Wczoraj odebrałem swojego wyczekiwanego N560. Przyjechały 2szt- obie z miejsca "zeszły" - popyt jest zatem olbrzymi- ale czy słusznie ?
Po kilkugodzinnej zabawie z pocketem postanowiłem napisać kilka zdan na temat urzadzenia - niestety- w wiekszosci są to uwagi krytyczne.
1) Klawisze sprzetowe wykonane są efektownie (podswietlenie) ale ich konstrukcja mechaniczna pozostawia wiele do zyczenia. Mają bardzo krótki i ledwie wyczuwalny click (szczegołnie D-PAD) Nie ma porównania z FSC 720...
2) Brakuje joy'a znanego z 720 na lewym boku (strasznie sie do niego przyzwyczailem) Teraz w jego miejscu jest zwykly przycisk uruchamiajacy dyktafon. Jest on jednak wyjatkowo mały (cieniutki) a przez to słabo wyczuwalny
3) Czułosc wbudowanego modułu GPS (abstrachując od naukowej terminologii dotyczącej SirfStar III) jest (delikatnie mówiąc) - umiarkowana (by nie ując tego dosadniej).
Wczoraj kwitłem niemal przez 10 minut na balkonie - w tym czasie mój loox zlokalizował ledwie 3 satelity ( i to po tym jak sie niemal wychyliłem z balkonu razem z PDA). Oczywiscie nie było mowy o wskazaniu mojego aktualnego połozenia. A zatem ? Bez zewnetrznej anteny i tak ani rusz...
Dzis wzialem sprzet do auta- bylo nieco lepiej. Caly czas 6-7 satelitów na radarze...
4) Akumulator (niewiedzieć czemu) zrobił się podejrzanie mały a przez zmniejszoną kubaturę- siłą rzeczy - spadł lifetime naszego urządzenia
5) Niedziałający Bluetooth - posiadam zarówno notebooka jak i telefon z BT (Nokia 6680). Pomimo pomyslnego sparowania urządzenia zarówno z komputerem jak i z telefonem- nie udało mi się przesłać do PDA absolutnie zadnych danych- bez wzgledu na urządzenie inicjujące połączenie (próbowałem zarówno z komputera jak i z telefonu) Oczywiscie uprzednio włączyłem BT w PDA. Nadmienie iz w wypadku komputera, PDA nie rozpoznaje ABSOLUTNIE żadnych profili transmisji, natomiast w wypadku Nokii 6680 - jedynie DIAL UP.
Z BT użerałem sie bezskutecznie przez godzinę (dzisiaj kolejną) i ...trafił mnie z tego powodu niemal szlag. Loox 720 działał w tym zakresie PERFEKCYJNIE - z miejsca odpaliłem wszystko i śmigało we wszytskie strony.
6) WiFi - działa wprawdzie bez zarzutu (o dziwo !) choć....znalazłem dokumenty techniczne z których wynika iz mimo zastosowania protokołu w wersjii G - maksymalny poziom transmisji i tak sięga raptem 11 megabitów - a wiec tak jak w B.
REASUMUJĄC - myślę ze sensowniejszym rozwiazaniem jest zakup AXIMA 51 (szczególnie przyciąga do DELLa 256 RAM, 3.7" LCD oraz akcelerator Intela) lub starego, poczciwego 720 + dodatkowy GPS.
Uważam że oprócz GPS (...) w urzadzeniu nie ma absolutnie nic co pozwalałoby sądzic iz jest to nowy model wobec 720 .... Przeciwnie- mamy przeciez mniejszy o 0.1" LCD... co widać od razu !
Wsiąkł tez port CF ....
Jedyny in-plus to zastosowanie standardowego wyjscia słuchawkowego 3.5 mm
Na koniec słowa krytyki pod kątem dostarczonej literatury.
Nie ma KOMPLETNIE ŻADNEJ instrukcji obsługi- nawet najprostszego manuala !!! Jest tylko idioten-plakat pokazujący jak podłaczyc urządzenie do sieci oraz do komputera, ulotki i gruba książka pt SAFETY w 159 jezykach... Jest takze kompletnie bezuzyteczny futerał na PDA...
Ogólnie oceniam palma na 5 w skali od 1-10
Nie tego oczekiwałem
A teraz sami ocencie czy warto