Jakość rozmów i stabilność

• 9 Odpowiedzi
  • 2025 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kocurek

• *
  • 66
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2 + Nokia E71
Jakość rozmów i stabilność
« dnia: Wrzesień 19, 2007, 08:03:17 »
Witam!

Niedawno kupiłem sobie HP 4150 i korzystam z niego razem z komórką SE K750i.
Jednak noszenie 2 urządzeń na raz jest dosyć upierdliwe i szukam czegoś co by mieć komórkę i PDA w jednym.

W związku z tym 2 pytania do użytkowników HTC Touch:

1. Jak z jakością rozmów komórkowych? Czy moduł GSM działa podobnie jak w zwykłej komórce?

2. Jak ze stablinością systemu operacyjnego?

Z góry dzięki i pozdrawiam
Moje poprzednie PDA:
HP iPAQ 4150 -> MDA Compact II -> HTC Touch Cruise -> HP iPAQ hx4700 -> HTC Athena X7500 -> DELL x51v -> HTC Touch HD -> Samsung Galaxy S2

*

Offline cardax

• 303
  • Made in Japan
    • Reklama
  • Sprzęt: Jornada 720,Jornada 728,Htc Hero,Ipaq 914c,Sony U3
Odp: Jakość rozmów i stabilność
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 19, 2007, 09:36:42 »
Nie zuważyłem anomalii co do modułu telefonicznego

Co do Wm6 to jego stabilność zależy od:

-aplikacji które załadujesz

-i twojej chęci grzebalstwa  :P

podmieniając animację na nowe w Touch Flo juz udało mi się go zawiesić :D

Htc Hero.Star Track ,Diamond,HTC TOUCH,HP914c
jaq3,dell Axim,Casiopeia,Ethen Obecnie mój kochany Imate 9502
Es400 Blackberry 9900 Android dla androidów :)

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 19, 2007, 10:33:37 »
Ja uważam ,że moduł GSM niczym nie odbiega od zwykłego fona.Klawiatura ekranowa jest niezla, a i stabilość WM6 godna podziwu.(pod warunkiem ,że jak kolega napisał nie grzebiesz w systemie zbyt głęboko)
Osobiscie jestem zadowolony z zakupu.Dość długi czas działania , jak na tak wielki ekran tez jest niewątpliwą zaletą.
Acer n311 /WM6/
HTC Touch-Elf/WM6/ (juz wymieniony na... to co poniżej)
Asus P750 /WM6/

*

Offline WZ

• **
  • 114
  • Sprzęt: HTC Topaz, IPhone 4.
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 01, 2008, 14:02:00 »
Witam na forum.
Jestem nowy użytkownikiem, choć od długiego czasu byłem obserwatorem.
Wracając do głównego tematu. Z doświadczeń kilkumiesięcznych mogę stwierdzić, że jakość rozmów telefonicznych jest lepsza niż np. w Nokiach E50, 65. Z tego też powodu zmieniłem Nokię na HTC. W pracy miałem spore kłopoty z łącznością, z powodu dużej ilości sprzętu elektronicznego dającego spore pole magnetyczne itp., co znacząco wpływa na poziom sygnału GSM. Elf jak na razie radzi sobie bardzo dobrze. Ma co prawda pewną specyfikę, gdyż głos w słuchawce pozbawiony jest sporej części niskich tonów, ale moim przypadku to zaleta, bo głos rozmówcy jest wyraźniejszy. Sprawdzane to było na dwóch modelach HTC (3450 i 3452).

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 01, 2008, 22:52:04 »
Używam HTC 3450 od dwóch miesięcy. Co prawda niewiele softu instalowałem (Skype,GG) ale nie miałem ani jednego zawieszenia systemu. GSM działa bardzo poprawnie - przyzwoity dźwięk i obsługa telefonu. SMSy trzeba pisać stylusem, co czasem może sprawiać trudności (trzeba używać dwóch rąk). W sumie jestem zadowolony, choć szybkośc reakcji i otwieranie aplikacji jest nieco wolniejesze niz w HP4150. Wg. mnie dużą zaletą Elfa jest mała wielkość i mały ciężar.

*

Offline st3fan

• *
  • 94
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: HTC Touch (P3450)
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 03, 2008, 12:29:16 »
SMSy trzeba pisać stylusem, co czasem może sprawiać trudności (trzeba używać dwóch rąk).
Nie do końca jest to prawda. Ja obsługuję swojego prawie cały czas kciukiem, nawet jeżeli piszę SMSy. Polecam darmową klawiaturkę (z plznaczkami)  PocketCM Keyboard.
Wracając do głównego wątku... jakość rozmów jest jak na mój gust bardzo dobra. Zewnętrzny głośnik też jest przyzwoity, chociaż w samochodzie trzeba się nieco wsłuchać, ale to zależy od natężenia szumu wokół. Za to rozmawiając na wewnętrznym głośniku na 100% poziomu głośności trzeba trzymać telefon nieco dalej od ucha, dlatego przeważnie mam na 80% co i tak jest aż za głośne ;)
Również obawiałem się przed zakupem o stabilność WinMobile, ale w rzeczywistości okazało się to jedynie niepotrzebną obawą. Oczywiście tak jak pisali poprzednicy da się system zawiesić, ale to trzeba coś namieszać.
Ponadto, koledzy z PDAClubu w audycji radia Tok FM, wspominali że urządzenia HTC mają niezależny moduł telefonu od systemu operacyjnego (o ile dobrze zrozumiałem), a więc nawet jak okna się zawieszą to telefon powinien działać. Nie miałem jeszcze okazji, żeby to przetestować. ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 03, 2008, 22:49:29 »
Faktycznie klawiatura PocketCM jest niezła. Dzięki st3fan - zainstalowałem i mam zamiar się przyzwyczaić, ale czy da się pisać SMSa np. idąc? Z uwagami o jakości głośników zgadzam się w 100%. Mikrofon jest czuły a właściwie system sam dostosowuje czułość do siły głosu. W sumie  :ok:

*

Offline st3fan

• *
  • 94
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: HTC Touch (P3450)
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 04, 2008, 08:24:40 »
Waldus, dla chcącego nic trudnego ;) W sumie nie próbowałem pisać smsa idąc... mało wysyłam smsów, ale jak już wysyłam to wydaje mi się, że ta klawiatura bije na głowę klawiatury telefoniczne, może nawet z T9.
Tak czy inaczej ja osobiście jestem bardzo zadowolony z mojego Touch'a, pomimo tego, że ostatnio dowiedziałem się o wersji P3452 (Elfin), której zwiększono dwukrotnie ilość pamięci.

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 11, 2008, 12:52:23 »
Bardzo fajna klawiaturka ekranowa  "prawie jak iPhon" to Resco Keyboard niestety płatna :-| tutaj moża pooglądać
http://www.resco.net/pocketpc/keyboard/indepth.asp Bawiłem się nia i jak dla mnie rewelacja
Acer n311 /WM6/
HTC Touch-Elf/WM6/ (juz wymieniony na... to co poniżej)
Asus P750 /WM6/

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 15, 2008, 16:47:03 »
Klawiatura PocketCM Keyboard jest ok, ale co do RESCO Keyboard, to nie wiem czy to standard, ale u mnie po jej instalacji system był mniej stabilny  :-| Wyskakiwał mi jakiś błąd po każdym SR.

Fajna jest też klawiaturka pełnoekranowa, ładna i ciekawa, ale nie polecam w wersji PL bo jest QWERTZ :(

http://www.spbsoftwarehouse.com/products/fsk/?pl
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA