ostrym skrecaniu kierownica (elektryczne wspomaganie)

*

Offline Tytan

• 565
    • Topaz ROM
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 12, 2005, 17:02:04 »
Znalazłem taką ładowarkę http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59845110
Ale nie podobają mi się jej parametry 5,4V i 850mA.
Według mnie powinno być 5V i około 1,5A.
Czy Loox ma różne piny do ładowania z USB i ładowarki sieciowej?
Wygląda że ta ładowarka działa jak z USB i wcale nie będzie ładować looxa który działa (za mały prąd).
A co do napięcia to coś mi tu nie gra.
to pa z to je s to

*

Offline wol2

• 258
  • LooX 720 + jakieś tam śmieci ;)
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 29, 2006, 19:43:14 »
odswieze troszke temat  :)

Dzisaj ogladajac film przez wifi pojawil mi sie taki wlasnie tytułowy komunikat,  odrazu zainteresowalem sie tym i skoro pda wie ze mu sie przegrzewa bateria to ma jakis czujnik.

I teraz pytanko:
Czy jest jakis program ktory moglby pokazywać temp. baterii w stopniach celcjusza no ewentualnie farenhajty albo kelwiny :?:

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 29, 2006, 22:43:59 »
Jest :)
Batti wyświetla temperature, a także i napięcie :)

*

Offline wol2

• 258
  • LooX 720 + jakieś tam śmieci ;)
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 30, 2006, 13:30:06 »
Pokemon 202 dzięki wielkie za info