Długie oczekiwanie i zrywanie sygnału GPS

• 106 Odpowiedzi
  • 17054 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 13, 2006, 11:49:39 »
Cytat: "patryczek"
Odebrałem swojego n560 z serwisu w piątek została zmieniona płyta główna i co i znowu to samo czyli po 3 godzinach testowania w różnych miejscach nie złapał fixa ani razu. Zadzwoniłem do serwisu i mam go przynieść w poniedziałek ale trace już cierpliwość.

W jakim programie masz problem z fixem?
Sprawdz Winfast Navigator'em czy tez są problemy z fixem

*

Offline patryczek

• *
  • 72
    • SilverForYou
  • Sprzęt: HTC Trophy
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 13, 2006, 17:56:34 »
W każdym TOMTOM ,AUTOMAPA ,GPSlocator ,DESTINATOR

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 13, 2006, 21:44:53 »
Zrob to co opisali na tej stronie i sprawdz czy winfast Navigator tez długo łapie. U mnie po przywróceniu ustawień fabrycznych navigatorem fix jes bardzo szybko. Niestety automapie nadal zdarzają się problemy z złapaniem fixa - dziś czekałem 10min!

*

Offline F1600

• 8
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 14, 2006, 08:50:54 »
Mam 560 od 2 miesięcy i używam go w fokusie z podgrzewaną szybą.
Fixa łapie od 1 minuty do 5 minut w zależności od warunków pogodowych i przestrzennych leżąc w pojemniku na butelki obok dźwigni zmiany biegów.
Sporadycznie gubi sygnał ale dosłownie na chwilę.
Jak na antenę wewnętrzną uważam że nie jest źle.
Próbowełem z tym programem przyspieszającym łapanie fixa ale moje doświadczenia nie były zbyt dobre i usunołem program.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpień 14, 2006, 09:09:48 »
Cytat: "F1600"
Mam 560 od 2 miesięcy i używam go w fokusie z podgrzewaną szybą.
Fixa łapie od 1 minuty do 5 minut w zależności od warunków pogodowych i przestrzennych leżąc w pojemniku na butelki obok dźwigni zmiany biegów.
Sporadycznie gubi sygnał ale dosłownie na chwilę.
Jak na antenę wewnętrzną uważam że nie jest źle.
Próbowełem z tym programem przyspieszającym łapanie fixa ale moje doświadczenia nie były zbyt dobre i usunołem program.

Właśniue o to chodzi 1-5min to o wiele za długo jak na SIRF III.
WinFast Navigator nie poprawia łapania fixa (przynajmniej u mnie). Chodzi o to, że np automapa nie potrafi złapać fixa przez 2min, przchodzimy do winfasta, robimy factory reset i łapie fixa w max 20s (cold start).

Specyfikacja SiRF III
Hot start (open air) <1s
Hot start (indoor) <15s
Cold start (open air) <35s

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 14, 2006, 13:21:35 »
no ... przynajmniej potwierdzacie to co u mnie

dokładnie czas łapania fixa jest zbyt długi a i czułość nie jest na właściwym poziomie

cóż - chyba nic nie poradzimy
miał być porszak VGA z GPS a jest no ... hmmm ... taki Golf i to nie nowy :))))
w dodatku niebieskie zegary (przyciski) dają w nocy po oczach :)))))))
całe szczęście, że serducho (procek) pierwsza klasa - gorzej, że jak się rozpędzi na maxa to baczuś coś maławy :((( :))))))

*

Offline piotr.sto

• **
  • 103
  • Sprzęt: TT GO 720
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 15, 2006, 10:59:27 »
A jak jest u Was z siłą sygnału w AM. U mnie w dniu dzisiejszym: balkon, niebo częściowo zachmurzone - sat: 3 kreski, gps: 2 kreski. Czy to troszkę nie za mało?

« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 22, 2006, 14:02:27 »
Cytat: "b98"
michobo

problem polega na tym, że na rynku nie ma nic lepszego od tego złomu :)))))))))))))

a poza tym wiele osób potwierdza kiepściznę GPS-u, prawda w oczy kole :))))

a na ilę pomaga podłączenie jakiejś antenki na kablu?

« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 22, 2006, 17:41:24 »
a w czym ma pomoc antenka na kablu skoro bez niej wszystko lata ok ?

« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 22, 2006, 23:50:30 »
Panowie, nie mamy o co kopii kruszyc. Nasze informacje o pocketach sa informacjami o konkretnych posiadanych egzemplarzach. Teoretycznie seria tego samego wyrobu powinna miec podobne wlasciwosci. Standardowo dopuszcza sie ca max do 2-3% na reklamacje (nie lapcie mnie za te liczbe bo to zalezy od produktu i zalozen producenta). W przypadku n560 jest jednak inaczej. Teoretycznie jest to jeden z najlepszych wyrobow w tej klasie na rynku. Dlatego w koncu sie na niego zdecydowalem pomimo sygnalow z Niemiec. Niestety chyba trafilem na egzemplarz z tej serii o duzych rozrzutach jakosci dzialania gps.
Zakup 11 sierpnia. Poniewaz fixa slabo lapal (po ca 30 minut a nawet dluzej) zareklamowalem go. Przy wymianie sprawdzalem dostepne egzemplarze - otwierano mi dziewicze pudelka. Sprawdzalismy wspolnie ze sprzedajacym ( cale szczescie, ze zrozumial problem) lapanie fixa wbudowanym systemowym oprogramowaniem. Dopiero ostatni z wystawy (paradoks) dzialal zadawalajaco i ten dziala mi bez zarzutu na razie. Jezeli macie mozliwosc to sprawdzajcie przy zakupie. I chyba to jest sprawa bez precedensu - taki rozrzut jakosci - i bez sensu jest przekonywanie siebie nawzajem....  A jak jest dobry to jest dobry, a jak nie to antenka to raczej jak wizyta u kosmetyczki emerytki - troche lepiej wyglada i na pewno poprawia samopoczucie ;-)
Pozdrawiam

P.S. Ten po wymianie prowadzi mnie pomimo ogrzewanej szyby w mondeo. Zre tylko sporo energii. No ale to juz inna bajka

« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 22, 2006, 23:53:30 »
Cytat: "michobo"

jak widzę nie do końca, dlatego pytam...

« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 22, 2006, 23:56:25 »
Cytat: "okmadziar"
Panowie, nie mamy o co kopii kruszyc. Nasze informacje o pocketach sa informacjami o konkretnych posiadanych egzemplarzach. Teoretycznie seria tego samego wyrobu powinna miec podobne wlasciwosci. Standardowo dopuszcza sie ca max do 2-3% na reklamacje (nie lapcie mnie za te liczbe bo to zalezy od produktu i zalozen producenta). W przypadku n560 jest jednak inaczej. Teoretycznie jest to jeden z najlepszych wyrobow w tej klasie na rynku. Dlatego w koncu sie na niego zdecydowalem pomimo sygnalow z Niemiec. Niestety chyba trafilem na egzemplarz z tej serii o duzych rozrzutach jakosci dzialania gps.
Zakup 11 sierpnia. Poniewaz fixa slabo lapal (po ca 30 minut a nawet dluzej) zareklamowalem go. Przy wymianie sprawdzalem dostepne egzemplarze - otwierano mi dziewicze pudelka. Sprawdzalismy wspolnie ze sprzedajacym ( cale szczescie, ze zrozumial problem) lapanie fixa wbudowanym systemowym oprogramowaniem. Dopiero ostatni z wystawy (paradoks) dzialal zadawalajaco i ten dziala mi bez zarzutu na razie. Jezeli macie mozliwosc to sprawdzajcie przy zakupie. I chyba to jest sprawa bez precedensu - taki rozrzut jakosci - i bez sensu jest przekonywanie siebie nawzajem....  A jak jest dobry to jest dobry, a jak nie to antenka to raczej jak wizyta u kosmetyczki emerytki - troche lepiej wyglada i na pewno poprawia samopoczucie ;-)
Pozdrawiam

P.S. Ten po wymianie prowadzi mnie pomimo ogrzewanej szyby w mondeo. Zre tylko sporo energii. No ale to juz inna bajka

no własnie, ja tu czytam o klasycznych przykładach onanizmu sprzętowego, wydałem parę kilosów PLN to zabawka musi być cacy i niech nikt nie śmie jej krytykować,

tak daleko nie zajdziemy, wszystko ma wady, nieżaleznie od tego ile kosztuje, tylko poprzez krytykę możemy wywalczyć poprawę jakości kupowanych produktów, nie zachowujmy się jak dzieci z Bangladeszu...

« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 23, 2006, 11:28:04 »
Cytat: "Tytusdj"

jak widzę nie do końca, dlatego pytam...

zalezy u kogo- jakw idać

Do Tytusa:
To ze moj sprzet dziala poprawnie nie ma nic wspólnego z onanizmem sprzętowym (ale głodnemu chleb na mysli stąd pewnie i skojarzenia)

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 23, 2006, 15:21:57 »
U mnie ostatnio pojawil sie problemik z trzymaniem fixa .. ale bylo to w niedziele przy BARDZO zlych warunkach pogodowych. Zrobilem w sobotę i w niedzielę trasę Warszawa-Gdańsk- Warszawa. W-wa -> Gdańsk bylo oki, Gdańsk- W-wa dobrze do czasu dojechania do burzy :). Nie chcial "swinia" lapac fixa na kolanach :) Wymagał trzymania w okolicach podszybia :). Generalnie sprawdzil sie .. choc AM ROZCZAROWALA nieco.
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 23, 2006, 15:36:23 »
Zeby ogladac TV SAT - musisz miec wcelowaną antenę prosto w satelite.
Tutaj antena ma powierzchnię znaczka pocztowego, do tego jest tłumiona otaczającą elektroniką.
Do tego caly czas sie poruszasz, w burzy i masz żal że PDA nie chce "świnia" widziec 5-6 satelitów kiedy trzymasz go na kolanach zamiast przy oknie gdzie propagacja fal jest najlepsza ? ;)

Dobry jestes ;)

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 23, 2006, 16:10:11 »
Michobo.. mam nadzieje ze zauwazyles usmieszki w moim poscie :) Jestem swiadomy organiczen wielkoscia anteny i warunkow pogodowych.. stad pisze ze "swinia" wymagal trzymania na podszybiu :) a nie komfortowo na moich kolanach.
Ale i tak AM mnie rozczarowala.. szczegolnie prowadzac w Gdańsku.
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:06:55 »
Zeby ogladac TV SAT - musisz miec wcelowaną antenę prosto w satelite.
Tutaj antena ma powierzchnię znaczka pocztowego, do tego jest tłumiona otaczającą elektroniką.
Do tego caly czas sie poruszasz, w burzy i masz żal że PDA nie chce "świnia" widziec 5-6 satelitów kiedy trzymasz go na kolanach zamiast przy oknie gdzie propagacja fal jest najlepsza ? ;)

Dobry jestes ;)

Mam starego SIRF III na BT i nie ma z nim takich klopotow chociaz antenke tez ma pow znaczka pocztowego.

*

Offline CRW

• 18
    • http://www.n3serwis.prv.pl
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 31, 2006, 23:16:15 »
anteny GPS na BT są dużo lepsze od tych montowanych w PDA!

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #48 dnia: Wrzesień 01, 2006, 14:59:27 »
Sprawdzilem dokladnie GPSlim 236 (SiRF III na BT) i wbudowany w n560.
Polozylem na stole GPS BT i na nim(!) n560.
n560 : widzi 9 satelit wykorzystuje zaznaczone *
 sygnal z satelit 29,23,28,18
BT    : widzi 8 satelit
 sygnal z satelit 23*,22*,15,17*,16

Wbudowany GPS odbiera silniejszy sygnal ale nie lapie fixa.
Je
Dlaczego te wbudowane GPSy sa gorszej jakosci? Uwazam ze nie jest to kwestia zaklucen (GPS na BT lezal pod n560)

Albo wyjdzie jakas poprawka do n560 albo jest to jakis bubel z parametrami daleko w tyle za reszta odbiornikow z SiRF III

PS dobrze ze nie sprzedalem starego GPSlima na BT. Rezygnuje z uzuwania tego wbudowanego SiRF III -szkoda bylo by wygoniej:(.

« Odpowiedź #49 dnia: Wrzesień 03, 2006, 21:44:41 »
Cytat: "vikelf"
Sprawdzilem dokladnie GPSlim 236 (SiRF III na BT) i wbudowany w n560.
Polozylem na stole GPS BT i na nim(!) n560.
n560 : widzi 9 satelit wykorzystuje zaznaczone *
 sygnal z satelit 29,23,28,18
BT    : widzi 8 satelit
 sygnal z satelit 23*,22*,15,17*,16

Wbudowany GPS odbiera silniejszy sygnal ale nie lapie fixa.
Je
Dlaczego te wbudowane GPSy sa gorszej jakosci? Uwazam ze nie jest to kwestia zaklucen (GPS na BT lezal pod n560)

Albo wyjdzie jakas poprawka do n560 albo jest to jakis bubel z parametrami daleko w tyle za reszta odbiornikow z SiRF III

PS dobrze ze nie sprzedalem starego GPSlima na BT. Rezygnuje z uzuwania tego wbudowanego SiRF III -szkoda bylo by wygoniej:(.

O ile sprawa dyskusyjna czy powinien odbiorniki podczas testow powinny byc jeden pod drugim - ale jezeli nawet tak jak opisujesz to chwala temu na BT!!
Zdumiewajace jest to (jak dlugo temat czulosci GPS w N560 jest  walkowany) ze wiekszosc uzytkownikow ma pojecie wlasnie tylko o JEDNYM sprzece -  N560 i jego genialnosci. Nawet nie chca wziac pod uwage POROWNANIA z innymi.
Powyzej ktos pisze o wielkosciach znaczka pocztowego (no i co z tego??) - to moze co najwyzej zrobic wrazenie - tylko pewno na przyszlym "zielonym" kliencie.  

Kiedys zdziwiony czytalem opisy ekscytujacych sie szczesliwcow n560 o tym ile to nie maja WIDOCZNYCH satelit. Usilowalem nawet wytlumaczyc ale widac nie na dlugo ;-)
A niechby nawet 50 bylo widocznych - skoro 3 maja fixa a 2 sygnal jako taki? Jednym slowem WITAMY!! - TU N560!
Inny problem poruszany to czas "pobudki" GPS - Wlasnie jest tuz obok temat gdzie ktos opisuje nieseryjnosc GPS w N560. Moze i ma racje tylko widac nawet sprzedawca zapomnial ustawic port w n560 i szukali satelit 30min, Potem sie dziwili dlaczego wystawowy szybciej lapal fixa a ten z pudelka nie. To nalezalo by zglebic temat zimnego/goracego restartu!

Bardzo dobrze napisal TYTUSDJ - o JAKOSC TRZEBA WALCZYC!
Reasumujac lubie konstruktywne odpowiedzi jak ta od VIKELFa powyzej.

Ale SPOKO - Tym zadowolonym odsprzedamy swoje n560 gdy tylko bedzie poprawina wersja/model!  :)
poz.

*

Offline patryczek

• *
  • 72
    • SilverForYou
  • Sprzęt: HTC Trophy
« Odpowiedź #50 dnia: Wrzesień 04, 2006, 21:08:53 »
Odebrałem swojego N560 z serwisu i po drugiej wymianie płyty głównej śmiga, że aż miło.

« Odpowiedź #51 dnia: Wrzesień 05, 2006, 16:44:37 »
Cytat: "patryczek"
Odebrałem swojego N560 z serwisu i po drugiej wymianie płyty głównej śmiga, że aż miło.

Jak mozesz to podaj wesje systemu ...
poz

*

Offline loos

• **
  • 175
  • Sprzęt: glofiish M800
« Odpowiedź #52 dnia: Wrzesień 11, 2006, 21:13:27 »
witam. Pytanie to że gps z pda jest jaki jest to wiadomo x,y ładnie określa ale ponoć z wysokością są problemy (może tylko u mnie ??) ale wachania w wysokości  rzędu 30 % dla wrocławia to chyba lekka przesada....

czy migają  wam lekko napisy na gps lokatorze ???

czy ten kompas w ogóle działa ??? mam regularnie 3-4 satelity ponad poziom przerywanej kreski i jak mi na kilka minut mignie wskazówka kompasu to sukces (i tak pokaże wszystko tylko nie północ....)

juzkiedyśpisałem o moich problemach z wyświetlaczem może to przez to ? jak to wygląda u was bo chya się w końcu udam do serwisu...

pzdr

« Odpowiedź #53 dnia: Wrzesień 15, 2006, 10:40:53 »
To ja sie dorzuce z komentarzem jak GPRS (SiRFstar III) dziala w Szwecji...
Fixa lapie po kilkunastu minutach, a czasem wcale. Jak tylko wejdziesz w poblize jakiegos wyzszego budynku to od razu traci fixa. To samo przy wsiadaniu do samochodu lub pociagu. W samolocie (modul przystawiony do szyby) nie lapie nic a nic (choc powinien, bo 11 km blizej satelit to kilka dB wiecej na mocy sygnalu).
W porownaniu do Polski, gdzie fixa lapie po kilku-kilkunastu sekundach i nie traci go ani w samochodzie a nawet w niektorych budynkach to jest tragedia.

« Odpowiedź #54 dnia: Wrzesień 15, 2006, 13:57:15 »
Do kolego B98. Gratuluje że Twój ASUS działał położony pod siedzeniem. mam nadzieje że świetnie ci się wtedy jechało korzystając a nawigacji. Ja do nawigacji mocuje Loox-a przy szybie albo kładę na fotelu i jest bez bólu.
Cóż jak się ktoś bedzie chciał poprzyczepiać to napisze że mu pod siedzeniem nie działa......
No comments[/b]

« Odpowiedź #55 dnia: Wrzesień 15, 2006, 18:38:21 »
Cytat: "tomidomi"
Do kolego B98. Gratuluje że Twój ASUS działał położony pod siedzeniem. mam nadzieje że świetnie ci się wtedy jechało korzystając a nawigacji. .....
No comments[/b]

Nie w formie przekamarzania ani kłutni ale ciekawe czy wiesz co ty wlasciwie piszesz?
Poczytaj troche opisów i testów a przekonasz sie ze B98 opisuje popularna procedure testowania odbiornikow GPS w samochodzie!
Natomiast tyle ile przeprowadzono testow (a nie pogladów typu "wydaje mi sie") tyle jest zdan ze GPS w N560 znaczaco odbiega czuloscia od innych z SiRFstar III.

Wjec tez dołączam "No comments"

Ponizej widze :
Cytat: "VoorT"
To ja sie dorzuce z komentarzem jak GPRS (SiRFstar III) dziala w Szwecji... .....[/b]

Rozumiem ze to forma ciekawego przejezyczenia, No chociaz czesto sie przytrafia ale mozna zrozumiec o co chodzi.... (Moze przez EDGE by szypciej fixowal?) ;)
Pozd

gps :(((
« Odpowiedź #56 dnia: Wrzesień 18, 2006, 13:33:14 »
Patryczek.... proszę podaj jakie porty masz ustawione do obsługi gps (ustawienia systemu... program "GPS"). Może tutaj tkwi problem ???!!!
Mój GPS bardzo szybko znajduje satelity, ale są "bardzo marne" i nie może złapać "fixa" (chyba tak to się nazywa).... czyli ogólnie użycie GPS wbudowany w to urządzonko to nie lada sztuka  :(
A współpraca z GPSem Automapy też jest kiepska, ale to wynika chyba już po prostu z kiepskiej anteny wbudowanej w looxy n560 !

*

Offline as127

• **
  • 207
moc sygnału gps w 560
« Odpowiedź #57 dnia: Wrzesień 19, 2006, 22:53:43 »
Mój 560, na otwartej płaskiej przestrzeni, przy ładnej pogodzie, widzi 10 do 12 satelitów, w tym 4 do 6 pokazuje na zielono  (mówię o dołączonym GPSLocator).
Sygnał wszystkich satelitów jest poniżej kropkowanej linii, czasami 2 lub 3 mają sygnał powyżej, maksymalnie do ok 2-krotnej wysokości kropkowanej linii.
Jak jest w podobnych warunkach w Waszych 560?
Nie znam programu, który podawałby moc sygnału gps w decybelach.

*

Offline fotomaster

• **
  • 131
  • Sprzęt: iP 3G 16GB
« Odpowiedź #58 dnia: Wrzesień 21, 2006, 13:12:08 »
Moze dodam kilak zdan od siebie.
Moim poprzednim PDA bl Asus A716 i wraz z BT100 Asusa sluzyl mi za urzadzenie do nawigacji. Aktualeni mam n560 i roznice sa na plus i minus w porownaniu do porzedniego zestawu. W Asusie fix lapany byl znacznie szybciej - max 25-35sek przy widocznym niebie. Sygnal byl bardoz przyzwoity i tam gdzie bylo otwarte niebo nie bylo rpoblemu z utrzymaniem sygnalu (obie kreski w AM byly najczesiej na max).  W  n560 lapanie fixa to najwieksyz problem i to sam fakt ale czas. Czasem trzebaodczekac 2min ale kidy fix jest zlapany nie mozna sie go pozyc w altwy sposb :). Ilosc widziany i uzywanych satleit rosnie z czasem i osiaga bardoz przywoite awartosci np widzianych 11 uzywanych 7-8. Dziwne jest tylko to z w Am jeden slupek jest na max a drugi ma tylko 2 kreski - przezwyczailem sie do tego bo skro jest fix to czym sie stresowac - slupkami? ;). Z ciekawosci zamiast AM wlaczam czasem VisualGPSce - wysokosc i ilosc slupkow jest bardzo dobra - ba mozan spokojeni PPC sciagnac z uchywtu i miec na kolanach - np pasazerki ;). Sygnal nieznacznie spada ale fix caly czas jest! W Asussie w tej sytuacji fix byl tracony - podsumowujac - mimo braku pelenej krechy w AM wygoda korzystania z wbudowanego GPS jest nieoceniona :) - ma sie go ZAWSZE przy sobie a w zestawie poprzednim trzeba bylo zabierac dodatkowy klamot. Tak wiec jedyna wada GPS w n560 jest dlugi fix -poza tym nie mam absolutnie nic do zarzcuenia... no i ekran VGA - miodzik!

« Odpowiedź #59 dnia: Wrzesień 21, 2006, 16:43:44 »
Cytat: "fotomaster"
...Dziwne jest tylko to z w Am jeden slupek jest na max a drugi ma tylko 2 kreski - przezwyczailem sie do tego ...

Jeden słupek informuje o mocy sygnału drugi o zafixowanych satelitach.
A jakie masz odczucia pod wzgledem dokladnosci wskazan? Np przy zblizaniu sie do skrzyzowania, Na rondzie itp? w porównaniu do Asusa?
Oczywiscie i tu nalezy wziac poprawke ze procki inne i szybkosc dzialania moze miec wplyw.