FS n560 awaria?

• 5 Odpowiedzi
  • 1307 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline krissto

• **
  • 207
  • Sprzęt: F-S Loox n560, iPhone3G, HTC Desire
FS n560 awaria?
« dnia: Grudzień 26, 2008, 13:39:57 »
Witam.
Mam pytanie, konkretnie chodzi mi o potwierdzenie wstępnej diagnozy przyczyny mojej awarii.
Wczoraj jechałem na GPS i rozładowałem Looxa do około 50% baterii.
Następnie wstawiłem go do torby i przeleżał całą noc.
Dziś chciałem go podładować i okazało się, że Loox kompletnie nie wstaje, nie działa na soft ani hard reset, wyjęcie baterii nie pomaga. Po podłączeniu do kompa i ładowarki nie świeci dioda ładowania.
Ostatnie ślady jego działania to pusty log z 3 rano z SPBBackup, jednak backup już nie został zrobiony.
Loox ma jakieś półtorej roku, zastanawiam się czy to możliwe, żeby bateria umarła w tak nagły sposób?
Jeśli nie to co?

*

Offline Omega90

• 736
  • Sprzęt: loox n560,HTC Blue Angel,Dell Axim x50v,HP ipa3870
Odp: FS n560 awaria?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 26, 2008, 14:40:13 »
A działa na samej ładowarce? Loox-y mogą działać AC only, jeśli masz org ładowarkę i kable. Wyjmij baterie, zamknij klapkę , podłącz zasilanie i spróbuj włączyć. Możesz także sprawdzić napięcie na stykach baterii.
Ps. Może w torbie mu się coś stało? Nie widać uszkodzeń zewnętrznych?
fsc pocket loox n560, HTC Blue Angel

*

Offline krissto

• **
  • 207
  • Sprzęt: F-S Loox n560, iPhone3G, HTC Desire
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 26, 2008, 14:56:08 »
Właśnie to chciałem wiedzieć.
Niestety bez baterii nie działa również, mimo że mam oryginalny kabelek i ładuję z USB.
ładowarki nie mam ze sobą bo jestem w Zakopanem na małych wakacjach :)
Uszkodzeń nie widać ale coś stać się musiało.
Zastanawia mnie tylko ten log z 3 rano dziś w nocy.
Musiał paść robiąc backup, co troszkę jakby wyklucza uszkodzenie mechaniczne.

PS
Ufff, zapomniałem, że mam w torbie zapasową ładowarkę i okazało się, że to jednak bateria padła, bo podłączeniu ładowarki jest OK, tzn ładuje od poziomu zero ale palmtop działa :)
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2008, 15:21:08 wysłana przez krissto »

*

Offline Omega90

• 736
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 27, 2008, 01:47:19 »
Ciesze sie. Info dla potomnych. Pda jesli padl do "0" to nie wstanie z USB, MUSI byc sieciowa ladowarka by obudzic maszynke ;)

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 07, 2009, 15:06:09 »
Ciesze sie. Info dla potomnych. Pda jesli padl do "0" to nie wstanie z USB, MUSI byc sieciowa ladowarka by obudzic maszynke ;)

Przez opisany problem już przechodziłem i udawało się bez ładowaki sieciowej.
Wystarczyło podładować troszeńkę (o 0,2V) baterię po jej wyjęciu, podpinając się przewodami wywleczonymi z habika USB na chwilkę bezpośrednio do jej styków.

Może nie jest to najzdrowsze rozwiązanie, ale gdy na wyjeździe spotka nas w/w problem trzeba sobie jakoś poradzić.

*

Offline Omega90

• 736
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 07, 2009, 17:12:23 »

Przez opisany problem już przechodziłem i udawało się bez ładowaki sieciowej.
Wystarczyło podładować troszeńkę (o 0,2V) baterię po jej wyjęciu, podpinając się przewodami wywleczonymi z habika USB na chwilkę bezpośrednio do jej styków.

Może nie jest to najzdrowsze rozwiązanie, ale gdy na wyjeździe spotka nas w/w problem trzeba sobie jakoś poradzić.

To prawda, chodzi to oto, że ładowanie z usb jest sterowane przez OS, który nie działa gdy napięcie jest za niskie, a gdy da się "kopa" baterii i pda wstanie to dalej już się może z usb ładować ;)