FS LOOK N560 + AUTOMAPA

• 17 Odpowiedzi
  • 1988 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FS LOOK N560 + AUTOMAPA
« dnia: Maj 10, 2006, 22:08:39 »
Witam serdzecznie wszystkich
Własnie stałem się posiadaczem n560 i to są moje pierwsze kroki z gps. Problem mój polega na tym iż po zainstalowaniu AutoMapa 3.9.3 program sięuruchamia ale nie może znaleźć GPS. Jak mam skonfigurować Palm albo AM żeby zadziałało
Bardzo proszęo pomoc

FS LOOK N560 + AUTOMAPA
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 10, 2006, 22:17:13 »
Widocznie PDA nie widzi satelit. Polecam wyjsc z domu i poczekac chwile (moze potrwac nawet kilka minut zanim zlapie satelity) .  Pamietaj ze GPS to sygnal z satelity (pionowo w gorze praktycznie), nie fale radiowe. Trudno sie lapie w zabudowaniach.  Nie pamietam ale program chyba automatycznie uruchamia GPS, jesli nie to mozna zrobic to samemu (w opcjach odznaczyc by uruchamial GPS automatycznie ze startem mapy) lub w zakladce GPS (chyba przedostatnia ikonka na prawo w dole) i odfajkowac ikonke GPS :)

Powodzenia

FS LOOK N560 + AUTOMAPA
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 10, 2006, 22:22:35 »
Jeśli chodzi o GPSLocator to łapie jakieś 7-9 satelit bardzo szybko ale problem zaczyna się w AM, siedziałem w różnyh miejscach ( przed domem , między kilkoma budynkami, w wolnej przestreni po kilkanaście  minut i nic nie złapał.
Może ktoś ma jak powinno sięskonfigurować GPS w AM

FS LOOK N560 + AUTOMAPA
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 10, 2006, 22:23:18 »
Jeżeli i to nie pomoże to radzę zrobić tak: włączyć GPSa, a później włączyć automapę i z Automapy uruchomic GPSa - powinno zadziałać :)

*

Offline mslaw

• **
  • 131
  • Sprzęt: HTC P-3300 "Artemis", MicroSD 4GB,TomTom 6,HTC TOUCH
FS LOOK N560 + AUTOMAPA
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 10, 2006, 22:30:05 »
Zmień w AM szybkość portu z 4800 na 9600 i  powinno działać
Pozdrawiam

FS LOOK N560 + AUTOMAPA
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 10, 2006, 22:48:19 »
Ja zwiekszylem tez Bufor przeciw zerwaniu BT na 32kb, a co ! Tyle mam tu pamieci ze moge ''zaszalec'' 32 kbajtami ;)

FS LOOK N560 + AUTOMAPA
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 10, 2006, 23:13:16 »
coś zczęło "gadać", ale stałem na zewnątrz domu, rano będe sprawdzał, dzięki za podpowiedzi.
Jeszcze jedno może trywialne ale jak wspomniłem jestem nowy w tym temacie, pytanie: Zapisałem sobie trase z domu do pracy, jak ją mam uruchomić??

FS LOOK N560 + AUTOMAPA
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 10, 2006, 23:21:15 »
He he he, przeciez masz tam zaraz obok ikonki Zapisz, ikone Wczytaj. Potem w menu odfajkowac ikone Pilot. Zapisuj tylko jedna mape, poniewaz gdy wracasz ta droga, wystarczy tylko w dziale trasa (to zaraz obok tej lupki) kliknac Punkty trasy i odwroc trase (powroc).

FS LOOK N560 + AUTOMAPA
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 10, 2006, 23:51:11 »
serdeczne dzięki

*

Offline viperaberus

• *
  • 73
    • Drużyna wojów najemnych Blotunga
  • Sprzęt: Loox 720 + 1gb CF + GPS Rikaline 6033
FS LOOK N560 + AUTOMAPA
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 11, 2006, 10:46:46 »
Cytat: "adamusc"
coś zczęło "gadać", ale stałem na zewnątrz domu, rano będe sprawdzał, dzięki za podpowiedzi.

Hehe przecież nie będziesz używał automapy w domu, no chyba, że chcesz być pokierowany z dużego pokoju do kuchni przykładowo :D:D:D
Dedicated to ODIN...
www.blotunga.w.activ.pl <-- Moje zabawy ]:->
www.4dziki.prv.pl <-- "Zabierzcie mnie gitarrre" Moja kapelka :D
www.bieszczady.pl/podberdem <-- A tu sobie żyje

FS LOOK N560 + AUTOMAPA
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 11, 2006, 21:48:46 »
serdeczne dzięki

No i Co po ustawieniu portow i predkosci Automapa ruszyla..

Jutro przed testowniem w terenie sugeruje ci złapac fixa przed ruszeniem w droge. Niestety GPS w N560 nie szczyci sie szybkim lapaniem fixa i oszalamiajaca czuloscia. Dlatego uruchamianie gps w trasie a przedewszystkim ustalanie trasy w locie moze byc czasem utrudnione.

Powodzenia!

*

Offline oops2k

• **
  • 124
FS LOOK N560 + AUTOMAPA
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 11, 2006, 23:15:13 »
Czesc wszystkim.

Dzis minal pierwszy dzien testow nowego nabytku z AM. Co do wspolpracy to nie mam zadnych zastrzezen - AM wykrywa GPS'a bez problemowo, jak zlapie to juz dziala.
A co do lapania fix'a to takie mam uwagi:
- zlapanie fixa trwa troche ale w momencie kiedy wylaczysz i nie zmienisz lokalizacji powrotnie zlapanie trwa mniej niz 1 min
- jesli jednak wylaczysz 560'ke w innym miejscu niz tam gdzie ja wlaczysz to zlapanie faktycznie trwa ok 3-5 min.
Czym to jest spowodowane - nie wiem. Mam nadzieje, ze to sa niedociagniecia w oprogramowaniu chipsetu GPS'a a nie w samym procesorze bo jesli tak ... to nic nie bedzie mozna z tym zrobic :(

Na razie powiem tyle, ze jestem bardzo zadowolony z zakupu .. zobaczymy co bedzie dalej  :P

Loox 560 i AutoMapa
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 12, 2006, 21:23:58 »
Witam

Na wstępie powiem, że jestem świeży w temacie palmtopów i gps. No i dlatego nie wiem jak rozwiążać kwestię instalacji (na razie dema) AM na palmtopie. Gdy odpalam instalkę na PC, w momencie sprawdzania czy połączony jest palmtop wyskakuje słynne microosoftwe oienku raportu o błędach i instalka wywala się. Sprawdzałem to na dwóch kompach. Czy do instalacji AM jest nięzbędny ActiveSync? CZy sa jakies inne mozliwosci, bo mi nie chce sie zainstalowac ActiveSync gdyz wymaga najswiezszych uaktualnien (pewnie SP 1 i 2) których nie mam. Cholercia, pomozcie, bo sie wsciekne i zacnze plus sobie w brode, ze wydałem 2000 na tego (bardzo fajnego mimo to) palmtopka. Z gory dziękuję za pomoc.

FS LOOK N560 + AUTOMAPA
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 13, 2006, 09:20:35 »
Niestety- bez Acitve'a nie ujedziesz ;)

WMStorage
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 14, 2006, 22:12:19 »
A mówi wam cosik nazwa WMStorage? Jak ja zainstalować, bo jak ja sciagam to mam w archiwum jakies pliki z ktorumi nic nie moge zrobic. A podobno dzieki temu programowi mozna uniknąć instalacji Active Synca...

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
FS LOOK N560 + AUTOMAPA
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 15, 2006, 10:48:59 »
ActiveSync SP2 na pewno nie wymaga.

*

Offline viperaberus

• *
  • 73
    • Drużyna wojów najemnych Blotunga
  • Sprzęt: Loox 720 + 1gb CF + GPS Rikaline 6033
FS LOOK N560 + AUTOMAPA
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 15, 2006, 11:23:06 »
Popróbuj z różnymi wersjami AS, ja miałem kłopot na XP z AS dostarczonym na płycie z PDA, ale pomogło zessanie z netu nowszej wersji.
Dedicated to ODIN...
www.blotunga.w.activ.pl <-- Moje zabawy ]:->
www.4dziki.prv.pl <-- "Zabierzcie mnie gitarrre" Moja kapelka :D
www.bieszczady.pl/podberdem <-- A tu sobie żyje

FS LOOK N560 + AUTOMAPA
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 15, 2006, 17:42:05 »
Viperaberus
A z jakim pocket em miałes AS? jaka to była wersja? jaka zadziałała u Ciebie? hm nie wiem jak z SP2 ale SP1 conajmniej jest wymagany.