GOMO
serdeczne dzięki za podpowiedzi, nie zawsze czytając forum można jednoznacznie zrobić to co dla innych oczywiste.
zamieszczam podpowiedź Gomo, może przyda się też innym
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Bardzo proste posunięcie trzeba wykonać w tym celu :
- przekopiuj sobie plik mdoc.dio na kartę
- naciśnij klawisz z lewej strony patrząc na wyświetlacz ze znaczkiem aparatu jednocześnie ze słuchawką czerwoną i trzymając te dwa przyciski naciśnij rysikiem reset
- trzymaj do momentu kiedy się pojawi ekran z paskiem na dole jakby coś wczytywał.
To wszystko z operacji

telefon sam zobaczy plik na karcie, zacznie go wczytywać i po wczytaniu kiedy pasek będzie zielony można zresetować go rysikiem ponownie.
Teraz jeszcze jedna sprawa odnośnie rejestrów i wyczyszczenia śmieci po starym systemie:
- naciśnij czerwoną słuchawkę i naciśnij jednocześnie reset, trzymaj do zrestartowania się telefonu i ukazania na wyświetlaczu menu ;
-kursorem góra dół, możesz wybrać jedną z dwóch opcji, nie pamiętam jakie, ale jedna z nich to będzie Boot Clean czy coś takiego.
- wybierasz na początek jedną opcję i klikasz na środek kursora żeby to zatwierdzić (telefon wyczyści rejestr
- wybierz następną opcję poniżej i zatwierdź (telefon wyczyści dane o programach i przywróci wartości fabryczne)
I możesz spokojnie już używać i konfigurować telefon J
""""
tylko czytajcie uważnie bo ja na początku wszystko za szybko zrobiłem i źle
sam rom wydaje się być stabilny, czy szybki to sprawa dyskusyjna, może odrobinę szybszy
WM 5,0 bez marchewki podobnie reagował
programy które działały na wm 5,0 na 6,1 też śmigają zwłaszcza chodzi mi o te z kodami licencyjnymi, nie ma problemów pomimo że producent rozróżniał wersje systemu (mam dla 5,0).
więcej napiszę po kilku dniach użytkowania