Brak ladowania przy wylaczonym..

• 7 Odpowiedzi
  • 699 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 05, 2006, 18:03:00 »
Czy to normalne, ze 560-ka jak jest wylaczona i ja wsadzam do ladowania to bateria sie nie laduje? W tej chwili tak mam, ze aby naladowac w nim baterie Loox musi byc calkowicie wlaczony...Czy jest mozliwosc aby ladowac w nim baterie przy zgaszonym?

*

Offline vikelf

• 392
Re: Brak ladowania przy wylaczonym..
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2006, 18:41:10 »
Cytat: "jacek.ok"
Czy to normalne, ze 560-ka jak jest wylaczona i ja wsadzam do ladowania to bateria sie nie laduje? W tej chwili tak mam, ze aby naladowac w nim baterie Loox musi byc calkowicie wlaczony...Czy jest mozliwosc aby ladowac w nim baterie przy zgaszonym?

Jeśli długo przytrzymasz wyłącznik to wyłączysz zupełnie PDA i wtedy się nie ładuje.
Naciśnij krutko wyłącznik.

*

Offline forbi

• 10
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2006, 18:55:30 »
Tak jest. Ładuje się tylko w trybie suspend i włączonym. Tak samo jest w N520. Kiedyś też o tym pisałem i użytkownicy tej serii potwierdzili, że to normalka...

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2006, 19:26:56 »
A ku czemu ma to służyć? Przecież wyłaczony naładowałby się szybciej. Niewiele, ale zawsze szybciej.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 05, 2006, 19:30:03 »
Cytat: "adibar"
A ku czemu ma to służyć? Przecież wyłaczony naładowałby się szybciej. Niewiele, ale zawsze szybciej.

Nie naładował by się szybciej :)
Pomyśl, zastanów się, zanim będziesz się pytał.
Jak nie wykombinujesz dlaczego to dopiero zapytaj.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 05, 2006, 19:44:16 »
Po pierwsze dzięki za odpowiedź, choć w tej odpowiedzi nie ma odpowiedzi na moje pytanie  ;) Tak się składa, że zastanawiam się zanim coś powiem (napiszę) oraz zastanawiam się co mówię (piszę). Kombinację zostawmy drobnym cwaniaczkom, a nauczanie nauczycielom. Ja zadałem proste pytanie i oczekuję na równie prostą odpowiedź. Z góry uprzejmie dziękuję  :huh:

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 06, 2006, 01:06:53 »
OK.
Oryginalny zasilacz ma wydajność max 2A, czyli można przyjąć, że niecałe 2A. Wbudowana bateria ma 1,2Ah. Bateria ładuje od 0 do 100% na pewno ponad 1h (nie sprawdzałem, ale wydaje mi się, ze ok 2-3h). Załóżmy, że ładuje się 1h - z tego wniosek, że prąd ładowania jest ok 1,3A. Zostaje jeszcze sporo prądu :). Bateria nie może być ładowana większym prądem.

Druga rzecz to pobór prądu na czuwaniu jest bardzo mały. Pewnie coś poniżej 1mA. Czyli podczas ładowania 3h zużyje max 3mA - to tylko ok 0,2%  . Przy takch założeniach (ładowanie 3h, pobór przez elektronike 1mA/h) ładowanie bedzie trwało dłużej o 30s :)

Swoją drogą to jest to dziwne rozwiązanie. Przypuszczam, że procesor PDA steruje ładowaniem acu. Dla producenta jest to tańsze rozwiązanie niż osobny scalak.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 06, 2006, 08:50:20 »
Heh. Jesli tak jest to okazuje się, że nie dość, że tną lekacewżą klienta przy serwisie (patrz  tutaj) to jeszcze oszczędzają na sprzęcie. Dziwna polityka.

Dzięki za szczegółową odpowiedź, ale zdecydowanie wystarczył ostatni akapit. Myslałem, że powód jest bardziej złożony i sięga poza moje mozliwości poznania.