Wizard, czy istnieje programowa możliwość zmiany diody sygna

• 17 Odpowiedzi
  • 3866 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Arrow

• *
  • 50
« dnia: Czerwiec 23, 2006, 15:58:26 »
Witam.

Tak jak w temacie, czy ktoś może spotkał się z tym tematem ponieważ przekopałem cyba wszystko i nie znalazlem, wydaje mi sie że za załanczanie odpowiedniej diody odpowiedzialny jest soft wiec nie powinno być problemu?
Dlaczego o to pytam? Uwazam ze niebieska dioda jest lepiej widoczna i nawet ze wzgledow estetycznych dobrze bylo by to zrobic.
Jestem otwarty na wszelkie informacje zwiazane z tym tematem.

Pozdrawiam.

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2006, 17:19:02 »
Dlaczego treść pytania piszesz w temacie? Co to jest dioda sygna? Jaki jest ów problem?

*

Offline Arrow

• *
  • 50
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2006, 17:27:29 »
Cytat: "MacBirdie"
Dlaczego treść pytania piszesz w temacie? Co to jest dioda sygna? Jaki jest ów problem?

Ad1. A dlaczego nie?
Ad2. Chodzi mi o diody, które informują o aktualnym stanie telefonu, normalnie mruga na zielono, jeżeli dostaniesz sms lub masz nieodebrane połączenie to mruga na pomarańczowo, lub, jeśli włączysz moduł BT mruga na niebiesko!
Ad3. Problemu nie ma jest tylko pytanie bez odpowiedzi, które brzmi: Czy istnieje programowa możliwość zmiany, aby nie mrugała pomarańczowa tylko niebieska dioda?!

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 25, 2006, 17:30:05 »
Dolaczam sie do pytania...

(1 - bo tak sie nie robi, poczytaj faq 2 - popsula Ci sie klawiatura...? ciezko zrozumiec co piszesz)

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 25, 2006, 18:21:16 »
Cytat: "Arrow"
Ad1. A dlaczego nie?

Tytuł topica ma tylko wskazać, jaki jest temat danego topica.
A od sformułowania pełnego pytania jest już treść, bo się ona tutaj chociażby mieści w całości.

*

Offline Arrow

• *
  • 50
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 25, 2006, 19:10:36 »
Cytat: "MacBirdie"
Ad1. A dlaczego nie?

Tytuł topica ma tylko wskazać, jaki jest temat danego topica.
A od sformułowania pełnego pytania jest już treść, bo się ona tutaj chociażby mieści w całości.

Kolego powiedz mi, po co ty w ogóle dopisujesz sie do tego posta, zupełnie, więc do niego nie wnosisz wiec, po co szczepisz język, z całym szacunkiem, ale lepiej nie pisać nic nisz pisać głupio!

*

Offline fp

• **
  • 113
    • http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=search
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 25, 2006, 20:54:13 »
ja też nie do końca rozumiem o co chodzi w głównym topicu.
niech ktoś wyjaśni co to jest dioda sygna ?

*

Offline Arrow

• *
  • 50
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 25, 2006, 21:01:47 »
Ad2. Chodzi mi o diody, które informują o aktualnym stanie telefonu, normalnie mruga na zielono, jeżeli dostaniesz sms lub masz nieodebrane połączenie to mruga na pomarańczowo, lub, jeśli włączysz moduł BT mruga na niebiesko!
Ad3. Problemu nie ma jest tylko pytanie bez odpowiedzi, które brzmi: Czy istnieje programowa możliwość zmiany, aby nie mrugała pomarańczowa tylko niebieska dioda?!

:mysli:

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 25, 2006, 21:10:54 »
Kolego powiedz mi, po co ty w ogóle dopisujesz sie do tego posta, zupełnie, więc do niego nie wnosisz wiec, po co szczepisz język, z całym szacunkiem, ale lepiej nie pisać nic nisz pisać głupio!

Ponieważ jako jeden z administratorów tego forum mam za zadanie dbać, by było czytelne, a to w twoim interesie jest, by założyć temat z pytaniem tak, by ktokolwiek zrozumiał, o co ci chodzi.

Żeby nie było, że piszę głupio i nie odnoszę się do tematu, to jestem całkiem pewien, że nie da się zachowania diody prosto przeprogramować, ponieważ na poziomie programu można najwyżej kontrolować fakt świecenia diody lub nie, natomiast którym kolorem ma świecić decyduje raczej firmware urządzenia.

*

Offline --Lukas--

• **
  • 182
    • Tapety Flash
  • Sprzęt: Samsung i8000, MDA II, SE K770i
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 25, 2006, 21:13:32 »
Juz chyba wszystko wiadomo, Arrow dostal upomnienie i tyle wystarczy nie ma sensu dalej sie klocic. Mnie osobiscie nie przeszkadza pytanie w temacie postu, ale MacBirdie jest tutaj Adminem i ma pelne prawo tego nie respektowac i to mysle ze tyle offtopic'u.

A wiec... mnie tez by interesowala mozliwosc ingerencji w sposob migania diod. Jak dotad nie spotkalem sie jeszcze nigdy z zadnym softem co by na to pozwalal, na zaden typ pocket'ow. Dziwne, przeciez odpowiedni soft i wszystko zalatwione. Wystarczy stworzenie prostego programiku, ktory by zalatwil sprawe. Sadze, ze znalazloby sie napewno duzo chetnych do przetestowania.

*

Offline fp

• **
  • 113
    • http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=search
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 25, 2006, 21:21:24 »
IMHO - wszystko zależy od konkretnego palmtopa. nie ma żadnego API do komunikacji z diodami. być może jest jakaś ukryta funkcja, albo jakieś wywołanie KernelIoControl?

*

Offline --Lukas--

• **
  • 182
    • Tapety Flash
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 25, 2006, 21:29:26 »
Mysle, ze moze gdzies w rejestrze jest chocby mozliwosc zmiany czestosci migania diod lub opcja wylacz/wlacz (jesli chodzi o diode aktywnosci modulu GSM, bo takiej mozliwosci w systemie nie ma). Dla mnie to by bylo juz cos :)

*

Offline Arrow

• *
  • 50
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 25, 2006, 21:47:33 »
Cytat: "--Lukas--"
Mysle, ze moze gdzies w rejestrze jest chocby mozliwosc zmiany czestosci migania diod lub opcja wylacz/wlacz (jesli chodzi o diode aktywnosci modulu GSM, bo takiej mozliwosci w systemie nie ma). Dla mnie to by bylo juz cos :)

Tak istnieje taka możliwość, znalazłem gdzieś opis na XDA-developers.com, chodziło tam o zmianę kilku wartości w rejestrze, jednak nie było nic o zamianie koloru  :(

Cieszę się, że w końcu wywiązała się jakaś konkretna dyskusja, pozdrawiam i liczę na dalszy ciąg!

PS może ktoś biegły w języku angielskim i zarejestrowany na forum XDA-developers.com mógłby otworzyć nowy temat z tym wątkiem?

*

Offline --Lukas--

• **
  • 182
    • Tapety Flash
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 25, 2006, 21:53:07 »
Tak istnieje taka możliwość, znalazłem gdzieś opis na XDA-developers.com, chodziło tam o zmianę kilku wartości w rejestrze, jednak nie było nic o zamianie koloru  :(

Byloby milo jakbys mial i podal linka do tego posta, chetnie bym poczytal.

*

Offline Arrow

• *
  • 50
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 25, 2006, 22:08:37 »
Cytat: "--Lukas--"

Byloby milo jakbys mial i podal linka do tego posta, chetnie bym poczytal.

Proszę bardzo:  http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=WM5_Tweaks_Other

I jescze coś dla tych którzy są bardziej zaznajomieni ze środowiskiem programowania ppc:

http://www.pocketpcdn.com/articles/led.html
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/wceddk5/html/wce50lrfNLedGetDeviceInfo.asp
http://www.inthehand.com/forums/viewtopic.php?p=124&sid=b310513ecfcbb535af9b2170f6fa8a59http://

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 11, 2006, 00:30:59 »
:):):)
Change ringtone/vibrate/LED flash characteristics

If you would like more control over how your device rings/vibrates/flashes its LEDs on events, you can can change the Script values of these events. For example, for an incoming call performing 'activate device, play ringtone, wait 3 seconds, repeat':

HKCU\ControlPanel\Sounds\RingTone0\Script = "apw3r" (REG_SZ string, no quotes)

For performing 'active device, set volume to 33%, play ringtone, set volume to 67%, play ringtone, set volume to 100%, play ringtone (no repeat)':

HKCU\ControlPanel\Sounds\RingTone0\Script = "ac33pc67pc100p" (REG_SZ string, no quotes)

The following are the full codes available to you. Please note that all the codes are executed simultaneously except after a ringtone play / wait code. E.g. 'v1p' will vibrate and play at the same time, while vibrating for 1 second. But 'pv1' will play the ringtone through all the way first, then start vibrating for 1 second.

a = activate device
        cN = set volume to N in percentage max volume
        fN = flash notification LED for N seconds
        p = play ringtone. Note that this will play the ringtone all the way through before continuing with the next code.
        r = repeat. Note that this should be the last code in your Script string, if used at all.
        vN = vibrate for N seconds
        wN = wait for N seconds. Note that the device will wait this long before continuing with the next code.

*

Offline cheesus

• *
  • 74
    • www.mobico.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 16, 2006, 16:05:10 »
niestety nie ma takiej mozliwosci poniewaz te dodatkowe kolory sa uaktywniane sprzetowo - z tego co wiem, to system w ogole nie ma na to wplywu

*

Offline imatefan

• 34
    • Serwis SPV,HTC
  • Sprzęt: HTC Sonata (Eurotel SDA)
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 18, 2006, 00:30:06 »
Zgadzam się z przedmówcą. LED który posiadają nasze urządzenia potrafi swiecić np. dwoma wstępnie zdefiniowanymi kolorami, ale nie da się tych kolorów zmienić.

Pozdrawiam  ;)
http://www.spvserwis.glt.pl - Serwis smartphonów HTC Online, dowiedz się więcej o swoim telefonie np. jak zmienić system operacyjny!