PocketDos, Railroad tycoon, problem z Numpadem :(

• 15 Odpowiedzi
  • 3031 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kosmo

• 254
« dnia: Listopad 28, 2004, 10:24:37 »
Witam

Zainstalowalem sobie pocketdosa zeby pograc w Railroad tycoon (swietna stara gra:) tylko jest problem: do budowania torow uzywa sie klawiatury numerycznej. Jak ustawic w pocketdosie (albo zmienic w grze ale w to watpie) zeby dało sie grac :D

pozdrawiam i dziekuje

Zbyszek Jaroń

ps. Nm (nie zauwazylem go wczesniej :| ) w klawiaturce Pocketdosa chyba dobrze dziala , jednak w samej grze juz nie ... a probowalem sam zmapowac sobie go na jakis klawisz sprzetowy, jednak chyba robie to nieumiejetnie :\ ale nie poddam sie :D gra jest tego warta :D

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 28, 2004, 16:13:40 »
Ja gralem w Cywilizacje na Pocket DOS i klawiatura numeryczna dzialala OK.

*

Offline rx7

• *
  • 52
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 09, 2004, 12:42:29 »
Właśnie testuje PocketDos? podpinałem w SETTINGS/SYSTEM w  zakładce CPU/FPU  plik  PDOS_BOSCH_CPU.dll  oraz  PDOS_WMFPUEMU_FPU.dll  i  niestety po uruchomieniu jakiejkolwiek gierki która wymagała 386 lub 486 otrzymywałem komunikat
"nazwa pliku.exe DOS/16M error: [40] not enough available extended memory (XMIN)"
Wie ktoś o co chodzi???
Jak dotąd testowałem WORMS, BLOOD, NFS. Próbowałm też TIM ale kilka sekund po uruchomieniu TIM wyłącza mi PocketDos.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 09, 2004, 13:11:07 »
No wiem o co chodzi - enough available extended memory  :) Czyli za malo XMSu masz :)

Ile masz wolnej pamieci operacyjnej w PDA po uruchomieniu pocket dosa? Bo byc moze troche za malo jak dla niektorych gier.

*

Offline dyv

• 10
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 09, 2004, 16:06:55 »
a ja mam taki problem :) usiluje uruchomic Heroes of Might and Magic I i cosik takiego sie pojawia : DOS/16M error : [15] protected mode available only with 386 or 486

Moze ktos wie czy da sie cos z tym zrobic :)

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 09, 2004, 17:17:20 »
Na stronce PocketDosa, w dziale download, na sameym dole jest takie coś jak "Other Downloads", a poniżej pliki do pobrania: WMFPUEMU i80387 FPU emulator plug-in for PocketDOS (v1.09.0 and later)
Bochs i80486DX CPU emulator plug-in for PocketDOS (v1.09.0 and later)
DOSBox i80486SX CPU emulator plug-in for PocketDOS (v1.09.0 and later)
Ściągnij któryś (najlepiej 387, będzie szybciej chodzić) i zainstaluj (proces instalacji jest w pliku txt dołączonym do tych pluginów).

*

Offline rx7

• *
  • 52
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 09, 2004, 19:12:38 »
Chciałem sprawdzić ustawienia pamięci i namieszałem. w SETTINGS/MEMORY/ na wszystkich zakładkach ustawiłem na FULL czyli CONVENTIONAL 640Kb, UPPER 112 Kb no i coś mnie podkusiło żeby również na FULL ustawić EXPANDED. Efekt był taki że po restarcie PocketDosa nie mogłem już go uruchomić.
Odinstalowałem, zainstalowałem od nowa i mam teraz ten sam problem co klubowicz dyv czyli nie mogę emulować 386 i 486 z ta małą różnicą że ja podpiałem dll-e. Zarówno    PDOS_WMFPUEMU_FPU.dll    jak i próbowałem  PDOS_DOSBOX_CPU.dll   i niestety za każdym razem   ten sam komunikat czyli   "DOS/16M error : [15] protected mode available only with 386 or 486"   jedyne co zadziałało to  PDOS_BOSCH_CPU.dll   i nawet odpaliłem BLODA :)    ale niestety z prędkością jednej klatki na kilka sekund (pewnie dlatego że emuluje on 486). Nie wiem co jest grane, wcześniej zadziałał mi PDOS_WMFPUEMU_FPU.dll ale mialem za to komunikaty związane z brakiem wolnej pamięci.... ma ktoś jakiś pomysł??? :(

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 09, 2004, 20:14:45 »
Zwiększ wielkość pamięci na programy (taki suwak w settings>memory). A pluginy, to po przekopiowaniu do katalogu pocketdosa, włącz pdos, a następnie w opcjach programu powinna być zakładka "System" i tam gdzieś wybierało się plugin. Napewno znajdziesz.
Co do szybkości, to tak musi być :) . Jedyne rozwiązanie to podkręcenie procka.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 09, 2004, 20:27:54 »
Wlasnie. Tak jak mowi Poklik i jak ja wczesniej mowilem - chodzi o pamiec palmtopa a nie pamiec samego Pocket DOSa. Powiedz ile masz wolnego RAMu operacyjnego w PDA. Przed startem i po starcie Pocket Dosa

*

Offline rx7

• *
  • 52
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 09, 2004, 20:59:35 »
Jak wspominałe w wcześniejszym poscie problem z pamięcią na razie (lub już) nie istnieje... był wcześniej ale teraz po ponownej instalacji POCKETDOSa nie mogę uruchomić emulacji 386   podpinałem dll-a odpowiadającego za emulację 386 czyli PDOS_WMFPUEMU_FPU.dll   i nic.  
Działa mi jedynie     PDOS_BOSCH_CPU.dll     a to już o ile się nie mylę dll odpowiedzialny za 486.
I dlatego myślę że gry chodzą tak wolno. Sugeruję się opisem PocketDosa w jakieś polskiej stronki w którym wspomnine było że przy emulacji 486 drastycznie spada wydajność a zdecydowanie lebiej jest pod 386...
A co do podkręcania procka to 15-20% wzrostu MOCY mysle że niewiele w takim przypadku pomogą....

[Dodano: 2004-12-09 21:22:43]

PS. Właśnie udało mi się odpalić WORMS :)
Ale z prędkościa:   jedna klatka w kilkanaście sekund  :( (nie mylić kilkanaście klatek na sekunde  ;)  )

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 09, 2004, 22:20:26 »
No ale po co odpalasz Wormsy pod Pocket Dosem, skoro sa Wormsy dla PPC :) Druga sprawa to po prostu nie ma sensu bawic sie w emulacje czegos wiekszego niz standardowy CPU. 386 i 486 przydaje sie tylko w przpadku bardziej wymagajacych programow, gdzie predkosc pracy jest po prostu czynnikiem pomijalnym. W gra to sie nie sprawdzi.

*

Offline rx7

• *
  • 52
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 09, 2004, 22:43:02 »
Zgadzam się w pełni  że to trochę bezsensu (bo mam na LOOXie  zarówno worms jak i snalis) ale.... ja lubie marnować  swój cenny czas na takie pierdoły...
Miałem nawet chęć zainstalować win95 na PPC ale ochłonąłem...

PS. a dla zainteresowanych;
...odpaliłem Medal Of Honor Underground pod FpseCE (emulator PSX) i  chodzi... aczkolwiek z prędkością 10 - 12 klatek na sekundę (no chyba żebym podkręcił procka to może wtedy było by lepiej...)   :)

*

Offline dyv

• 10
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 10, 2004, 11:23:35 »
Skopiowalem plugin (WMFPUEMU i80387 FPU) do katalogu z execem, PocketDOS sie uruchamia , w zakladce system jest tylko opcja boot from: jest ustawione Datalight ROM-DOS 6.22 ROM. Heroesi dalej nie chodza :( ale udalo mi sie uruhcomic Dune2 :P predkosc z 1-2 klatki na sec. Dalej probuje czekajac az Heroesi wyjda na PPC.

Udalo sie odpalic na 486 (Bochs) ale pisze ze za malo pamiec :P a mam 25MB wolnego na Programs

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 12, 2004, 12:44:16 »
Cytat: dyv
Skopiowalem plugin (WMFPUEMU i80387 FPU) do katalogu z execem, PocketDOS sie uruchamia , w zakladce system jest tylko opcja boot from: jest ustawione Datalight ROM-DOS 6.22 ROM. Heroesi dalej nie chodza :( ale udalo mi sie uruhcomic Dune2 :P predkosc z 1-2 klatki na sec. Dalej probuje czekajac az Heroesi wyjda na PPC.

Udalo sie odpalic na 486 (Bochs) ale pisze ze za malo pamiec :P a mam 25MB wolnego na Programs
Zainstaluj najnowszą wersję PocketDosa (chyba 1.09.1), tam jest możliwość wybrania w zakłdace "System" żądanego pluginu.
Co do pamięci. Spróbuj zwiększyć ilość dostępnej pamięci w opcjach PocketDosa. Albo daj więcej pamięci dla Storage, a nie dla Programs (może coś to pomoże).

*

Offline dyv

• 10
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 14, 2004, 00:11:29 »
narazie dalem sobie na wstrzymanie :) dzieki za rade poprubuje uruchomic gierke jak czas pozwoli :)

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 26, 2005, 19:50:41 »
"DOS/16M error : [15] protected mode available only with 386 or 486" a mam wersje 1.9.1 i opcje wyboru pomiedzy prockami po restarcie i tak to samo.
Moze dlatego ze dzialam na opcji za free ? Jak sobie z tym poradzic czy ktos podolal ?