Bateria w N560

• 7 Odpowiedzi
  • 1162 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bateria w N560
« dnia: Wrzesień 06, 2006, 10:22:57 »
Witam,

Zauważyłem ostatnio u siebie w N560 niepokojącą sytuację i proszę o poradę.

Przychodząc do pracy podłączam pocket'a do komputera. Oczywiście ładuje się on wtedy. Jednak 2 razy udało mu się zwisnąć po dojściu do pełnego naładowania.

Dzisiaj po zwisie (obowiązkowe było włożenie rysika do resetu sprzętowego) uruchomiłem Batti i wyszło mi że:

Napięcie 4.109V
Temperatura 38.1C

Po 3 minutach tematerura spadła do 33.9 i nadal spada.

Pocekt jest gorący w tylnej górnej części - w miejscu gdzie namy napis POCKETLOOX.

Teraz moje pytanie - czy wszyscy mają taką sytuację z pocketem ?? czy jest to normalne czy raczej z tym do serwisu dzwonić?? czy mogło to być powodem uszkodzenia karty SD (w zeszłym tygodniu karta przesła funkcjonowoać prawidłowo i poszła do serwisu..

Pozdrawiam

Bateria w N560
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2006, 11:08:13 »
To raczej normalne zjawisko, że looxik się nagrzewa podczas ładowania. Jeśli chodzi o te zwisy to ładuj przez ładowarke, a nie przez usb może to od tego bo mi się już tak raz zdarzyło natomiast przy ładowaniu z sieci nigdy.

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
Bateria w N560
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2006, 18:21:06 »
to napiecie ktore podales to co to jest? napiecie baterii? jesli tak to niezle ja naladowalo ^^ przecietnie baterie li-ion i li-pol maja 3.7v. wyzsze napiecie-wyzsza temperatura. przy ladowaniu jest podawane 5 albo 5.4v wiec ma prawo sie grzac. jesli naprawde mocno sie grzeje i przeszkadza ci to idz do serwisu. karty sd maja temperature pracy do 60 stopni C jak dobrze pamietam.

*

Offline vikelf

• 392
Bateria w N560
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 20, 2006, 20:25:46 »
Cytat: "slammer"
...przecietnie baterie li-ion i li-pol maja 3.7v. wyzsze napiecie-wyzsza temperatura. przy ladowaniu jest podawane 5 albo 5.4v wiec ma prawo sie grzac. jesli naprawde mocno sie grzeje i przeszkadza ci to idz do serwisu. karty sd maja temperature pracy do 60 stopni C jak dobrze pamietam.

Mi też pokazuje napięcie 4,06 przy 88% naładowania. Nie mam najmniejszych problemów z ładowaniem.

Nie jest podawane napięcie bezpośrednio wiec napewno nie ma tam takiego napięcia. Jak przy karzdym akumulatorze li-ion ładownie jest kontrolowane przez elektronike. Nie ma się też co obawiać zbyt wysokiej temperatury - loox sam sie wyłączy informując urzytkownika o zbyt wysokiej temperaturze (mialem kilka tazy taki przypadek w upalne dni w samochodzie).
Swoją drogą to kolejna niedoróba n560.

Bateria w N560
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 20, 2006, 20:30:10 »
jezeli uwazasz zabezpieczenie przed spaleniem sie procka/beterii czy czegokolwiek innego wskutek wysokiej temperatury jako "kolejną niedoróbkę" - to gratuluję wyobraźni (a raczej jej braku)
swoją drogą - ciekaw jestem ileż to  innych "niedoróbek" ma twój loox (pewnie to że jest za mały hehe)

*

Offline vikelf

• 392
Bateria w N560
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 20, 2006, 20:39:07 »
Za niedoróbke uważam przegrzewanie się n560 a nie zabezpieczenie.
Używalem wcześniej do nawigacji x50v przez ponad rok i nigdy mi się nie wyłączył z powodu przegrzenia.
Pierwszy miesiąc urzywania n560 do nawigacji i w sytuacji gdy nawigacja była mi bardzo potrzebna (nieznany teren i 20min do slubu kumpla) zobaczylem wspanialy komunikat 10,9,8,7... i nawigacja się wyłączyła :(
Napewno masz bują wyobraźnie i potrafisz sobie wyobrazić ciekawsze okoliczności nagłego wyłączenia nawigacji.
Inna niedoróbka to SiRF III działający jak SiRF II

Bateria w N560
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 21, 2006, 14:56:32 »
Cytat: "vikelf"
Używalem wcześniej do nawigacji x50v przez ponad rok i nigdy mi się nie wyłączył z powodu przegrzenia.
Pierwszy miesiąc urzywania n560 do nawigacji i w sytuacji gdy nawigacja była mi bardzo potrzebna (nieznany teren i 20min do slubu kumpla) zobaczylem wspanialy komunikat 10,9,8,7... i nawigacja się wyłączyła :(
Napewno masz bują wyobraźnie i potrafisz sobie wyobrazić ciekawsze okoliczności nagłego wyłączenia nawigacji.

Czas kupić klimę ?

Możesz jaśniej ?

*

Offline vikelf

• 392
Bateria w N560
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 21, 2006, 15:14:21 »
Cytat: "stefan1818"

Czas kupić klimę ?

Możesz jaśniej ?

Na temat SiRF wbudowanego jest osobny wątek na forum.
Faktycznie musze zmienić samochód bo kupiłem looxa - dobre :)
Nie zmienia to faktu, że n560 jest jednym z lepszych PDA na rynku.