t830 samoczynne wybieranie polaczenia gprs

• 9 Odpowiedzi
  • 1474 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

kams

t830 samoczynne wybieranie polaczenia gprs
« dnia: Grudzień 08, 2007, 23:56:39 »
Cześć,

Mam następujący problem z moim t830 który nie wiem jak rozwiązać mam nadzieje że ktoś będzie mi mógł pomóc. Otóż mam skonfigurowany dostęp do internetu na telefonie za pomocą gprs i domowej sieci bezprzewodowej. Teraz wybieram sobie aplikacje msn messanger łącze się siecią bezprzewodową porozmawiam sobie z kimś następnie się wylogowuję z msn poprzez menu sign-out jakoś aplikacja nie chce się zamykać albo ja nie rozumiem filozofii windows mobile ponieważ jak wejdę do aplikacji "running programs" to widzę tam pocket msn i msn messanger więc "ubijam te dwa procesy" także na liście nic nie ma więc jak rozumiem jestem pewien że żadne dodatkowe aplikacje w tle nie działają? Teraz wyłączam sieć bezprzewodową. Teoretycznie teraz nie działa sieć i nie działają żadne programy poza tymi które system potrzebuje. Po około 10-15 sekundach "coś" wybiera połączenie gprs jak dam "cancel" przy próbie tego połączenia to za kolejne 10-15 sekund jest kolejna próba. Jak wyłączę zupełnie telefon i włączę ponownie sytuacja wraca do normy. Możecie mi podpowiedzieć o co chodzi? Czy jest możliwość ustawienia gdzieś aby telefon nie wybierał sam połączenia? Boje się o koszty w sumie nie duże ale zawsze.

Z góry dziękuje za podpowiedz,
Pozdrawiam

*

Offline ejek

• **
  • 199
  • Sprzęt: Asus 636, Fujitsu-Siemens LOOX T830
Odp: t830 samoczynne wybieranie polaczenia gprs
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 09, 2007, 02:01:42 »
Może jakiś program(y) chce sprawdzić dostępne aktualizacje...
O ile się nie mylę Marchevka ma taką funkcjonalność, może to ona... o ile masz...

*

kams

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 09, 2007, 09:22:44 »
nie mam marchevki

*

Offline mapic

• **
  • 120
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens T830
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 11, 2007, 15:00:12 »
no i co z tym zrobić? mi też ni z gruchy ni z pietruchy łaczy się z gprs :/ chyba wywale ustawinia bo  $ lecą :/

*

kams

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 11, 2007, 17:00:38 »
"rozwiązałem to" w sumie to raczej obszedłem niż rozwiązałem... w opcjach sieci jest takie coś odnośnie wybierania domyślnego połączenia dla programów które go potrzebują chodzi o skonfigurowane połączenia gprs itp tu po prostu wstawiłem połączenie które nie ma konfiguracji i działa tj nie wybiera połączania. Minusem tego jest to ze nie działa wtedy wysłanie MMSa. Także połowiczne rozwiązanie.

*

Offline jurasa4

• 302
  • Sprzęt: TP2, HD2
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 11, 2007, 22:28:12 »
w opcjach masz dwa ustawienia dla automatycznego i ręcznego połączenia
dal automatu ustawiasz co bądź byle nie gprs dla ręcznego gprs i wyślesz mms ale będzie się pytał czy połączyć i zobaczysz jak się lączy

*

kams

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 11, 2007, 22:31:29 »
mógłbyś mnie bardziej pokierować bo naprawdę nie widzę tej opcji  :oops:

*

Offline jurasa4

• 302
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 11, 2007, 22:35:57 »
kams
poczekaj musze pogmerac i ci odpowiem
tez masz coś takiego że po połaczeniu przez gprs dalej masz ikonę połączony?

*

kams

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 11, 2007, 22:40:28 »
nie rozumiem jak to ikonkę połączenia? Jak połączy się przez gprs to jest ikonka "G" nad zasięgiem w każdym razie widać że jest połączony jak połączy się przez 3G również jest ikonka tylko że inna w każdym razie wszystko wyświetla. Jedynie co to wykorzystuje go jako modem do laptopa to nic nie pokazuje to mnie trochę dziwi ale w sumie to jest realizowane przez tą dziwną aplikacje CONNECT coś tam.

*

Offline jurasa4

• 302
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 11, 2007, 22:45:34 »
kams to ja pierdziele głupoty jednak to ja sam sobie wybieram w ustawieniach połączen po czym ma iśc internet
czy po gprs czy po lan namieszałem sorki