Tutorial "Internet i AS w LOOX c550 przez BT z PC"

• 11 Odpowiedzi
  • 1825 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline woj77

• 11
« dnia: Maj 01, 2006, 12:19:21 »
Kupiłem niedawno FSC Loox c550. Jak na razie jestem z niego zadowolony, nic podejrzanego się nie dzieje i doskonale działa. Ale ponieważ wiem z własnego doświadczenia, że początkujący mają pewne trudności z opanowaniem obsługi nowego nabytku, postanowiłem się podzielić wiedzą, która, mam nadzieję będzie przydatna dla innych użytkowników. Wiem, że może nie jest to zbyt eleganckie rozwiązane i może wyglądać jako pójście na łatwiznę, ale najważniejsze jest, że działa. A chodzi o korzystanie z internetu na naszym małym przyjacielu :)

Potrzebujemy:
1 - Komputer PC,
2 - Oczywiście Looxa,
3 - Zainstalowany na pececie ActiveSync,
4 - Kluczyk Bluetooth pod USB.

Dane techniczne: Kluczyk BT pod USB jakiś niefirmowy, ale obsługuje BT 2.0 i ma profile Networking, Dial-Up, Fax, Lan Acces i Headset. Nie instalowałem dołączonych do niego sterowników, tylko skorzystałem z wbudowanych w XP Service Pack 2. ActiveSync jest z dołączonej do PDA płytki, wersja ang.  4.1.0 build 4841.

Zakładam, że BT na pececie i ActiveSync są już zainstalowane, a komputery sparowane za pomocą kabla USB. Od tej chwili będziemy korzystać z synchronizowania bezprzewodowego, a w miejsce kabla synchronizującego możemy wpiąć kluczyk BT.

W panelu sterowania na pececie otwórz Urządzenia Bluetooth. Potem kliknij „Dodaj” i wybierz widzianego PDA. W zakładce opcje zaznacz „włącz odnajdowanie”, „zezwalaj” i „powiadamiaj”. Dodaj jako przychodzący port COM3. (u mnie na tym jest BT, albo taki na którym u Ciebie działa BT)

W Active Sync kliknij File -> Connection Settings zaznacz “show status icon in taskbar”, “allow USB connections”, “allow connection to one of the foollowing", z listy wybierz port COM na którym chodzi BT,  i wybierz “This computer is connected to internet”, oraz zaznacz "Open ActiveSync when my device connects".

Teraz zajmiemy sie Looxem. Uruchamiamy oczywiście Bluetooth. Tapnijmy Start -> Settings -> Connections -> Bluetooth -> zaznaczamy „Turn on Bluetooth” oraz „Make this device discoverable to other devices”. W zakładce “Devices” ustawiamy parowanie z komputerem jako „new partnership” i zaznaczamy koniecznie usługę „ActiveSync”. Jak wszystko zadziała na zakładce COM Ports powinny być widoczne „New outgoing i new incoming port”. Wtedy klikamy na palmie ActiveSync, wybieramy połączenie "Connect via BT" i gotowe.

I możemy go synchronizować bez potrzeby podłączania kabelka i korzystać z bezprzewodowego internetu, jeśli w pobliżu nie ma sieci WiFi.

Jeśli ktoś znajdzie bardziej eleganckie rozwiązanie udostępnienia internetu poprzez BT, będę wdzięczny jeśli podepnie pod ten post. Wg mnie zaletą powyższego opisu jest w miarę łatwa konfiguracja dla laika.
Pozdrawiam i życzę miłego długiego weekendu.
Wojtek.

P.S. Wydaje mi się, że ten opis będzie pasował także do Looxów c500,520 i n560.

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2006, 19:31:10 »
na N560 tez śmiga bez problemu

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 05, 2006, 00:38:21 »
Mam pytanie pomimo łopatologicznego podejscia za nic nie chce mi to dzialac po pierwsze tez mam xp serwis pack 2 ale winda nie instaluje mi zadnych driwerów jak wkladam pierwszy raz kluczyk jak zaistaluje te z plytki to wykrywa mi mam taki ekran ivt bluesolei wykrywa oczywiscie pda bez problemu paruje sie z nim i mam tylko jedna usługe serial port na pda nigdzie nie widze zakladki activesync jak klikam w pda polacz via bt to pisze ze nie ma ustanowionego polaczenia bt i tak w kolo czy problemem jest moj kluczyk czy jak???

*

Offline woj77

• 11
Troszkę to dziwne...
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 05, 2006, 10:30:35 »
... że winda nie wykrywa Ci driverów. Ale jeśli nie wykrywa, to może spróbuj zmusić komputer ręcznie do znalezienia nowego sprzętu? Po włożeniu kluczyka w Panelu Sterowania powinna ukazać się ikonka BT (niebieskie jajko z runem w środku) i klikając na nią różne figle-migle możesz z nią robić.  Tam powinieneś sobie ustawić port przychodzący COM, czyli taki na którym duży komputer odbiera sygnały z PDA i do którego podłączony jest kluczyk BT - to jest bardzo ważne.  Na bluesoleil sie nie znam, więc dokładnie nie wiem co może być tego przyczyną. Ale chciałem się zapytać, czy w ogóle zainstalowałeś sobie ActiveSynca w pececie? Bo z tego, co napisałeś (przepraszam jeśli się mylę) wnioskuję, że zrobiłeś na razie takie parowanie jak z telefonem komórkowym - wyślij/odbierz plik, a to prawie w ogóle nie da Ci możliwości korzystania z potencjału palmtopa. A w palmtopie ActiveSync jest wbudowany na stałe. Możesz go znaleźć tapnąc Start -> Programs -> ActiveSync (jeśli nic w menu nie zmieniałeś).

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 05, 2006, 22:34:12 »
Mam zainstalowame activesync po kabelku jest bez problemów, dziś pojechałem i kupiłem inny kluczyk firmy belkin qrcze ale w pda podczas ustanawiania new partnership nie ma opcji activesync jest tylko serial port i headset (dziala dzwiek z pda na kompie przez bt)A jesli klokne w activesinc w pda polacz via bt to odpowiada mi ze nie ustawionego polaczenia i czy chce ustawic polaczenie teraz czyli caly czas mam prawie to samo jak na kluczyku no name szkoda troszke moze zle szukam  aha mam looxa n560

*

Offline woj77

• 11
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 06, 2006, 11:25:03 »
>>> Mam zainstalowame activesync po kabelku jest bez problemów, dziś pojechałem i kupiłem inny kluczyk firmy belkin qrcze ale w pda podczas ustanawiania new partnership nie ma opcji activesync

Ja też tak miałem na początku dopóki w dużym komputerze ręcznie nie klikąłem przed pierwszym AS via BT Start -> Wszystkie Programy -> ActiveSync. I jak już ręcznie AS uruchomiłem to od tej pory wszystko mi się ładnie odnajduje i łączy. Teraz nawet nie muszę go sam włączać, bo sam to robi jak tylko uruchamiam AS na pda.

>>>jest tylko serial port i headset (dziala dzwiek z pda na kompie przez bt)A jesli klokne w activesinc w pda polacz via bt to odpowiada mi ze nie ustawionego polaczenia i czy chce ustawic polaczenie teraz czyli caly czas mam prawie to samo jak na kluczyku no name szkoda troszke moze zle szukam  aha mam looxa n560[/quote]

a ustawiłeś sobie w pda BT na "turn on" i "discoverable to other devices"?

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 06, 2006, 11:49:15 »
Hmm.. zrobiłem tak jak na opisie tylko, że nie mam SP2 i działa mi tylko synchronizacja - internetu nie ma. Tylko dostęp do servera http pod ktory podpięty jest kluczyk usb. Połączenie z jakim kolwiek komputerem w sieci  - nie działa. Chyba będę musiał zainstalować SP2... teraz mam BlueSoeil v1.6 i pokazuje mi ze bluetooth ma mac'a 11:11:11:11:11:11 :D [Loox 720]

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 06, 2006, 19:17:17 »
>>>a ustawiłeś sobie w pda BT na "turn on" i "discoverable to other devices"?<<< oczywiscie inaczej nie pokazałby dostepnych usług a tak wogóle to kombinuje z tym bt bo nie chce mi dzialac router wifi a winny temu jest moj modem broadbandu jakies takie chore razwiazanie firmy navini

*

Offline jasiu_19

• 21
  • Sprzęt: XDA Orbit 2, HTC Touch HD
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 21, 2006, 18:18:40 »
Witam
Urzywam Bluesoleil i chciałem go połączyć z PC poprzez bluetooth tak aby komputer udostępnił internet czy li po krótce chciałem mieć neta na Pockecie. Jestem posiadaczem SPV M1000 czyli MDA II.
Problem polega na tym, że w Bluesoleil po ustanowieniu połaczenia przez bluetooth mam dostępne tylko opcje takie jak:
- dial-up networking service
- serial port service
- object push service
I to tyle by było. A żeby udostępnić neta na pockecie to chyba potrzebna jest jeszcze opcja "Lan access service", która u mnie jest niee aktywna.
Co zrobić żeby ten net działał??
Proszę o pomoc lub ostatecznie o jakąś alternatywę w udostępnieniu neta na Pockecie.
POZdrawiam
Bartek

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 21, 2006, 20:25:38 »
A nie trzeba czasem w poł. sieciowych czy gdzies tam zaznaczyc "udostepnij połączenie internetowe" ?

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 22, 2006, 00:23:35 »
Cytat: "jasiu_19"
Witam
A żeby udostępnić neta na pockecie to chyba potrzebna jest jeszcze opcja "Lan access service", która u mnie jest niee aktywna ...

Witam
Z tego co się orientuję połączenie PocketPC przez bluetooth z PC z internetem działa poprzez aplikację ActiveSync. Usługa „Dostęp sieciowy” jest w tym przypadku niedostępna .

Jak to ugryźć? Prawie wszystko na ten temat w postach powyżej.

Od siebie dodam o trudnościach, które miałem i dotarłem do ich rozwiązania. Jeśli chodzi o ustawienie PocketPC w zakładce Bluetooth/Devices” powinniśmy ustawić parowanie z komputerem jako „new partnership” i zaznaczyć  koniecznie usługę „ActiveSync”. Niby proste, ale u mnie ta usługa za diabła nie chciała być dostępna.  A winne były porty …

Dotarłem do sposobu, dzięki któremu aktywowałem usługę „ActiveSync”, opisanego w jakiejś instrukcji HP. Swoją drogą wygląda na to, że konfiguracja bluetooth to wymysł jakiegoś chorego umysłu... Ale do rzeczy. Jeśli nie masz dostępu do usługi ActiveSync w usługach bluetooth PC na PocketPC:

1.Wyjmij Pocket PC z podstawki synchronizacyjnej USB.
2.Włącz Bluetooth na Pocket PC oraz komputerze PC.

PC
3. Kliknij prawym klawiszem na ikonę Bluetooth w zasobniku systemowym Twego komputera PC, a nastepnie kliknij Zaawansowana Konfiguracja.
4. Zaznacz zakładkę Aplikacje Klienta, a następnie zapisz numer portu COM wyszczególniony obok Portu Szeregowego Bluetooth.
5. Wybierz Port Szeregowy Bluetooth, następnie kliknij przycisk Usuń Port COM.
6. Kliknij zakładkę Usługi Lokalne, a następnie Dodaj Usługi Szeregowe.
7. Wpisz nazwę usługi szeregowej, a następnie zaznacz Uruchom Automatycznie.
8. Usuń znaczek z okna Zabezpieczaj połączenie, a następnie wybierz port szeregowy COM taki sam, który wpisałeś wsześniej. Kliknij Zastosuj > OK > OK.
9. Otwórz ActiveSync na Twoim komputerze PC, a następnie kliknij, Plik > Ustawienia Połączeń (Connection Settings).
10. Zaznacz okno Pozwól na Połączenie przez kabel seryjny lub połączenie przez podczerwień z tym portem COM (Allow connections …).
11. Zaznacz port COM taki sam jak ten, który wpisałeś wcześniej.
12. Wybierz opcję Komputer  jest połączony  (This computer ...) do Internet a następnie stuknij OK.

NA POKET PC
Teraz po kliknięciu na Start -> Settings -> Connections -> Bluetooth -> “Devices” ->”Nazwa naszego komputera PC” (będzie jeśli zostały już sparowane, inaczej trzeba kliknąć „New partnership”) powinna pojawić się usługa „ActiveSync”, którą zaznaczamy.
No i na koniec  - uruchamiamy ActiveSync z PocketPC i Connect via Bluetooth. Internet powinien być dostępny.

Może komuś pomoże.
Pzdr
JP

*

Offline jasiu_19

• 21
  • Sprzęt: XDA Orbit 2, HTC Touch HD
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 26, 2006, 10:19:12 »
Tylko mój problem polega też na tym że u mnie niee ma żadnej ikonki bluetooth`a obok zegara systemowego, pomimo tego że urządzenie zostało zainstalowane i działa poprawnie  :(