PocketDOS Jak emulowac 386?

• 24 Odpowiedzi
  • 9190 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 03, 2005, 02:35:35 »
witam wszystkich od pewnego czasu staram sie dociec w jaki sposb emulowac procek 486 lub 386 w pocket dos wg autora jest to do zrobienia niestety jak i co pojecia niemam. Hmm ponoc wystarczy przekopiowac wlasciwy *.dll w odpowiednie miejsce i juz ale .. zciagam PDOS_DOSBOX_CPU rozpakwje plik z odpowiedniego do swojego procka katalogu przenosze w miejsce gdzie zainstalowany jest pocketdos i.. hmm no i wlasnie nic dalej dostaje komunikaty ze .. blablabla requires 386 or better blablabla.. no wiec pomyslalem ze moze juz ktos w tym kiernku osiagnal przedemna sukces i podzieli sie tajemnica?! prosze o pomoc!! orku@tlen.pl

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 03, 2005, 07:56:38 »
Wtyczke procesora (sam plik a nie jakis katalog) nalezy przegrac do katalogu Plugins... jesli dobrze pamietam. Nastepnie w opcjach aplikacji PocketDOS nalezy ustawic z jakiego procesora ma on korzystac.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 03, 2005, 11:41:42 »
no tak dokladnie tak robię moze tylko nie dokładnie się wyrazilem :) niestety nic to nie daje

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 03, 2005, 12:44:48 »
Teraz nie mam jak sprawdzić, ale chyba gdzieś w opcjach PocketDOSa (chyba "System") było można wybierać plugin, którego chce się używać.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 03, 2005, 14:06:54 »
mhm i wybieram settings-CPU/FPU (PDOS_DOSBOX_CPU.dll) to ma niby emulowac 486 no i niestety nie robi nic tak naprawde w artykule o emulacji przeczytalem ze powinno dzialac wolniej niestety gry ktore chodzily chodza tak jak poprzednio te ktore chcialy miec lepszy procek chca miec dalej np 386 or better required... hmm moze DOSbox jest lepszy? a moze znacie jakies inne emulatory dosa?

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 03, 2005, 14:43:07 »
Ty chyba ściągałeś ten plugin "DOSBox i80486SX CPU emulator plug-in for PocketDOS", prawda? To teraz ściągnij ten "Bochs i80486DX CPU emulator plug-in for PocketDOS". Powienien działać...

*

Offline irwin

• 434
    • http://www.irwin.republika.pl/
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 03, 2005, 15:10:16 »

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 05, 2005, 19:43:46 »
"To use this emulator with PocketDOS, copy the DLL file to the same folder as
the PocketDOS.exe executable. Ensure that there are no other DLL files with
the name PDOS???CPU.DLL in the folder, as PocketDOS will (currently) load the
first matching (x86 CPU emulator) DLL it finds."
Wynika z tego, że pocketdos załaduje sam plik do emulacji procka. Oprócz tego, ja w swoim pocketdosie nie mam w settings nigdzie pola CPU/FPU:/. Do tej pory używałem tylko turbo pascala i działał w miare dobrze. Teraz wgrałem jedną ze swoich ulubionych gierek Lords of the realm i się ślimaczy, że aż strach:/. Spróbuję dosboxa, może będzie lepiej.

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 09, 2005, 09:36:42 »
oeku - po prostu wyrzuc z katalogu/zmien nazwe na zzz, lub cos takiego. Swoj stary plik odpowiedzialny za procek, a nastepnie wrzuc nowy. 100% ze zadziala.

*

Offline spooky

• **
  • 152
  • Sprzęt: HTC TP
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 27, 2005, 01:28:45 »
Ja też mam ten problem...Zrobiłem dużo miejsca w pamięci PDA, odpalam z tym Boschem i %#@#$^@$...Dalej nic nie chodzi.(386 lub 486 required...) Chyba, że takie pozycje jak Mortal Kombat, Settlers czy Warcraft za Chiny nie pójdą ?? Jak to jest ?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 27, 2005, 07:32:54 »
Warcraft ruszy na Qemu albo DosBox.

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 27, 2005, 14:50:29 »
mam wersje 1.9.1 do wyboru 3 procki i na jakikolwiek zmienie to po restarcie i tak to samo dalej chce 386 lub lepszy .... .dll z prockami w katalogu  pocketDOS co jest nie tak ?

*

Offline Lutek

• 677
  • Sprzęt: MDA Pro
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 27, 2005, 23:25:17 »
Mam wersję PocketDOS 1.7.2, tak przynajmniej wyświetla po starcie.
Po zainstalowaniu "DOSBox i80486SX CPU emulator plug-in for PocketDOS" i skopiowaniu Settlers 2 (lubię w to pogrywać) żywcem z PC do Pocketa po pierwszym uruchomieniu długie oczekiwanie (pewnie się zawiesił...?) i ekran powitalny, a później wszystko idzie całkiem nie źle. Wcześniej ciekawy komunikat dotyczący myszki. Jeśli mycha nie jest normalnie w PC na COM to wyświetla ciekawy komunikat ale i tak idzie. Na Pocet-cie to samo ale "śmiga", to znaczy da się grać. Jaki sprzęt? Zobaczcie obok (po prawej stronie).                                                 MIO 528

*

Offline spooky

• **
  • 152
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 28, 2005, 00:24:40 »
Głupie pytanie. Ale jak się używa tego Qemu (odpala - może jestem leń :) - ale coś mi nie idzie :) ) ?

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 30, 2005, 17:11:46 »
Lutek a jak skonfigurowales pocketdosa? Ja sciagnalem demo wersja 1.09 i ten emulator  i80486SX CPU. Ale settlersi 2 nie uruchamiaja mi sie :( Pokazuje sie napis "DOS/16M error[15] protected mode available ony with 386 or 486". Aha w opcjach system wybralem ten emulator z listy.

*

Offline Lutek

• 677
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 30, 2005, 20:23:01 »
luczkowaty
Sprawdź jakim plikiem uruchamiasz grę Settlers 2. Jest ich w wersji PC kilka. Miałem ten sam komunikat co Ty. Ale metodą prób i błędów udało mi się doprowadzić do komunikatu: "Brak płyty CD z grą w napędzie". Może powinieneś skorzystać z pliku "Bochs i80486DX CPU emulator plug-in for PocketDOS" bo u mnie ten komunikat o uruchomieniu procesora w trybie protect (a dotyczy on tylko procesorów 386 i 486 bo niższe w takim trybie nie chodzą) pojawił się tylko jeden raz. Po dograniu biblioteki dynamicznej dokonałem miękkiego resetu PADa. Sama gra jest przynajmniej u mnie na PC uruchamiana przez następujące pliki: S2.EXE; SETTLER2.EXE; START.BAT oraz S2 jako skrót do programu. Wszystkie te pliki powstały po instalacji  gry na PC - sam nic nie tworzyłem. Z analizy pliku START.BAT wynika, że plikiem uruchomieniowym jest plik SETLER2.EXE z podanymi 5 parametrami. Możesz tu pokombinować wyrzucając niektóre parametry. U mnie próbowałem najpierw na PC a później to samo robiłem na PDA. Jest jeszcze możliwość uruchomienia gry bez dźwięku: to plik NOSOUND.BAT, który prowadzi do pliku S2.EXE wywołując go również z parametrami - gra potrzebuje wtedy mniej pamięci.

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 31, 2005, 11:22:39 »
prze Settlers 1 pisze za malo pamieci potrzeba wiecej niz 640 kb ... tyle emu daje ...          Warcraft potrzebuje 972 kb aby sobie pograc bezdzwieku ... uzywam i80486SX CPU a Bochs i80486DX CPU jakos nei potarfi sie odpalic

*

Offline spooky

• **
  • 152
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 31, 2005, 13:21:18 »
Mi udało się jednak odpalić Warcraft'a ale nie do końca. Początek i menu wszystko cacy, ale sama gra się nie odpala (black screen). A przy Settlersach 1 mówi, że jakiś błąd z biblioteką samples. Ktoś pamięta o co tam chodziło (bo ja już nie - to jakieś chyba 11 lat :D).
Pozdrawiam!!

P.S. Mortal Kombat też się odpalił :]

*

Offline Lutek

• 677
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 31, 2005, 20:28:33 »
Cytat: Pipeman
prze Settlers 1 pisze za malo pamieci potrzeba wiecej niz 640 kb ... tyle emu daje ...          Warcraft potrzebuje 972 kb aby sobie pograc bezdzwieku ... uzywam i80486SX CPU a Bochs i80486DX CPU jakos nei potarfi sie odpalic

Z tą pamięcią to jest trochę nie tak.
Wystarczy po uruchomieniu PoceketDOS-a i wyczyszczeniu ekranu (cls) wpisać polecenie (mem). Na ekranie pojawi się "tabela" zawierająca informacje o zajętej i wolnej pamięci komputerka.
Owe 640 kB to pamięć tzw. konwencjonalna i w żadnym komputerze nawet PC działającym pod systemem DOS więcej nie będzie (spadek po legendarnych prockach instalowanych w PC - a swoją drogą pan Bill Geates stwierdził kiedyś, że jest to tak olbrzymia ilość pamięci, która nie będzie wykorzystywana).
Aby działały programy typu Settlers potrzeba trybu chronionego procesora (to jest możliwe od procesora 386 w górę) oraz pamięci rozszerzonej "Extended" (XMS).
Pierwszy zamieszczony zrzut ekranu pokazuje "tabelę" pamięci (po wykonaniu polecenia mem) na czystym DOS-ie, drugi zrzut to ta sama komenda po zainstalowaniu "Bochs i80486DX CPU emulator plug-in for PocketDOS" oraz po zmianach dokonanych w przydziale pamięci "Tools" > "Settings" > "Memory" w zakładce "Expanded" - ustawione zostało 7168 kB.
I jak widać na załączonym obrazku komputerek pod DOS-em dysponuje 8 MB pamięci - a można ustawić więcej.
[pic=http://www.sp-plosnica.webpark.pl/dos1.jpg] [pic=http://www.sp-plosnica.webpark.pl/dos2.jpg]

*

Offline omen

• 22
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 23, 2005, 14:25:45 »
sprawa z pamięcią "Extended" w pocketdos (v 1.09.1) najwyraźniej jest
bardziej zagmatwana, stosuję wtyczki CPU/FPU i rozszerzam ją bezproblemowo a jednak gierka dalej wyświetla mi komunikat

"you mast have at least 1024k of expanded memory" :/

.........chodzi o gierę "master of orion" echch, na oficjalnym forum pocketdos wyczytałem że komuś tam udało się odpalić tą gre, opis to jednak czarna magia dla mnie hkmmm, może ktoś ma jakieś dośwadczenie w tym temacie ? :)

oto co wyczytałem, mocno skomplikowane i w dodatku zahacza o dosbox emulator którego nie czaję...niestety

"1) Master of Orion and Master of Magic is working fine !
For use with DOSBOX or BOCHS plug-in, you need install a correct LIM EMS emulator. Many of this emulators and simulators (EMM386.EXE of MS-DOS or PC-DOS) don't work (because PocketDOS LIM EMS 3.2 driver always present in a conventional memory. and EMM386 incorrectly interpret PocketDOS BIOS A20 memory line for normal emulate and work with DOS INT67h..). Other EMM's (free-dos or caldera's EMM386) work, but have several bug's. This drivers understand A20 line and correct emulate Expanded memory from Extended Memory (with more than 64 handles and right page frame address) but this drivers fail with many errors, and not full compatible with PocketDOS. Only EMM286.EXE driver work's fast and work's fine, but he is incompatible with PocketDOS UMB driver  
I'm find compatible driver UMB_EMS.SYS (with UMB_DRV.SYS) to work with PocketDOS. UMB_EMS must be load to high memory. Main page frame of EMS driver-emulator must be higher C400 and lower EBFF. I disable shadowing for A000-C3FF and disable shadowing BIOS-devices range (FE00 and higher), and i/m use chipset-trend UMB_DRV utility. This utility must be load first in CONFIG.SYS, then you must add DOS=high(low), and then add device=himem.sys, the add other devices (UMB_EMM too)
A MoM and MoO games still full playable, but slowest.

2) For use master of Magic and Master of Orion WITHOUT any plug-ins, you need install LIN EMS emulator, which emulate Expanded memory from free HDD space. I try for use Turbo EMS-emulator and configure it for 64 handles (minimum value!) and 170 pages. Master of Magic and Master of Orion is a playable, but they are always swapping to/from HDD, then main speed of the games is slower
I'm try dump main memory and look and disassemble emsmem.sys. This is not a normal EMS driver. PocketDOS EMS driver always present in memory. EMSMEM.SYS is a group of residents, which control irq and i/o for DOS-programs.
Real EMS driver of PocketDOS have 3.2 version of LIM EMS spec. and have maximum 6 handles and have bad page frame segment address /EC00/  
My favorite games work slow with nice PocketDOS program  
For comfort game you must be try DOSBOX for PPC.

..and we are waiting next release of PocketDOS!  In this release PocketDOS developers upgrade LIM EMS driver from 3.2 to 4.0! May be he is allow control ours to change page frame address and number of handles  for right use."

pozdro

« Odpowiedź #20 dnia: Październik 05, 2005, 07:30:28 »
Co do Settlers 1 to błąd z dzwiękiem jest klasyczny. Na PC też tak bywało.
Fizycznie w pliku konfigoracyjnym należy zmienić ( wyłączyć ) dźwięk bo program mimo że się stara tego nie robi...( oryginał tego błędu nie posiada ) U mnie odpala startową planszę i ...... myszka zaczyna cuda wyprawiać.
Tak że nie mam szans nacisnąć na przycisk START na ekranie ....

« Odpowiedź #21 dnia: Październik 12, 2005, 07:29:59 »
Outer main loop error: no VESA-Driver found !
tyle mi się pokazuje przy selersach 2.
Moja wersja PocketDos to 1.09.1
odpalam na PDOS_BOCHS_CPU
puszczam na HP 3715

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 12, 2005, 10:31:50 »
Zainstaluj wersje 1.10 Pocket DOSa. Z tego co wiem to ona dopiero radzi sobie dobrze z VESA.

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 12, 2005, 11:54:53 »
Dzięki za info.
Wieczorkiem ściągnę i zobaczymy czy da radę ruszyć.

« Odpowiedź #24 dnia: Październik 16, 2005, 10:11:33 »
No i po testach.
Pierwsza próba: zainstalowałem ... zwiększyłęm pamięć do 8 MB zmieniłem procesorek na 486 (bochs), okazało się że mam nowsząwersję niż program ma w standardzie .... i resecik...... i już neistety pocket się nie podniósł. Twardy reset.
Podejście nr dwa: to samo tylko odpalałem procesor który się zainstalował wraz z programem ( tzn .dll które już  byłe w katalogu ) no i soft reset i ... hard reset.
Potem odinstalowałem.
.................................... nie mam pojęcia co się stało .........