Sprawy DOSowe

• 1 Odpowiedzi
  • 862 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sprawy DOSowe
« dnia: Grudzień 26, 2005, 21:50:19 »
Witajcie

Staram sie rozgryźć DOSa a dokładniej odpalić go na moim Simpad z windows 4.1

Tutaj w serwisie przeczytałem, że jest kilka możliwości. I wszytko fajnie do momentu aż zacząłem je sprawdzać.

Zacznę od tego co mnie najbardziej interesuje i z czym wiąże największe nadzieje.

DOSBox

Pierwszego DOSBox-a podciągnąłem z download tego serwisu. Czyli wersja Pana Mamaich (BTW. Bardzo dużo jest linków do serwisu tego Pana ale ta strona nie wygląda na działającą). Nie udało mi sie odpalić. Winda wyświetliła wyjątek.

Drugim DOSBox-em był DOSBox pana n0p. Wydaje sie bardzo fajny. Uruchamia sie elegancko ale ... (całkiem dużo ale). Nie reaguje na klikanie rysikiem. Jeśli pisać na klawiaturze wirtualnej windows to przyjmuje literki. Poza tym ekranik DOSa jest maleńki. Nie mam jak zwiększyć go bo (tak przypuszczam, ze jest to ta opcja) bo nie reaguje na rysik jak wspomniałem. W pliku conf wpisałem wielkość raz 640x480 ale pojawiła się tylko ciemność.

pDOXBox – opluł mnie jedynie jakimś błędem na konsoli. Szybko miga ale to jakieś HEXy były chyba.

PocketDOS – Jest płatny a to juz jest problem. Wersja demo sie co chwila restauruje. Zresztą nie tylko ona .... Ale chodzi. Ale te restarty uniemożliwiają cokolwiek zrobić.  

QEMU - W serwisie przeczytałem, że jest takie coś. Ale gdzie tego szukać i żeby poszło jeszcze na  Simpadzie.

Tak więc trochę jestem przybity. Bo wszędzie widze obrazki jak to ludziom DOS śmiga biega a u mnie nie ... Mam nadzieje, że ktoś mi doradzi jak odpalić któregoś z DOSBox-ów. np. tą wersje pana n0p.

*

Offline BaGRoS

• 641
    • Bielizna damska
  • Sprzęt: HTC Touch PRO + Samsung OMNIA 8GB x2szt
Sprawy DOSowe
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2006, 21:23:35 »
Hey
Ja chciałem odpalic PocketDOS dla testu (nie ważne, że demo) lecz zawsze się zawieszą po wyświeleniu ekranu i klawiatury...
8) BaGRoS 8)
REGULAMIN!