HTC Touch czy HTC Touch Dual?

• 14 Odpowiedzi
  • 3553 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline acidjazz

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Kaiser, iPod Touch, Garmin Forerunner 205, PSP :-)
HTC Touch czy HTC Touch Dual?
« dnia: Listopad 19, 2007, 17:50:04 »
Witam,

Zastanawaim sie nad zakupem jednego z modeli z tematu. HTC Touch Dual jest nowszy, obsluguje 3G/HSDPA, ma szybszy procesor - to niewatpliwe zalety. Starszy Touch jest za to mniejszy, lzejszy, nie ma klawiatury (co wydaje mi sie plusem), ma wiekszy wyswietlacz - i jest sporo tanszy. Czy ktos moglby przekonac mnie do jednego z tych modeli? Czy w HTC Touch Dual poprawiono w jakis sposob wyswietlacz i funkcje wybierania dotykowego - czy moze w HTC Touch dzialaja identycznie jak w nowszym modelu i nie trzeba niczego poprawiac? A moze chowana klawiatura HTC Touch Dual to cos czego brakuje w normalnym uzytkowaniu HTC Touch i jest zaleta nowego modelu? Warto doplacic do nowego modelu 130 Euro? I ogolnie - czy jestescie zadowoleni z HTC Touch / Dual - szczegolnie z dotykowej obslugi telefonu? - teraz mam samsunga i600 i jestem bardzo zadowolony..fajnie jednak byloby miec aparat o podobnej funkcjonalnosci ale z dotykowym ekranem..

pozdro,
acid

*

Offline cardax

• 303
  • Made in Japan
    • Reklama
  • Sprzęt: Jornada 720,Jornada 728,Htc Hero,Ipaq 914c,Sony U3
Odp: HTC Touch czy HTC Touch Dual?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 19, 2007, 23:23:21 »
Straszne pytanie  :E

Bo nie maiłem obu w rekąch

I nie lubie wrózyć z fusów

Parametrami sie róznią

Co do konfiguracji czy poprawek to kazde pda da sie przerobić jak sie chce wystarczy poczytać to forum lub xda developers

Trochę pytanie z gatunku wyższości swiąt Bożego Narodzenia nad Świetami wielkiej nocy  :D

jeden chce z klawiaturą drugi bez :P itd jeden do internetu drugi nie jeden do smsowania drugi nie itd

Proponuje jedyny słuszny wybór pojsć do sklepu gdzie sobą modele wziąść do ręki i pobawić sie oboma i wybrać to co pasuje

Wątpie żeby na razie oprócz sklepu był forumowicz z oboma sprzętami w domu:( ale może sie mylę

Pozdrawiam

Htc Hero.Star Track ,Diamond,HTC TOUCH,HP914c
jaq3,dell Axim,Casiopeia,Ethen Obecnie mój kochany Imate 9502
Es400 Blackberry 9900 Android dla androidów :)

*

Offline acidjazz

• **
  • 133
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 20, 2007, 09:35:55 »

Co do konfiguracji czy poprawek to kazde pda da sie przerobić jak sie chce wystarczy poczytać to forum lub xda developers

Trochę pytanie z gatunku wyższości swiąt Bożego Narodzenia nad Świetami wielkiej nocy  :D

jeden chce z klawiaturą drugi bez :P itd jeden do internetu drugi nie jeden do smsowania drugi nie itd

Ale ja zadalem dosc konkretne pytania: czy w HTC Touch narzeka sie na ekran dotykowy i jego funkcjonalnosc? Czy w HTC Touch Dual cos poprawiono - i czy w ogole trzeba bylo cos poprawiac? I czy przy uzywaniu HTC Touch brakuje wam normalnej klawiatury ktora oferuje nowszy HTC Touch Dual?

pozdro.

*

Offline tejot

• *
  • 61
  • Typhoon >>> Touch >>> Diamond >>> Desire /4x HTC/
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 20, 2007, 13:39:36 »
z przykroscia stwierdzam, ze w zwyklym touch'u brak klawiatury jest dla mnie odczuwalny... podkreslam to 'z przykroscia' to tymbardziej dlatego, ze przed zakupem bylem bardzo entuzjastycznie nastawiony do rozwiazania wylacznie dotykowego - teraz rzeczywistosc troche moje nastawienie zweryfikowala - nie jest latwo napisac sms'a, nawet krotkiego, np. na szybko w samochodzie, idac ulica i w podobnych okolicznosciach. Owszem - jest szereg programow klawiaturoemulujacych :) (stestowalem ich troche) jednak brak mozliwosci wuczucia 'pod palcem' np. wypustki na klawisz nr 5 itp :) sprawia ze obslugujac touch'a jedna reka nie czuje sie tak dobrze jak chcialbym. Pisanie bezwzrokowe (czyli cos z czym nei mialem problemu na poprzednim telefonie (svp c500)) odpada calkowicie. Brakuje mi tego czasem... Oczywiscie inaczej sytuacja wyglada np. siedzac na kanapie - rysikiem (czy nawet nie) bez problemu i stosunkowo szybko mozna sobie popisac. Do tego rozpoznawanie pisma recznego tez dziala, moze nieco gorzej niz sie spodziewalem ale jest to rowniez calkiem ciekawa sprawa.
Natomiast cos za cos - dzieki temu touch ma niespotykanie wsrod pda male rozmiary&wage w polaczeniu z duzym wyswietlaczem - to naprawde nieocenione i nielatwo byloby mi tu wymienic wszystkie tego zalety wiec nawet nie proboje. Osobiscie nie wyobrazam sobie noszenia w kieszeni laptopa ;-) co, moze prawie, ma miejsce w przypadku niektorych pda...
Kolejna rzecz - procek moglby byc troche szybszy. Czasem imho brakuje wydajnosci, nieczesto, ale mam czastem takie wrazenie. Podkrecenie procka troche pomoglo (dziala bez problemow nawet 300mhz) ale to kosztem baterii zostalem wiec przy 250.
W dualu na pewno brakowaloby mi WIFI. Wykorzystuje calkiem czesto i polecam.
Jeszcze z innej beczki - w aparacie troche brakuje mi autofocusu czy lampy, ale to chyba nie zostalo poprawione w dual'u.

To tak tyle na szybciocha - mam nadzieje, ze bylem choc troche pomocny - jak mi sie cos przypomni to dorzuce....

Aha odnosnie klawiatury to jeszcze - ciekawostka - w kilku grach spotkalem sie z potrzeba zdefiniowania paru klawiszy i ze wzgledu, po prostu, na ich bark bylo to niemozliwe - wiec gry te odpadly.... Trudno mi tu jednak skale zjawiska ocenic, rozumiem rowniez, ze nie wszystko musi byc dedykowane pod touch'a, jednak zjawisko bylo nieco irytujace....

*

Offline acidjazz

• **
  • 133
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 20, 2007, 16:13:29 »
Wielkie dzieki za opinie! Kurcze, zupelnie przeoczylem brak WiFi w dualu :-( Swoja droga do bezprzewodowego internetu uzywam glownie mojego N560. Czy wiesz moze czy w dualu zmieniono cos z ekranem dotykowym, czy cos poprawiono? Jest troche mniejszy niz w pierwszej wersji wiec moze cos przy okazji zmodyfikowali..?

pozdro.

*

Offline cardax

• 303
  • Made in Japan
    • Reklama
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 21, 2007, 23:40:23 »
O jakie konkretnie problem z Ekranem dotykowym chodzi???

Przecież jest poprawka na xda developers i zmienia sie czułość ekranu??

Nie kapuję :)

*

Offline acidjazz

• **
  • 133
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 22, 2007, 08:09:56 »
O jakie konkretnie problem z Ekranem dotykowym chodzi???

Nie kapuję :)

Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem po prostu. Pytam czy w ogole wprowadzono jakies zmiany, czy w ogole trzeba bylo cos modyfikowac, poprawiac - czy moze jednak pierwszy model jest pod tym wzgledem tak dobry, ze w dualu nie byly potrzebne jakiekolwiek zmiany.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 22, 2007, 21:42:04 »
Może uda się znaleźć odpowiedzi na parę pytań pod tym adresem:

www.toys4boys.blox.pl

*

Offline tejot

• *
  • 61
  • Typhoon >>> Touch >>> Diamond >>> Desire /4x HTC/
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 23, 2007, 09:33:04 »
rzucilem tak wstepnie okiem na ten artykul i z czym sie na pewno nie moge zgodzic to to, ze wypowidziano sie tam niepochlebnie jesli dobrze zrozumialem o korzystaniu z nawigacji na tuochu - imho jest odwrotnie - ekran jest naprawde calkiem zadowalajacy - a jak zorientuje sie go horyzontalnie to nawigacja nie rozni sie wiele od 'zwyczajnych' nawigacji - czyli urzadzen dedykowanych wylacznie do tego - wszystko jest czytelne, duze i wyrazne......
pzdrv

*

Offline acidjazz

• **
  • 133
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 23, 2007, 10:55:21 »
Dzieki za wszystkie odpowiedzi i pomoc. Problem w tym ze nadal nie wiem co wybrac - w przyszlym tygodniu wybiore sie podotykac obie maszynki.

pozdrowienia,
acid

*

Offline cardax

• 303
  • Made in Japan
    • Reklama
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 23, 2007, 21:30:51 »
HTC Touch Dual poprawiono w jakis sposob wyswietlacz i funkcje wybierania dotykowego

dodam tylko że o to mi chodziło

Ale nie ma z tym problemu wpis w rejestrze i po sprawie

Obejrzyj oba sam wybierzesz taki jaki bedzie ci pasował.

Pozdrawiam

*

Offline Widmo

• *
  • 99
  • Sprzęt: HTC Touch I / II
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 26, 2007, 02:09:05 »
mam oba. bardziej wole duala.

jedyne co mi sie w dualu nie podoba to brak wifi, reszta jest super.
i w sofcie i w uzytecznosci. nie jest duzo wiekszy od toucha, ma szybszy procek,
wiecej pamieci. dual dual dual. :)
Regulamin: "Zabrania się reklamowania swoich lub cudzych (prywatnych lub nie) serwisów internetowych w tematach, treści wypowiedzi, avatarach, podpisach itd; bez zgody Administracji Portalu"

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 15, 2008, 16:40:29 »
Mam w tej chwili oba sprzęty i powiem szczerze ze bardziej przypadł mi do gusut Touch.

Na + dla duala - Autofocus, procek, klawiatura, ilość pamięci (w stosunku do Touch Dual w pierwszej wersji 128/64)

Może dlatego że bardziej przyzwyczajony jestem do palmtopów to TOUCH jakoś do mnie bardziej przemawia, a DUAL to bardziej smartfon.

To oczywiście tylko moje subiektywne odczucia.
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline szczyku

• **
  • 173
    • AUTO-CZĘŚCI
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Desire
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 15, 2008, 23:56:25 »
sam się zastanawiałem nad tymi dwoma modelami, ale wybrałem duala ze względu na na klawiaturę sprzętową, fakt nie posiada wifi, ale i tak bym z tego za dużo nie korzystał, wszystko jest zależne od tego co bardziej potrzebujesz, zadaj sobie pytanie czy brak wifi aż tak tobie zaszkodzi :-?

a mógłbyś skierować mnie do tej poprawki, szukałem i nie znalazłem niczego...
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2008, 00:05:05 wysłana przez szczyku »
hypnotiQ  -----> --=BYSIO=--

*

XJ

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 16, 2008, 07:39:47 »
Od samego początku używam Toucha, teraz testuję od jakiegoś czasu Duala. Niewątpliwie Elf jest ładniejszy, zgrabniejszy, lżejszy i ma większy ekran - te zalety widać od razu :)
Często używam WiFi, więc to kolejny plus Toucha.
Przyzwyczajony jestem do klawiatury ekranowej, więc odpada podstawowa zaleta Duala.
Brak 3G w Elfie to jego chyba największa wada. Zły Elf!
A procesor? Poza obracaniem 3D Cube, radykalnych różnic na korzyść Duala nie dostrzegłem. Swoje subiektywne odczucia skonfrontowałem też z Spb Benchmark. Pomiaru dokonałem na Touchu z Blue ROM w nominalnej prędkości, później kolejny raz po podkręceniu do 260 MHz a także na Dualu. Wyniki są takie:

1) HTC Touch Blue Touch ROM v.4.0 CPU 260 MHz
2) HTC Touch Blue Touch ROM v4.0
3) HTC Touch Dual

Spb Benchmark index
1) 389
2) 314
3) 374

CPU index
1) 1285
2) 1017
3) 1493

File system index
1) 165
2) 133
3) 154

Graphics index
1) 3904
2) 3046
3) 3528

ActiveSync index
1) 6347
2) 4997
3) 5104

Jak widać podkręcony Elf wyszedł całkiem przyzwoicie. Podsumowując skłaniałbym się jednak w stronę Toucha. Dual ma kilka funkcji o klasę wyższych, ale w praktyce - w moim przypadku - nie ma to wielkiego znaczenia. Za kilka dni dostanę Cruisa - zobaczymy jak ten sprzęt wypada na tle tej dwójki :)
Jeszcze dziś albo jutro dodam test Touch Dual na swoją stronę http://smartmobile.pl, gdzie jako cichy wielbiciel Elfa  :mrgreen: stworzyłem osobną sekcję poświęconą tylko rodzince HTC Touch.
http://smartmobile.pl/category/htc-touch
Zainteresowanych zapraszam  :grin: