Czy ekrany wyczuwaja sile?

• 10 Odpowiedzi
  • 1801 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Janko

• *
  • 59
« dnia: Grudzień 28, 2004, 20:43:16 »
Czesc!

Mam pytanie: czy ekrany palmtopow (jesli bywa roznie to konkretnie LOOX 410) sa czule na sile nacisku?

I zwiazane z tym, przykladowo: transcriberem pisze sie wyjatkowo przyjemnie, miekko, wygodnie a juz w notatniku nie, trzeba jakby mocniej naciskac, czy mi sie tylko wydaje?

Janko

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 28, 2004, 20:54:47 »
Wydaje ci sie... :)

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 28, 2004, 21:28:29 »
jest różnica między matrycami u różnych producentów ale żeby to zależało od aplikacji to nie sądzę

co innego w TabletPC (HP TC1000 i TC1100) tam jest specjalne piórko i matryca czuła na nacisk, co można wykorzystać w różnych aplikacjach

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 28, 2004, 21:37:57 »
Cytat: cawmook
...co innego w TabletPC (HP TC1000 i TC1100) tam jest specjalne piórko i matryca czuła na nacisk, co można wykorzystać w różnych aplikacjach

Eeee, chyba czarujesz...
Przecież w tablecie na wierzchu ekranu jest hartowane szkło, a zatem jak ono niby rozróżnia siłę nacisku? Fakt, że jest tam całkiem inny rodzaj touch-screenu (chyba jakiś indukcyjny, bo wystarczy zbliżyć piórko i kursor już zaczyna reagować na ruch), ale wg mnie nie reaguje on na siłę nacisku.

A jakie to są te aplikacje, o których piszesz? Podaj nazwę, to je wypróbuje, bo tak się składa, że mam TC1100.
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 28, 2004, 21:49:06 »
no, albo nie wiesz co masz, albo ja nie umiem po angielskiemu:
"Pressure sensitivity allows for thicker lines to be drawn with increased pressure on tip  Eraser feature to erase digital ink, depending on application support "

w takim razie pewnie też nie wiesz (a jest napisane powyżej), że drugą stroną piórka można mazać to co sie napisało jak w ołówku z gumką (oczywiście, to już wymaga kupienia takiego piórka, ale za to jak fajnie działa :) )

aha, no i zapomniałem dopisać przykłądowych aplikacji:
pewnie się zdziwisz, ale Microsoft Office to jedna z tych podstawowych lub gierka Micorsoft Prcision Cart Racing :)

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 28, 2004, 21:59:46 »
Hmmm, właśnie sprawdziłem działanie piórka w Sticky Notes, Windows Journal i OneNote, no i niestety w żadnej z tych aplikacji nie zauważyłem żeby siła nacisku podczas pisania miała jakikolwiek wpływ na np. grubość linii...

W ustawieniach "Tablet and Pen Settings" jest faktycznie opcja "Use top of the pen to erase (where available)", ale widocznie w podanych wyżej programach jest ona unavailable, a poza tym top piórka w TC1100 jest metalowy i jakoś nie mam serca jeździć nim po ekranie ;)

EDIT:: masz rację! Znalazłem w opcjach Windows Journal pozycję "Pressure sensitive" i faktycznie to działa! Zwracam honor Panie HP :)
W OneNote (którego głównie używam) też zauważyłem tę opcję, ale gumki jakoś nie mogę uruchomić, a szkoda bo faktycznie często z niej korzystam i muszę ją wybierać z paska narzędzi...

[Dodano: 2004-12-28 22:14:22]
A jeszcze tak przy okazji: nie wiem czy wiesz, ale w przypadku piórka do TC1100 też występuje problem pęczniejącej gumy :(
Kumpel, który również używa 1100 musiał ją zdjąć bo spuchła i piórko przestało mieścić się do dziurki (a ponieważ jest pedancikiem, to zamówił w HP-PL całe nowe piórko, no i dostał... ale to z bateryjką od TC1000)...

Jest jakaś rada na te gumkie? ;)
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 28, 2004, 22:33:08 »
Cytat: biblo
Jest jakaś rada na te gumkie? ;)
Cytat: cawmook
oczywiście, to już wymaga kupienia takiego piórka

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 28, 2004, 22:37:37 »
Też tak trochę myślałem, ale nigdzie do tej pory nie znalazłem jakiejkolwiek wzmianki na temat piórka innego niż standardowe...

EDIT:: no i znalazłem: Tablet PC Eraser Pen (P/N: DM685A) za 49 USD.

Ciekawe czy i za ile można je kupić w Polsce?

EDIT:: no i znowu znalazłem - cena w Polsce: 244 PLN brutto :( W bogatym kraju przyszło nam żyć...
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 28, 2004, 22:52:46 »
244? to chyba jakaś promocja :) hehehe

PS. Prawdę mówią o tym że przeciętny użytkownik MSOffice a używa 5% możliwości tego kombajnu, skoro nawet zaawansowany użytkownik nowoczesnego sprzętu jak TabletPC nie wykorzystuje zgrabnie ukrytych w tym pakiecie zaawansowanych funkcji ułatwiających życie :)

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 28, 2004, 23:03:00 »
Hłe, hłe, hłe... ;)

P.S. Wprawdzie dość intensywnie wykorzystuję tablet do odręcznych notatek, ale rozróżnianie siły nacisku chyba nie będzie mi potrzebne (a grafikiem też nie jestem). Natomiast piórko z gumką bardzo mi się przyda - już zamówiłem - ciekawe kiedy przyjdzie?

Przy okazji bardzo dokładnie przejrzałem listę akcesoriów do TC1100.

No, a co powiesz na temat pęczniejącej gumki w tym "nowoczesnym sprzęcie" :P
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 28, 2004, 23:31:39 »
słyszałem o tym przypadku
cóż, nie wiem co powiedzieć, poza tym, że trzeba myć ręce przed używaniem :)
ale musi to być jakiś dziwny przypadek, mimo tego, że TPC nie idze tysiącami to jednak sprzedało się tego trochę, również w dużych partiach i nie ma sygnałów (jak w przypadku h2210) że to dzieje się nagminnie i nie świadczy o wadzie fabrycznej