VOIP w t830

• 7 Odpowiedzi
  • 2096 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

VOIP w t830
« dnia: Październik 18, 2007, 18:54:56 »
Długo szukałem informacji na temat możliwości wykonywania połączeń telefonicznych z t830 przez VOIP. Nigdzie dokładnie nie jest to opisane..  Jednak udało mi się zestawić połączenia i chodzi to bardzo dobrze. Oto moje doświadczenia. Potrzebny jest program umożliwiający połączenia SIP. Jest wiele programów na PDA ale nie mieszczą się na małym ekranie t830. Jednak pięknie działa „speaQ” www.reqall.com/speaq.html. Potrzebne jest jeszcze konto SIP. Ja założyłem w sieci Ipfon bo popieram polską inicjatywę a tak w ogóle dlatego że dają 10min gratis na próbę połączeń. Konfiguracja jest b. prosta i każdy da sobie radę. Warunkiem korzystania z telefonu jest połączenie z Internetem. Ja bazowałem na darmowych hot spotach. Można po UMTS jeśli ma się Iplusa lub podobne ale u mnie w mieście nie ma UMTS. Jakość połączenia b. dobra ale dobrze jest pracować ze słuchawkami bo rozmówca słyszy echo. I tak oto dzwonimy do np. Anglii siedząc wygodnie na ławeczce za 9gr za minutę i mamy gdzieś naszego operatora telefonicznego z chorymi stawkami za połączenia. Życzę sukcesów.

*

Offline ejek

• **
  • 199
  • Sprzęt: Asus 636, Fujitsu-Siemens LOOX T830
Odp: VOIP w t830
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 19, 2007, 11:45:45 »
Przydatna informacja  :ok:

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 13, 2008, 01:15:35 »
witam
ma ktoś może ten probram na dysku? bo ze strony nie idzie sciągnąć.
byłbym bardzo wdzięczny za przesłanie go na maila: wojtas29@gmail.com
htc hd2 (leo storm 1.2.9)
dell streak - 2.1 (8105)

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 13, 2008, 12:41:54 »
http://www.qtechinc.com/speaq_download.htm

Jednak sie da...

Ciekawe co?

*

Offline jurasa4

• 302
  • Sprzęt: TP2, HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 15, 2008, 14:12:25 »
skype działa próbowałem tyle że jakość kiepskawa. Łącze do internetu przez WLAN. Na PDA to jest jeszcze gadżet. Nokia coś tam kombinuje w telefonach ale nie znam szczegółów.

*

Offline cinas

• 20
  • Sprzęt: FSC LOOX T830 + Kingston Elite 2GB + Laptop
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 21, 2008, 09:55:51 »
skype działa próbowałem tyle że jakość kiepskawa. Łącze do internetu przez WLAN. Na PDA to jest jeszcze gadżet. Nokia coś tam kombinuje w telefonach ale nie znam szczegółów.

No z tym sie zgodzic nie moge. przy kiepskiej jakosci lacza (z jakiegos hot spota) rozmawialem z kumpela poprzez skype, ktora mieszka we francji i - powiem szczerze- po godzinnej rozmowie skajp zaczal cos tam sie wieszac ale po 5 minutach przerwy na papierocha wszysko wrocilo do normy... wiec WLAN + skajp + FSC Loox t830 - bajka jak dla mnie...

*

Offline mapic

• **
  • 120
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens T830
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 22, 2008, 00:09:38 »

No z tym sie zgodzic nie moge. przy kiepskiej jakosci lacza (z jakiegos hot spota) rozmawialem z kumpela poprzez skype, ktora mieszka we francji i - powiem szczerze- po godzinnej rozmowie skajp zaczal cos tam sie wieszac ale po 5 minutach przerwy na papierocha wszysko wrocilo do normy... wiec WLAN + skajp + FSC Loox t830 - bajka jak dla mnie...

to musze potestować po sesji ;P Szkoda tylko że jeszcze się nie zarejestrowałem w uczelnianych hotspotach

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 16, 2008, 22:02:25 »
banalnie prosta ?  :(

a co wpisac jako: "sip serwer" ? oraz "out bound proxy"? mam easycall i guzik nic nie dziala :(