wi fi na 720

• 13 Odpowiedzi
  • 2393 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wi fi na 720
« dnia: Listopad 20, 2004, 15:02:36 »
Czy testowaliście wi fi na 720?
1. Połaczenie z inny komputerem
2. Internet przez punkty dostępowe.
Z góry dzięki.
Marek

wi fi na 720
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 20, 2004, 15:14:04 »
Cytat: marke_r
Wszystkie palmtopy z wbudowanym wifi nadaj sie do uzytku tylko w sytuacji, gdy mieszkasz w bezposrenim sasiedztwie stacji bazowej (AP) i jesli nie dzieli Cie od niej zbyt duzo murow. To jak duzo tych morow moze byc, zalezy od odleglosci, charakterystyki anten, mocy i czulosci AP.
W kazdym razie specyfika sieci WiFi jest taka, ze urzadzenia sa montowane w odleglosci od 100m do nawet kilkudziesieciu km. W tej sytuacji WiFi z wbudowana antena wewnetrzna mozna okreslic jako ciekawostke (zasieg << 100m, i to na otwartej przestrzeni i przy widocznosci wzrokowej anteny i PocketPC).

PS. Tez Cie sedecznie witamy na Forum ;)

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
wi fi na 720
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 20, 2004, 16:10:16 »
czyli np takie karty wifi na cf są mocniejsze i maja większy zasięg?
Are you shpongled?

wi fi na 720
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 20, 2004, 18:02:55 »
Cytat: Adrian_U
Cytat: marke_r
W kazdym razie specyfika sieci WiFi jest taka, ze urzadzenia sa montowane w odleglosci od 100m do nawet kilkudziesieciu km. W tej sytuacji WiFi z wbudowana antena wewnetrzna mozna okreslic jako ciekawostke (zasieg << 100m, i to na otwartej przestrzeni i przy widocznosci wzrokowej anteny i PocketPC).

To ciekawe co mówisz. Z jakichś konkretnych właściwości fizycznych zastosowanej częstotliwości i modulacji wynikają cytowane przez Ciebie objawy, czy to może specyfika protokołu 802.11b/g w którejś z wyższych warstw? Jeśli tak - to której?

A teraz już wracam do głównego pytania. Testowałem 720 tylko w trybie AP Client (sieć typu infrastrucure). Od AP byłem zdecydowanie dalej, niż wspomina Adrian, jakość anteny w 720 zaskoczyła mnie więcej niż mile - jest po prostu świetna (jak na tej klasy urządzenie, rzecz jasna, aczkolwiek takie zachwyty będą dotyczyć coraz większej ilości urządzeń z wbudowanym WiFi i dużymi, płaskimi powierzchniami).

Jako test organoleptyczny jakości połączenia wykorzystałem VoIP - połączenie przy odległości od AP rzędu 400-500m było  IDEALNE. Jak wiadomo VoIP jest technologią dość wymagającą co do jakości połączenia (niskie opóźnienia, brak utraty pakietów (a co za tym idzie retransmisji) itp itd).

Potem oczywiście sprawę zmierzyłem i na tejże odległości SNR 720 wynosiło 27, czyli bardzo, bardzo dobrze.

Od razu uprzedzę pytania - nie, instalacja AP nie była jakoś specjalnie wzmacniana (oprócz sektorowej anteny o sensownym zysku). Zresztą zwiększenie mocy po jednej stronie nie owocowałoby tak ładnym SNRem po stronie drugiej (deficyt mocy w jednym kierunku, jeśli ktoś wie o czym mówię ;>).

WiFi w 720 jest zdecydowanie udane.

Sądzę, że w trybie ad-hoc (peer-to-peer) też nie będzie żadnych kłopotów.

--
k.

*

Offline sfw

• 33
wi fi na 720
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 20, 2004, 19:07:36 »
W moim przypadku Loox współpracuje z D-Linkiem 604+, przy szyfrowaniu 128 bit, mam zasięg w bloku jakieś 80m, oczywiście to dotyczy tylko tego konkretnego przypadku (ściany cegła) generalnie w pionie to są jakieś2,5 piętra, w pozimie około 80m. Dodam że wcześniej używany iPAQ 2210 z kartą CF i-tec miał trochę mniejsze zasięgi (przy tych samych urządzeniach dostępowych). Chodzi to wszystko na Neo 640 i w całym mieszkaniu 90 kilka metrów kw mam bezproblemowy zasięg, zarówno Skype, IE, jak i granie np w Snails :).

pzdr

wi fi na 720
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 26, 2004, 07:54:57 »
jacke napisal:
Jako test organoleptyczny jakości połączenia wykorzystałem VoIP - połączenie przy odległości od AP rzędu 400-500m było IDEALNE. Jak wiadomo VoIP jest technologią dość wymagającą co do jakości połączenia (niskie opóźnienia, brak utraty pakietów (a co za tym idzie retransmisji) itp itd).
Mama 720 i proszę o:
1. Wyjaśnienie jak podłaczyć i uruchomić?
2. Czy można uruchomić voIP ad-hoc (peer-to-peer) na komputerze na którym jest udostępniony inetrnet
3. CZy  VoIP chodzi tylko z Acess Point i czy każdy Akcess Poiny posiada VoIP.
Z góry dziękuję
Mark

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
wi fi na 720
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 26, 2004, 08:01:39 »
VoIP nie ma nic wspolnego z metoda polaczenia.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
wi fi na 720
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 26, 2004, 08:21:14 »
Ja sprawdzalem WiFi w Poznaniu (Stary Browar) i spisywalo sie znakomicie na Loox'ie 720.

Pozdrawiam

*

Offline BoBs

• 35
wi fi na 720
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 27, 2004, 14:02:05 »
Sprawdzalem dotychczas WiFi w Loox720 tylko u siebie w domu i dziala bardzo dobrze. Co do zasiegu to w odleglosci pionowej ponad trzy pietra zasieg jest OK, a jako ciekawostke podam ze jest to "przeciwpancerny" stary blok (zwany potocznie zemsta Gomulki)zbudowany z wielkiej plyty gesto zbrojonej, np. strop ma ok 40cm grubosci. Czyli roznie to bywa z tymi warunkami dla WiFi :) sam bylem zaskoczony.
pozdrawiam

wi fi na 720
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 28, 2004, 00:29:13 »
Bobs
Proszę napisz z jakim urządzeniem sie łaczyłeś.
Chodzi mi o Akcess pointa.
JAki typ?
Z góry dzięki.
Mark

*

Offline BoBs

• 35
wi fi na 720
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 29, 2004, 15:20:39 »
Az strach sie przyznac ale uzywam Linksys WAP11 (o ile mnie pamiec nie myli, sprawdze w domu i jak bedzie to inny model to napisze sprostowanie). Podobno nie cieszy sie on dobra opinia, ale ja z nim nie mam zadnych problemow.

wi fi na 720
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 08, 2004, 14:52:39 »
1 - polaczenie z laptopem:
loox 720 i Acer TM 800: bezproblemowo ale ... zajelo mi to troche, musialem odinstalowac WLAN z laptoka i zaistalowac jeszcze raz, wtedy poszlo i od tej pory dziala luks, czasem sie jednak sam rozlacza i nie wiem czemu
2 - polaczenie z AP:
testowalem w Monachium i udalo mi sie z kilkoma w tym jednym darmowym w Kaufhofie, niestety w cafe internet nie dzialalo tzn polaczenie bylo, IP bylo ale nic poza tym, ani IE ani pop3 nie dzialalo

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
wi fi na 720
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 08, 2004, 16:00:16 »
Zasięg WiFi zawsze nalezy rozpatrywac bardzo indywidualnie. To bardzo zależy od konkretnego miejsca, no i od sprzętu tez. Nigdy nie wiadomo na 100% jakie zakłucenia sie pojawią w miejscu, gdzie jesteśmy a i ściany wyglądające "dobrze" mogą się różnie zachowywać. Specyfikacja mówi o 100 m w otwartym terenie i mniej więcej się to zgadza. Z budynkami jest bardzo różnie. Do tego należy dodać jeszcze lubienie/nielubienie się różnych urządzeń. Ogólna konkluzja jest taka: trzeba próbować się łączyć i tyle. Czasem prosta zmiana ustawienia antenki w AP pomaga zaskakująco dużo :))

*

Offline BoBs

• 35
wi fi na 720
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 09, 2004, 18:16:39 »
Co do WiFi to powiem wam jeszcze jakie doswiadczenie dzisiaj zrobilem :) W firmie podlaczylem AP wziete z domu - tutaj ciekawostka - umiescilem je wewnatrz szafy serwerowej. Zasieg w calej czesci biurowej bylo bardzo dobry. Ciekawe jak ten sygnal z antenek wydostal sie z metalowej szafy? Jak w niej umiesci sie dobrej klasy telefon bezprzewodowy to natychmiast traci on kontakt z baza i to nawet zanim zamknie sie drzwi!!! A WiFi dziala zupelnie bez klopotu. Moze sygnal wykorzystuje jako "antene" sieciowe przewody wchodzace do szafy?