T 830 - rwie głos przy połączeniu telefonicznym

• 18 Odpowiedzi
  • 2748 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline yohne

• **
  • 111
  • Sprzęt: HTC HD 2
T 830 - rwie głos przy połączeniu telefonicznym
« dnia: Październik 08, 2007, 17:10:10 »
Witam. Miałem problemy w czasie połączenia telefonicznego ( głos się rwał). Z tego co wyczytałem na forum to po wgraniu nowego romu problem miał się uspokoić , ale u mnie nic się nie zmieniło w tym problemie ( nadal rwie).Może ktoś wie co jest tego przyczyną ? Taka sytuacja nie za każdym połączeniem. Moż się myle , ale  rwie na połączenie 3G a na 2G nie zauważyłem. Jest możliwość gdzieś w ustawieniach wyłączenie 3G. Pozdrawiam

Odp: T 830 - rwie głos przy połączeniu telefonicznym
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 08, 2007, 22:41:52 »
start/settings(ustawienia)/phone(telefon)/zakładka networki i tam masz na lisice rozwijanej

pozdro

*

Offline kri z

• 25
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 08, 2007, 23:17:55 »
Dla moich poszukiwan, mozesz sprawdzic na jakiejs karcie 3V? Na jakims nowym simie.

KriZ

*

Offline yohne

• **
  • 111
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 09, 2007, 18:48:53 »
dzięki bardzo sprawdzam. Kri z coś jaśniej ( mam wymienić kartę sim na nową ? ) pozdrawiam
Napisane: Październik 09, 2007, 18:35:43
loveside - wchodze w ustawienia,telefon... a potem gdzie?
ustawie . Mam zakładki , telefon,usługi,sieć,cb

*

Offline kri z

• 25
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 09, 2007, 20:43:37 »
1. Dokladnie o to ;) Zobacz czy na jakiejs karcie nowego typu bedzie dzialalo lepiej, zauwaz, ze chyba tylko orange dla 3G wymaga wymiany kart na nowe. U mnie szopki byly na "starych" kartach, na nowej w plusie problemy nie wystepuja (mi nie rwalo, ale nie moglem wykonywac wychodzacych)

2. start -> ustawienia ->system->tryb wyboru sieci (taki znaczek lejka z literkami G i 3G). Z tymi trybami tez jest problem i sa do tego tweaki.

KriZ

*

Offline kornik79

• 9
  • Sprzęt: e51 T830
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 09, 2007, 21:41:50 »
mam pytanko czy u Was dźwięk przy rozmowie tel jest też taki tragiczny jak u mnie ? Przy max głośności charczy jak cholera ;/ a dam ciszej no to słabo słychać ;/ ten typ tak ma ? ;)

*

Offline lahudra

• 36
  • Sprzęt: t830
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 10, 2007, 12:13:15 »
mam pytanko czy u Was dźwięk przy rozmowie tel jest też taki tragiczny jak u mnie ? Przy max głośności charczy jak cholera ;/ a dam ciszej no to słabo słychać ;/ ten typ tak ma ? ;)

Chyba ma bo u mnie to samo...

*

Offline yohne

• **
  • 111
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 10, 2007, 19:34:56 »
Zmieniłem z 3G na 2G i problem się uspokoił. Wymienie jeszcze karte sim na nową i przejde na 3G i wtedy zobacze.

*

Offline kri z

• 25
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 10, 2007, 20:56:47 »
Zmieniłem z 3G na 2G i problem się uspokoił. Wymienie jeszcze karte sim na nową i przejde na 3G i wtedy zobacze.

Zrobisz soft reset i problem wroci :P (u mnie tak bylo)

KriZ

*

Offline ejek

• **
  • 199
  • Sprzęt: Asus 636, Fujitsu-Siemens LOOX T830
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 10, 2007, 22:14:34 »
Zrobisz soft reset i problem wroci :P (u mnie tak bylo)

T830Tweaker Waszym przyjacielem  :ok:

http://free-zg.t-com.hr/dmoravsk/t830tweaker130/T830Tweaker.zip

http://www.firstloox.org/forums/showthread.php?t=7601&page=10

*

Offline kri z

• 25
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 10, 2007, 22:28:55 »
Stare... :P Sprawdzales z romem 1.12 czy sie nie gryzie? wiele z rzeczy ktore poprawial ten poprawiacz zostaly naprawione w 1.12.

KriZ

*

Offline ejek

• **
  • 199
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 10, 2007, 22:32:21 »
Wygląda zdrowo :]
I wymusza właściwe zachowanie ;) też 3G/2G

Stary? T830Tweaker 1.30 jest z sierpnia 2007
a ostatni ROM 1.12 z początku 2007

Czyli...?  :P
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2007, 22:37:04 wysłana przez ejek »

*

Offline yohne

• **
  • 111
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 11, 2007, 07:43:43 »
Wgrałem i dzisiaj przetestuje przez czały dzień i zobaczymy.Mam zamiar podjechać jeszcze do plusa i wymienić na nową karte sim. Miejmy nadzieje że cały komlet jakoś zadziała. Pozdrawiam

*

Offline yohne

• **
  • 111
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 11, 2007, 10:57:58 »
Po wgraniu T830Tweakera ( nie ruszałem ustawień ) problem jest taki sam na 3G. Cały czas na 2G chodzi OK. nie rwie głosy.Cała sytuacja zaczyna mnie denerwować.Markowy sprzęt a tyle problemu , może ktoś zna wyjście z problemu. Czekam i pozdrawiam 

*

Offline kri z

• 25
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 11, 2007, 15:02:28 »
Wygląda zdrowo :]
I wymusza właściwe zachowanie ;) też 3G/2G

Stary? T830Tweaker 1.30 jest z sierpnia 2007
a ostatni ROM 1.12 z początku 2007

Czyli...?  :P

Z tego co wiem w romie 1.12 juz to niby poprawili. Co do "starosci" - masz racje, ze ten tweak pojawil sie po ukazaniu sie nowego romu, jednak zauwaz, ze poprzednia wersja tweaka byla przed aktualizacja romu, teraz wystarczy popatrzec na historie zmian i wiadomo o co mi chodzilo ;) Zwaszcza, ze od wersji 1.30 nie bylo nowej.

Ja stawiam na blad w obsludze kart SIM.

KriZ

*

Offline ejek

• **
  • 199
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 11, 2007, 21:19:39 »
Po wgraniu T830Tweakera ( nie ruszałem ustawień ) problem jest taki sam na 3G. Cały czas na 2G chodzi OK. nie rwie głosy.Cała sytuacja zaczyna mnie denerwować.Markowy sprzęt a tyle problemu , może ktoś zna wyjście z problemu. Czekam i pozdrawiam 

A może problem to słaby sygnał 3G?
Napisane: Październik 11, 2007, 21:14:58
Z tego co wiem w romie 1.12 juz to niby poprawili. Co do "starosci" - masz racje, ze ten tweak pojawil sie po ukazaniu sie nowego romu, jednak zauwaz, ze poprzednia wersja tweaka byla przed aktualizacja romu, teraz wystarczy popatrzec na historie zmian i wiadomo o co mi chodzilo ;) Zwaszcza, ze od wersji 1.30 nie bylo nowej.
Ja stawiam na blad w obsludze kart SIM.
Wygląda, że nie poprawili i po resecie T830 zapomina ustawienia dotyczące
2G/3G/Automatyczny
dlatego T830Tweaker jest pomocny :)

*

Offline yohne

• **
  • 111
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 15, 2007, 15:48:47 »
Po wszystkich próbach typu; nowy rom,resety ,tweaker  przy 3G rwie nadal a przy ustawieniu 2G jest spokój. Dowiadywałem się i mam karte sim nowego typu więc wymiana na nową  nie ma sensu ( kosztw plusie to 50 zł) chyba że jest uszkodzona.Tweaker mam ustawiony tak jak wgrałem.Może trzeba zmienić jakieś ustawienia?
Pomału zaczyna mnie to denerwować i zniechęcam się do T830. Jeśli znacie koło ratunkowe to POMOCY !!
pozdrawiam

*

Offline Merauder

• **
  • 115
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 13, 2007, 12:44:00 »
Odgrzeje temacik, bo mam nowe spostrzezenia.
Otoze ostatnio zaliczylem HR i w zwiazku z czym troche czasu trwalo zanim doszedlem prawie do takiego samego stanu (jestem na etapie pierwszych prob z softem backupowym).

Niestety albo i stety pech chcial, ze zainstalowalem stara wersje Tweakera, gdzie nie ma opcji wymuszania na telefonie w jakim trybie ma dzialac (2G/3G). To z kolei sprawilo, ze w wiekszosci przypadkow nie umyslnie korzystalem z Automatic mode. Poniewaz zasieg 3G w aglomeracji Slaskiej (Katowice i miasta oscienne) gdzie pracuje i mieszkam jest bardzo dobry w wiekszosci miejsc to najczesciej bylem wlasnie na 3G.
Okazalo sie ze jakosc rozmowy poprawila sie i to bardzo (wczesniej wymuszalem Tweakerem 2G). Nie odczuwam juz dyskomfortu slabej jakosci rozmowy jak to bylo przy 2G, jedynie przy bardzo slabym zasiegu tj 2 kreski w dol jakosc jest troche gorsza. Zas tam gdzie zasieg jest silny moim subiektwynym zdaniem jakosc rozmow nie odbiega od zwyklego telefonu. W zwiazku z powyzszym dzialam na automacie dalej i tak pozostanie. Zastanawialem sie nad przejsciem na sztywno na 3G, jednak niesty sa jeszcze czarne dziury, gdzie zasiegu 3G brak,a wiec wole automat. Orange na szczescie sukcesywnie powieksza zasieg 3G i widac to golym okiem, ja obserwuje zasieg 3G juz od roku.
jakaś Motorola->C25->C35i->3210->S35i->S45i->T630->SXG75->FS T830->no właśnie, co tu wybrać?

*

Offline Caravan

• 37
  • Sprzęt: Nokia E61, FS T830
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 16, 2007, 20:03:02 »
Mój T830 pracuje w sieci ERA. Czasami również mam problemy z rozmowami w 3G, ale dokładnie to samo miałem z E61. I nie chodzi tylko o jakość rozmów, ale również o sytuacje, gdy w ogóle nie można się do mnie do dzwonić. Stąd też mniemam, iz problem nie tkwi tak do końca w T830, ale raczej w pokryciu i sile 3G. Co prawda Warszawa jest teoretycznie pokryta w całości 3G, ale być może ERA ma jakieś problemy. Kiedy jakiś czas temu (taz ze trzy miesiące) dzwoniłem na infolinię pomocy technicznej ERY, przemiła pani poinformowała mnie wtedy, że w istocie mogą sie pojawiaćproblemy z ołączeniami w 3G i zaleca przełączenie się w tryb pracy 2G. Ot podejście na zasadzie TTTM (Ten Typ Tak Ma) :mrgreen:

BTW, sprawdziłem przed chwila i automat znów przerzucił mnie w tryb 2G...
Pozdrawiam
Caravan