N560 - Przegrzanie baterii w samochodzie + zwis

• 9 Odpowiedzi
  • 1557 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

N560 - Przegrzanie baterii w samochodzie + zwis
« dnia: Czerwiec 27, 2008, 23:33:00 »
Witam,
Dzisiaj zrobiłem testy w terenie mojej nowej zabawki i miałem niemiłą niespodziankę. Mniej więcej po 10 min. mój Loox oświadczył, że wyłącza ładowanie baterii ponieważ temp. jest zbyt wysoka (faktycznie Loox był bardzo ciepły). Po chwili PDA zawiesił się i musiałem go zresetować przy użyciu rysika.

Widzę, że temat był już wałkowany na tym forum (http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=51450.0). Było to dość dawno i mam nadzieję, że coś sie w tym temacie zmieniło gdyż trochę mi trudno zaakceptować fakt, że powinienem trzymać n560 w "komorze klimatyzacyjnej".
Faktem jest, że dzisiaj było gorąco i samochód był b. nagrzany ale w końcu to też powinny być normalne warunki pracy dla urządzenia z GPS.

Napiszcie proszę czy coś więcej można zrobić w tej kwestii jak tylko dozbrojenie się w dodatkowy uchwyt i zamontowanie PDA w cieniu (u mnie byłaby to kratka wentylacyjna).

Z góry dzięki za pomoc!
Piotr

PS. Loox n560 był bez futerału, przyczepiony uchwytem do przedniej szyby i zasilony oryginalnym zasilaczem FSC. Data produkcji 01.2008.

*

Offline Omega90

• 736
  • Sprzęt: loox n560,HTC Blue Angel,Dell Axim x50v,HP ipa3870
Odp: N560 - Przegrzanie baterii w samochodzie + zwis
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 27, 2008, 23:52:46 »
Obniz predkosc procka ;) Nawigacja spokojnie bedzie jechala nawet na power saving a pocket sie nie bedzie grzal tak bardzoi nie zwiesi sie( pewnie jakis system ochrony ).
Pozdrawiam I napisz czy dziala  :ok:
fsc pocket loox n560, HTC Blue Angel

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 28, 2008, 00:04:28 »
Obniz predkosc procka

Prawdę mówiąc myślałem o tym ale wstępnie odrzuciłem gdyż nawet teraz nawigacja nie działa mi płynnie (przeskoki przy zwrotach) - w tym momencie mam ustawione automatyczne zarządzanie. Sprawdzę przy najbliższej okazji jak działa przy "power saving".
Dzięki za odpowiedź!

*

Offline usercontrol

• 393
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2, Newton OMP
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 28, 2008, 00:08:14 »
Mam wątpliwosci, czy to cokolwiek da, bo pda pluje się co do temp baterii (ktora nagrzewana jest przez slonce), a nie procesora... ale nie jestem pewien, moge sie mylic

*

Offline Omega90

• 736
  • Sprzęt: loox n560,HTC Blue Angel,Dell Axim x50v,HP ipa3870
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 28, 2008, 19:49:56 »
Mam wątpliwosci, czy to cokolwiek da, bo pda pluje się co do temp baterii (ktora nagrzewana jest przez slonce), a nie procesora... ale nie jestem pewien, moge sie mylic

Tak, ale udział procentowy w grzaniu od słońca jest znikomy ;) Procek zużywa dużo prądu który musi przejść przez baterię i inne podzespoły pzrez co się nagrzewa. Na turbo przy pełnym obciążeniu jakie daje nawigacja procek ssie jakieś 600 mA. Na power saving tylko 140-160 więc różnica jest porażająca. Zmniejszenie prędkości proca i problem rozwiązany( testowałem  :E)
fsc pocket loox n560, HTC Blue Angel

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 29, 2008, 00:27:49 »
Dzisiaj nie jeździłem samochodem więc trudno mi było cokolwiek przetestować. Najbardziej jestem ciekaw jak zachowuje się nawigacja w trybie "power saving".
Jutro powinienem zrobić testy to podzielę sie spostrzeżeniami :).
Piotr

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 30, 2008, 14:51:32 »
Omega90:
Przetestowałem wczoraj i wygląda, że miałeś rację! W trybie "Power saving" N560 zdecydowanie mniej się grzał (nawet w słońcu) a obsługa nawigacji była akceptowalna. Dzięki za podpowiedź :)!

Co prawda widać spadek wydajności (obraz bardziej przeskakuje) w porównaniu do pracy w trybie "Automatic" ale komunikaty są podawane w "dobrym miejscu". Mogłoby być lepiej ale nie jest źle.

W upalne dni będę przełączał N560 w "Power saving" i odpuszczę sobie zakup dodatkowego uchwytu.
Dzięki,
Piotr

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 14, 2008, 16:54:04 »
W ten weekend tez tego doswiadczylem. Moje rozwiazanie bylo inne - strumien klimatyzacji na cieplego looxa. 5 MIn i po sprawie.
Dzialalem w trybie automatic mode. Nastepnym razem przetestuje opcje power saving. I sprawdze jak ta opcja sie sprawdza u mnie :)

pzdr
Rafal

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 04, 2008, 23:27:36 »
Piotr2791, Wyjścia są dwa - albo chłodny nawiew od tyłu albo zmniejszenie jasności podświetlenia LCD (zwykle w czasie jazdy autem w ciągu dnia ustawia się go na max.). Ew. ładowanie baterii w domu ;) Źródłem problemu jest jednoczesne wytwarzanie ciepła przez wyświetlacz i ładującą się baterię co powoduje niezły upał w środku palmtopa, szczególnie jeśli podgrzewa go jeszcze słońce... Grzebanie przy prędkości procesora niewiele pomoże.

Poza tym jeśli już wyskoczy ten komunikat to nie znaczy, że PDA jedzie już tylko na baterii i wkrótce się wyłączy. To oznacza, że bateria przestała być ładowana (zostaje na takim poziomie naładowania jak jest) a cały PDA jest zasilany nadal z instalacji samochodu. Tak więc skutek negatywny to ma tylko wtedy jeśli wsiadasz do auta z rozładowanym PDA a po zakończeniu jazdy chciałeś np. z niego słuchać muzyki bez zewnętrznego zasilania - wtedy może okazać się, że bateria naładowała się w czasie jazdy tylko trochę zanim ładowanie się wyłączyło z powodu jej przegrzania.

Poza tym u mnie wyskoczenie tego komunikatu nigdy nie spowodowało zawieszenia palmtopa - nadal normalnie pracuje i nawiguje pod Automapą itp.

*

Offline Yankee

• 256
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II N7100
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 02, 2008, 20:46:19 »
Sorry za odgrzewanie kotleta ale ja przed wyjazdem do Chorwacji w tym roku pokusiłem się o zrobienie uchwytu do looxa przy nawiewie klimatyzacji. Power save nic by nie pomógł przy takim nasłonecznieniu i temperaturze zewnętrznej 36 stopni celcjusza. O zmniejszeniu jasności okrenu w takich warunkach nie ma co nawet marzyć bo nic się nie będzie widziało.

Pozdrawiam