T830, brak reakcji na karte SD

• 10 Odpowiedzi
  • 3353 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

T830, brak reakcji na karte SD
« dnia: Październik 22, 2008, 18:45:01 »
Witam Kolegów,
Mam problem ze swoim JF 830. Mianowicie po włożeniu karty SD nie ma efektu. Nic się nie dzieje. Nie zależy to od samej karty ( próbowałem z kilkoma) podejżewam sam slot. Czy ktoś wie jak mogę sprawdzić wejście. Twardy reset nic nie dał.  Czekam na każdy pomysł rozwiązania problemu.
Pozdrawiam

Odp: T830, brak reakcji na karte SD
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 22, 2008, 22:38:15 »
ja bym podejrzewał mechaniczne uszkodzenie styków.

ewentualnie czy instalowałeś jakieś sterowniki do SDHC czy cos takiego?? mi raz zablokowaly port SD

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 23, 2008, 09:22:19 »
twardy reset raczej usunąłby niewłaściwe sterowniki
proponuję na początek zajrzeć do gniazda. Może nie doszło do uszkodzenia tylko na przykład jakiś śmieć dostał się do slotu i powoduje że karta nie kontaktuje

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 23, 2008, 22:34:11 »
witam,
po dokładnym oglądnięciu karty, zauważyłem uszczerbiony kawałek. Możliwe, że jest podgięta blaszka w slocie. Nie wiem czy będę w stanie samodzielnie to naprawić.
Mam pytanie, czy warto odsyłać sprzt do serwisu.
Jestem z małego miasta i oddanie T830 wiąże się z wysyłką pocztą i kombinowaniem. Mam niewypisaną kartę gwarancyjną i paragon. Gdzie jest serwis i jak długo trwałaby naprawa. Jak to się odbywa? Czy uzają mi takią usterkę? Czy warto?
Pozdrawiam

*

Offline tranzystor

• 500
  • Sprzęt: Blackberry 9000, PlayBook 16GB OS2
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 04, 2008, 09:47:26 »
heja  \
 naprawy realizuje  RAM SERVICE w  warszawie    ale z tego co piszesz nprawa nie kwalifikuje sie na naprawe gwrancyjna  (prawdopodobnie przyjdzie wycena jesli go wyslesz  - bylby to modol czytnika , jest  on w postaci osobnej plytki odlaczanej od plyty glownej 

Proponuje poszukac  dobrego  elektronika lub kogos  kto nie otwiera nozem"  urzadzen   tylko robi tak jak nalezy  jesli  sie podwinela  tylko nozka  to  raczej powinno sie  dac  to zalatwic  ;)
 ewentulanie przelutowac   gniazdo  z czytnika  kart  ;) uniwersalnych 

pozdrawiam i strzez sie zlotych raczek  ;)

*

Offline BOX47

• *
  • 84
  • Sprzęt: T 830
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 19, 2008, 06:49:35 »
dopiszę się do tematu
więc po różnego rodzaju próbach z WM znalazłem stabilny na naszej stronie i jak większość chciałem mieć możliwość czytania kart SDHC
ktoś podał link opis ale niestety kart SDHC nie czyta a do tego dziś mam problem z odczytaniem SD
nie jest to uszkodzenie mechaniczne a inne czytniki czytają mi karty
jak znaleźć soft czy jak się nazywa plik odpowiedzialny za czytanie SDHC aby go usunąć i żeby nie kolidował mi z odczytem kart SD bo nie dał się soft do SDHC wgrać występowały jakieś błędy instalacyjne
pozdrawiam

*

Offline tranzystor

• 500
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 19, 2008, 08:30:06 »
witay
Prawdopodobnie zamienily sie pliki systemowe (pliki sterowanika czytnika ) podczas instalacji najlepiej bylo by zrobic hardware reset  z tej racji iz    czasem pozniejsze wgranie  "wlasciwego" sterownika SDHC moze poprostu nie zadzialac  poniewaz uklad wylacza sie wowczas sprzetowo bo wykryciu nieprawidlowej pracy  (przynejmniej  tak robi sie  w wiekszosci urzadzen  )
pozdrawiam
ps . zrobiles sobie backup przed wgraniem  ?

*

Offline BOX47

• *
  • 84
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 19, 2008, 18:24:36 »
jestem świeżym użytkownikiem T830 i nie wiem jeszcze wszystkiego o tym sprzęcie
back-up hehe na razie pomińmy ten temat
trochę grzebiąc i dociekając po odpaleniu task manager-a karta jest widoczna ?
psikus
jak wyłączę taska to zapomnij o karcie
ps-1 z innej beczki
"spalanie" prądu z baterii
coś ostatnio wzrosło wyczerpywanie baterii
czy ktoś dokupywał baterię o pojemności większej jak 1530mAh, np taką ponad 3k mAh
ps-2 co do hard-resetu to nie chcę by regułą na problemy był reset
zawszę próbuję znaleźć przyczynę i usunąć "wcinający" się problem, to jak z wyciskaniem trądzika, nie trzeba amputować twarzy :D
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2008, 19:03:28 wysłana przez BOX47 »

*

Offline tranzystor

• 500
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 20, 2008, 08:21:03 »
Heja 
 stad wlasnie  moje  zapytanie o backup ( robisz  go jak wszystko jest ok) a jak sie  cos  krzaczy  to hard resecik , przywracanie backupu i po 2 min masz systemik  taki jaki miales  :) ( pomsyl o tym na przyszlosc)  do do wzrostu  poboru pradu   najprawdopodobniej  wynika  to z  aplikacji pracujacych w  tle badz dodatkowych uslug jak ma to miejsce w programach  ( wiesz to tak jak z pc towym windowsem  za wiele nawalisz i juz po nim sie sypie) dlatego tez to moze miec odbicie na twojej baterii. Co dobaterii  3000MAh   dzialaja  one  tylko w miare mozliwosci   kupuj oryginal (fujitsu wypuscilo oryginalna powiekszona baterie do serii  T8XX) podruby jak wiesz nie maja czujnika i temperatury oraz  pinu pomierowego  i pocket czasem moze przy nich  swirowac  bo nierozpoznawac ich poprawinie (choc ladowanie  jest  do 4,2v i jest to mierzone )
ale wiesz jak to z  zamiennikami bywa   dzialaja  ale to nie jest to  .

Pozdrawiam

ps. co do amputacji twarzy i wyciskania opryszczki  --- hm backup dobra rzecz  testujesz  cos niechalo  ->przywracasz i masz spokoj  :p

*

Offline BOX47

• *
  • 84
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 20, 2008, 15:42:07 »
dzięki tranzystor
przy okazji trochę do świąt jest ale wszystkiego najlepszego
pozdrawiam

*

Offline kolor

• 5
  • Sprzęt: loox T830
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 21, 2008, 19:18:00 »
Sterownik SDHC opisany w http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=102780.0 sprawdziłem i obsługuje karty 16G SDHC (w moim wypadku EMTEC 16G cllass 4).
Zainstalowany na WM 5 działa szybciej od oryginalnego .