[FS N560] 1. Brak GPSa. Lokalizator i AutoMapa nie wykrywa 2. Livebox?

• 15 Odpowiedzi
  • 3472 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bodzio16

• 8
  • Bon Jovi Fan
    • Always - Bon Jovi Portal
  • Sprzęt: FS Loox N560 + SE W880i
Witam!

Bardzo serdefznie prosze o pomoc. Staralem sie wyszukac odpowiedzi, ale niestety nie udalo sie to.

1. GPS: Wszystko dzialalo ladnie. Holowczyc ladnie mowil co i jak. Wczoraj nagel przestalo dzialac. Myslalem ze to wina mgly ze nie dziala, ale dzisiaj takze nic. Lokalizator GPS nie widzi satelit. AutoMapa nie wykrywa wogole GPS (komunikat "Nie wykryto"). Nie wiem co sprawdzic i co zrobic. PDA ma teraz chyba z 2 tygodnie, wiec nie wiem co moze byc nie tak. Co powinienem sprawdzic?

2. Livebox TP. W konfiguracji wybralem wylaczenie filtrow MAC i WEP. Czyli bez zabezpieczen. E2C dodalem polaczenie. Nie laczy, jak wlaczylem filtracje MAC i WEP i wprowadzilem kody takze nie laczy. Wybralem kanal 10, wprowadzilem SSID, podalem WEP i nadal nic. IP dalem przypisane automatycznie. Nie wiem co zrobic. Na stacji dokujacej przez ActiveSync dziala.

Mam tego palmtopa dopiero chyba z 2 tygodnie wiec nie znam sie na tym wystarczajaco, by wszystko wiedziec i czaic. Czy moze ktos mi pomoc z tymi dwoma problemami?

pozdrawiam,

Bodzio

www.bonjovi.pl

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
Odp: [FS N560] 1. Brak GPSa. Lokalizator i AutoMapa nie wykrywa 2. Livebox?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 18, 2007, 20:29:38 »
Witam!

Bardzo serdefznie prosze o pomoc. Staralem sie wyszukac odpowiedzi, ale niestety nie udalo sie to.

1. GPS: Wszystko dzialalo ladnie. Holowczyc ladnie mowil co i jak. Wczoraj nagel przestalo dzialac. Myslalem ze to wina mgly ze nie dziala, ale dzisiaj takze nic. Lokalizator GPS nie widzi satelit. AutoMapa nie wykrywa wogole GPS (komunikat "Nie wykryto"). Nie wiem co sprawdzic i co zrobic. PDA ma teraz chyba z 2 tygodnie, wiec nie wiem co moze byc nie tak. Co powinienem sprawdzic?

2. Livebox TP. W konfiguracji wybralem wylaczenie filtrow MAC i WEP. Czyli bez zabezpieczen. E2C dodalem polaczenie. Nie laczy, jak wlaczylem filtracje MAC i WEP i wprowadzilem kody takze nie laczy. Wybralem kanal 10, wprowadzilem SSID, podalem WEP i nadal nic. IP dalem przypisane automatycznie. Nie wiem co zrobic. Na stacji dokujacej przez ActiveSync dziala.

Mam tego palmtopa dopiero chyba z 2 tygodnie wiec nie znam sie na tym wystarczajaco, by wszystko wiedziec i czaic. Czy moze ktos mi pomoc z tymi dwoma problemami?

Ad.1 zobacz na jakim porcie masz GPSa - powinno byc na 8, to jest port wspoldzielony, wiec dla AM reszta musi byc wylaczona
Ad.2 Tu nie pomoge
Pozdrawiam

*

Offline andk

• *
  • 54
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 18, 2007, 20:40:05 »
ad. 1. a żółta dioda zaczyna w ogóle migać? jeżeli nie, to zobacz: settings -> connections -> beam. powinno być odznaczone, w przeciwnym razie na na porcie gps-a siedzi irda i gps nie działa (port jest współdzielony)
ad. 2. najlepiej to było zostawić e2c w spokoju tylko włączyć wifi z ikonki w trayu i poczekać aż znajdzie sieć. podać ew. klucz i już, wszystko działa :) a z e2c to nie wiem, bo nie ruszałem tego nigdy...

*

Offline Dr2

• *
  • 81
  • Sprzęt: Loox n560, mio P550
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 18, 2007, 20:41:46 »
Ad.2 Powszechnie opisywany na forum problem z uzyciem E2C,
wywal to g. i nie uzywaj tego.

*

Offline bodzio16

• 8
  • Bon Jovi Fan
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 18, 2007, 21:16:19 »
ad. 1. a żółta dioda zaczyna w ogóle migać? jeżeli nie, to zobacz: settings -> connections -> beam. powinno być odznaczone, w przeciwnym razie na na porcie gps-a siedzi irda i gps nie działa (port jest współdzielony)

To byl problem. Przesylalem pliki Telefon -> PDA i myslalem ze oze byc zaznaczone, nie sadzilem ze jest kolizja.

W drugiej kwesti: nie mam teraz wlaczonego E2C tylko klikam na ikonkre w trayu, i jest WiFi wlaczone. Nie wiem co robic dalej. Jak odinstalowac E2C?

DODANE:

Pamietam ze jak szedlem przez centrum handlowe PDA wykrywal rozne sieci, teraz w domu niestety komunikaty sie nie pojawiaja, czytalem na foum rozne rzeczy, ze trzeba e2c uaktualnic itd, ale niestety nadal nic, klikam na REG i nic nie dziala.
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2007, 22:19:17 wysłana przez bodzio16 »
pozdrawiam,

Bodzio

www.bonjovi.pl

*

Offline andk

• *
  • 54
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 19, 2007, 00:44:00 »
jeżeli normalnie wykrywa sieci, a w domu nie, to być może ten livebox ma wyłączone rozgłaszanie ssid?
w każdym razie możesz spróbować: settings -> connections -> network cards, na zakładce wireless kliknij add new i wpisz parametry sieci (network name to ssid). jeżeli wszystko będzie ok, to powinien się z siecią połączyć (ręcznie przez connect albo po włączeniu wifi po chwili powinien próbować wg listy). jeżeli nie pomoże, to nie mam innych pomysłów - u mnie nie napotkałem z tym problemów :)

*

Offline bodzio16

• 8
  • Bon Jovi Fan
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 19, 2007, 04:31:04 »
Przed chwila w kartach sieciowych mialem te zakladke, i tam wykrylo neostrade, srawdzilem cz wszystko OK. Nie podawalem klucza, bo wylaczylem teraz w liveboxie zabezpieczenia. Wlaczylem WIFI ale sieci nie wykrylo. Teraz juz w PDA tej zakladki nie ma! tylko lista dostepnych kart.
pozdrawiam,

Bodzio

www.bonjovi.pl

*

Offline Henryk

• *
  • 51
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 19, 2007, 09:01:57 »
Teraz juz w PDA tej zakladki nie ma! tylko lista dostepnych kart.

Ta zakładka pojawia się tylko jak jest włączone wifi

*

Offline gdeco

• 24
  • Sprzęt: N560
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 19, 2007, 09:07:07 »
Poprawnie dodałeś PDA do livebox wg instrukcji?

Wciśnij przycisk reg na spodzie livebox i wtedy spróbuj się połaczyć w PDA.

A co do pierwszego problemu sprawdź czy przypadkiem w start>settings>conections>beam nie masz zaznaczonej opcji: receive all incoming beams. Jak masz to odznacz i będzie ok.
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2007, 09:10:52 wysłana przez gdeco »

*

Offline bodzio16

• 8
  • Bon Jovi Fan
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 19, 2007, 09:25:03 »
Zakladka nie pojawia sie nawet jezeli WiFi jest wlaczone. Nie wykrywa sieci nawet jezeli ciskam REG i powinno go zarejestrowac, zreszta nie wiem co mam zrobic, by "polaczyc" sie z PDA. Poprostu wciskam REG i wlaczam WiFI. Zakladka ani info ze jest siec sie nie pojawia. Pojawilo sie tylko raz. opisalem to wczesniej.
pozdrawiam,

Bodzio

www.bonjovi.pl

*

Offline andk

• *
  • 54
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 19, 2007, 12:24:32 »
nie ma to znaczenia - przy wyłączonym wifi też jest (czyt. powinna być) dostępna.
Zakladka nie pojawia sie nawet jezeli WiFi jest wlaczone. Nie wykrywa sieci nawet jezeli ciskam REG i powinno go zarejestrowac, zreszta nie wiem co mam zrobic, by "polaczyc" sie z PDA. Poprostu wciskam REG i wlaczam WiFI. Zakladka ani info ze jest siec sie nie pojawia. Pojawilo sie tylko raz. opisalem to wczesniej.
strzelam, że e2c postanowiło samo zarządzać połączeniami wifi i wyłączyło zakładkę. a nawet jeżeli nie, to nie wiem gdzie się podziała i jak ją przywrócić ;)
jeżeli nie jest to problemem, to chyba najszybciej będzie zrobić backup i hard-reset. następnie nie dotykać e2c i korzystać z domyślnego menedżera połączeń w wm5 - nigdy nie miałem z nim najmniejszych problemów :)

*

Offline bodzio16

• 8
  • Bon Jovi Fan
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 19, 2007, 14:11:06 »
Backup ActiveSync? Jak sie to robi? A jak sie robi hard reset?
pozdrawiam,

Bodzio

www.bonjovi.pl

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 19, 2007, 14:17:25 »
Backup ActiveSync? Jak sie to robi? A jak sie robi hard reset?
podstawowa wiedza - faq i dzial dla początkujących
sposób na HR w n560 też już był nie raz podawany - power i kalendarz przytrzymać wcisnąć na ok. 2 sekundy soft reset, puścić sr i dopiero puścić power i kalendarz
w instrukcji obsługi znajdziesz takie info czyli RTFM

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 19, 2007, 15:49:53 »
nie ma to znaczenia - przy wyłączonym wifi też jest (czyt. powinna być) dostępna.
strzelam, że e2c postanowiło samo zarządzać połączeniami wifi i wyłączyło zakładkę. a nawet jeżeli nie, to nie wiem gdzie się podziała i jak ją przywrócić ;)
jeżeli nie jest to problemem, to chyba najszybciej będzie zrobić backup i hard-reset. następnie nie dotykać e2c i korzystać z domyślnego menedżera połączeń w wm5 - nigdy nie miałem z nim najmniejszych problemów :)

ja zrtobisz backup to jak go wczytasz to znow beda te same ustawienia, i bedzie to samo co przed HR
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

*

Offline Henryk

• *
  • 51
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 19, 2007, 16:25:47 »

Przepraszam - faktycznie jest - choć kiedyś też nie mogłęm jej znaleźć i byłem pewien że to przez to. Dziwne.
E2C też miałem nieszczęście używać, ale póki co normalne łączenie wifi mi działa - przynajmniej łączę się ftp'em
do notebooka - internetu nie próbowałem. Może to było po tym patchu e2c ze strony FS który w międzyczasie dograłem.

*

Offline bodzio16

• 8
  • Bon Jovi Fan
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 24, 2007, 20:30:03 »
Zrobilem backup i chcialem hard reset, ale w koncu nie wiem czy robic czy nie. Rozumiem ze backup jest robiony tylko pamieci urzadzenia? bo backup wyszedl tylko 11 mega.

Nie wiem czy dla bezpieczenstwa nie zapisac wszystkiego w notesie, tzn. kalendarza :D

Zrobie ten reset, moze zacznie dzialac...
Napisane: Listopad 24, 2007, 19:27:39
Zatem zrobilem Hard Reset i teraz widze zakladke Konfiguracja Sieci Bezprzewodowej, i mam tam teraz dwie pozycje.

"ikonka laptopa" neostrada_xxxx Łączy
"ikonka mocy sygnalu" neostrada_xxxx Dostepne

Mimo ze klikam na REG na Liveoboxie,  niestety dzialac nie chce, tzn. nie laczy i nie ma neta. Kombinowalem tutaj w ustawieniach Liveboxa czy to PDA wpisywac klucz WEP, lub wogole wylaczyc dla testu ochrone WEP. Bez rezultatu. Poza tym gdy wpisuje w ustawieniach tych polaczen klucz WEP to po ponownym wejsciu w zakladke Ustawien polaczenia klucz WEP jest za krotki, ja wpisuje wiele liczb, a widocznie zapisuje sie tylko kilka. Wpisalem takze w Ustawieniach karty sieciowej "LOOX" (bo chyba tej uzywa PDA?) adres IP liveboxa oraz serwery DNS.

Napisane: Listopad 24, 2007, 20:17:29
:D Dziala, zmienilem ustawienia na "Wspoldzielone SHARED" i dziala. Musialem tez poprawic DNS :D
pozdrawiam,

Bodzio

www.bonjovi.pl