Odgrzeje temacik, bo mam nowe spostrzezenia.
Otoze ostatnio zaliczylem HR i w zwiazku z czym troche czasu trwalo zanim doszedlem prawie do takiego samego stanu (jestem na etapie pierwszych prob z softem backupowym).
Niestety albo i stety pech chcial, ze zainstalowalem stara wersje Tweakera, gdzie nie ma opcji wymuszania na telefonie w jakim trybie ma dzialac (2G/3G). To z kolei sprawilo, ze w wiekszosci przypadkow nie umyslnie korzystalem z Automatic mode. Poniewaz zasieg 3G w aglomeracji Slaskiej (Katowice i miasta oscienne) gdzie pracuje i mieszkam jest bardzo dobry w wiekszosci miejsc to najczesciej bylem wlasnie na 3G.
Okazalo sie ze jakosc rozmowy poprawila sie i to bardzo (wczesniej wymuszalem Tweakerem 2G). Nie odczuwam juz dyskomfortu slabej jakosci rozmowy jak to bylo przy 2G, jedynie przy bardzo slabym zasiegu tj 2 kreski w dol jakosc jest troche gorsza. Zas tam gdzie zasieg jest silny moim subiektwynym zdaniem jakosc rozmow nie odbiega od zwyklego telefonu. W zwiazku z powyzszym dzialam na automacie dalej i tak pozostanie. Zastanawialem sie nad przejsciem na sztywno na 3G, jednak niesty sa jeszcze czarne dziury, gdzie zasiegu 3G brak,a wiec wole automat. Orange na szczescie sukcesywnie powieksza zasieg 3G i widac to golym okiem, ja obserwuje zasieg 3G juz od roku.