Problem z wgraniem ROMU

• 7 Odpowiedzi
  • 1726 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z wgraniem ROMU
« dnia: Lipiec 09, 2008, 17:29:37 »
jak w temacie mam problem z wgraniem ROMu do HTC Touch mimo że mam zdjętego CIDa po wprowadzeniu w tryb botloadera uzyskuje taki komunikat [img=http://fotoo.pl/hosting-zdjec/img/684a96923690e2e748fae2264bec8ccc/bez%A0tytu%B3u.PNG] co zrobić nie da się nawet wgrać oryginalnego z HTC proszę o pomoc  :O~

*

Offline cieply

• 42
  • Sprzęt: HTC Touch ; Holux M-1000
Odp: Problem z wgraniem ROMU
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 11, 2008, 11:43:45 »
miałem to samo - użyj USPL, znajdziesz go na xda i dopiero pozniej wgraj rom

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 14, 2008, 15:55:17 »
Wszystko odnośnie USPL z plikiem do ściągnięcia znajdziesz w tym temacie:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=320155

A mogę polecić taki ROM:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=364901

Do ściągnięcia z:

http://rapidshare.com/files/119773727/Blue_Elves_v5_ELF_4MbPP_WM6.1.zip

W ZIP'ie znajdziesz wszystko, łącznie z USPL i prostą instrukcją  :ok:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2008, 16:02:36 wysłana przez DRIFT-R »
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 19, 2008, 04:31:07 »
Witam
Ja też mam problem z wgraniem romu do Polarisa.
(1) Ściągnąłem, rozpakowałem i uruchomiłem USPL-a ze strony http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=320155. Tak jak w opisie uruchamiają się kolejne kroki kroki 1 i 2. W międzyczasie palm pyta mnie bodajże o podmianę kilku plików (nie umiem po holendersku) potwierdzam "Ja". Podczas drugiego kroku ekran palma gaśnie i widnieje jedynie napis "UNABLE TO OPEN LOG FILE.... TINY_CONSOLE_INIT  DONE", a ikona ActiveSync jest szara (według opisu prawidłowo). W trzecim kroku zaczyna się wgrywanie RUU. W tym miejscu znika mi całkowicie ikonka ActiveSync, a po kilku minutach wyświetla się błąd 260 błąd komunikacji PC-Palm.
(2) Próbowałem też wgrać mowy ROM Windows Mobile 6 dedykowany dla tego HTC. Uruchamiam na PC instalator, potwierdzam dalej i pojawia się pasek postępu na PC, na Polarisie pojawia się automatycznie 3-kolorowy ekran z SPL-1.27.0000, który później zamienia się z pasek postępu na szarym tle. Postęp instalacji cały czas jest 0%. A po kilku minutach wywala na PC błąd 262 - błąd update-u. Palma muszę zresetować ręcznie.
Co się dzieje??? Ktoś może mi pomóc??? Już walczę z tym kilka dni.

*

Offline jawer1

• 29
  • Sprzęt: HTC Touch
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 19, 2008, 10:41:42 »
z tego co pamiętam , też chyba raz miałem podobny kłopot z USPL-em.
Chyba problem był z tym że miałem go w ścieżce, w której były spacje. Jak wgrałem USPL-a do jakiegoś katalogu którego nazwa ma mniej niż 8 znaków bez spacji (kto pamięta DOS-a :-) ? ) i odpaliłem, to wszystko poszło gładko.
Wg mnie USPL nie powinien pytać się o żadne pliki tylko o potwierdzenia kroków 1,2,3. Po zakończaniu drugiego kroku (biały ekran bez paska postępu na PDA ), nie trzeba odpalać trzeciego kroku, tylko można samemu ręcznie odpalić ROMUpdateUtility.exe z jakiego kolwiek ROM-u który chcemy wgrać.

Odp: Problem z wgraniem ROMU (do Polarisa)
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 19, 2008, 12:39:53 »
Katalog ELF_USPL umieszczam bezpośrednio na dysku C: Wykonywanie programu wydaje mi się przebiegać prawidłowo. To na palmie pyta mnie czy uruchomić program bo pochodzi z nieznanego źródła i może uszkodzić sprzęt. Najpierw jeden program wymaga uruchomienia .DLL-ki a później pliku HARET.EXE. Po uruchomieniu HARET.EXE wywala mi na czarnym ekranie komunikat "UNABLE TO OPEN LOG FILE.... TINY_CONSOLE_INIT  DONE" przy 75% STEP2. Mimo to ActiveSync jest nadal aktywny aż STEP2 będzie 100%, potem ActiveSync jest szary. Trzeci krok wykonuję ręcznie ściągnięty Rom za pomocą aplikacji ROMUpdateUtility.exe. ActiveSync (obecnie szary) znika a później na PC wyskakuje błąd o braku komunikacji i prosi o odpięcie od USB, wyjęcie baterii i ponowne podpięcie palma do PC. Nic to nie daje.
PS. Jeżeli zrestartuję palma i uruchomię HARET.EXE z palma (bo wgrany jest do katalogu głównego na Polarisie), to pokazuje się czarny ekran a w lewym górnym rogu pingwin (jak w Linuksie) z podpisem WELCOME IN HARET. Dalej palmtop wisi, aż do ręcznego resetu.

Co dalej? ???

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 29, 2008, 23:46:44 »
Z powyższym problemem sam sobie poradziłem kilka dni temu. A mianowicie to co źle robiłem - HardSPL 1.27.0000, który był wgrany oryginalnie blokował mi wgranie nowego ROM-u. Musiałem wrzucić nowy HardSPL, który sie nie dawał wgrać. Wystarczyło w momencie gdy PC synchronizował dane (w programie ROMUpdateUtility z Hard-SPL-V2), a na palmie pojawiło się 3-kolorowe okno, na ułamek sekundy odpiąć i spowrotem zapiąć USB. Wszystko...!!!
Obecnie mam wgrany ROM udK Diamond R4. Chodzi nawet nieźle, choć mam kilka problemów, ale to w innym poście.

POZDRAWIAM I DZIĘKI WSZYSTKIM

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 01, 2008, 16:02:38 »
Witam wszystkich. moj pierwszy post i odrazu klopot.mianowicie: wgralem oryginalny rom od htc touch wyskoczylo mi ze wszystko zakonczylo sie sukcesem no i teraz lipa> bo:niby sie wgrywa windows telefon zaczyna pobierac jakies aktualizacje pobiera 100% resetuje sie i to by bylo na tyle. czarny ekran tel wylaczony. bardzo bym prosil o pomoc :( pozdrawiam wszystkich forumowiczow