FS Loox N560 - WiFi i Skype Out

• 13 Odpowiedzi
  • 3400 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 15, 2006, 13:41:36 »
Witam wszystkich klubowiczow,

z gory przepraszam za brak polskich czcionek  :x
kupilem ostatnio wyzej wymienionego pocketa i musze przyznac, ze jestem z niego zadowolony. Poza niewielkimi bublami takimi jak soft E2C, ktory rzekomo mial ulatwic konfiguracje polaczen wrecz ja utrudnia - NIE TYKAC - wszystko dziala jak nalezy!

Wracajac do tematu. Po bezproblemowej instalacji skypa i konfiguracji WiFi nie mialem zadnych problemow z polaczeniem i rozmowa PocketPC do PC. Jakosc polaczenia byla znakomita, tzn. rozmowa przebiegala bez najmniejszych zaklocen. Z zaciekawieniem i bez obaw zaczalem testowac skype out i tu lipa. Odbiorca slyszal mnie idealnie ja natomiast rozmowce slyszalem bardzo zle - glos sie zacinal i rwal. Oczywiscie mozna bylo wywnioskowac co rozmowca mowi, ale nie tego oczekuje sie od rozmowy aby zmuszonym byc ja rozszyfrowywac.

Pytanie do klubowiczow, czy spotkaliscie sie juz z takim problemem i moze macie na to jakies rozwiazanie?

Kilka technicznych szczegolow:
- Pocket PC N560 - konfiguracje wszyscy znaja.
- Wirless Router Netgear MR814v2 - 802.11b (10Mbps - nie powinno byc problemem)
- Skype normalny i dla LowCPU
- WiFi szyfrowanie 64bit, firewall (zalecane porty dla Skype'a otwarte)

Moze macie jakies pomysly co moze miec wplyw na zla jakosc polaczenia skype out (firewall, szyfrowanie, konfiguracja N560, itp)?

Pozdrawiam
Cubster
 :?

*

Offline eMCej09

• 769
  • Sprzęt: iPhone 2G 16GB; JVC MP-XV841; PALM IIIc;SONY Clie SJ-22; PALM Centro CDMA; GPS P 3104;PSP FAT; NDS CLS  + pare giga MMC I SD
Re: FS Loox N560 - WiFi i Skype Out
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 15, 2006, 14:03:01 »
Cytat: "Cubster"

- WiFi szyfrowanie 64bit, firewall (zalecane porty dla Skype'a otwarte)

a ktore porty masz na mysli, bo musi byc otwarte TCP i UDP od 1024 do konca, bez tego rozmowy tna sie,

a moze jakosc polaczenia miedzy routerem a PDA jest kiepska, sprobuj w roznych odleglosciach od routera

moze tez szyfrowanie cos bruzdzi, moze pakiet jest za dlugi i mniej informacji o glosi niesie? (ale to zupelnie na czuja strzelam)
...

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 15, 2006, 15:44:29 »
Dzieki.  :)

Narazie mam otwarty tylko port 443. Tymczasowo moge wogole wylaczyc firewall'a i szyfrowanie i sprawdzic jaki wplyw maja do jakosc polaczenia.

Czy znacie jakies programy ktorymi mozna przetestowac szybkosc polaczenia z internetem/routerem jak rowniez pocketa ogolnie. Jednym slowem mowiac jakis "benchmark"?

*

Offline eMCej09

• 769
  • Sprzęt: iPhone 2G 16GB; JVC MP-XV841; PALM IIIc;SONY Clie SJ-22; PALM Centro CDMA; GPS P 3104;PSP FAT; NDS CLS  + pare giga MMC I SD
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 15, 2006, 18:08:35 »
z internetem to http://dsl.cz (i klikasz na ta ikonke predkosciomierz po prawej)

z routerem np TotalCommander, udostepniasz cos na jednym kompie, podczepiasz to w TC (TC->siec->polaczenia sieciowe) i zwyczajnie kopujesz (klawisz F5, albo drag&drop), a w okienku kopiowania masz predkosc, ja uzywam tego sposobu, moze i sa jakies aplikacje stricte do badania predkosci ale ten sposob sprawdza sie swietnie.

PS.
przyklad do TC:
na kompie 1 o ip=192.168.0.2 masz udostepniony katalog "abc", na kompie 2 w TC podajac sciezke pieszesz:

\\192.168.0.2\abc
...

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 15, 2006, 21:16:18 »
Narazie mam otwarty tylko port 443. Tymczasowo moge wogole wylaczyc firewall'a i szyfrowanie i sprawdzic jaki wplyw maja do jakosc polaczenia.

Ja mam otwarty port 443 i kilka innych na ktorych wisi ftp, emule,vnc.
I nie zauwazylem by skypeOut chodzil zle a pda -> internet -> pc dobrze.
Raczej jesli cos jest gorzej to czesciej zdarza mi sie gorsze polaczenie internetowe niz out.
Moja diagnoza, wyłacz szyfrowanie i sprawdz.

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 17, 2006, 12:42:29 »
Wielkie dzieki clubowiczom.

Po korekcie firewall'a (porty skypa byly przekierowane na IP kompa a nie pocketa  :lol: ) jakosc polaczenia poprawila sie.

Jednakze zaobserwowalem dosc ciekawa rzecz. Mianowicie mieszkam w niemczech i dzwoniac przez skype out na numer niemiecki (domowy - zona pomagala w testach  :D ) jakosc polaczenia byla i jest zdecydowanie lepsza niz dzwoniac do Polski. Czy nasz ulubiony polski operator mialby cos z tym wspolnego? Doszly mnie sluchy o stosowanych technikach sabotazu przez operatorow - jakby nie patrzec Skype jest dla nich niemala konkurencja (od czsu kiedy uzywam Skypa nie pamietam kiedy ja lub ktos dzwoniacy z Polski uzywal stacjonarnego telefonu).

Jakies opinie?
Pozdrawiam i dzieki za pomoc
Cubster
 8)

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 18, 2006, 12:15:47 »
CZy ktos probowal uzywac Skypa w PDA do rozmów VOIP ale nie przez WiFi ale przez BT i dostęp do internetu przez komórke np. EDGE lub cos podobnego?
pozd

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 29, 2006, 17:18:45 »
Mianowicie mieszkam w niemczech i dzwoniac przez skype out na numer niemiecki (domowy - zona pomagala w testach  :D ) jakosc polaczenia byla i jest zdecydowanie lepsza niz dzwoniac do Polski. Czy nasz ulubiony polski operator mialby cos z tym wspolnego? Doszly mnie sluchy o stosowanych technikach sabotazu przez operatorow - jakby nie patrzec Skype jest dla nich niemala konkurencja (od czsu kiedy uzywam Skypa nie pamietam kiedy ja lub ktos dzwoniacy z Polski uzywal stacjonarnego telefonu).

Ja testowałem w Polsce, dzwoniąc SkypeOutem przez WiFi na komórkę do żony w pokoju obok :D. Jakość lepsza niż na taki sam call tylko na telefon domowy do USA. Mój nieśmiały wniosek - dzwoniąc lokalnie są mniejsze lagi :-).
Prawdopodobnie Skype ma serwery w każdym obsługiwanym kraju (przynajmniej do SkypeOut/In) i ruch lokalny jest... bardziej lokalny.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 29, 2006, 22:01:50 »
Cytat: "Ekus"
Mój nieśmiały wniosek - dzwoniąc lokalnie są mniejsze lagi :-).
Prawdopodobnie Skype ma serwery w każdym obsługiwanym kraju (przynajmniej do SkypeOut/In) i ruch lokalny jest... bardziej lokalny.

No zdecydowanie tak. Długi start SKYPE jest powodowany miedzy innymi przeszukiwaniem (z predefiniowanej listy) kilkunastu/kilkudziesieciu IP w poszukiwaniu takich po których jest szybkie pośrednie połączenie.

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 30, 2006, 08:56:55 »
Cytat: "Ekus"

Ja testowałem w Polsce, dzwoniąc SkypeOutem przez WiFi na komórkę do żony w pokoju obok ...

Ale czy ktos próbował łączyc się SkypeOutem przez EDGE - czy jest to możliwe.?
Przetestujcie i napiszcie. Niestety nie mam takiej mozliwosci - teraz mam tylko telefon z gprs.

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 02, 2006, 18:47:47 »
Ja jestem w Irlandii, uzywam skype na n560 plus sluchawkba bluetooth wiec chodze sobie po ogrodzie a pda jest w domu. Wszystko chodzi wysmienicie nic nie przerywa itp. Nic nie ustawialem i nie zmienialem portow, poprostu pobralem z www.skype.com wersje na n520 sluchawka motoroli h300.

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 04, 2006, 15:53:10 »
Cytat: "iwoturek"
....uzywam skype na n560 plus sluchawkba bluetooth .. Wszystko chodzi wysmienicie nic nie przerywa itp.

OK Chce uscislic:  bo N560 sam w sobie nie ma lacza internetowego. Czy internet masz z laptopa czy z komorki ?  i czy przez WiFi czy przez BT - tu juz mazs podpieta sluchawle..
Czytalem ze w Skype Dla PDA lacze internetowe musi byc conajmniej przez WiFi. A mnie interesuje czy to pracuje przez EDGE..

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 04, 2006, 23:45:17 »
Aaaaa no to w takim razie przepraszam za zamieszanie, myslalem ze chodzi Ci o wifi, ja rzeczywiscie uzywam to poprzez router.

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 07, 2006, 22:38:37 »
Cytat: "iwoturek"
Aaaaa no to w takim razie przepraszam za zamieszanie, myslalem ze chodzi Ci o wifi, ja rzeczywiscie uzywam to poprzez router.

A czy moglbys przetestowac przez EDGE - jezeli masz takie mozliwosci ?