Czy to jest TO? (sprawa modemu do N560 :-)

• 7 Odpowiedzi
  • 848 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tube

• *
  • 51
« dnia: Wrzesień 15, 2006, 13:12:34 »
Witajcie
Znalazłem coś takiego - http://palmtopy.pl/?p0=5&p1=30&o=357 czy to jest modem umożliwiający podłączenie N560 do "przewodu telefonicznego" i połączenie się z numerem dostępowym TPSA 202122 czyli ppp ? Matisku - co Ty na to? Tak sobie myślę czy nie byłoby to duże ułatwienie - zamiast łączyć sięz inetrnetem przez np. laptopa, wpinam sobie kabelek i jazda. Czy coś pokiełbasiłem? W sumie nazwa: modem analogowy, to chyba coś jest na rzeczy... Aaa, i kwestia obsługi systemów operacyjnych - nie wymienili WM5.0 !?
TIA

Re: Czy to jest TO? (sprawa modemu do N560 :-)
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 15, 2006, 13:56:07 »
Działa z WM5. Strona producenta: http://www.socketcom.com/product/MO7200-558.asp

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 15, 2006, 16:33:33 »
Cytat: "tube"
Witajcie
Znalazłem coś takiego -....czy to jest modem umożliwiający podłączenie N560 do "przewodu telefonicznego" ....

A czy nie latwiej i lepiej a moze nawet taniej laczyc sie przez komorke? GPS lub EDGE? Oczywiscie oferty sa różne ale warto przegladnac bieżace.

Na dodatek jest to mobilne! z telefonem N560 laczysz po BT

Pozd

*

Offline tube

• *
  • 51
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 15, 2006, 19:19:47 »
Cytat: "Zeebe06"

A czy nie latwiej i lepiej a moze nawet taniej laczyc sie przez komorke? GPS lub EDGE? Oczywiscie oferty sa różne ale warto przegladnac bieżace.

Na dodatek jest to mobilne! z telefonem N560 laczysz po BT

Pozd

- tak, tak, ja o tym z grubsza wiem. Jednak chodzi mi KONKRETNIE i wyłącznie o połączenie modemowe - z pewnych równie konkretnych powodów. I takie pytanie od pewnego czasu zadaję na forach. Nadal nie wiem, czy to jest taki właśnie modem. Anyway thanx :-)
Coby nie zaśmiecać - Marcin, OK, teraz już wiem :-)))

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 15, 2006, 19:28:57 »
tube

napisał Ci przyjazdy, że działa

*

Offline tube

• *
  • 51
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 22, 2006, 16:18:38 »
Z tego, co widać na obrazku, ten modem wsuwa się do "kieszeni" karty pamięci? Czyli nie tak hop-siup? A czy ktoś z Wielce Szanownych Forumowiczów ma już jakieś osobiste doświadczenia z "internetem przez komórkę"? Warto się w to pakować? Pewnie raczej UMTS lub Edge? Gprs to flak?

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 27, 2006, 18:37:36 »
Cytat: "tube"
.. A czy ktoś .. ma już jakieś osobiste doświadczenia z "internetem przez komórkę"?....

Ponownie rozwazasz lacze przez komorke?
1 Zastanow sie jakiej przepustowosci łącze dla CIEBIE jest potrzebne. Nie sugeruj się zbyt doglebnie opowiadaniami innych.
2 . mozesz sie posłuzyc ciekawym programem na PC - LanSpeed lub podobnym. Pokazuje wykorzystanie łacza internetowego. Nie tylko ile jest aktualnie sciagane ale tez ile wysylane. Ma liczniki TOTAL/dzien.
3. wyniki
GPRS : sciaganie plikow srednio 5,5-6KB (polaczenie jednokanalowe, nigdy wiecej nie mialem). Praca ze stronami www - wrazenie troszczke zmulonego ładowania stron ale da sie wytrzymac. Na dluzsza mete ciezej by bylo.

EDGE: sciaganie do 15-16KB. Róznica na + do GRPS wyrazna. Praca z www "normalna" tzn ze szybsze lacze w zasadzie nie daje wrazenia szybszego ladownia stron. Porównac moglbym do neostrady 125 ktore widzlem  u znajomych -  nie moge dokladniej opisac bo mam lacze stale.

Prawda jest taka ze nawet szybkie lacze do niczego jest jezeli serwer ze stronami www jest wolny albo same strony nie sa zoptymalizowane.
Naturalne ze o szybszych laczach przez komorke nie ma sensu pisac bo jezeli tylko jestes w ich zasiegu to nic lepszego nie potrzebujesz (patrz pkt 1)
Wybierajac Internet przez komorke przeanalizuj
- KOSZTY miesieczne lub przez cala umowe
- uwazaj na pulapki ograniczania szybkosci lacza do poziomu GPRS po sciagnieciu 1GB miesiecznie - co jest praktykowane przez prawie wszystkie (?) sieci na czas pisania tej odpow.
Zalety : W kazdej "pipidowce" w kraju masz zapewnione lacze internetowe przynajmniej po GPRS.

Wybierz sobie testowe strony, pliki i potestuj u kogos!

Pozd

*

Offline tube

• *
  • 51
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 27, 2006, 21:10:02 »
Cytat: "Zeebe06"

Ponownie rozwazasz lacze przez komorke?

- powiedziałbym, że rozważam także. Po prostu chciałbym mieć wszystkie dostępne możliwości łączenia się z netem. Ale przez modem analogowy najbardziej.
Bardzo Ci dziękuję Zeebe06 za rzeczową informację - daje do myślenia. Przemyślę sobie to wszystko "na spokojnie". Pewne kroki już poczyniłem.
Pozdroowka :-)