Długo szukałem informacji na temat możliwości wykonywania połączeń telefonicznych z t830 przez VOIP. Nigdzie dokładnie nie jest to opisane.. Jednak udało mi się zestawić połączenia i chodzi to bardzo dobrze. Oto moje doświadczenia. Potrzebny jest program umożliwiający połączenia SIP. Jest wiele programów na PDA ale nie mieszczą się na małym ekranie t830. Jednak pięknie działa „speaQ”
www.reqall.com/speaq.html. Potrzebne jest jeszcze konto SIP. Ja założyłem w sieci Ipfon bo popieram polską inicjatywę a tak w ogóle dlatego że dają 10min gratis na próbę połączeń. Konfiguracja jest b. prosta i każdy da sobie radę. Warunkiem korzystania z telefonu jest połączenie z Internetem. Ja bazowałem na darmowych hot spotach. Można po UMTS jeśli ma się Iplusa lub podobne ale u mnie w mieście nie ma UMTS. Jakość połączenia b. dobra ale dobrze jest pracować ze słuchawkami bo rozmówca słyszy echo. I tak oto dzwonimy do np. Anglii siedząc wygodnie na ławeczce za 9gr za minutę i mamy gdzieś naszego operatora telefonicznego z chorymi stawkami za połączenia. Życzę sukcesów.