Antena zewnętrzna - GPS - N560

• 10 Odpowiedzi
  • 3163 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tube

• *
  • 51
Antena zewnętrzna - GPS - N560
« dnia: Kwiecień 21, 2007, 09:17:46 »
Witam Szanownych Forumowiczów :-)
"Dręczony poczuciem winy" kupiłem wczoraj zewnętrzną antenę do N560. Głównym celem było pozbycie się wrednego zrywania "fixa" przede wszystkim w niesprzyjających warunkach, takich jak wysokie drzewa, budynki, jazda "po mieście", ciężkie chmury, niektóre pory dnia. Powiem krótko - rewelacja. Różnica pomiędzy "z anteną" i "bez" jest kolosalna. Niby oczywiste. Ale właśnie chyba o to chodzi, aby pozbyć się opisanych kłopotów definitywnie. Antenka wydaje się być wykonana bez zarzutu. Kabel ma kilka metrów długości, zakończony jest solidną kątową wtyczką, łatwo dającą sie umieścić w gnieździe i równie łatwo usunąć. Sama głowica to zgrabne, małe, prostopadłościenne pudełeczko z magnetycznym mocowaniem do podłoża (np. dach samochodu). Producent FS Tajwan (te "lepsze" Chiny! ;-). Co do działania - "martwy" fix na zewnątrz po średnio 10 sekundach. Po ponownym uruchomieniu natychmiast, a nie więcej niż 1-2 sekundy. W programie nawigacyjnym na dwanaście słupków pokazujących stan satelitów od razu widocznych jest dziesięć, w tym 4-6 na czarno!, po chwili wszystkie paski , z jednym - dwoma na szaro. Po kolejnych kilkudziesięciu sekundach wszystkie paski "na czarno" Długość pasków na czarno jest rzędu 1/2 - 2/3 - 3/4, w większości nie mniej niż 2/3 maksymalnej długości. Cooool! W trakcie jazdy po Gdańsku, po różnych ulicach i okolicach ten stan jest permanentny. Tak więc jeśli komukolwiek z Panów zależy na takim działaniu GPS'a - polecam z całą mocą nowej anteny ;-). Cena - 185pln(niestety), ale - podobnie jak zasilacz samochodowy - chciałem mieć "oryginał".

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
Odp: Antena zewnętrzna - GPS - N560
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 21, 2007, 09:25:20 »
Mi bez anteny zawsze pokazuje 10 satelit i choc mam antene zewnetrzna nigdy nie musialem z niej korzystac .

*

Offline fotomaster

• **
  • 131
  • Sprzęt: iP 3G 16GB
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2007, 10:18:19 »
Witam
Trochę drogo jak na taką przyjemoność. Mój n560 jak się "zafiksuje" (a trwa to ok 15-40sek) to można z nim jeździć gdziekolwiek (po Wrocławiu i nie tylko) i sygnał się nie rwie a to czy pokauzje mi 6 czy 12 sat nie ma przecież znaczenia skoro AM działa poprawnie :) - generalnei im dłużej się korzysta wtym więcej słupków i po kilkunastu minutach od słupków się roi :). Najgorzej jest gdy się prubuje łapać fixa w locie... wtedy można się porządnie wkurzyć. Osobiście wole poczekać pół minuty i brak kabli a te prawie 200zl przeznaczyć na fajny sofcik. W ostateczności wolałbym dołożyć z 50zl i kupić GPS na BT - zawsze łatwiej wykorzystać do innych urządzeń, sprzedać czy choćby nie plątać się w kable w aucie...

*

Offline as127

• **
  • 207
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2007, 16:59:30 »

Czy jest jakaś istotna różnica w czułości 560 z anteną w porównaniu do czułości 560 z zewnętrznym gps na bt (na korzyść 560 z anteną oczywiście)? Jeśli nie, to również wolałbym dołożyć i kupić gps na bt.

*

Offline fotomaster

• **
  • 131
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 21, 2007, 23:16:50 »
Testow nie robilem wiec... a na logike to nalezy zastanowic sie co daje antena zewnetrzna? Oczywiscie pozwala na umiejscowienie anteny w miejscu 'doskonalej' widocznosci satelit tyle, ze ograniczeni jestesmy gietkoscia i dlugoscia kabla.... w przypadku GPS na BT jego zasiegiem. Plusy drugiego rozwiazania sa wiec oczywiste (pomijajac koniecznosc ladowania akku). Poza tym antene do n560 mozna nabyc za 65zl. Ładowarki samochodowej do pocketa za 15zl bym sie bal i szukalbym zaufanego producenta ale antena GPS raczej PPC nie uszkodzi wiec jesli bym musial to wybralbym ta za 1/3 ceny. Oczywiscie to moje zdanie i staram sie szanowac czyjes wybory... wszak nie ja pracowalem na czyjes zakupy. pozdrawiam

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 21, 2007, 23:44:38 »
Już o tym pisałem ale napiszę jeszcze raz. Wbudowana antena do naszego sprzętu jest bardzo kiepskiej jakości. Testowałem jednocześnie tanie MDA z ERY za 1zł i FS 560 przez dłuższy czas i wiele kilometrów. Wniosek jest prosty. Nie ma potrzeby stosowania anteny zewnętrznej w większości przypadków. Trzeba po prostu kupić dobry sprzęt a nie FS. Ja też się dałem wpuścić. Oddaję go do service i jeśli to nie pomoże to w przyszłości z daleka będę omijał salony FS, zwłaszcza po numerze z WM5 do FS 720 i ogólnym podejściem do klienta.
Tak na marginesie to mam wrażenie, że FS 560 jest gorszy od FS 720, a oba, razem z oprogramowaniem, są o niebo gorsze od sprzętu, który miałem naście lat temu, czyli PSION 3 i 5. To był cudowny sprzęcik, choć black and white. Pewnie mnie za to zabijecie ale tak sądzę i koniec.

*

Offline fotomaster

• **
  • 131
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 22, 2007, 14:06:38 »
Nikt nikogo mordował nie będzie :). Miałem w swoim życiu sporo palmtopów - a ostatni to FSC n560. Nie widzę absolutnych żadnych powodów do narzekań. Nie wiem skąd taka niechęć do tego sprzętu. Troche walczyłem z przedłużeniem gwarancji ale poza tym nie mam zastrzeżeń... Przyznam, że o następnym ew. zakupie zadecyduje wyłącznie czy pojawi sie upgrade do WM6 - jeśli nie to poszukam innego producent, który robi to systematycznie nawet kosztem nieco gorszego wyposażenia.  Niestety nie ma innego pocketa z WM5, GPS i VGA. Z tych 3 rzecz na 100% nie zrezygnuje z ekranu VGA bo uważam, że komfort pracy zależy w bardzo dużej mierze właśnie od jakości ekranu. I o ile GPS można dokupić do niemal każdego pocketa to ekranu się nie wymieni za 200zl :(

*

Offline amico_pl

• *
  • 83
  • Sprzęt: BlackBerry Torch 9800, Loox N560
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 22, 2007, 14:24:48 »
...Sama głowica to zgrabne, małe, prostopadłościenne pudełeczko z magnetycznym mocowaniem do podłoża (np. dach samochodu). ...

Proszę napisz gdzie umocowałeś, wewnątrz czy na zewnątrz samochodu, czy wystarczy na przykład pod przednią szybą maksymalnie do przodu?

Osobiście niechętnie bym wyprowadzał na zewnątrz, troche szkoda mi uszczelek i ciągania kabli  ;D

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 22, 2007, 19:45:40 »
Nikt nikogo mordował nie będzie :). Miałem w swoim życiu sporo palmtopów - a ostatni to FSC n560. Nie widzę absolutnych żadnych powodów do narzekań. Nie wiem skąd taka niechęć do tego sprzętu. ......  Niestety nie ma innego pocketa z WM5, GPS i VGA. Z tych 3 rzecz na 100% nie zrezygnuje z ekranu VGA bo uważam, że komfort pracy zależy w bardzo dużej mierze właśnie od jakości ekranu. I o ile GPS można dokupić do niemal każdego pocketa to ekranu się nie wymieni za 200zl :(

No i zaoszczędził mi pisania, bo myślę tak samo.
Może i GPS mógłby działać troszkę lepiej,
ale jest on tylko dodatkiem do tego PDA.

*

Offline tube

• *
  • 51
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 22, 2007, 21:59:37 »
Proszę napisz gdzie umocowałeś, wewnątrz czy na zewnątrz samochodu, czy wystarczy na przykład pod przednią szybą maksymalnie do przodu?
Osobiście niechętnie bym wyprowadzał na zewnątrz, trochę szkoda mi uszczelek i ciągania kabli  ;D

- obojętnie gdzie położysz wewnątrz kabiny - działa bardzo dobrze. Ja dla wygody kładę na podszybiu z przodu, na środku, blisko wylotów nadmuchu powietrza.

*

Offline barneius

• 8
  • you know my name...
    • Kancelaria Adwokacka
  • Sprzęt: LOOX N560
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 10, 2007, 23:42:20 »
Witam wszystkich formumowiczów,
Na wstępie (z uwagi na to że to mój pierwszy post) wielkie podziękowania za wszystkie posty na tym forum.  Dzięki nim dokonałem właściwego wyboru mojego pierwszego PDA - oczywiście jest to FS N560, z którego jestem na maxa zadowolony.
Ale do rzeczy - antena rzeczywiście zapewnia znakomity odbiór sygnału! Umieściłem ją na podszybiu i w pełni potwierdzam wszystkie pozytywne spostrzeżenia tube.  Koniec ze słabym sygnałem i kilkuminutowym oczekiwaniem na fix!
Od początku fakt, że w N560 jest port do anteny dawał mi do myślenia, że z pewnością antena polepszy parametry odbioru.  Wreszcie po przeczytaniu tego wątku zdecydowałem sie na zakup i okazał sie to być strzał w sama dziesiąteczkę!
Tak więc polecam wszystkim tę antenkę!
barneius