Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 260873 Wyświetleń

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
Odp: Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka
« Odpowiedź #1080 dnia: Sierpień 16, 2007, 12:59:34 »
Po pierwsze .. nicka to ja moge uzywac w grze, na blogu a nie na forum gdzie nie mam czego ukrywac.
No nie wiem :))

a temat to chyba przywrocenie CE z WM .. wy robicie kolejna nakladke ...
Jeszcze raz powtarzam, nie znasz projektu. Żadna nakładka, mod = modyfikacja, albo modyfikujemy to co już jest, albo mod wywala dany komponent i zastępuje go lepszym, a zarazem lższejszym. To nie Wisbar, który nakleja obrazki na obiekty...

Też nie widzę co tu ma wiek do rzeczy.

Przyjmijcie wkoncu do wiadomosci ze sami niewiele zdzialacie ..
:)) Już zdziałaliśmy, tylko o tym nie wiesz ;)

majac zrodla sadze ze wiele osob (w tym np ja) usiadlo by i zaczelo tez cos robic
Nie prawda, może akurat ty byś chciał, ale wiele osób olewa ten temat od paru lat i zachwycają się nowym WM6, a wielu osobom z tego forum nie można ufać (o czym już kiedyś się przekonaliśmy).

bo kolejny bajer mi nie potrzebny.. Wodotryski sa w SE, nokiach itp... dlatego mam pockety. Prosty przejzysty funkcjonalny interfejs ktory szybko i sprawnie mozna obsluzyc. Okna aplikacji - tak, reskalowane okna - tak, jedna belka z menu start i trayem .. tak ale po co wiecej... skupiacie sie na pierdolach a nie na funkcjonalnosci .. watek sledzilem od dawna i wiem co sie dzieje... schodzicie troche z tematu i odbiegacie od istoty sprawy
kitor - prześlij mu jednak te screeny i z opisem co jaki mod robi, żeby nie było, że to jakaś nakładka :))

.a slowa krytyki sa budujace .. wiem po sobie i po moich pracach oraz projektach
No pewnie, że tak. Może akurat ty nie chcesz zaszkodzić, ale nie tylko ty obserwujesz ten wątek :)
Poza tym od kiedy ASM jest wygodny?

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #1081 dnia: Sierpień 16, 2007, 13:04:07 »
Po pierwsze: Przerobiliśmy wątek WinCE na pockecie i JEST TO NIE MOŻLIWE żeby odpalić CE bez stworzenia romu.
Po drugie: Co z tego że mam 14 (sorry za tydzień mam urodziny więc 15) lat? Mogę być lepszym programistą od tych z microsoftu (choć wcale nie jestem - ja jestem w projekcie od pomysłów i "samobójczych" projektów jak właśnie to CE na WM). A jak taki inteligentny jesteś to dlaczego sam ukrywasz swój wiek? Może masz coś do ukrycia?
Po trzecie: Nie robimy klona wisbara. Ile wisbar zajmuje na starcie pamięci? 3mb czy więcej? Nasz cały projekt (a gwarantuję ci że jakby z wisbara wywalić wszystkie mierniki itp. boje go na głowę) zajmuje max 300kb, a roby 1000% więcej.
Po czwarte: Nie zrobiliśmy żadnych zakładek dla IE. Bat bodaj wspomniał że udało nam się z palmtopa z CE wyrwać IE z zakładkami. Nikt nie powiedział że będzie to się wogóle znajdować w projekcie (szczególnie że ledwie to działa)
Po piąte: Na jakich pierdołach się skupiamy? Okienka + jako bajer skinowane, pasek zadań z trayem, kaskadowe menu start i pulpit. A wtedy wyrzucasz w rejestrze todaya i w 700kb po nim wchodzi 300kb naszego projektu które robi wiele więcej niż tamta atrapa.
Po szóste: Jak się uprzemy to napiszemy własnego shella a wtedy już nie będzie to "nakładka"
Po siódme: Krytyka jest zawsze dobra ale pod warunkiem że wiesz o czym mówisz. Ty myślisz że projekt stanął na pasku zadań na dole. BŁĄD!

I na koniec: Zakończmy tą dyskusję zanim mod tu wejdzie.

Bat: OK, wyślę mu bo już łeb mnie boli od tej dyskusji a miałem malować pokój

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #1082 dnia: Sierpień 16, 2007, 13:07:39 »
po co mu wysyłać cokolwiek, żeby skrytykował że nie takie jak "zamawiał" ?
pamiętajcie że już kilka osób dołączyło do projektu bo chciało pomóc i nikt nie robił problemu, natomiast Pan Kaczmarek nawet nie spytał czy jest taka możliwość tylko zaczął od krytyki i tupania nogami że nie może sobie zajrzeć do źródła

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #1083 dnia: Sierpień 16, 2007, 13:10:14 »
Już mu wysłałem screeny niech się cieszy że je zobaczył jako jeden z może 5 osób spoza teamu (on, cmonex, osoby na spodkaniu w rudzie śląskiej u Bata).

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #1084 dnia: Sierpień 16, 2007, 13:11:46 »
osoby na spodkaniu w rudzie śląskiej u Bata
One to nie widziały screenów tylko na żywo jak to działa :)) Więc to się nie liczy :D

*

Offline Piotr_Kaczmarek

• *
  • 73
    • HTC w MEGARAM
  • Sprzęt: HTC Universal, HTC BlueAngel i inne
« Odpowiedź #1085 dnia: Sierpień 16, 2007, 13:25:24 »
Ja nic nie zamawialem .. gdybym bardzo chcial usiadl bym juz dawno i zaczal to robic.. pomysl genialny... trudny lecz wykonalny.

ASM jest prosty przejzysty i bardzo skuteczny !! Jest to jezyk maszynowy niskiego poziomu. Znajac asm mozecie edytowac dowolne pliki i podczepiac pod nie dllki lub procedury ktore wam pasuje. Dostajecie kod .. majac plik i ollydbg dostajecie kod maszynowy programu, czyli taki na jaki tlumaczy kazdy kompilator C. Ja nie olewam tematu bo jest ciekawy i wkoncu zaczyna sie cos dziac. Nie chce WM6 nie chce nawet WM10 albo innego badziewia. Oczekuje czegos od urzadzenia... mam to co mam i za pomoca dodatkowych aplikacji moge to troche poprawic. A jesli cos mi sie nie bodoba dzieki bogu jestem w stanie napisac cos sam ... pod pocketa. WM jaki jest kazdy widzi... mail byc prostym systemem do obslugi rysikiem .. i jest... latwo milo i przyjemnie. Dodanie CE do mozliwosci pocketa rozszerzy jego funkcjonalnosc ktora sadze i tak nie wielu wykorzysta... wiekszosc bedzie traktowac to jako bajer a nie jako rozszerzone srodowisko pracy. Nie chce waszych zrodel ja jako ja ... chodzi mi o udostepnienie zrodel w celu rozwoju projektu ... a nie dlatego bo chce je miec xerowac kopiowac pisac i sprzedawac czy bog wie co tam jeszcze.

Tez jestem ciekaw prac i postepow .. zaraz obejrze screeny. Sadze ze niedlugo sami sie przekonacie o tym ze tez cos wloze w dzial dev... kiedy zakonczymy jeden projekt mamy zamiar przeniesc klienta gry mmorpg na pocket pc .. gry online aby kazdy mogl milo spedzic czas przed ekranem pocketa.

A jesli chodzi o wiek to ja sie nie czpiam.. az tak bardzo chodzi mi o sposob myslenia ..
Mam 2 koderow jedem ma 18 lat i pisze w C takie rzeczy o ktorych snie po nocach.. jego wiedza jest poprostu zartwazajaca!!

Drugi ma 16 i zadne .. nie wie tyle o ASM co on! Obydwoje sa genialni... mlodzi zdolni utalenowani... Wiem jedno oby wiecej taki ludzi jak oni .. z pasja i checiami....
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2007, 13:32:30 wysłana przez Piotr_Kaczmarek »
MDA I, MDA III, MDA PRO, HP 9515. HTC - Mój świat, moje zabawki :)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #1086 dnia: Sierpień 16, 2007, 13:28:31 »
Gry online super pomysł, od tego mamy WiFi, tego mi też brakuje :ok:
Tymbardziej jeśli granie przez net byłoby za darmo, a nie np. tak jak w Sphere (na dodatek w Polsce nie umiem kupić kredytów do tej gry, a sam bym chętnie ją sprawdził, bo ze screenów wygląda fantastycznie)

A ASM nie jest przejrzysty :)

*

Offline Piotr_Kaczmarek

• *
  • 73
    • HTC w MEGARAM
« Odpowiedź #1087 dnia: Sierpień 16, 2007, 13:35:11 »
Mi chodzi o typowe MMORPG. Gra jest bezplatana utrzymuje sie z dotacji.. Mozliwosc wykupienia VIP w PLN. Typowe MMORPG (moze hack and slash bardziej ..) cos ala diablo ale o niebo lepsza grafika i klimat.. Gra spokojnie pojdzie na gprsie, wifi, itp. bo mozna grac przez zwykly modem przy polaczniu 33,6 :) musimy dokonczyc wersje piecowa a potem bedziemy pisac werscje dla PocketPc :) Oczywiscie funkcjionalnosc ograniczona ale i tak sadze ze gra bedzie godna uwagi.

*

Offline major

• *
  • 65
  • Sprzęt: MDA Vario II
« Odpowiedź #1088 dnia: Sierpień 16, 2007, 13:39:12 »
Czy wyznaczyliście jakiś termin udostępnienia wersji testowej / finalnej ?

Co prawda nie jestem jednostronnym zwolennikiem takich rozwiązań na ekranie 320 / 240 ale jeżeli modyfikacje okażą się wysoce funkcjonalne to być może się skuszę na użytkowanie.

BTW czy modyfikacje mają wpływ na stabilność WMa ?

[sorki jeżeli odpowiedzi na te pytania znajdują się w topicu a ja ich nie znalazłem - czytałem ten temat jakiś czas temu i nie mam zamiaru tego powtarzać bo jest gigantyczny]
--
Michał
Eten M500 -> Fossil Abacus -> MDA Vario II

*

• 6211
« Odpowiedź #1089 dnia: Sierpień 16, 2007, 13:41:29 »
Narazie konkretnego terminu nie ma, niestety ale optymistyczna wersja to może listopad tego roku (info oczywiście proszę potraktować jako spekulację). Program nie wpływa na stabilność WMa, nie poprawia ani nie psuje jej (czy WM jest stabilny  :mrgreen:)

*

Offline Piotr_Kaczmarek

• *
  • 73
    • HTC w MEGARAM
« Odpowiedź #1090 dnia: Sierpień 16, 2007, 13:55:32 »
sadze ze wykorzystywanie CE na ekranach ponizej VGA mija sie z celem. Tylko VGA zapewni wygode pracy z WCE.. okna jak by nie patrzec troszke zajmuja... chyba ze panowie pokusza sie o reskalowanie ikon na pulpicie itp :) Bo inaczej moze byc ciezko.. to samo jak my mamy zamiar pisac gre.. tylko VGA bo na QVGA obraz bedzie mizerny i zamazany.

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #1091 dnia: Sierpień 16, 2007, 13:57:45 »
Narazie konkretnego terminu nie ma, niestety ale optymistyczna wersja to może listopad tego roku (info oczywiście proszę potraktować jako spekulację). Program nie wpływa na stabilność WMa, nie poprawia ani nie psuje jej (czy WM jest stabilny  :mrgreen:)

oby wam sie udalo.
czytam ten watek od dosc dawna, zaczalem czytac gdy spersonalizowalem sobie pocketa i zaczely interesowac mnie inny rzeczy, dodam ze calosc czytalem i czytam na bierzaco.

lecz teraz gdy udalo mi sie dotknac prawdziwego CE w dot 320(chyba sobie sprawie)... az nie moge sie doczekac.

*

Offline Piotr_Kaczmarek

• *
  • 73
    • HTC w MEGARAM
« Odpowiedź #1092 dnia: Sierpień 16, 2007, 14:11:11 »
na allegro mozna wyrwac z CE Fujistsu Siemensa za chyba 300 zl duzy ekran dotykowy :) fajnie to wyglada

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #1093 dnia: Sierpień 16, 2007, 14:13:45 »
Simpady z SVGA, świetna rzecz, tyle że krótko trzymią na baterii i mają słabe parametry.

*

• 6211
« Odpowiedź #1094 dnia: Sierpień 19, 2007, 12:33:19 »
Pokusiłem się o sprawdzenie ile pamięci faktycznie zajmuje soft i uwaga, w wersji z okienkowaniem zajmuje 120kb! A sam today którego można w tym momencie wyłączyć zajmuje 700  :grin:

*

Offline Eddyִ

• 20
  • Hack them all
    • Bil Software
  • Sprzęt: Dell Axim x50v,       Sony Ericsson C902
« Odpowiedź #1095 dnia: Sierpień 19, 2007, 15:15:33 »
a sprawdzales samo menu?
SGFjayB0aGVtIGFsbC4gDQp3d3cubGV0dHkucGwNCnd3dy5kcmFnb24tYXJ0LnBsDQp3d3cuYmlsc29mdHdhcmUuY29tDQp3d3cudGRoYWNrLmNvbQ==

*

• 6211
« Odpowiedź #1096 dnia: Sierpień 19, 2007, 15:20:35 »
z tym jest kłopot - przecież jak kliknę na taskmana to menu się zamyka  :mrgreen: trochę logiki  :smile:

*

Offline Eddyִ

• 20
  • Hack them all
    • Bil Software
  • Sprzęt: Dell Axim x50v,       Sony Ericsson C902
« Odpowiedź #1097 dnia: Sierpień 19, 2007, 15:22:14 »
z tym jest kłopot - przecież jak kliknę na taskmana to menu się zamyka  :mrgreen: trochę logiki  :smile:
wykomentuj linie "if(uMsg==WM_ACTIVATE && wParam==WA_INACTIVE)if(IsForeground())PostQuitMessage(NULL);"
SGFjayB0aGVtIGFsbC4gDQp3d3cubGV0dHkucGwNCnd3dy5kcmFnb24tYXJ0LnBsDQp3d3cuYmlsc29mdHdhcmUuY29tDQp3d3cudGRoYWNrLmNvbQ==

*

• 6211
« Odpowiedź #1098 dnia: Sierpień 19, 2007, 15:22:48 »
ok, zaraz podam pomiary

równe 100kb
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2007, 15:26:58 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

nothin

« Odpowiedź #1099 dnia: Sierpień 19, 2007, 16:05:32 »
nie rozumiem pana Piotra, ale tylko w jednej kwestii...

jak my mamy zamiar pisac gre.. tylko VGA bo na QVGA obraz bedzie mizerny i zamazany.

qvga będzie zamazany? vide:
- asgard defence,
- super miners
- dowolny emulator..

Fakt, wince na qvga to raczej sztuka dla sztuki, ale znów - ile osób ma vga na życzenie...

O reszcie dialogu wypowiadał się nie będę... zatęp koderów to inna bajka, niż pasjonaci, którzy równie dobrze mogliby być szeregowymi userami forum z pytaniami w stylu: "gdzie jest słuchawka w moim 2k pln uniwersaluuuuu..". A nie są, jak widać.

Kwestię pompatyczności wypowiedzi i przecieków tu i ówidzie stopnia progresu pomysłów komentował nie będę, Kitor, powstrzymaj się od siania screenami po "ekranach today" jeśli możesz... jeśli nie rozumiesz przejrzyj CAŁOSC tego wątku, zobaczysz smutne próby gościa xoenem zwanym(heh heh), i pomysły z kosmosu są po prostu niepopularne, na wince też nie nawrócisz nikogo, kto nie chce chcieć.

ja pamiętam wrażenie, jakie odniosłem po ujrzeniu wordpada z wince na wizardzie..
równie dobrze mogłem przecież zamienić badziew z wm06 na to.
i w tym jest tylko nauka dla mnie...

« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2007, 16:13:15 wysłana przez nothin »

*

• 6211
« Odpowiedź #1100 dnia: Sierpień 19, 2007, 16:55:48 »
powstrzymaj się od siania screenami po "ekranach today"
Przecież to screeny z CE
oczywiście oficjalnie

A do CE może i nie nawrócę ale do jego interface czemu nie? W owym wątku co 5 ekran to ikonki, a do 10 to pasek na dole

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #1101 dnia: Wrzesień 01, 2007, 01:44:41 »
wielu osobom z tego forum nie można ufać (o czym już kiedyś się przekonaliśmy).
- Bat - do mnie pijesz? :]

Poza tym od kiedy ASM jest wygodny?
Od zawsze!! (specjalnie dwa wykrzykniki ;P są tak samo poprawne jak wstawianie emotikon do treści wypowiedzi - nie czepiaj się pierdół :P Jeśli chcesz, możemy pisać kwiecistą, poprawną polszczyzną)

Po drugie: Co z tego że mam 14 (sorry za tydzień mam urodziny więc 15) lat?
Właśnie to z tego - dziecięca mentalność. Trzeba było jeszcze podkreślić i pogrubić to "za tydzień" ;)
Poczytaj czasem swoje "ostre" kawałki, np. odnośnie Symbiana :) Zamiast po prostu przyjąć, że jest Symbian i ludzie, którzy wolą go od WinCE - "bluzgasz" i na "konkurencyjny" OS jak i na jego miłośników (w ten czy inny sposób). Pudełkowe myślenie, pszepana.

Generalnie - czil aut!! Róbcie, róbcie, a nie gadacie bezproduktywnie ;P

Ja tam z WM jestem zadowolony. Bat - gdybyś miał moduł GSM w Aximie z WinCE na łeb byś dostał próbując gdzieś zadzwonić, napisać SMSa, aboco.

*

• 6211
« Odpowiedź #1102 dnia: Wrzesień 01, 2007, 09:34:56 »
Właśnie to z tego - dziecięca mentalność. Trzeba było jeszcze podkreślić i pogrubić to "za tydzień" ;)
Poczytaj czasem swoje "ostre" kawałki, np. odnośnie Symbiana :) Zamiast po prostu przyjąć, że jest Symbian i ludzie, którzy wolą go od WinCE - "bluzgasz" i na "konkurencyjny" OS jak i na jego miłośników (w ten czy inny sposób). Pudełkowe myślenie, pszepana.
Już jest tydzień po  :P. A co do symbiana to skoro wszyscy mogą jechać CE to czemu ja symbiana (choć mam n70) nie  :ohreally:

Ja tam z WM jestem zadowolony. Bat - gdybyś miał moduł GSM w Aximie z WinCE na łeb byś dostał próbując gdzieś zadzwonić, napisać SMSa, aboco.
I znowu odpowiadam za Bata - moduł gsm to mam w komórce a nie PDA. Chciałem kupić universala (i to na simdatę a nie telefon) i zostałem wyprowadzony z błędu, jednak x50v/51v  :grin:

*

Offline _TB_TB_

• 791
« Odpowiedź #1103 dnia: Wrzesień 01, 2007, 11:54:17 »
Już jest tydzień po  :P. A co do symbiana to skoro wszyscy mogą jechać CE to czemu ja symbiana (choć mam n70) nie  :ohreally:
Zapomniałeś podkreślić "tydzień" :P
Jacy "wszyscy" "jadą CE" ? CE (we wszystkich odmianach, nawet WM ;) ) nie jest systemem operacyjnym do komórek, i tyle.
Nie lubisz Symbiana, bo sobie z nim nie radzisz, ot i tyle ;)

I znowu odpowiadam za Bata - moduł gsm to mam w komórce a nie PDA. Chciałem kupić universala (i to na simdatę a nie telefon) i zostałem wyprowadzony z błędu, jednak x50v/51v  :grin:
kitor - poczytaj, co piszę. "GDYBYŚ" stoi -> <cenzura> mnie obchodzi gdzie masz moduł GSM. Piszę, że "czysty" CE jest o kant stołka rozczaś jeśli chodziłoby o obsługę funkcji GSM (nie transmisji danych).
Tak btw, skoro w komórce masz GSM, to czemu sobie nie kupisz po prostu mini laptopa?;) Komórka jest komórka, komputer jest komputer. Po co to mieszać?:P

*

• 6211
« Odpowiedź #1104 dnia: Wrzesień 01, 2007, 12:02:31 »
mam laptopów  nawet 3 sztuki także to do mnie nie przemawia  :P

*

nothin

« Odpowiedź #1105 dnia: Wrzesień 01, 2007, 13:08:13 »
o, _TB_TB_ :)
dawno cię tu nie widziałem, gratuluję dokonań z mortsriptem.

*

Offline _TB_TB_

• 791
« Odpowiedź #1106 dnia: Wrzesień 01, 2007, 15:12:58 »
o, _TB_TB_ :)
dawno cię tu nie widziałem
Czołem ;)

gratuluję dokonań z mortsriptem.
Tzn.?:)

*

nothin

« Odpowiedź #1107 dnia: Wrzesień 01, 2007, 16:35:51 »
nom...z lekka wymiatasz :)

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #1108 dnia: Wrzesień 23, 2007, 23:21:18 »
coś tam się rusza z tym projektem? będzie działać na wm6?

« Odpowiedź #1109 dnia: Wrzesień 23, 2007, 23:29:11 »
coś tam się rusza z tym projektem? będzie działać na wm6?

Narazie nic sie nie dzieje w projekcie. Brak czasu oraz problemy z dograniem wszystkiego tak żeby chociaż działało na 2003 (niby funkcje są dobrze napisane, ale i tak nie działa tak jakby się tego oczekiwało :/) prawie całkowicie stopują projekt :(