Emulowanie eee.. jak to się robi?:/

• 20 Odpowiedzi
  • 2267 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 23, 2006, 22:00:57 »
Witam chciałbym wiedzieć jak emulować procesor używając programu PocketDos, próbuje juz tydzień i nic :cry: , oraz chciałbym dowiedzić się jak odpalacie gry używając dosa na palmie bo przeglądając forum było ich DDUUŻŻOO.
Mój palm to casio e105g procek mips 124mhz, windows ce 2.11
Z góry dziękuje za pomoc bo ja już się załamałem :worried:

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 23, 2006, 22:45:09 »
Tak więc, aby odpalić DOSa na Windows CE 2.11 i takim sprzęcie musisz mieć bardzo mocno zrytą czachę :D Człowieku, niektórzy z o wiele lepszymi maszynami nie dają rady, a Ty z takim ANTYKIEM wyjeżdżasz  :))  Po prostu ROTFL  ]:>  ]:>

*

Offline xoen

• 1236
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 24, 2006, 05:20:46 »
ahhaha no i doczekałem się lepszego od mojego stylu, poprawiłeś mi humor, i czegoś się nauczułem, Davgoniu, no nieładnie..

Wiem jedno: grzebiąc w środku tego sprzętu mozna wymusić więcej mocy(około 15-20%) bez zagrożenia, hm możliwe, że był to model 115...

tak, czy inaczej nie mam pojęcia, czy dałoby radę odpalić dosboxa, pocketdosa na bank się da.
Napisz, w czym dkoładnie leży problem, MUSI działać, opisz może co jest nie tak....

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 24, 2006, 06:50:26 »
A więc tak :)  ja jestem zilony jeśli chodzi o pockety ale dowiedziałem sie że da się emulować procka i że dzięki temu będzie chodzić więcej rzeczy, ale też jak wy odpalacie na nim gry z pc to nie mam pojęcia :huh:  Ja tylko zainstalowałem pocket dosa na palmie znalazłem wtyczki procków i  :)  więcej nie wiem co zrobić.

Cytat: "davqoniu"
Tak więc, aby odpalić DOSa na Windows CE 2.11 i takim sprzęcie musisz mieć bardzo mocno zrytą czachę :D Człowieku, niektórzy z o wiele lepszymi maszynami nie dają rady, a Ty z takim ANTYKIEM wyjeżdżasz  :))  Po prostu ROTFL  ]:>  ]:>

A więc co jak mam cienkiego pocketa i brak kasy na lepszego to co mam zrobić, wiecznie nie będe grał na min w Final Fantasy 4 :P

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 24, 2006, 09:01:04 »
Cytat: "Kenji600"
Ja tylko zainstalowałem pocket dosa na palmie znalazłem wtyczki procków i  :)  więcej nie wiem co zrobić.

No a wrzuciłeś na pocketa jakąkolwiek pecetową grę? Sam emulator żadnych wbudowanych gier nie posiada przecież, daje Ci tylko dosowe środowisko, a dalej to już musisz działać jak na pececie z DOSem... przydaje się znajomość podstawowych poleceń typu zmiana katalogu bieżącego (CD nazwa)... musisz wejść do katalogu z grą i odpalić główny plik (exe albo com... w zależności od gry). Może na początek spróbuj jakąś prostą starą grę z około 1990 roku, bo faktycznie Twój pocket nie imponuje mocami, ale taka powinna pójść, jak już wyczaisz jak to funkcjonuje to sobie spróbujesz coś ambitniejszego.. musisz sprawdzić sam po prostu jakie gry będą działały a na jakie nie ma sensu się rzucać.

Poza tym, jak z dosem sie nie uda, to nie znaczy że masz sobie emulacje odpuścić, są inne systemy znacznie mniej wymagające, gameboy i nes na przykład, albo coś z ośmiobitowych komputerków, to są przecież tysiące tytułów.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 24, 2006, 13:26:48 »
No stare gry pctowe wgrałem, a co do tych komend żeby wejść do gry to nie znam żadnej :worried:  mógłbyś mi ktoś napisać takie najprostrze
A w pocketdosie mam apsolutnie nic nie ustawić??
Testuje na grach ultima6 i red baron

*

Offline xoen

• 1236
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 24, 2006, 15:39:51 »
szanse masz minimalne. red baron nie będzie grywalny na 400 mhz, więc na 125 wcale...
Komend DOSA raczej nikt ci nie poda... bo to nudna materia..

umm.ok, krótko:

nazwa katalogu z grą MUSI dla spokoju mieć mniej niż 8 liter.

procedura dla gry zzz, gdy "dysk twardy"- czyli mapowany  jako dysk katalog ma w sobie katalog zzz:

c:
cd zzz
nazwagry.exe

czasem zanim odpalisz grę należy odpalić setup gry, coby ustawić opcje typu dźwięk(lub raczej jego brak,itp.).

c:
cd zzz
setup

a potem

nazwagry

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 24, 2006, 16:30:05 »
Czyli po prostu c:rbaron\ps?:)
Tak zrobiłem i wyszło że pocket ma za mało pamięci do danej aplikacji czyli chyba dobrze robie, ale teraz poprubuje ze straszymi grami :))

:))  :))  :))  :)) Odpaliłem bruccca lee :proud:  :))  :))  :))  :))  :))  tylko że umiem w nim tylko być ale chodzi jak żyleta ]:>

Ale przy większości gier wyskakuje ze działaja tylko jak ma sie procek 386 lub 486 = jak emulowac procek 386 or 486 :worried:

*

Offline xoen

• 1236
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 24, 2006, 21:42:42 »
czekaj czekaj, wyedytuj plik dosbox.conf w przypadku dosboxa, tam jest linijka z ilością ramu... co do emulacji na pocketdosie potrzebujesz pliki - wtyczki procka , są na stronie pocketdosa...

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 25, 2006, 08:59:59 »
O ile się nie myle to wtyczki to te pliki:
# WMFPUEMU i80387 FPU emulator plug-in for PocketDOS (v1.09.0+)

# Bochs i80486DX CPU emulator plug-in for PocketDOS (v1.09.0+)

# DOSBox i80486SX CPU emulator plug-in for PocketDOS (v1.09.0+)

I teraz mam chyba tylko w dosie a dokładnie w zakładce system, wybrać rodzaj zakładki?

Dobra wybrałem wtyczkę i reset pd ( nic więcej w ustawieniach nie zmieniałem) i nadal ten sam błąd :wkurzony:

*

Offline xoen

• 1236
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 25, 2006, 14:00:34 »
nie nie, dodajesz wtczki do katalogu proagramu, odpalasz, wchodzisz w opcje system i tam szukasz zakladki, w której możesz wybrać którąś, pamiętaj tylko o użyciu właściwego typu dla TWOJEGO procka w pockecie- bo są wersje na proc MIPS, ARM i coś tam. JAki to proc, trudno mi przewidzieć, pewnie mips.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 25, 2006, 15:03:27 »
Tak mój procek to mips  :)  najlepiej by było gdybyś napisał mi/dał linka do jakieś wtyczki :))  I ten procek mam wybrać w pocket dosie ( bo jak tak to wiem gdzie tam sie go wybiera)
Pozdro i czekam na wtyczki :O~  :O~  :O~  :O~

*

Offline xoen

• 1236
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 25, 2006, 17:03:54 »
ooo nieładnie - wtyczki już masz looknij w paczki, tam są 3 wersje w podkatalogach, oj nieładnie..potem zapdoam linka jeszcze.. jak znajdę...znów.

generalnie wtyka bochsa zemuluje 486 w więksości przypadków,  ale to będzie BARDZO wolne.

z kolei pocketdos i wtyka dosboxa NIE zrobi z pocketdosa dosboxa, kompatybilność będzie mniejsza...

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 25, 2006, 21:58:34 »
czyli wtyczka bosha ma nazywa się PDOS_BOCHS_CPU.dll.
Dobra wybrałem ją ale przy otwarciu aplikacji w dosie wyszedł ( znowu ) taki błąd:DOS/16m error: [15] protected mode available only with 386 or 486
Oczywiście wtyka jest pod mój procek

*

Offline xoen

• 1236
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 26, 2006, 13:35:16 »
a co takiego odpalasz, że masz ten błąd, chyba nie pojawia się on przy każdym tytule?

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 26, 2006, 22:21:09 »
No jakto co odpalam  :))  hexena ]:>  dzięki niemu idzie sprawdzić czy procek emuluje czy nie >:)

*

Offline xoen

• 1236
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 27, 2006, 01:02:24 »
mhm.. w razie gdybyś chciał hexena zobaczyć, gdzieś w necie jest port, chyba, że chodzi o ten tytuł jako test włąśnie, nie cel...

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 27, 2006, 07:49:52 »
Ten tytuł jest jako test, cel to settlers a z portóow to mi tylko doom działa i quake ale tylko do menu :(

*

Offline xoen

• 1236
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 27, 2006, 23:29:41 »
hm a potem?

btw, settlersów tylko dosbox grywalnie jest w stanie odpalić, ale twój proc może tego nie polubić, a ty wyniku.... wiem, że da się tą maszynkę wykręcić... moze to by miało sens,,, tylko czy jest dosbox na MIPS? hm...

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 28, 2006, 07:35:35 »
Z quakem to wyskakuje błąd że program wykonał nieprawidłową operację :worried:
CCo do dosboxa na mipsa to nie wiem czy jest, ale poszukam dziś, i o co chodzi z tym wykręceniem maszynki :mysli:  :))

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 28, 2006, 11:52:02 »
Szukałem i nie ma dos boxa na mipsa, kijowo :wkurzony: ale przynajmniej coraz więcej gier odpaliłem :D  :D

Czy do gry warlords potrzebna jest myszka bo odpaliłem go na palmie ale niczego włonczyć w menu nie mogę :kill:  :kill:  :wkurzony:  :wkurzony:  :huh:  :huh: