Pascal..

• 10 Odpowiedzi
  • 1987 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pascal..
« dnia: Listopad 12, 2004, 21:14:21 »
Jest może Turbo Pascal na PPC ??

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Pascal..
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 12, 2004, 21:17:53 »
Powiem nie... ale zalezy o co pytasz. Czy mozna pisac programy w TP dla PPC czy moze czy mozna pisac programy dla PC na PDA w Turbo Pascalu?

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
Pascal..
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 13, 2004, 09:43:15 »
Ja napisałem połowę swojego prgramu na zaliczenie w pascalu:D na PDA. Uruchomiłem go po pocketdosem, ale oczywiście to są aplikacje, które pracują opd normalnym pc, a nie ppc.

Pascal..
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 13, 2004, 15:22:18 »
Pytam czy jest dostępny taki program Turbo Pascal na Pocket Personal Computer ??
I czy można pisać programy za pomocą PDA, kompilować, debugować itd...

Pascal..
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 13, 2004, 15:35:13 »
Tak jak pytal Cie Jakub - chodzi Ci o pisanie programow na PDA, to jasne. Ale nigdzie nie napisales czy one maja sie uruchamiac na PDA czy na zwyklym komputerze !?

Pascal..
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 13, 2004, 20:21:43 »
Oczywiście, że powinny się uruchamiać..
Potrzebuję wersji TP identycznej jak na PC (tak by było najlepiej).
Przecież to zajmuje 2 MB na PC, nie powinno być problemów z zaimplementowaniem tego na PPC :)

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
Pascal..
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 13, 2004, 20:24:24 »
Cytat: bartekjones6
Oczywiście, że powinny się uruchamiać..
Potrzebuję wersji TP identycznej jak na PC (tak by było najlepiej).
Przecież to zajmuje 2 MB na PC, nie powinno być problemów z zaimplementowaniem tego na PPC :)
Ojejku! Ty nie rozumiesz pytania?! Jakub i Adrian pytali cię czy programu napisane w pascalu chciałbyś uruchamiać na PC czy PPC!!!
Zresztą jak zainstalujesz na PPC emulator PocketDOS to możesz za jego pomocą uruchomić "zwykłego" pecetowego Pascala. Tylko, że programy skompilowane w pascalu będą chodzić tylko w DOSie, nie na WM (no chyba że w PocketDOSie na pockecie).

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Pascal..
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 14, 2004, 10:59:37 »
Do niektorych trudno dotrzec :)

Pascal..
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 14, 2004, 13:59:53 »
Chciałbym je uruchamiać na PPC... to chyba logiczne..
Po co byłby mi pascal, jeżeli nie mógłbym zobaczyć końcowego efektu mojej pracy ?

Pascal..
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 14, 2004, 14:17:04 »
Cytat: bartekjones6
Chciałbym je uruchamiać na PPC... to chyba logiczne..
Oj wcale nie logiczne. Czesto pisze sie programy na jednych maszynach, a uruchamiane maja byc na innych. Nie gniewaj sie, ale musisz jeszcze nabrac doswiadczenia, pytania nalezy zadawac w sposob nie budzacy watpliwosci. Cos, co dla Ciebie jest oczywiste, dla reszty wcale takie byc nie musi.

A w kwestii odpowiedzi na Twoje pytanie. Proponuje zastosowac emulator DOS i srodowisko TP pod dosa. Wowczas bedzie to dzialalo i na Twoim PocketPC i na klasycznym komputerze PC. Wada jest, ze do uruchomienia tego na PocketPC bedzie potrzebny emulator DOSa, wiec wydajnych aplikacji w tym nie stworzysz. No i nie bedzie to kod wykonywalny ARMa albo X-Scale, tylko mimo wszystko przestarzaly troche x86. No ale coz, chyba innej rady nie ma.

Pozdrawiam,
Adrian

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Pascal..
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 14, 2005, 15:59:15 »
Witam. Czy jest program do turbo pascala i emulator dosa pod palma Vx?