CF 2GB Kingston High Speed w looxie 720

• 4 Odpowiedzi
  • 858 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline voydd

• 443
  • Sprzęt: Galaxy S, G1, Kaiser, Loox 720, SE W950i
« dnia: Maj 23, 2005, 14:11:03 »
Witam. Czy ktokolwiek mial do czynienia z karta CF dwugigowa Kingstona? Cena  wacha sie od 500 do 550PLN. Wg rankingu chipa, w kategorii kart CF o tej pojemnosci, wydajniejsza jest tylko Sandisk Ultra II CF 2 GB. Aczkolwiek jej cena siega 800 zlotych. Czy pojawily sie jakiekolwiek problemy z transferem? Zastanawialem sie rowniez nad firma Pretec, ktorej karty cenowo klasyfikuja sie pomiedzy powyzszymi. Tutaj jednak, spotkalem sie z roznymi opiniami uzytkownikow. Dzieki za jakiekolwiek info. Pozdrawiam.

*

Offline qoobeq

• **
  • 105
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 23, 2005, 23:11:14 »
A ja mam obie :) wpradzwie mniejsze. Ale daj sobie sokoj z placeniem za high speed. Transfer na kartach CF i SD w PDA to zenada. Jakies 50 razy wolniej niz na PC, o ile sie nie myle i nie jest to przypadkiem wiecej. Poczytaj topik o testowaniu kart. Za 300 zl wiecej zaoszczedzisz pare sekund jak bedziesz przerzucal dane PC na karte, przez czytnik kart oczywiscie, bo przez PDA to trwa wieki. U mnie miedzy tymi dwoma kart mi widac minimalna roznice... w Nikonie d70 :) ktora i tak nie wplywa na komfort pracy (minimalnie szybsze czyszczenie bufora przy zdjeciach seryjnych, zapis w RAW) Lepiej kup karte o mniejszej predkosci i wiekszej pojemnosci, bo i tak w PDA nie poczujesz roznicy. Ale to moje zdanie. Chyba, ze chcesz sie chwalic kumplom, ze masz w swoim Looxie karte Super Hiper Ultra VII za 2000zl ;) ktora i tak bedzie dzialac minimalnie szybciej od zwyklej CFki.
PS. I nie sugeruj sie zbytnio rankingiem chipa, bo oni raczej nie testuja wydajnosci kart na PDA, tylko na PC, a to nie zawsze sie pokrywa.

*

Offline voydd

• 443
  • Sprzęt: Galaxy S, G1, Kaiser, Loox 720, SE W950i
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 24, 2005, 00:32:59 »
Dzieki wielkie qoobeq! Wybralem CF, poniewaz sa "generalnie" szybsze niz SD. Poza tym mam juz SD w aparacie Konica Minolta Z2, wiec po co mi kolejne SD. Sprawdzalem na www.skapiec.pl i znalazlem najtansza dostepna tam CF 2giga wlasnie Kingstone'a za 519brutto. Gwarancja 5 lat. Brzmi OKej. BTW niezly ten nikon, powiedz mi tylko, jakiego oprogramowania uzywasz do obrobki plikow RAW? Firmowego? Moja minolcia niestety nie ma opcji zapisu w genialnym RAW. W koncu to nie ta klasa aparatu. Ale przyznam, ze jest to moja milosc:) Pozdrawiam!

*

Offline qoobeq

• **
  • 105
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 24, 2005, 15:40:17 »
Cytat: voydd
BTW niezly ten nikon, powiedz mi tylko, jakiego oprogramowania uzywasz do obrobki plikow RAW? Firmowego? Moja minolcia niestety nie ma opcji zapisu w genialnym RAW. W koncu to nie ta klasa aparatu. Ale przyznam, ze jest to moja milosc:) Pozdrawiam!
Firmowego (niestety nie darmowego) Nicon Capture, ponoc duzo lepiej sie sprawuje niz plugin do PS. No a po konwersji do Tiff'a juz tylko PS :) Niestety z braku czasu nie moge sobie zbyt czesto popstrykac :(

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 25, 2005, 18:28:20 »
ja uzywam i 2GB kingstona elite pro i 4GB i obie sa ok, jezeli chodzi o predkosc to wychodzi ona dopiero wtedy, jak chce skopiowac 2 GB mp3 z peceta - wtedy oczywiscie karte do czytnika USB2 i sruuuu
w samym PPC niewielka roznica miedzy szybkim a wolnym CFem
aha, za 2GB dalem 490zl a za 4GB 900zl na allegro