Czy istnieja konkretne emulatory pod WM 5.0?

• 28 Odpowiedzi
  • 2778 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 17, 2006, 14:39:22 »
Witam. Chciałbym sie zapytać czy można emulowć SNESA, GBA i PSX na WindowsMobile 5.0? Jeżeli tak to proszę podać nazwy jakiś programów.
Korzystałem z opcji szukaj ale tam tylko mowa o WM 2003 lub starszych wersjach.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 17, 2006, 16:58:33 »
Można.
SNES - ja używam PocketSNES i wszystko chodzi jak powinno, ale są podobno jakieś szybsze emulatory - nie interesowałem się tym, bo mi PSNES wystarcza ;)
GBA - jest MorphGear - też wszystko chodzi tylko niekiedy sypie obraz
PSX - FPSECE - nowa wersja przyspieszona na WM5 jest już gotowa i niebawem będzie można pobierać ;) Starsze też działają, ale wolniej.

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
  • Sprzęt: dell axim x51v; Samsung i750
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 29, 2006, 22:24:30 »
Jak mam przyśpieszyć morphgear? - strasznie chaczy dźwięk. Albo inaczej - PocketGBA wysypuje się u mnie na każdym romie, jaki emu GBA zastosować najlepiej do mojego Axima?

*

nothin

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 29, 2006, 22:32:55 »
ech... sunbug.net.

http://sunbug.net/products/emul/PocketGBA.html

jakkolwiek sporo szybszy od MG, to i tak dźwięk w GBA to teoria na mojej maszynie, Batsk8 mógłby cosik napisać, jak to działa...

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 29, 2006, 22:45:47 »
Cytat: "nothin"
ech... sunbug.net.

http://sunbug.net/products/emul/PocketGBA.html

jakkolwiek sporo szybszy od MG, to i tak dźwięk w GBA to teoria na mojej maszynie, Batsk8 mógłby cosik napisać, jak to działa...
No właśnie pisze że u mnie wywala PocketGBA (to ten z sunbug  ;)  )

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 30, 2006, 11:07:06 »
Podejrzewam teraz że chodzi o to że mam za mało ramu, i tu kolejne pytanie:

Czy istnieje jakiś program pozwalający przeglądać i wyłączać procesy(np. te w startup)- nie takie coś jak w Wisbar advance tylko taki jak w pecetach - naprawde wszędzie szukałem i nie znalazłem.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 30, 2006, 11:42:09 »
Po uruchomieniu PocketGBA masz na dole na czerwono napisane: Available memory for cart: xxMB - i teoretycznie takiej wielkości rom powinien się uruchomić, a co dokładnie rozumiesz przez "wysypuje się" ?

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 30, 2006, 13:12:46 »
Cytat: "killcabbie"
Po uruchomieniu PocketGBA masz na dole na czerwono napisane: Available memory for cart: xxMB - i teoretycznie takiej wielkości rom powinien się uruchomić, a co dokładnie rozumiesz przez "wysypuje się" ?
Że sie wyłącza - wychodzi do todaya i lipa(czasem jeszcze zniekształcając obraz). Mam 24 MB na dole(mimo iż raz nawet miałem dostępne 33mb wolnej pamięci), ale przecież odpalam mniejsze romy i na każdym mi się wysypuje, czasem dojdzie do menu w grze, a czasem nie. Dodam jeszcze że próbowałem też z trybu awaryjnego i jest to samo. jedyne co mi się udało odpalić to gierka PAYBACK (taki klon GTA). O co chodzi?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 30, 2006, 13:32:12 »
a jaką masz wersję PocketGBA? Włączyłes wykorzystanie akceleratora? Otwierasz romy rozpakowane czy spakowane zipem? Sprawdziłeś te romy na PC? Szczerze mówiąc trudno coś wymyślić, na pewno pocketGBA działa na Aximach z tego co piszą ludzie na forum Sunbug.net

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 30, 2006, 14:48:00 »
Pocket gba najnowszy, z akceleracją czy bez - bez różnicy, romy rozpakowane(a i tak mnjesze niż 24mb) Na kompie działają.

BTW: A co z tym managerem zadań/procesów o który pytałem wyżej - istnieje takie cuś czy nie?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 30, 2006, 15:39:06 »
Sprawdź program MemMaid, ale nie wiem czy te problemy są spowodowane brakiem pamięci

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 30, 2006, 20:15:48 »
Sprawdź program MemMaid, ale nie wiem czy te problemy są spowodowane brakiem pamięci
Dzięki za tipsa - takiego programu szukałem, ale niestety nie rozwiązał mojego problemu.....No nic, czekam na fpsece(to moja ostatnia nadzieja :P )

*

nothin

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 30, 2006, 20:21:58 »
powiem coś.

dziwię się panowie sytuacji, gdzie macie wypasione maszyny i NIE szukacie, co ona może... nie rozumiem tego absolutnie, mając x51 podejrzewam, że zawaliłbym parę nocek nawet, coby tylko dowiedzieć się o tm, że to piękna, piękna maszyna może pokazać(nie mówie tylko o emulkach...) a emulatorów pod nią nie brakuje.... no chyba, że znów x51 jest notatnikiem....

na szczęście to nie zawiść, od razu mówię...

kilka rad:
- pamięci do testów emulek warto mieć np 46 mb w razie czego - eliminujesz na bank tą metodą kwestię - czy brakło pamięci? nie , nie brakło. nie rozumiem skąd masz tylko tyle free mem, ale tylko pocketuae nie ruszył mi np na 25 mb, i gba na 4+wielkość gry mb mem free, reszta nie miała dylematów,
- chyba istnieje rom z wm03 dla x51,
- gapitweak dla tych maszyn nie powstał bez powodu( hmm lub też dla x50...),
- emulator ma być JEDYNYM programem odpalonym po soft resecie,
- suwak pamięci zawsze warto przesuwać w lewą stronę na max, chyba, że ( w co NIe wierzę) ktoś próbuje odpalać emulkę/rom z ramu,
- skoro jedna emulka nie działa, używasz z głową google.com. i nie będę wnikal beż wyraźnego pytania, co mam na mysli,

hint: słowa kluczowe.
przykład użycia google...

http://www.google.com/search?hl=pl&client=opera&rls=pl&hs=XcW&q=pocketsnes+x51&btnG=Szukaj&lr=

jest wątek z linkami, przyklejony, jest szukaj, nikt nie chce opisywać doświadczeń z emulkami na nowych maszynach, szybkich maszynach, vga, po prostu prawie nic....

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 30, 2006, 20:48:32 »
Ja też coś szybko odpowiem: Według wyników z google najlepszym Pocket GBA - który u mnie nie działa. Chyba mnie nie posądzasz o to że nie szukałem? A drugi to morphgear - który jest do d...y :kill:

*

nothin

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 30, 2006, 21:09:18 »
ok... szukaj czegoś pod nazwą pocketadvance lub pocket advance, jesli to nie ruszy, to już sam nie wiem...

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 30, 2006, 21:10:06 »
VGA jest bardziej wymagające, trzeba mocniejszego procka do emulacji. Ale MorphGear działa OK na normalnych ustawieniach, tylko niekiedy 1/6 obrazu z prawej strony jest po lewej itp.
46MB na WM 5 jest nierealne, max udało mi się wyciągnąć 36 po zabiciu dodatkowo desktopu.
"chyba istnieje rom z wm03 dla x51" - gdyby istniał to nie siedziałbym na WM5 :)
"suwak pamięci zawsze warto przesuwać w lewą stronę na max, chyba, że ( w co NIe wierzę) ktoś próbuje odpalać emulkę/rom z ramu, " - nie mamy suwaków pamięci, nic się nie instaluje w RAMie, to WM5, jak na pececie zarządzanie pamięcią :)

A PocketSNES odpala mi wszystko płynnie z dźwiękiem nawet 16bit.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 30, 2006, 21:47:56 »
BatSk8 a u Ciebie PocketGBA działa?

Uważam że nie ma co się poddawać, co innego gdyby nikomu się nie udało uruchomić tego na Aximach, wtedy trudno... ale tak nie jest

co do porad nothina, pewnie takie działania poprawiają wydajność, ale szczerze mówiąc, to ja takich obrzędów nie odprawiam, nie resetuje pocketa, rzadko kiedy mam więcej wolnego ramu niż 32MB, a przeważnie 28 i jakoś emulatory działają... może jednak u iniemamocnego jakiś inny soft namieszał, czy ja wiem, jakiś wisbar, albo może używasz czegoś do realvga?

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 30, 2006, 22:12:21 »
PocketGBA nigdy nie testowałem, sprawdzę.

Co do RealVGA to ja na tym pracuję już dobre dwa miesiące jak nie więcej i trybu nie przełączam, emuluję na tym wszystko i chodzi :)

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 01, 2006, 09:37:53 »
BatSk8 a u Ciebie PocketGBA działa?

Uważam że nie ma co się poddawać, co innego gdyby nikomu się nie udało uruchomić tego na Aximach, wtedy trudno... ale tak nie jest

co do porad nothina, pewnie takie działania poprawiają wydajność, ale szczerze mówiąc, to ja takich obrzędów nie odprawiam, nie resetuje pocketa, rzadko kiedy mam więcej wolnego ramu niż 32MB, a przeważnie 28 i jakoś emulatory działają... może jednak u iniemamocnego jakiś inny soft namieszał, czy ja wiem, jakiś wisbar, albo może używasz czegoś do realvga?
Nie wiem o co chodzi, wisbara wyłączam, robie różne kombinacje, nie mam 5 lat żeby się pytać o banały, więc możecie mi wierzyć że wszystkiego próbowałem, tryb awaryjny, zero aplikacji w tle, zero wtyczek, zero todayów itp itd. Real vga nie używam, co najwyżej nydiota, ale nie wtedy kiedy odpalam emu. Co dziwne, wczoraj sprawdziłem starszy release z opisu aximsite(ten do którego kopiuje się plik wykonawczy w wersji na 2700g) i działa nawe pięknie, tylko że tamta wersja beta nie umożliwia gry z akceleracją w trybie landscape, tylko w portrait i nie widać przycisków ekranowych. Zostawiłem config i wszystkie pliki z tamtej wersji i dograłem plik *.exe z najnowszej i dupa- nie działa. Próbowałęm używać różnych plików fmodce.dll i na nic, dalej to samo. Wydaje mi się że ten najnowszy release jest skopany, a starszego nie mogę znaleźć, poza tym który próbowałem(no ale nie będe grał w portrait, nie widząc do tego przycisków).

*

nothin

« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 01, 2006, 11:58:39 »
generalnie, myślę, iniemamocny, że wartoby w twoim przypadku przeszukiwać aximsite, tam naprawdę o tym modelu jest masa danych, w tym i o emulkach... postaram się znaleźć kilka linków w wolnej chwili...

jak na razie głosy z aximsite:

http://www.aximsite.com/boards/showthread.php?t=142548
http://www.geocities.jp/emu193/
http://tokyo.cool.ne.jp/pdafan/
http://www.aximsite.com/boards/showthread.php?t=140805

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 01, 2006, 12:16:57 »
Cytat: "iniemamocny"
wczoraj sprawdziłem starszy release z opisu aximsite(ten do którego kopiuje się plik wykonawczy w wersji na 2700g) i działa nawe pięknie, tylko że tamta wersja beta nie umożliwia gry z akceleracją w trybie landscape, tylko w portrait i nie widać przycisków ekranowych. Zostawiłem config i wszystkie pliki z tamtej wersji i dograłem plik *.exe z najnowszej i dupa- nie działa. Próbowałęm używać różnych plików fmodce.dll i na nic, dalej to samo. Wydaje mi się że ten najnowszy release jest skopany, a starszego nie mogę znaleźć, poza tym który próbowałem(no ale nie będe grał w portrait, nie widząc do tego przycisków).

ekhm, a czy przypadkiem nie używasz niezpatchowanej wersji 060723? Bo ona faktycznie była skopana, na drugi dzień (24 lipca) wyszedł patch do niej, bez niego faktycznie mało co się odpalało w porównaniu do starszej wersji...

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 01, 2006, 12:29:49 »
To na czym sie opieram to strona: http://www.sunbug.net/products/emul/PocketGBA.html  

rel.060723: (2006.07.24.)
fixed bug with Edit-Screen mode

rel.060723:
support ZIP file
support Intel 2700g accelerator
added ARM assem. code for GBA's BIOS functions:
0x0B: CPU Set
0x0C: CPU Fast Set

O to Ci chodzi? - ja sprawdzałem najnowszą paczkę dostępną na tamtej stronie, ani słowa nie piszą tam o patchu, piszą tam o rel.060723: (2006.07.24.)  

Nie wiem k..... mam juz dosyć amatorstwa, nawet próba sciągniecia czegoś z tamtej strony bez zmiany rozszerzenia to wychodzi .htm, plik .cab wogóle nie da sie zainstalować, a jedyne z czego da sie skorzystać to skompresowana paczka rel.060723: (2006.07.24.) która u mnie nie działa. :kill:  

Mam prośbę, do kogoś kto ma to coś i u Niego działa, o to by mi wysłał katalog z emu ze swojego pocketa na maila: michal.vvilk@gmail.com . Będe wdzięczny

generalnie, myślę, iniemamocny, że wartoby w twoim przypadku przeszukiwać aximsite, tam naprawdę o tym modelu jest masa danych, w tym i o emulkach... postaram się znaleźć kilka linków w wolnej chwili...

jak na razie głosy z aximsite:

http://www.aximsite.com/boards/showthread.php?t=142548
http://www.geocities.jp/emu193/
http://tokyo.cool.ne.jp/pdafan/
http://www.aximsite.com/boards/showthread.php?t=140805

Dzięki, ale naprawde snes u mnie działa jak sie patrzy, picodrive tudzież owszem, problem mam z GBA, naprawde możesz nie szukać, wszystko to już czytałem jakis czas temu, kiedy szukałem różnych emu(a robię to regularnie) Morphgear nie działa według mnie na tyle szybko na x51v żebym z niego kożystał, jedyne co mi przypadło do gustu jeśli chodzi o GBA to Pocket GBA, no ale, no właśnie - czytaj wyżej. Dzięki za pomoc, ale ja potrzebuje PocketGBA tylko ze działąjącego ;)

*

nothin

« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 01, 2006, 12:43:30 »
ehhh pisąłem już o tym... mają uwalone rozszerzenia...

http://www.sunbug.net/files/down_auth.html?dummy=13049

to jest zip. cokolwiek ściągniesz stamtąd, zmien rozszerzenie na .zip., jeśli nadal nic, rar, jeśli nadal nic, 7z, ale z nagłówka kodu wynika, że to zip.

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 01, 2006, 12:50:26 »
ehhh pisąłem już o tym... mają uwalone rozszerzenia...

http://www.sunbug.net/files/down_auth.html?dummy=13049

to jest zip. cokolwiek ściągniesz stamtąd, zmien rozszerzenie na .zip., jeśli nadal nic, rar, jeśli nadal nic, 7z, ale z nagłówka kodu wynika, że to zip.
Zdaję sobie z tego sprawę, jak myślisz skąd mam tą paczkę? to nie zmienia faktu że .cab sie nie instaluje, a zawartość zipa u mnie nie działa ;)

*

nothin

« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 01, 2006, 12:52:05 »
aha...

dobra, ostatnia szansa... nie wiem, co to jest, ale podobno działa...
http://slil.ru/23491315

niemniej transfer jest dramatyczny i nie udało mi się tego ściagnąć...daj znać, jeśli Ci się uda...

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 01, 2006, 13:07:03 »
To jest Pocket GBA Advance - kiszka straszna, mam problem z wyświetlaniem, i w dodatku wersja rosyjska :D

*

nothin

« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 01, 2006, 13:30:18 »
lol.sorry...

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
  • Sprzęt: iPAQ h4150
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 01, 2006, 19:22:16 »
heh, akurat PocketGBA z sunbuga to jedyny emu GBA ktory u mnie dziala i sie nie wywiesza po paru minutach gry. Dzieki nothin :)

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 01, 2006, 19:45:12 »
lol.sorry...
No problem mate . Moze ktoś się znajdzie komu działa ta najnowsza wersja na x51v.....................boszesz, czemu tak długo z tym fpsece 0.10 ???????? :huh: