Dobrze, że nie będzie więcej PDA ze stajni FS

• 20 Odpowiedzi
  • 4537 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dobrze, że nie będzie więcej PDA ze stajni FS
« dnia: Marzec 26, 2008, 20:50:32 »
Kupiłem sobie właśnie nowy telefon, ot Nokię e51 i co?

1. Wlan chodzi 10 razy lepiej jak w n560, widzi nadajniki, jakich n560 z 10 metrów by nie zobaczył
2. Symbian jest stabilny jak cholera porównując do WM
3. głośnik w e51 to cudo, przestałem w kuchni radia włączać
4. mikrofon, to dopiero jest mikrofon! nagrałem konferencję pierwszy raz "z sali" a nie przykładając słuchawkę do mikrofonu
5. TT śmiga, na tych samych mapach co PDA, oczywiście ekran mniejszy ale....są telefony z większym ekranem...
6. mam w pełni funkcjonalny kalendarz, synchronizujący się z outlookiem i nie mam problemów z AS
7. mam email Blackberry za 5 euro miesięcznie bez szukania wlana w okolicy
8. na standardowej przeglądarce widzę w telefonie stronę www dokładnie tak, jak na komputerze stacjonarnym, nie ma żadnego przeinaczenia układu, CZEMU w WM tak nie ma??? na ekranie 3,5 a nie 2 cale???

i

jak spojrzałem na ceny n95 na allegro to tylko zapłakałem, że nie wysupłałem dodatkowych 500 zybli na niego...

zdecydowanie jest to zmierzch PDA, choć n560 polubiłem, z perspektywy jestem rozczarowany bo mógłby on być duuużo lepszy już na starcie, FS miał technologię, w końcu zrobił PDA z GSM,  zamiast tego wyprodukował zabawkę, która nie była w stanie uzasadnić swojego istnienia na rynku dłużej jak 12-18 miesięcy

kończę wątek i przygodę z PDA, znudziło mnie walczenie o stabilny wlan, stabilny system, oszukiwanie się tym, że na ruskim WM6 mój PDA dostał przyspieszenia o 10%, czas zostawić zabawki dzieciom

:ok: Pozdrawiam!

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Dobrze, że nie będzie więcej PDA ze stajni FS
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 26, 2008, 20:53:31 »
kończę wątek i przygodę z PDA
e51 to też PDA  :evil:

*

damist

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 26, 2008, 20:54:25 »
8. na standardowej przeglądarce widzę w telefonie stronę www dokładnie tak, jak na komputerze stacjonarnym, nie ma żadnego przeinaczenia układu, CZEMU w WM tak nie ma??? na ekranie 3,5 a nie 2 cale???
Jeżeli to nie problem to możesz zrobić zrzut ekranu np. strony Onet lub Allegro ?
Będę bardzo wdzięczny :)

*

Offline profbolek

• *
  • 65
  • Sprzęt: ipaq214 drzewiej krótko Loox720
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 26, 2008, 21:14:59 »
Też by to chciał zobaczyć, właśnie próbuję ustawić wyświetlanie całej strony na ekranie 3,6", udało się ale ciężko przeczytać. I współczuję słuchu, skoro telefon gra ci"lepiej" niż radioodbiornik, nawet jeśli to był Thompsonic.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 26, 2008, 22:42:09 »
1) Wlan chodzi u mnie ok, laptop ma lepszy zasieg ale hmm daje rade...

2) Ile uzywasz ze juz wiesz? WM jakis cudowny pod katem stabilnosci nie jest - dzis mi sie zawiesil ale moze to wina AMapy?

3) Musisz miec ucho rozdeptane przez słonia, w zyciu ci nie uwierze ze da sie czegokolwiek sluchac na takim sprzecie, płaski i kiepski dzwiek. Chyba ze sluchasz modlitw w radiu maryja albo tok fm to ok. Samo gadanie da sie :)

4) Raz testowalem - chyba nie jest dobry ten mikrofon, racja - nie uzywam.

5) to nie argument przeciw chyba :)? A AM jest?

6) Tez nie uzywam ale jest tak zle? Wyglada jak mini outloook, AS to M$ wyrob a nie FS. U mnie dziala dosc dobrze.

7) Co to za argument? Ja mam pakiety po 5zl w orange, to jakis za/przeciw FS???

8) To sobie dogram opere albo netfronta i mam super - lepiej i szybciej niz u ciebie. N560 ma juz troche latek - czego chcesz od przegladarki z wm5... nokia co miala 2 lata temu za przegladarki?
Po to jest WM by mozna bylo dograc dowolny programik.

A ja daje zoom na 75% i mam na bank wygodniejszy internet od Ciebie... wielki argument - spalony jak kilka innych.

I kolejne bzdury, kazda zabawka - w tym ten dresofon bedzie zyl max 18mc, wyjda nowsze i lepsze. N560 jest jaki kazdy widzi, bateria to najwieksza bolaczka - no ale masz 3.5" VGA. Odpalisz film w VGA i divx tak by chodził płynnie, nie sadze hehe.

P.S
Nastepna rzecza jaka kupie bedzie cos ala HTC Tynt2 z VGA - za rok juz pewnie taki bedzie (tzn sa juz dzis ale wolne).

WM 6.0 pisali ze dziala szybciej - mowisz ze nie prawda? Wm 5.0 jakis tragiczny nie jest przeciez, symbian niby dziala tak szybko jak XP na core 2 duo 2GHz??? Nie sadze... tez widzialem marudzenia ale moze ten model nokia jest inny.

No i FS nie robilo chyba swoich LOOX - zamowili je u HTC - tak na forum pisali.

*

damist

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 26, 2008, 22:46:47 »
I kolejne bzdury, kazda zabawka - w tym ten dresofon bedzie zyl max 18mc, wyjda nowsze i lepsze.
Nie przesadzaj że ta Nokia to dresofon bo skoro to dresofon to to co dopiero powiesz na nokie 5200 :E

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 26, 2008, 22:59:10 »
Jeżeli to nie problem to możesz zrobić zrzut ekranu np. strony Onet lub Allegro ?
Będę bardzo wdzięczny :)

jak?  :E

Też by to chciał zobaczyć, właśnie próbuję ustawić wyświetlanie całej strony na ekranie 3,6", udało się ale ciężko przeczytać. I współczuję słuchu, skoro telefon gra ci"lepiej" niż radioodbiornik, nawet jeśli to był Thompsonic.

nie chodzi o widok całej strony, nie widać na nokii całej strony jak i na n560, trzeba użyć kursora by obejrzeć stronę, na nokii generalnie wygląda to nieciekawie, bo ekranik jest gówniano mały, chodzi jednak o to, że suma sumarum, strona wyświetla się jak na normalnej przeglądarce a w n560 układ rozsypuje się...
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2008, 23:01:48 wysłana przez Tytusdj »

*

Offline BamBam

• *
  • 87
  • Sprzęt: FS N560 ( WM6 )
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 26, 2008, 23:00:21 »
Ja tam mam n560 juz ponad 1,5 roku i bynajmniej na niego nie narzekam. Jedyne czego w nim mi brakuje to moduł GSM nooooooo i ta bateria... tak to same plusy... :)

*

damist

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 26, 2008, 23:01:27 »
jak?  :E
s.ak :E żartuję . Słowo dziękuje wystarczy ?

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 26, 2008, 23:15:18 »
1) Wlan chodzi u mnie ok, laptop ma lepszy zasieg ale hmm daje rade...
2) Ile uzywasz ze juz wiesz? WM jakis cudowny pod katem stabilnosci nie jest - dzis mi sie zawiesil ale moze to wina AMapy?
3) Musisz miec ucho rozdeptane przez słonia, w zyciu ci nie uwierze ze da sie czegokolwiek sluchac na takim sprzecie, płaski i kiepski dzwiek. Chyba ze sluchasz modlitw w radiu maryja albo tok fm to ok. Samo gadanie da sie :)
4) Raz testowalem - chyba nie jest dobry ten mikrofon, racja - nie uzywam.
5) to nie argument przeciw chyba :)? A AM jest?
6) Tez nie uzywam ale jest tak zle? Wyglada jak mini outloook, AS to M$ wyrob a nie FS. U mnie dziala dosc dobrze.
7) Co to za argument? Ja mam pakiety po 5zl w orange, to jakis za/przeciw FS???
8) To sobie dogram opere albo netfronta i mam super - lepiej i szybciej niz u ciebie. N560 ma juz troche latek - czego chcesz od przegladarki z wm5... nokia co miala 2 lata temu za przegladarki?
Po to jest WM by mozna bylo dograc dowolny programik.
A ja daje zoom na 75% i mam na bank wygodniejszy internet od Ciebie... wielki argument - spalony jak kilka innych.
I kolejne bzdury, kazda zabawka - w tym ten dresofon bedzie zyl max 18mc, wyjda nowsze i lepsze. N560 jest jaki kazdy widzi, bateria to najwieksza bolaczka - no ale masz 3.5" VGA. Odpalisz film w VGA i divx tak by chodził płynnie, nie sadze hehe.
P.S
Nastepna rzecza jaka kupie bedzie cos ala HTC Tynt2 z VGA - za rok juz pewnie taki bedzie (tzn sa juz dzis ale wolne).
WM 6.0 pisali ze dziala szybciej - mowisz ze nie prawda? Wm 5.0 jakis tragiczny nie jest przeciez, symbian niby dziala tak szybko jak XP na core 2 duo 2GHz??? Nie sadze... tez widzialem marudzenia ale moze ten model nokia jest inny.
No i FS nie robilo chyba swoich LOOX - zamowili je u HTC - tak na forum pisali.

- symbian wiesza mi się wyłącznie, ale niestety często, na poleceniach głosowych, jakiego śmiecia natomiast bym nie wgrał, wszystko działa
- nie słucham radia w kuchni dla jakości dźwięku a dla informacji lub skrzeczącej muzyki, tu Nokia sprawdza się dużo lepiej jak FS
- śmiganie TT jest argumentem, bo pokazuje jak gówniany jest teoretycznie szybki procek w FS
- co do outlooka, to był argument dla kupna FS, potrzebowałem czegoś zamiast papierowego kalendarza, skoro mogę mieć coś, co synchronizuje mi się z kompem w pracy i dziala w telefonie, odpadł mi jeden z argumentów za posiadaniem FS
- co do Blackberry, owszem, kolejny powód za kupnem FS to byla poczta email poza pracą, ale nie w laptopie, kolejny, jaki odpadł...

- a co do reszty, nie przeczę przecież, że zaletą FS jest ekran, w dodatku VGA, zapewne jeszcze jakiś czas posłuży mi do oglądania filmów w samolotach, ale już niedługo zastąpi go zdecydowanie coś "praktyczniejszego" bo po półtora roku od zakupu to nawet z wyglądu trąci toto myszką, obok kumpeli posiadającej iphona to ja nawet nie śmiem go kłaść...

na poważnie, dla mnie to było narzędzie pracy a nie gadżet (poza oglądaniem filmów w samolocie), narzędzie bardzo ułomne i tyle...

kupowałem go z przeświadczeniem, że będzie służyło dość długo [3-4 lata], nie służyło, ten telefon także zamienię za rok, do tego czasu coś na kształt n95/8gb będzie już kosztowało "grosze"

trochę denerwuje mnie tylko to, że producenci, także Nokia, produkują kupę szajsu zamiast stworzyć coś porządnego od początku do końca...a technologię mają, tylko chęci lub wyobraźni brakuje...

*

damist

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 26, 2008, 23:24:49 »
Częściowo zgadzam się z userem Tytusdj.  Symbian jako system w telefonie jest stabilniejszy od WM PPCPE :P
Od kiedy przerzuciłem się z PPCPE na symbiana czy to s80 czy s60 robię mniej SR a o HR nie wspomnę , które wypadają tylko gdy mieszam w systemie .

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 26, 2008, 23:28:29 »
symbian jest stabilny toi prawda ale jest koszmarnie wolny i zawsze taki byl, narzedziem do pracy jest maly laptop miedzy powiedzmy  8 a 12 cali jak dla mnie, ja uzywam juz pda sporadycznie wole lapa zabierac bo maly i lekki ale nie uwazam zeby FSC bylo zle czy ich wyroby

*

damist

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 26, 2008, 23:30:41 »
symbian jest stabilny toi prawda ale jest koszmarnie wolny i zawsze taki byl,
To prawda :-| Chociaż jak się nie instaluje zbędnego badziewia to źle nie jest ale mimo wszystko co do prędkości dla WM do pięt nie dorasta pod względem szybkości

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 27, 2008, 00:28:35 »
Eeee tam...

Od 2002 roku używam PDA z mobilnymi Windowsami: najpierw był Compaq Aero 1550, potem Mitsubishi Trium Mondo (chyba pierwszy PDA z Pocket PC i modułem GSM), potem LOOX 600, LOOX 720, a od miesiąca próbuję uzywać HTC Cruise (kupiłem go tylko dla GPS-a, ale ze względu na "całokształt" już tego żałuję). W międzyczasie zacząłem korzystać z telefonów z Symbianem (SE P-800, P-910, Nokia N-80, E-61, 6120 i obecnie E-51) i na podstawie swoich doświadczeń uważam, że szybkość działania, stabilność, intuicyjność obsługi Symbiana w nowych Nokiach bije na głowę systemy Microsoftu. A już kuriozum wg mnie jest to, że lepiej działa synchronizacja Symbiana przez Nokia PC Suite z Outlookiem 2007 na Viście, niż synchronizacja HTC Cruise z WM 6.0 z tym samym Outlookiem 2007 na tej samej Viście... Ostatnio "zrobił mi się" jakiś update do WM 6.1 i synchronizacja całkiem padła. Na szczęście znalazłem na jakimś forum MS wskazówkę, że problem rozwiązuje powrótdo WM 6.0... No comments...

A chwalona przez autora wątku Nokia E-51 jest faktycznie bardzo udanym telefonem, zarówno od strony hardware, jak i software...
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2008, 19:43:42 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline grac

• 353
  • GTi6 rządzi :D
    • http://www.306team.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=8
  • Sprzęt: SGSII [GT-i9100] | SGS TAB 10.1 [GT-P7500]
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 27, 2008, 08:59:40 »
To bardzo dziwne że aż tak ostra krytyka poszła w kierunku n560tki :)
Ja go generalnie używam już od ponad roku i ani gps ani wifi NIGDY nie sprawiały mi problemów :)
Fakt że antenę do wlana ma słabą ale mi ona wystarcza bo po całym domu i poza nim (druga strona ulicy i jeszcze troszkę pod garażem) mam zasięg wifi a na pewno to jest ponad 10m :)
Co do Nokii to moim zdaniem to firma która robi super telefony.
Osbiście posiadam N73ME plus LD-3W i navi też działa rewelacyjne a zauwazyłem że odbiornik szybciej łapie fixa niż ten w looxie. Jednak dla mnie parę sekund to nie róznica i poczekam :)

Każdy ma swój gust :) Ja kupiłem n560 i jestem zadowolony i przy nim zostanę :) Co do Nokii to następna już będzie z gps oraz wlan czyli N95 8gb albo coś lepszego :)
SAMSUNG GALAXY S2 [GT-I9100] - ROM : ANDROID v.2.3.5 XXKI4 GINGERBREAD
KERNEL : SPEEDMOD SGS2 v.2.6.35.7 hardcore@speedmod S2-K2-21
SAMSUNG GALAXY TAB @1.4GHz [GT-P7500] - ROM : ANDROID v.3.2 XWLA1 HONEYCOMB - KERNEL : v.2.6.36.4 – OC-VFPv3-d16_FP 1.4GHz

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 27, 2008, 18:24:47 »
No to moje 3 grosze w tym temacie...
FS N560 mam od pazdziernika 2006, N95 mam od pazdziernika 2007 no i...
FS z WM5 dziala ok, troche juz pada z codziennego katowania, ale sie nie wiesza, nie mam problemow z WIFI, fixa na AM lapie szybko i w trakcie prowadzenia nie gubi. HR to nie pamietam kiedy robilem. SR tak srednio z raz, dwa w miesiacu. Sporadycznie korzystalem  poza Polska z TT i tez nie bylo problemow. Synchronizacja pomiedzy lapkiem a FS bezproblemowa i codzienna i tez w ten sposob /USB/ laduje aku. Na codzien korzystam z bogatej oferty programow SPB i sa super. Probowalem mobilne gadu, ale wyrzucilem i zainstalowalem mobilnego Skype i tez jest o'k - wielokrotnie korzystalem w roznych hotelach w Polsce i poza granicami /WIFI w hotelach w Europie to juz praktycznie standard/. Nie mam zdania w temacie radio..., filmy ogldalem po konwersji SPBmobileDVD i bylo o'k, ale to tez tylko testowo, z dyktafonu korzystalem kilka razy w sali wykladowej i nie bylo problemow z odsluchem - oczywiscie jakosc srednia, ale wystarczajaca, denerwowalo mnie wtedy to, ze po kilku minutach sam sie wylaczal, ale to moze moja wina i zlych ustawien.
NATOMIAST N95 dwukrotnie naprawiana w pierwszym miesiacu uzytkowania...w serwisie na moje zdziwienie, ze to kolejna awaria dowcipny pan powiedzial "jak cos pan kupil za jedna zlotowke to prosze nie oczekiwac cudow", przyznam, ze bylem zbudowany takim stwierdzeniem. Symbian wolny, np. jak mam tak z 20 odebranych sms-ow to przejscie kursorem z odebrane do raporty trwa kilkanascie sekund. Kilka razy telefon zawiesil sie, kilka razy byl problem z usunieciem MMS-a - pojawial sie glupawy komunikat poprzedzony czerwonym wykrzyknikiem <OGOLNY JUZ W UZYCIU>. Dodam, ze w N95 mam na karcie okolo 100 zdjec, okolo 200 wpisow w ksiazce telefonicznej, i kilkadziesiat pozycji w organizerze codziennie aktualizowanych z Loox-em a z dodatkowych programow to mam program powiekszajacy trzcionke i Garmina /bardzo dobra mapa Polski/ i tyle.
WIFI dziala dosc poprawnie, ale wyraznie gorzej niz w N560
Chyba dwukrotnie w tym czasie robilem ze strony Nokii aktualizacje oprogramowania
Podsumowanie
Bardzo zaluje, ze nie ma juz w produkcji N560 i nie wiem czym go zastapic, N95 nie jest w stanie mu dorownac, uzywam obu tych urzadzen, ale szukam dobrego PDA lub czegos w tym stylu, natomiast przy pierwszej okazji telefon zmienie na bardzo podstawowy czyli ksiazka, sms-y i i chyba tyle.

*

Offline VG

• **
  • 184
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 28, 2008, 10:11:47 »
<OGOLNY JUZ W UZYCIU>.

To jakis slang uzytkowników CB  ? :E

a tak co do N560 tak mi się spodobała N560 ze zakupiłem druga taka dla swojej lepszej połowy i ? i jest zadowolona :) . Ja jakoś dalej twierdze że najlepszym telefonem Nokii to był model 6310 nie zarżnięcia i po kilku innych modelach znowu jej używam.
Nie odczuwam problemów z WI-FI ani GPS. oczywiście pewnie są już lepsze modele od N560 ale 3'5 cala robi swoje. Póki co nie planuje przesiadki na nic innego a gwarancji mam jeszcze 2 lata :).
Czytanie książek w tym modelu jest bezkonkurencyjne. Nagrywam wykłady i nie narzekam choć nie jest to specjalizowany dyktafon.
ogólnie uważam że jest to bardzo udany model PDA.

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 28, 2008, 14:54:45 »
<OGOLNY JUZ W UZYCIU>.

To jakis slang uzytkowników CB  ? :E

a tak co do N560 tak mi się spodobała N560 ze zakupiłem druga taka dla swojej lepszej połowy i ? i jest zadowolona :) . Ja jakoś dalej twierdze że najlepszym telefonem Nokii to był model 6310 nie zarżnięcia i po kilku innych modelach znowu jej używam.
Nie odczuwam problemów z WI-FI ani GPS. oczywiście pewnie są już lepsze modele od N560 ale 3'5 cala robi swoje. Póki co nie planuje przesiadki na nic innego a gwarancji mam jeszcze 2 lata :).
Czytanie książek w tym modelu jest bezkonkurencyjne. Nagrywam wykłady i nie narzekam choć nie jest to specjalizowany dyktafon.
ogólnie uważam że jest to bardzo udany model PDA.
No wlasnie dokladnie tak jak napisalem... <ogolny juz w uzyciu> taki glupi komunikat pojawia mi sie czasami w N95...co to jest???
I dalej sie z Toba w pelni zgadzam, ze N560 to dobre rozwiazanie i ja zaluje, ze koncza produkcje bo  ciezko kupic nowy a moj juz pomalu pada i niebardzo jest czym go zastapic.
Pozdrawiam

*

Offline VG

• **
  • 184
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 30, 2008, 18:45:11 »
ja tylko dodam że zastanawiałem się na przejściem w tzw. all in one (telefon + pda + ekspres do kawy ;)  ) ale nie chciałem ze sobą nosić  (zwykle na pasku albo w kieszeni na klacie rakotwórczego nadajnika : http://wiadomosci.onet.pl/1719797,16,item.html

*

Offline Kraja

• 23
  • Sprzęt:
    Psion 3c,
    Acer n31,
    FS n560,
    HTC TyTN,
    iPhone 3G 8GB,
    HTC Touch Pro,
    HTC Touch Pro II
    HTC Touch HD2
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 30, 2008, 21:31:21 »
Dodam swoje 5 groszy...
FS 560 to mój 3 PDA i  to najlepszy, używam go od początku sprzedaży w Polsce i jestem bardzo zadowolony.
W sierpniu 2007 r. kupiłem n95 - wydawała się świetnym połączeniem PDA i GSM, ale tylko przez kilka pierwszych chwil użytkowania - ogólnie straszna kicha.
Sprzedałem n95, kupiłem 6300 i jestem zadowolony - 560 wróciła do łask!!!
Jak na razie nie ma dobrego all-in-one, chcesz mieć dobry telefon to kup Nokię, a do tego dobrego PDA - czyli np. FS n560.
Mam nadzieję, że doczekam się za swego życia  :) DOBREGO telefonu z GPS'em, VGA i obojętne mi czy na pokładzie będzie Symbian, WM czy DOS
...................................
GÓRY dla górników,
ZIEMIA dla ziemniaków,
a księża na KSIĘŻYC.
...................................
WM: 5.2.21864
Manila: 2.5.19202525.2
ROM: 1.43.479.2
Radio: 2.04.50.22_2
Protokół: 15.26.50.07U

*

Offline telemach

• **
  • 245
  • Sprzęt: Loox 720, Libretto 100CT, SPV E650, Omnia II
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 02, 2008, 16:13:08 »

Mysle ze Symbiana lepiej porownywac do WM Standard, taki HTC VOX ma procek tylko 200 MHz a smiga szybko ladnie i bez zawieszania. Bolaczka FS jest zwiazana z tym ze producent nie robi tylu poprawek softu co np.: Nokia.