A więc jestem już po teście porównawczym nowej, dobrze sformatowanej bateryjki 1600mAh z Allegro z oryginalnym, 1,5 rocznym akumulatorkiem Looxa 1200mAh. Wyniki mnie zadziwiły ale wcale nie zaskoczyły...
Akumulatorki poddałem sporemu obciążeniu - właczyłem WiFi i BT, podświetlenie ustawiłem na 3 kreseczki mniej niż max (wyłączyłem opcję samoczynnego wygaszenia się podświetlenia oraz całego palma) i włączyłem Resco Radio z fajną stacyjką internetową

Funkcja oszczędnego WiFi została wyłączona a procesor działał w trybie Automatic Mode.
Oryginalna bateria 1200mAh wytrzymała 2h i 11m a
nowa 1600mAh 2h i 4m, czyi jak widać teoretycznie większa i nowa bateria miała gorszy wynik od mniejszej i już sporo eksploatowanej...
Jest to kolejny przykład na to że jednak "oryginalne" często znaczy również "lepsze" a niczym nie skrępowani chińscy producenci badziewia piszą na swoich produktach co chcą...
Jednak jeśli bateria nie straci za szybko swojej pojemności to praktycznie zamiennik oryginalnego ogniwa kosztował mnie ponad 3 razy mniej (29,99 PLN), tak więc zakup uważam za udany

EDIT:
Na dzień dzisiejszy okazało się, że pojemność oryginalnej baterii spadła do około 400mAh a tańszy zamiennik spadł do 1000mAh - baterie były jednakowo eksploatowane przy czym oryginał jest starszy o około 1,5 roku.